facebook
twitter

Вие сте тук

13 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Папата ще даде благослов на всички българи заради миролюбието ни

- Монсеньор Пройков, на 5 и 6 май в България пристига папа Франциск. Това е второ посещение на ръководител на Римо-католическата църква у нас в рамките на 17 г. С какво привличаме вниманието на папата?

- Наистина е голямо събитие посещението в България, като имаме предвид, че 1154 години България е християнска. И в период по-малко от 20 г. за втори път папа идва в нашата страна. Защо точно папа Франциск ще дойде в България? Можем да си отговорим, че, от една страна, иска да мине по стъпките на предшественика му Йоан XXIII - монсеньор Ронкали, както и папа Йоан Павел Втори. Монсеньор Ронкали, който е бил 10 г. в България през миналия век, и тогава е оставил голяма следа в историята на католическата църква в България. От друга страна, България е останала по много силен начин в сърцето на Ронкали, който по-късно е избран за папа. Именно по тази причина и папа Франциск тръгва по неговите стъпки. Той взема като послание за своето присъствие в България - енцикликата, която папа Йоан XXIII написа по време на своя понтификат, посветена на мира на земята и така е озаглавена.

Логото за посещението беше изработено от момиче от нашата общност в България. То представлява земното кълбо в ръцете на Бог, а от другата страна е България, която свети в особена светлина. Тя се излъчва чрез трикольора на страната и обгръща цялото кълбо. И с думите "мир на земята" папата идва в България, за да прокламира мира. Но не само да прокламира, а и да бъде наистина живян.

България е място на Балканите, което премина през своя преход по  мирен, спокоен и толерантен начин. Заради това папата иска от нашата страна да обяви, че мирът е възможен. Балканите винаги са били размирна зона, но България е място на спокойствие и на взаимно уважение. Папата пожела да даде своя благослов не само на католиците, но и на всички българи заради миролюбието им.

От друга страна, изборът му да дойде в страната е с оглед и на обявените от него намерения, че желанието му е да посети страните от периферията на света. Той не е ходил в големи католически държави като Франция и своята родна Аржентина например. Но е бил в Босна, Херцеговина, Албания, Грузия. Места, където католическите общности не са големи.

- Колко е българската общност?

- Нямаме и един процент. Преди 1989 г. повече от 50 г. воденето на статистика беше невъзможно. В настоящето с излизането на толкова много католици от България да работят в чужбина приемаме, че сме намалели. Затова най-вероятно сме около 1% от населението на страната. Съвсем малка общност сме, но фактът, че папата иска да дойде, показва, че знае за съществуването на католическата църква у нас.

- Казвате, че папата иска да посети периферията на света, но именно от нашите земи тръгва да се разпространява християнството в Европа...

- Така е. Да погледнем от един друг план. Къде сме ние в Европа и в нашето европейско семейство? Ние сме вратата на Европа и в този смисъл България се намира на правилното място, което трябва да бъде посетено от папата. За да бъде окуражена и подкрепена за положителната й роля.

- В тази връзка преди няколко дни от репортажи се видя как папа Франциск се покланя ниско долу към обувките на свои гости във Ватикана. Какво всъщност се случи?

- Папата всеки ден прави аудиенции. Имате предвид аудиенцията на делегацията от Южен Судан. Смисълът на този жест е много силен и е свързан отново с мира. Южен Судан е  много размирна зона, говори се за преврати и пр. На Изток има една традиция, която е дълбоко залегнала в религията. Обувката на човека има много силно символно значение.

Нека да си спомним, когато президентът Буш провеждаше пресконференция в Ирак, един от журналистите свали обувката си и я хвърли към него. Обувката е знак както на  достойнство, така и може да бъде израз на презрение. 

В Евангелието пък е притчата за блудния син, който, тръгвайки по света, пропилява всичко, което беше спечелено за него от баща му с усилие и обич. Когато младият човек остава без препитание, без нищо, осъзнава какво е загубил и се връща в бащиния дом. Връща се и казва "Съгреших пред тебе". Бащата, очаквайки го, му слага пръстен на ръката и обувки на нозете, което означава връщане на достойнството.

В случая с южносуданската делегация в акт на безкрайно смирение папата, който е възрастен и трудноподвижен, падна на колене, за да целуне обувките на тези хора, за да ги прикани към мир.

Преди няколко години папата покани ръководителите на Палестина и Израел в градините на Ватикана и заедно посадиха дърво на мира. Целият понтификат на папа Франциск е белязан от тази тема. 

- Папата е и държавен глава. В този смисъл по време на посещението си в България какви са срещите и разговорите с представителите на българските власти?

