facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Надеждата за влизане на България в чакалнята на еврозоната се отлага за есента

България няма да получи покана за присъединяване към чакалнята на еврозоната (ERM2) през юли,  а най-вероятно през есента. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на икономически форум в Пловдив в сряда. "Надявам се влизането на България в ERM2 да стане доста преди края на годината. Не виждам пречка да се случи", каза Горанов. Наскоро премиерът Бойко Борисов коментира, че България може да се присъедини към валутния механизъм до 12 месеца.

Според финансовия министър "никога не е имало по-голямо политическо и икономическо доверие към перспективата България да влезе в по-близкия кръг на европейска интеграция".
През юни 2018 г. страната ни подаде официална кандидатура до Еврокомисията и до Европейската централна банка за едновременно влизане във валутния механизъм ERM2 и Единния банков съюз на ЕС. Тогава очакванията ни бяха поканата да дойде през юли тази година, а до три години да влезем и в еврозоната. Правителството пое конкретни ангажименти за реформиране на финансовия сектор, законови промени в борбата с прането на пари, подобряване на управлението на държавните фирми и др. Част от законовите промени вече са направени, други тепърва влизат за гласуване в парламента. 
През юли се очакват резултатите от проверката на шестте български банки, която ЕЦБ започна в края на миналата година. Тя е решаваща за влизане в т.нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ. Досега от Франкфурт не са съобщили дали проверките са приключили, както и кога и как ще съобщят констатациите си. 
 

Към статията във в. СЕГА
тошогошев

и слава Богу че няма да получи 

ГАМЕНЧЕТО

Конкретни ангажименти? Тава правителство?

No mercy
снимка на No mercy

Боко мрази да чака в чакални ⛔️

×