facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
С природен газ се пестят над 1000 лева през отоплителния сезон

Семействата, които се отопляват с природен газ вместо с електроенергия пестят приблизително 1100 лева през отоплителния сезон. Това показват сметките на битовите клиенти на „Овергаз мрежи“ от октомври 2018 до април 2019 г. Средната месечна сметка за синьо гориво през зимата е 138 лева. Ако газифицираните потребители бяха използвали същото количество електроенергия, за да поддържат високи температурите в домовете си, щяха да плащат със средно 150 лева повече на месец.

Домакинствата на газ реализират икономии и през лятото. Синьото гориво продължава да е два пъти по-изгодно от електроенергията, като природният газ се използва не само за отопление, но и за готвене и подгряване на вода. Средната сметка за природен газ на семействата през лятото на  2018 г. е била двойно по-ниска от тази на клиентите, използвали ток за готвене и топла вода.

С програмата DESIREE Gas клиентите, които искат да се газифицират, могат да се възползват от 30% безвъзмездна финансова помощ от разходите за газификация на жилището, като получават и допълнително финансиране в размер на 100% от цената за присъединяване. Програмата цели да стимулира развитието на битовата газификация у нас, като осигури част от необходимото финансиране, за да се заменят нискоефективните енергоизточници с природен газ.

Към статията във в. СЕГА
×