- По държавния протокол, тъй като папата е ръководител на Ватикана, е на нивото на президента на България. Официалната среща е именно тази с президента. Поканите бяха отправени и от държавния глава, и от премиера. Заедно с държавата и ние сме организатор на визитата. Искаме папата да почувства, че го приемаме от сърце и ще направим всичко възможно това да се случи.

- Освен срещи с президента и премиера какво друго включва програмата ?

- Той ще пристигне на 5 май малко преди обед. Пада се в неделя. Папата ще направи посещение на президента, още на летището ще се срещне с премиера. След разговорите с президента ще се срещне с патриарх Неофит в Синодалната палата. Малко по-късно ще посети храма "Св. Ал. Невски", където иска да се поклони пред иконата на Светите братя Кирил и Методий, след което ще направи лична кратка молитва. После ще излезе на площада между катедралата и църквата "Св. София", откъдето точно наобед, както е по традиция в неделя, ще направи молитва "Царица Небесна", която се прави след Великден. Красивото в случая е, че той ще се намира на едно прекрасно място в София и ще бъде видян от целия свят. По този начин България ще е във фокуса на света. 

По-късно следобед ще има официална молитва на площад "Ал. Батенберг", която ще отслужи заедно с католическите епископи от България.

На 6 май папата ще посети бежански център за мигранти, което е негово изрично желание. Не е определен още центърът. А оттам ще отиде в град Раковски, където е най-голямата католическа общност в България и където ще отслужи литургия. Тя ще е в един от храмовете - те са големи, но не достатъчни за случая, тъй като ще има повече от 200 деца, които ще направят първо причастие. Те са от цяла България и ще са със семействата си. Следобед в друг храм в град Раковски папата ще има и среща с представители на различните религиозни общности от страната.

Вечерта се връща в София, където пък ще има събитие за мир. То е свързано с един апел за мир - нещо, което папата ще направи. За да остане този мир в нашите сърца и души, за да можем да покажем, че мирът е възможен на Земята.

- Ще говори ли папата на български ?

- Не знам, може да каже няколко думи. Но при него няма тази традиция, която правеха другите ръководители на католическата църква, да поздравява на чужди езици за празници примерно. При папа Франциск го няма.

Събитието за мира, за което вече ви казах, ще бъде в центъра на София. Между православната църква, католическата, джамията и синагогата, мястото, което наричаме "малкия Йерусалим", заедно с представители на тези религиозни общности в България.

- Миналия понеделник едно събитие помрачи католическия Великден. Изгоря голяма част от френската катедрала "Нотр Дам"...

- Наистина е много трагично, но е едно съвпадение с великденските празници. Ако си спомняте, само 3 дни преди Великден през 1925 г. беше взривена църквата "Св. Неделя" в София. Беше разрушен един храм, а целта беше да бъдат убити много хора. Коментарите даже са, че това е "атентатът на века". 

Случилото се в Париж може да е просто едно съвпадение. Провеждали са се ремонтни дейности и пр. Тъжно е. Да, шедьовър е "Нотр Дам", прекрасен, на над 800 г. Но се случва нещо и материалното изчезва. И ако търсим някакъв символ, трябва да кажем, че материалните неща днес ги имаме, утре ги нямаме, но те не са всичко на този свят. Нека да се замислим върху онова, особено напоследък с новите идеи и т. нар. "прогрес" и търсене на нови идеи, посягаме върху семейството. Всъщност това е най-ценното за хората. 

Библията още в началните страници ни говори, че мъжът и жената са сътворени от Бог.  Днес казваме - Родител 1 и Родител 2. Какво е това? Посяга се на нещо много скъпо, защото подрастващото поколение как ще се обръща съм майка си и баща си. Ще казва: "Ей ти, номер 1 и номер 2". Реално погледнато, натам отиваме. Получава се едно обезличаване на семейството, за което имаме духовна отговорност. Длъжни сме да бдим и да пазим шедьовъра семейство.

Колко прекрасно е да дариш живот, да възпитаваш. Бог е избрал едни родители и изведнъж ние решаваме да съсипем това, което е много страшно.

- Защо се стигна дотам?

- Това е въпросът. Има неща, пред които човек със смирение трябва да приеме, че това е тайната на Твореца. Какво означава да бъдеш вярващ човек? Да се довериш на един авторитет, по-голям от теб. Човек надникна зад пердето за създаването на живота, но защо трябва да го атакува и да се намесва в него. Един ден много неща ще се обърнат срещу нас, защото не се прекланяме пред тайната на този, който е над всички.

Към статията във в. СЕГА
NATURAL

Ако си спомняте, само 3 дни преди Великден през 1925 г. беше взривена църквата "Св. Неделя" в София.

Споко. Наследниците им от БСП също ще получат благослов. Може и да се прекръстят на Великден. 

rurade
снимка на rurade

"Не се позволява да се приемат благословения от еретици, понеже те са повече пустословия, нежели благословения" 

 

из Апостолските правила

ablepsia

Папата пожела да даде своя благослов не само на католиците, но и на всички българи заради миролюбието им.

