facebook
twitter

Вие сте тук

7 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Ненужна реставрация

В маркетинга на „Дисни“ вероятно са представяли в пауърпойнт презентациите си нещо като „Завръщането на краля“ с животни, но „Цар лъв“ (в оригинал The Lion King) няма никаква нужда от подобна реставрация. Филмът от 1994 година е модерна класика, жалон в двуизмерната анимация със своята Хамлетова драма в саваните на Африка, с прекрасната си музика и със забавните, ярки персонажи.

В конгломерата, който поглъща цялата киноиндустрия напоследък (съвсем кратък списък на придобитото от „Дисни“ в последните две десетилетия: „Пиксар“, „Лукасфилм“, Marvel CU, Twentieth Century Fox) отдавна се готвят за този момент. След като приведоха в игрален вид други анимирани класики от своя златен фонд като „Красавицата и звярът“, „Пепеляшка“, „Книга за джунглата“ и „Аладин“ и това занимание се оказа изключително доходоносно, те са готови за лъвски скок в боксофиса. Разбира се, благовидният предлог е, че така ще събудят за нов живот сред милениумите класика, обичана от няколко поколения.

Само че „Цар лъв“ 2019 е пълно менте, започващо с лъжа от самото начало: че този филм е "live-action”, тоест игрален. За разлика от „Пепеляшка“ или „Аладин“, които имаха своите недостатъци, но все пак по условие са истории с човешки персонажи и идеята да бъдат разказани „на живо“ бива възприета интуитивно, тук двукракият хомо сапиенс не се появява дори в един кадър.

И да не си помисли зрителят, че режисьорът Джон Фавро и екипът му са пътували с „Нешънъл джиографик“ в Африка, за да заснемат истински савани, пустинни дюни, лъвове, жирафи, хиени и сурикати – всичко на екрана е дигитално, създадено в студио в Лондон, и само претендира за истинско. Животните и пейзажите са извънредно фотореалистични, защото в продукцията е използван венецът на днешните компютърни технологии. И тъкмо този реализъм е в основата на художествения провал: там, където във филма на Роб Минкоф и Роджър Алърс едно силно стилизирано животно можеше да танцува, да скача, да се катери, да пее и да притежава човешки характер и емоции, тук просто едни големи котки се разхождат из декори от научнопопулярен филм, озвучени от най-прочути актьори (още по-зле на български, където в интерес на целевата си аудитория филмът се разпространява основно дублиран). Защото как хем да е истински лъв, хем да е антропоморфeн? Логически нонсенс. Новият „Цар лъв“ буквално кастрира въображението на деца и възрастни.

Съвсем на отделна сметка, тъпо е да сведеш попикона като Бионсе (Нала) до пет-шест клиширани реплики, още по-аматьорско е да разчиташ Сет Роугън (Пумба) да инжектира хумор и живец в царската ти класика (той го прави според силите си, но защо?).

Музиката на Ханс Цимер, песните на Елтън Джон и Тим Райс до една са тук, леко преаранжирани, плюс няколко нови на Фарел, режисьорската книга повтаря сцена по сцена тази от 1994 г., но духът на филма и кръгът на живота ги няма и няма. Не че не е технически изпипано и направено, просто e напълно излишно да се поправя нещо, което не е и никога няма да бъде счупено. Дано (ама надали) касов неуспех да отдаде заслуженото на този светотатствен римейк, дело на самозабравили се капиталисти.

Към статията във в. СЕГА
бонго-бонго
Байпас

Написаното е в стил "Той, филма ще събере много пари" ама ние сме "ора естете"!

TCMBG
снимка на TCMBG

Уви, пожеланията за финансов провал не се оправдават, даже точно обратното:

 

“The Lion King” opened with a $185 million debut, making it the second best opening of the year behind Marvel’s “Avengers: Endgame.”

 

"Цар Лъв" дебютира с печалба от 185 милиона долара, което го превърна във втората най-печеливша премиера за годината след "Отмъстителите: Краят" на Марвъл.

 

Иначе и аз съм на мнение, че нямаше нужда от всички тези игрални филми по хитовите им анимации, досадно ми е да гледам една и съща история по хиляда пъти, но явно докато правят такива печалби, ще претоплят манджите до безкрай...

Предводител на ...

WTF is Lion King?

volog2

Не смятам, че анимацията беше голяма работа, а тая тъпня не смятам й да я гледам. Но не мога да разбера как едни и същи капиталисти са се самозабравили в римейка си сега, а са създали светиня (към която сега е светотатството)  преди. Ами така е в киното, независимо дали е соц или капиталистическо: на 10 филм един е шедьовър, а на 100 - един светиня

Alex33

Значи всеки път, когато тая лелка почне да плюе по филмите, аз отивам да ги гледам. Щото или печелят награди, или пари. 

Ето това е от Форбс преди два дни 

 

Box Office: 'The Lion King' Is Racing Past $600 Million Worldwide

 

Няма нищо по-страшно от промит комуняга в критическа

 

А филмът е прекрасен, идиоти!

 

 

 

 

×