facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Николай Майсторов се опитва да спре времето

Галерия "Контраст"

До 30 октомври

 

20 пастелни портрета представя художникът Николай Майсторов в столичната галерия "Контраст". Колекцията, която може да бъде видяна от днес до 30 октомври, включва творби, създадени преди две години. Вниманието на автора са привлекли близки до него хора, което обяснява топлината и интимността, които излъчват образите. "Те (портретите) бяха един сантимент към мои близки хора и към самия себе си, защото има и нарисувани автопортрети - коментира Майсторов експозицията си. - Решението да създам тези картини беше драматично. Знаех, че един от нарисуваните си отива от този свят, макар че се самозалъгвах за този край. И това се доказа само след няколко месеца. Останалите нарисувани бяхме близки до този човек. Това беше една драма. Аз се опитах чрез създадените портрети да компенсирам и задържа времето. Това е моят личен успех, а искреността на зрителите ще бъде щастливото откровение за художника."

Живописецът определя себе си като "фигуративен художник", чийто основен интерес е човекът като психическо съществуване, като дуалистична природа, която се люшка между два полюса на доброто и злото. Изкуството на Майсторов е пропито с тъга, породена от невъзможността да се примириш с изтичащото време и съпроводена от непреодолимото усещане за нищожността на живота и тленността на материята. "Един художник  на 76 години, говоря за моята възраст - казва той по повод "Портрети", - трудно ще има самочувствието на младия напорист творец. Животът на „стареца” е воля за присъствие на сцената и е начин да приеме края въпреки всичко. Така че рисувам, продължавайки отсрочката за победения."

Автономията на 20-те портрета определя тяхното присъствие на сцената на живота, където зрителят компенсира своето присъствие чрез тях, а що се отнася до пастелната техника, едва ли има по-подходящ материал, с който да бъде предадено дълбоко личното отношение на художника към портретуваните. Според автора истината за изкуството се ражда в момента пред погледа на зрителя. "Бих казал, че и тя е относителна, така че каквото и да напиша за моето изкуство, няма никакво значение за никого. Това са само моите думи, които винаги ще носят спекулацията на самозащита", твърди той.

Николай Майсторов завършва живопис в Художествената академия през 1969 г. в класа на проф. Ненко Балкански. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, създава и графични творби - предимно литографии и офорти. Често изложбите му са провокирани от литературни текстове като Библията или поезията на Пабло Неруда. Самият той пише и стихове.

 

Към статията във в. СЕГА
Мошеник

К'ви са тия зомбита?

Г-жо Димова, погледнахте ли това, за което сте писали?

×