facebook
twitter

Вие сте тук

14 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
САЩ напълно подкрепят „Малкия Шенген“

“Малкият Шенген” е обещаваща инициатива, която има нашата подкрепа, заяви днес специалният пратеник на държавния секретар на САЩ Матю Палмър на срещата, посветена на Западните Балкани в Женева.

„Европейската перспектива на Западните Балкани, която беше основа за ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени“, каза Палмър.

"Ето защо неспособността на Европейския съвет да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше толкова дълбоко разочароваща. Но с това нещата не свършват. Надяваме се Европейският съвет да успее да преразгледа проблема и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб, да намери необходимия консенсус, да започне този важен процес и да изпрати важен сигнал до региона“, каза Палмър.

„ Междувременно САЩ поемат по-голяма роля на Западните Балкани и има опасност в ЕС да се създаде усещането, че се оттегля, и самият регион поема инициативата. Ангажиментът на Сърбия, Албания и Северна Македония да подобрят сътрудничеството чрез инициативата „Малък Шенген“ е демонстрация на това как лидерите поемат отговорност за собствената си съдба и контрол върху собственото си бъдеще“, заяви американският представител.

Според него структурата на инициативата е отворена, като има място за Черна гора, БиХ и Косово.

“Това е инициатива, която обещава, има нашата подкрепа и за която сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък”, каза Палмър.

Сръбският президент Александър Вучич, заедно с премиерите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама подписаха в Нови Сад инициатива за създаване на такава зона миналия месец, а други страни в региона се призовават да се присъединят.

Тогава Вучич коментира: „Мога открито да кажа, че САЩ подкрепиха тази идея, която се основава на четирите свободи на движение на стоки, хора, услуги и капитали. Очакваме допълнителна подкрепа от Палмър и САЩ като цяло”.

"Декларацията за т.нар. „Малък Шенген” няма да позволи повече Тирана да бъде упреквана, че се стреми към създаване на „Велика Албания”. Свободното движение без допълнителен контрол от двете страни на границата ще стане факт", посочи пък албанският премиер Еди Рама. В Косово и Черна Гора обаче се опасяват, че инициативата е опит да се създаде изкуствено държавно образувание, подобно на разпадналата се Югославия. /БГНЕС

Към статията във в. СЕГА
Stern

Западна и централна Европа в Шенген, бивша Югославия - малък Шенген, а България, както винаги, пак встрани. Гарантирано от ГЕРБ.

сталкер пустиняк

Ами в случая мисля, че сме в изгодна позиция. 

Разните афганци и пакистанци ни заобикалят, понеже не сме в Шенген, шиптърите  да си шарят в бивша Югославия. Нито едните, нито другите са ни необходими. 

АлСал

Що бе, ти да не се натискаш да си партньор с Албания, "косово" и БиХ, при положение че имаш Турция, Русия и Сърбия наоколо?

Вова

Всяка общобалканска инициатива с инициатор Сърбия , носи негативи за България.

В случая ,сърбите искат някаква реинкарнация на Югославия,под тяхна егида разбира се. Македония да не  бъде  изпускана  от сръбско албанска орбита. 

wreckage
снимка на wreckage

Кючук Шенген.

Доц.Трътлев

Баш.👍

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Всяка общобалканска инициатива с инициатор Сърбия , носи негативи за България.

В случая ,сърбите искат някаква реинкарнация на Югославия,под тяхна егида разбира се. Македония да не  бъде  изпускана  от сръбско албанска орбита. 

Ми кой е виновен за това? Да оставим христоматийния пример с железницата до Скопие, но ти интересувал ли се за цената на роуминга, например? Срещу прагматичния подход на Гърция и Сърбия, ние предлагаме "рамкова концепция за историята" и какви ли не дивотии.

Вова

Не споря,Бонго.

Така е . За съжаление нашите политици отново демонстрират  липса на  национална доктрина.

Доц.Трътлев

Що ми се струва, че Макрон играе за САЩ по отношение Западните Балкани. Макрон не ги ще в ЕС, а в същото време американците пътека направиха до Македония и Албания. Само Сърбия им е като камъче в обувката, както казва наш Боко.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Точно така е. Макрон и САЩ са в негласна договорка за сферите на влияние. Макрон говори за Европа на скорости и против балканските каналджии. САЩ правят пътека до западните Балкани , да не дойдат руснаците ! Както стана в Сирия. Според мен ключовата страна беше Черна Гора заради излаза си на Адриатика. Щатите действаха чевръсто и я взеха. Сега пазят постигнатото , Русия се задоволява с безсмислените флиртове с анклава Сърбия.
Калорифер

..."тази идея, която се основава на четирите свободи на движение на стоки, хора, услуги и капитали".

  

Конкретиката е наистина предизвикателна:
- свободно движение на стоки. Местно производство стоки? Плескавици и сливовица? Китайски стоки? Може би руски...?
- хора, на специалисти и учени от най-високо ниво?
- услуги, пълна мъгла. Финансови навярно? Или мафиотски?
- капитали, даже не искам и да си помислям.

  
А иначе това е само за започване на инициатива... Балканска му работа.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Малкият Шенген ще да е официалната входна врата на дрогата в Европа. И да не искате, така се получава.

 

19namo

А може и да направят дрога туризъм- да остават парите в Малкия Шенген. ☺️

×