 

А всички българи дали са петимни да ги благославя папата?

ИлияНиколов

Доколкото съм осведомен съществуват както западни католици, така и източни католици. У нас какви са: само западни католици или има и източни?

Иначе думите на епископ Пройков ми харесаха.

👍

Памфуций
снимка на Памфуций

В България има както католици от западен обред, така и малко количество униати - от източен обред, но приемат върховенството на папата.

ИлияНиколов

Много благодаря, Памфуций. Желая ти приятно изкарване на празниците, както на теб, така и на твоите близки.

Желая същото и на всички форумци. Да сте живи и здрави.

IvanM

Монсеньор Пройков е предстоятел на 'униатската църква'. Освен това е предстоятел на католческата епископална конгрегация в България.

Думи думи

 

Казват - Когато врагът ти говори за мир, готви се за война.

Shaaban_bin_Robert

А по глави ще гали ли?

Памфуций
снимка на Памфуций

По волята на Бога и Отца, от Когото идва всеки дар, в името на нашия Господ Иисус Христос, при действието на Утешителя Свети Дух, ние, Франциск, папа Римски, и Кирил, Патриарх Московски и на цяла Русия, се срещнахме днес в Хавана. Въздаваме благодарност на славения в Троица Бог за тази първа в историята среща.

С радост се срещнахме като братя по християнска вяра, видели се да „говорят уста с уста” (2 Йоан. 12), от сърце на сърце, и да обсъдим взаимоотношенията между църквите, насъщните проблеми на нашите паства и перспективата на развитие на човешката цивилизация.

............

Ние не сме съперници, а братя: от това разбиране трябва да изхождат всички наши действия един към друг и към външния свят. Призоваваме католиците и православните от всички страни да се учат да живеят заедно в мир, любов и единомислие помежду си (Рим. 15:5).

.......

В съвременния многолик свят, който в същото време е обединен от обща съдба, католиците и православните са призовани да си сътрудничат братски за проповядването на Евангелието на спасението, за общо свидетелство за нравственото достойнство и истинска човешка свобода, „за да повярва светът” (Йоан 17:21). Този свят, в който бързо се подриват духовните устои на човешкото битие, очаква от нас силно християнско свидетелство във всички области на личния и обществения живот. От това, дали ще успеем в тази преломна епоха заедно да носим свидетелството на Духа на истината, в много отношения зависи бъдещето на човечеството.

Нека Богочовекът Иисус Христос, нашият Господ и Спасител, да ни помогне в безстрашното възвестяване на правдата Божия и спасяващата Блага вест, духовно да ни укрепи със Своето нелъжовно обещание: „Не се бой, малко стадо! Защото вашият Отец благоволи да ви даде Царството” (Лука 12:32).

Христос е източникът на радост и надежда. Вярата в Него преобразява живота на човека, изпълва го със смисъл. В това от собствен опит са се убедили всички, за които можем да кажем с думите на апостол Петър: „вие именно, които някога бяхте не народ, а сега сте народ Божий; които бяхте непомилвани, а сега сте помилвани” (1 Петр. 2:10).

Изпълнени с благодарност за дара на взаимното разбиране, проявено при нашата среща, ние се обръщаме с надежда към Пресветата Божия майка, възнасяйки към нея думите на древната молитва: „Към твоята милост прибягваме, Богородице Дево”. Нека всеблагословената Дева Мария със своето застъпничество да укрепи братството на всички, които я почитат, за да могат те в определеното от Бога време да бъдат събрани в мир и единомислие в един народ Божи за прослава на името на единосъщната и неразделна Троица!

 

Патриарх Московски                                Епископ Римски,

и на цяла Русия Кирил                            Папа на Католическата църква Франциск

 

Meto_ot_Interneto

Тоя папа не направи аболютно нищо, за да защити най-преследваните религиозни малцинства - християнските.👎

Думи думи

„От друга страна, изборът му да дойде в страната е с оглед и на обявените от него намерения, че желанието му е да посети страните от периферията на света. Той не е ходил в големи католически държави като Франция и своята родна Аржентина например. Но е бил в Босна, Херцеговина, Албания, Грузия. Места, където католическите общности не са големи.„

 

И що не ходи във Франция, където католическата вяра е в своето разложение?

Що не се заеме със укрепване на изчезналата вяра в сърцата на католиците от Западна Европа? 

Що ще на Балканите, или в Грузия? В православни страни?

По целувките които хвърли по краката на мусулманските гости е ясно, че катедралата „Нотр Дам„ ще се възстанови, но като джамия „Нотр Мусу„

На католиците ли е този папа, или вече на муслитата?

×