facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Николина Ангелкова си даде висока оценка въпреки кризата в туризма

Въпреки кризата в родния туризъм заради фалита на "Томас Кук" и "Астрал Холидейз" и прогнозите за верижни фалити на хотели ресорният министър Николина Ангелкова си даде висока оценка за свършената работа. Пред Нова тв тя отчете, че за първите 8 месеца от началото на годината е имало над 6 млн. чуждестранни туристи в страната ни, а през юни, юли и август те са били над 4 милиона, което е спад само от 1% спрямо миналата година. 

"Цифрите показват, че ние си вършим работата", заяви Ангелкова. Ако погледнем данните внимателно обаче, се оказва, че летните месеци не са били силни особено за "традиционните" ни гости - като руснаците например. Данните на НСИ за юли показват отлив на руснаци с почти 16% спрямо година по-рано. България губи гости от Германия, Полша, Чехия, Гърция, като сривът е от порядъка на 12-14 процента, показват данните за летния месец.

За да има и доза самокритика, министърката изтъкна, че имало какво да се направи - България трябвало да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Това се счита за приоритет на министерството още от самото му създаване през 2014 г., но към момента страната ни все още е далеч от тази цел.

Ангелкова подмина въпроса какво ще стане с хотелите и транспортните фирми, потърпевши от краха на "Астрал Холидейз" и "Томас Кук". Все още министерството не е отговорило на въпроси в. "Сега" какви точно са щетите за българските хотелиери от провала на британския туроператор. "Няма застраховка на туроператор, която да покрива щетите на бизнеса, коментира тя. "Независимо дали един чуждестранен оператор е регистриран по българското законодателство, или не, той има застраховка отговорност, която покрива само щетите за туристите". Ангелкова за пореден път повтори, че "за крайния потребител не би следвало да има проблем".

Министърът на туризма обаче призна, че масово туристическите агенции сключват задължителната застраховка на минимална сума. "За сведение от 3140 туроператори и турагенти, регистрирани в България, само 18 имат лимит на застрахователно покритие над 1.4 млн. лв. Над 1100 са с лимит над 25 000 лв.", каза Ангелкова. Тя отново коментира, че след фалита на "Томас Кук" е започнал дебат, свързан със застраховките на туроператорите. Сред идеите, които се обсъждат, са дали да се увеличи задължителният минимален праг на застраховката "Отговорност на туроператора", или застраховката да бъде процент от оборота. Това обаче отново ще бъде единствено за защита на туристите при евентуален фалит на оператора.

 

Към статията във в. СЕГА
Rattrack

Нерде Ямбол нерде Стамбул. Каква е връзката на загубите на хотелиерите с минималния осигурителен праг на туроператорската застраховка? Туканът министър освен че е некадърен, като че ли е поставен на този пост с единствената цел да обслужва лобито на мутрите- концесиоанери, а сега и на мутрите застрахователи. През последните десетина години е имало не повече от 7-8 фалита на тур оператори, като изплатената сума от застрахователите е не повече от 2-3 милиона.

А  само за година тези 3000 тур оператори и тур агенти наливат  над 10 млн лева в джобовете на застрахователите...и сега и това не е достатъчно

 

×