facebook
twitter

Вие сте тук

5 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Революцията на електромобилите започва от Китай

От 1 януари тази година в Китай всички автомобилни производители са задължени да продават електромобили или хибриди, които се зареждат от електропреносната мрежа. Тези превозни средства получават кодовото име NEV - New Energy Vehicles. Целта е през настоящата 2019 г. поне 10% от продадените нови коли в Китай да бъдат с екологично чисти двигатели. През 2020 г. процентът трябва да нарасне до 12, а през 2025 г. да достигне 20%, пише в свой анализ Auto.Mail.

 

Набиране на точки или глоба

Факт е, че всички тези проценти и числа са условни. Но пък китайските власти са разработили хитра система с точки, които ще може да набира всеки автомобилен производител. Според нея всяка продадена кола ще носи определен бонус. И колкото по-голям пробег на ток има тя, толкова повече точки ще получава. Тоест за хибрид с бензинов двигател ще се получава по-малко, а за електромобил с пробег 300-400 км – повече.

Властите в Китай не се ограничават с това. Съвсем скоро в най-големите градове ще бъдат въведени ограничения за получаване на регистрационни номера за бензинови автомобили. Това вече се прави в Шанхай, където първи табелите (съответно и разрешението за закупуване на нова кола) получават собствениците на електромобили. И още нещо – ако чуждите компании спазват новите изисквания, ще получават право да строят самостоятелно заводи (сега всяко автомобилно предприятие в страната е задължително с 50% местно участие).

Тези, които не спазват правилата, съответно ще получават огромни глоби. Натрупаните точки обаче ще могат да се продават, т.е. ако даден производител е събрал много точки, може да ги продаде на друга фирма. Има и друго – новият закон важи само за компании, произвеждащи масови модели - по над 30 000 коли на година, така че Rolls-Royce или Ferrari например няма от какво да се притесняват.

 

Светът е на прага на промените

Ако някой си мисли, че решението на китайските власти засяга само най-голямата азиатска страна и няма да се отрази на световната автомобилна промишленост, греши. Директорът по инвестиции на датската SaxoBank - Стив Якобсен, е категоричен, че това е най-важното решение в индустрията за новия век и ще доведе до големи промени в сферата на транспорта в цял свят. И ако китайците не успяха да превземат световните пазари с бензинови автомобили, сега имат шанс да го сторят с електромобили.

В момента Китай е лидер по продажби на електрически коли и хибриди. Това се дължи на продукцията на местните производители, които са активно подпомагани от властите. Те дават субсидия от 7900 долара за покупка на автомобил на ток, което е около 1/3 от неговата цена – например BYD e5. Субсидиите обаче няма да бъдат вечни и ще отпаднат през 2021 г., но това не притеснява производителите и те вярват, че ще могат да продават своите електромобили и без помощта на държавата.

Например ръководството на Volkswagen вече обяви, че през следващото десетилетие ще продава в Китай 40 модела от тип NEV. Подобни намерения изразяват BMW, Mercedes-Benz, Nissan, Honda и други производители. Към тях трябва да се добави и огромният брой китайски компании, които се готвят да завоюват света със своите модели.

 

Кога електромобилите ще станат по-евтини от бензиновите коли

Новият закон предизвика и доста критики, тъй като експертите са на мнение, че не само китайският, но и световният пазар не може да приеме толкова много електромобили. Основният проблем в случая са няколкото сериозни недостатъка на тези коли – продължителното време за зареждане на батерии, малкият автономен пробег и най-вече високата цена.

В Китай обаче са убедени, че с първите два проблема ще се справят учените, които получават огромни средства за изследване в тази област (през следващите 5 години в електрически транспорт в цял свят ще бъдат инвестирани около 250 млрд. долара). Още повече че по-малкият пробег не е чак такава пречка, защото изследванията показват, че масовият потребител се нуждае от машина, която може да измине около 300 км с едно зареждане. Статистиката показва, че в Европа ежедневно един автомобил изминава около 50 км, т.е. с едно зареждане собственикът може да изкара до 5 дни.

Що се касае до цената, поне през следващите 5 години този проблем няма да бъде решен. Експертите смятат, че благодарение на усилията на Китай пробив в тази насока може да бъде осъществен през 2024-2028 г. Тогава стойността на автомобилите на ток ще се изравни с тази на бензиновите коли, които ще отидат в историята и никога повече няма да се завърнат.

Към статията във в. СЕГА
ЗИП
снимка на ЗИП

Възхитително е как Китай се стреми да бъде на острието на световния прогрес във всяка технология.

ivoo77

интересно ако тази революция стане факт каква ли ще е съдбата на държавите-бензиноколонки? 😏

ЗИП
снимка на ЗИП

Да, положението на бензоколонката САЩ е под въпрос. Тамън стигнаха 12 милиона барела дневен добив и китайците такъв номер да им извъртят...

 

:)

pbdan

Да, екологични са нула вредни емисии, но ги зареждаш(у нас) с 50% ток от Мариците. А ТИР-ове, трактори, багери, селскостопански машини, военна техника - с какво? Живея в блок с 6 входа, 120 апартамента и 180 коли около него. Представям си през нощта 1/3 или 60 коли да се зареждат с кабели от апартаментите. Блок като коледна елха.

×