facebook
twitter

Вие сте тук

7 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Партиите финтират гражданите за субсидията си от 1 лев

Парламентарните партии и коалиции нямат никакво намерение да съкратят държавното финансиране, което получават, от 11 лв. до 1 лев на действителен глас, както предложи правителството, въпреки че парламентът гласува точно обратното вчера. Депутатите на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля” одобриха на първо четене промяна в Закона за държавния бюджет, която трябва да влезе в сила от 1 юли. От изказванията в пленарната зала стана пределно ясно, че консенсус за намаляването на бюджетната субсидия има, но не в такъв драстично нисък размер. Колко ще е новата субсидия, ще бъде решено в преговорите между първо и второ четене на закона.

Най-гласовито е ДПС, което отказа да подкрепи законопроекта. Делян Пеевски се появи отново в парламента и анонсира още по-драстична идея: да се занулят субсидиите на партиите!  „За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидия. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори, при строга отчетност", каза Пеевски.  "Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите", каза още той. След това напусна парламента.

Но в пленарната зала съпартиецът му Йордан Цонев не предложи "американския модел", а защити бюджетното финансиране, като напомни, че то е било въведено през 2001 г., за да се „скъсат връзките” между партиите и бизнеса. „Парите се харчат прозрачно, абсолютно прозрачно. Нивото на контрол, което се осъществява върху разходите на политическите партии относно парите, получени от бюджета, е възможно най-високото в държавата и в ЕС”, гръмко заяви Цонев. Той окачестви идеята за съкращаването на субсидиите като „див популизъм”, който щял да доведе до „връщане на зависимостите и от сенчестия, и от легалния бизнес”.

От БСП, които също гласуваха "против", предрекоха, че предложението „ще доведе до изчезване на политическите партии”. „Цялата тази вакханалия е направена с две цели: първо, да се притисне до стената основната опозиционна партия - БСП, и заедно с нея всички партии с различно мнение от управляващите; второ, да се върне член 1 от старата Конституция на България - закриваме другите партии и остават само една партия и нейните сателити, която има достатъчно пари, за да изкара и без субсидия”, каза соцдепутатът Румен Гечев. Социалистите обаче склониха да се мисли за намаляване на субсидията.

Законопроектът беше внесен от правителството миналата седмица с мотива, че са налице „обществени очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране  дейността на политическите партии и коалиции”. Зад въпросните „очаквания” всъщност се крие страхът на управляващите от оформилия се скандал около финансовия министър Владислав Горанов след разкритията, че неговото ведомство е надплатило 6.5 млн. лв. на партиите само през миналата година. В опит да отклони евентуални политически атаки Бойко Борисов разпореди да се намали субсидията до 1 лев на глас. Той направи предложението с видимо раздразнение и пророкува, че това ще хвърли партиите в ръцете на „милиардери и олигарси”.

Управляващите показаха за пореден път, че са загрижени най-вече за отражението, което темата има върху реномето им. „Нашето предложение е направено с преценка на всички рискове. Естествено е, че когато бюджетът не финансира партиите, те ще се финансират по други начини. Но имаше моменти, в които публичните внушения към нас бяха, че ние сме пазители на партийната субсидия и не позволяваме тя да падне. На нас започва да ни омръзва тази роля на виновника за субсидиите”, обясни притесненията на ГЕРБ депутатът Тома Биков. А социалистите обвини, че са се „подхилквали отстрани и са се радвали, че нас ни критикуват в някои шоупрограми, и сте си правили тънките сметки, че ние ще оберем негатива, а вие - позитива”.

Патриотите застанаха до своите коалиционни партньори, но дадоха да се разбере, че не искат субсидията да се намали до минимум, а ако стане така, ще търсят компенсации. От „Атака” ще защитават идеята ЦИК да поема разходите за медийни участия на партиите по време на предизборни кампании. От ВМРО коментираха, че след като има партии, които разполагат с толкова голяма субсидия, че не могат да я изхарчат, тогава трябва да се мисли за намаляване, без да кажат нищо по-конкретно.

Коментар - в "Наблюдател"

Към статията във в. СЕГА
Хулиган

И тук ще го кажа - ако бяха партии, да ги храниш без да се оплакваш.

Но това не са партии, а сдружения за баламосване и опоскване на електората.

Който наивно продължава да нарича тази шашма "демокрация"...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolit...

сталкер пустиняк

От БСП, които също гласуваха "против", предрекоха, че предложението „ще доведе до изчезване на политическите партии”. 

 

Че това би било чудесно! Пък и това не е ли в портфолиото на столетницата? Да има само една партия?

Slava
снимка на Slava

Доган да не реве - награби милиони за 100 партии👎

Krivcho

А има толкова просто решение за парийните субсидии и не е популистко - в края на всяка година не усвоената субсидия да се връща в бюджета.Естествено това предполага и контрол върху целесъобразното изразходване на субсидията по установени общи правила от Сметната палата по Закона за политическите партии, а не според усмотрението на партийните ръководства.

Бург Гаски

На т.нар. ''партии" не им пука, че повече от два милона души на Референдум гласуваха за 1 лев субсидия! Те даже не си и спомнят за този факт! Колко от тези "партии" са събрали 2 милиона гласа от едно гласуване? Отговорът е - НИКОГА!

Все пак, за тяхно успокоение да СИ ГЛАСУВАТ ЧЛЕНСКИ ВНОС, например 1% от приходите (заплати, комисионни, хонорари и др. под.) и ето- могат да си се САМОИЗДЪРЖАТ. Как в Германие може, а тук да не може???

Traktor1

Пеевски плаши с олигарси - това е висш цирк :) 

×