facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Сделки с акции вече ще се облагат с ДДС

Прехвърлянето на акции и дялове на дружества, които дават на притежателя им права на собственост върху недвижим имот, ще се облагат с ДДС. Това предвижда спорна промяна в Закона за ДДС, която вчера бе гласувана на първо четене от депутатите в парламента. По традиция поправката е част от заключителните и преходни разпоредби на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Целта на финансовото министерство е да се спре заобикалянето на закона, при което чрез изповядване на сделки за прехвърляне на акции и дялове на практика се прехвърля собственост върху недвижими имоти, предназначени за жилищни нужди, като по този начин се избягва плащането на ДДС. Представители на бизнеса обаче реагираха, че така разписан, текстът не се ограничава само до жилищни имоти и дава изключително широки права за субективна преценка и облагане на голяма част от иначе освободените от ДДС сделки с акции и дружествени дялове. 

При първото обсъждане на данъчната промяна в бюджетната парламентарна комисия председателят й Менда Стоянова също се съгласи, че новата разпоредба ще затрудни търговския оборот, тъй като много компании имат сгради в активите си. "Не мисля, че текстът е удачно написан", каза тогава Стоянова и посочи, че държавата има достатъчно механизми да контролира подобни опити за заобикаляне на закона.

Вероятно разпоредбата ще бъде променена между първото и второто четене. Депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви вчера от парламентарната трибуна, че вече е даден изключително неприятен сигнал към българските и чуждите инвеститори за влошена бизнес среда.

Без гласовете на БСП и ДПС парламентът одобри на първо четене в сряда пакета данъчни промени за 2020 г. Опозицията разкритикува наложената от ГЕРБ за поредна година практика всички данъчни изменения да бъдат гласувани анблок в един-единствен законопроект, с което рязко се свива времето за дебати. "Управляващите отново се опитват на тъмно, през един закон, през едно четене и един доклад, да променят цялата приходна част на бюджета. Законотворчеството е една от основните функции на Народното събрание, от която вие очевидно бягате", посочи Филип Попов от БСП.

От ДПС, които най-остро критикуват вдигането на данъчната тежест за земеделските стопани, обвиниха управляващите, че не желаят да дебатират промените. От догодина се предлага минималният осигурителен доход за земеделските производители да се увеличи от 400 на 610 лв.

За 2020 г. планираните данъчни промени са сравнително малко и основно се свеждат до въвеждане на евродирективи. Една от промените, целяща да намали укриването на данъци, е свързана с фиктивната смяна на собствеността на фирма, за да се избегне регистрацията по ДДС. Затова от догодина, когато в един търговски обект се сменя собствеността, но той продължава да развива същата дейност, в облагаемия оборот ще се включват приходите на всички фирми, работили в обекта през последните 12 месеца. Мярката е насочена предимно към заведения и ресторанти, които непосредствено преди достигане на обороти от 50 000 лв. си сменят собственика.

ДАНЪЧНИ ПРОМЕНИ 2020

- Отпада задължението хората с увреждания да прилагат към данъчната си декларация копие на ТЕЛК решението и копия от други документи, за да може да ползват данъчно облекчение. НАП ще прави справката служебно от регистъра на медицинската експертиза.

- При прекратяване на регистрацията на автомобил собственикът няма да представя документ от КАТ пред общината. Данните за пътното превозно средство ще се предоставят автоматизирано от регистъра на пътните превозни средства.

- Едноличните търговци и предприятия, които не осъществяват дейност, ще декларират това обстоятелство еднократно в Търговския регистър, а не всяка година. 

- Куриерските фирми вече ще проверяват всяка пратка дали съдържа акцизни стоки.

 

Към статията във в. СЕГА
Wolf ACE

Бравос, тая простотия лично Баце ли я измисли или калинкажът на снимката?!

Щото и без това нашата смехотворна борса е цъфнала и вързала, сега направо всички ще я отсвирят!

Че кое "по-сериозно" дружество няма недвижима собственост?

 

П.С. Кавичките са, защото ако мерим със световен аршин, то сериозно дружество в България просто няма...

Елемент Э
снимка на Елемент Э
За пореден път се пише репресивно законодателство поради невъзможността някоя държавна служба да си свърши работата. И да се спрат незаконните сделки по общоприетия административен ред. Но , толкова е умствения потенциал на чиновниците и депутатите на ББ.
×