facebook
twitter

Вие сте тук

9 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Правителството на Румъния падна

Правителството на Румъния падна при вот на недоверие в местния парламент, съобщават румънски медии. Внесеното от румънските опозиционни партии предложение срещу правителството на премиера Виорика Дънчила беше прокарано с 238 гласа при необходими най-малко 233 депутати в 465-местния парламент.

Предложението, озаглавено "С цел да възстановим Румъния, правителството на Дънчила трябва незабавно да бъде свалено", беше внесено няколко дни преди официалния старт на кампанията за президентските избори през ноември. През 2020 г. страната ще проведе парламентарни и местни избори.

Социалдемократическото правителство на Дънчила, което управлява страната от края на 2016 г., изгуби парламентарното си мнозинство през август, след като малкият коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите (ALDE) оттегли подкрепата си. Преди това Дънчила оцеля на няколко пъти при вот на недоверие.

Днешният вот се състоя след бурен дебат в парламента.

По време на речта си Дънчила обвини опозицията в безотговорност, тъй като е инициирала предложение за вот на недоверие без първо да представи алтернатива или програма за управление. Тя също нападна президента Клаус Йоханис, че представлява интересите на опозиционната Национална либерална партия (PNL) и че се "подиграва с конституцията и интересите на румънците".

В отговор опозиционни депутати обявиха, че правителството на Дънчила е нелегитимно заради факта, че не получи вот на доверие в парламента, след като изгуби коалиционния си партньор.

В петък президентът Клаус Йоханис започва консултации с всички парламентарни групи, а след това ще номинира този, който може да получи подкрепата на парламента. Румънски медии отбелязват, че е трудно да се прогнозира кой ще е новият премиер на страната.

Въпреки успешния вот на недоверие Националната либерална партия няма мнозинство в парламента. "Про Румъния" и ALDE подкрепиха предложението, но техните лидери обявиха, че няма да гласуват в полза на кабинет, воден от Националната либерална партия. Но ако президентът успее да договори достатъчно подкрепа за премиер от Националната либерална партия, това означава, че Румъния ще има "правителство на малцинството", което вероятно ще има проблеми при всеки ход в парламента.

При друг сценарий Виктор Понта, бивш премиер от Социалдемократическата партия и сега лидер на "Про Румъния", обяви, че при няколко случая е открит за формиране на коалиция със социалдемократите, но ако Виорика Дънчила и съюзниците й бъдат отстранени. Следователно може да бъде формирана нова коалиция между социалдемократите, ALDE и "Про Румъния", но вероятно президентът няма да е склонен да й възложи мандат, тъй като включва социалдемократите.

Ако президентът и политическите партии бързо се разберат, има вариант настоящият кабинет да продължи да управлява 45 дни, тоест до президентските избори.

 

Източник: news.bg

Към статията във в. СЕГА
Хулиган
Елемент Э
снимка на Елемент Э
Браво. Ред е и на ББ да хвърли пешкира. Отдавна е в технически. нокаут
sega_reader

"С цел да възстановим Румъния, правителството на Дънчила трябва незабавно да бъде свалено"

Боже, капят ми сълзите.

А ако го питате нашия, о ние нямаме нужда да възстановяваме защото страната е във възход.

И почва:магистрали, градинки, обществени поръчки .... да те заболи главата от главанащини.

За вас е добре господине, а ние казваме, че за нас не е добре, чу ли, за нас, които не сме гербери.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Дънчила падна.Ред е на Бойчила.

Скрудж

Ами, другарЕ страната наистина е във възход. Може нещата да се случват по-бавно, но са факт. Върнах се окончателно в България през 2006 година след 20 години в емиграция и виждам, че вървим в правилна посока.

Диагностик

Сер я подкрепяше, но тя се срути.

Сега помага на Мая.

Кара Колю

Охх... колко пъти да повтарям? Седнете, бре, напишете един махзар да Бочко: Тъй, и тъй Бочко, иди си... Огладняхме, остаряхме да чакаме да паднеш... Види се, че падане няма да има, та заради туй те молим - иди си, бре, човек... иди си... А?

Скрудж

Недоволните да се вдигнат, да направят една национална стачка и "Бочко" ще падне за седмица. Много е просто. Действайте!

×