facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Мнима оставка и нов порочен търг на НЕК разгневиха бизнеса

Вместо да се съобрази с критиките на бизнеса, държавата показва пълно пренебрежение - и към фирмите, и към обществото. На фона на несекващи скандали около уж свободния пазар на електроенергия у нас шефът на НЕК Петър Илиев подаде бутафорна оставка, бордът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) не я прие, а енергийният министър Теменужка Петкова дори похвали работата на държавното предприятие и на изпълнителния му директор.

В последните месеци НЕК сериозно изнерви големите предприятия, които я обвиниха в манипулиране на цените на тока. Именно огромното недоволство на бизнеса от имитациите на свободен пазар на ток у нас и нагласените търгове доведе до оставката на 19 юни. Но седмица по-късно бордът на БЕХ (НЕК е дъщерна компания на холдинга) реши да запази Петър Илиев на поста му.  Фарсът с мнимото оттегляне на директора предизвика нова остра реакция.

"Очевидно хората, за които работи шефът на НЕК, са успели да се преборят за неговия пост. Управлението на Петър Илиев е в полза на определени хора. То обаче не е в полза на страната, тези хора не са българската икономика и българските граждани. Няма значение дали е Ковачки или друг, важното е, че НЕК не се държи пазарно и енергия може да се закупи само от човек, който е в сговор с управляващите енергетиката. Това е произвол на НЕК". Този гневен коментар направи в четвъртък Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Преди седмица Велев дори обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група, а конкретният повод бе поредният "режисиран" търг за продажба на ток "ден напред".

Междувременно се оказа, че НЕК вече е обявила нов търг за ток - на 3 юли. "Той  отново е със същите изкривени и манипулирани параметри. Наглост и безочие", коментира вчера Васил Велев. 

Заради съмненията за манипулирани търгове Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати писмо до правителството, в което настоява за проверки на НЕК, трите електроразпределителни дружества и Комисията и за енергийно и водно регулиране. Работодателите искат да се разследват причините, довели до преждевременното изчерпване на квотите, предназначени за регулирания пазар на ток.

Ресорната министърка Теменужка Петкова обаче обяви, че проблеми няма. И даде висока оценка на шефа на НЕК Петър Илиев.  "Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката му. Той е изпълнителен директор вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете в какво състояние бе НЕК. Сега тя е стабилизирана и НЕК плаща своите задължения", обясни Петкова в четвъртък в Народното събрание. И добави, че има много добър диалог с българския бизнес. 

 

ИГРИ НА ОСТАВКИ

Когато на 19 юни шефът на НЕК Петър Илиев депозира заявлението си за оттегляне, не посочи никакви мотиви и не даде никакви обяснения. На 26 юни директорите на БЕХ отхвърлиха оставката по същия начин - без мотиви и без обяснения. Остана усещането за разиграване на номер с цел временно разреждане на напрежението. Ситуацията с театралното оттегляне на Илиев много напомня на подобен сюжет с енергийния министър. Когато се разбра, че Теменужка Петкова се познава с кандидат-купувачката на българските активи на ЧЕЗ Гинка Върбакова, гръмна скандал за възможен конфликт на интереси. Петкова хвърли оставка, но премиерът Борисов не я прие, като обясни, че е много доволен от работата й. 

 

БОРСА ЗА ГАЗ

Още тази календарна година борсата за природен газ може да заработи. Това съобщи пред журналисти шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. В четвъртък депутатите приеха на първо четене промени в Закона за енергетиката, които да трасират освобождаването на пазара на синьо гориво у нас. Малинов обясни, че "Булгаргаз" ще е основен доставчик на газ за борсата, но освен това вече се водели преговори с различни големи производители и търговци. "Предвиждаме в процеса на либерализация на пазара съществен пакет от акциите на газовия хъб "Балкан" да бъдат предоставени на заинтересовани страни, които имат интерес да търгуват с природен газ", каза още Малинов. 

Към статията във в. СЕГА
сталкер пустиняк

Преди седмица Велев дори обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група, а конкретният повод бе поредният "режисиран" търг за продажба на ток "ден напред".

Междувременно се оказа, че НЕК вече е обявила нов търг за ток - на 3 юли. "Той  отново е със същите изкривени и манипулирани параметри. Наглост и безочие", коментира вчера Васил Велев. 

обясни Петкова в четвъртък в Народното събрание. И добави, че има много добър диалог с българския бизнес. 

 

Герберастите са си нагли. 

mamut

 то пък велев е един енергетик, действията на Илиев са правилни като директор на компания гони максимална печалба нали сме пазарна икономика и аз да съм на неговото място още по-твърдо ще им играя, заради хренчовете им до сега с "цената на тока" и куците регулаторни решения на КЕВР- 1,7 милиарда лева НЕК е вътре-т.е. държавата, е къде дават така, как и откъде ще се покрие тази загуба. Велев явно не излязъл от социализма,нали тръгна с пари от комсомола, свикнал само да взема. Енергетиката е като всеки един бизнес и  не е социална дейност. Илиев в момента пуска количествата на малките ВЕИ от 1 и над 1 до 4 Мвт и планирането на тяхното производство е много трудно ,затова са такива параметрите при сделката.  Ако някой започне да се бърка на Велев как да прави бизнес сигурно ще ореве орталъка, но кой му дава право да се бърка в друг бизнес който не разбира,мног опъти им се обясни че трябва да наблегнат че основната закупена енергия за производството ,трябва  да е от  годишни(тримесечни, шестмесечни) двустранни договори поне 80%, а само 15% от сегмент "ден напред", 5% от в сегмент "в деня"ниски цени на енергия няма и скоро не се очаква да има. Но като съкратиха енергетиците по дружествата нито мога тда кажат колко  и каква им трябва нито да си планират ,нито ефктивно да я потребят както трябва. Пък може и да се обединят велевите  хора , да си регистрират търговец с по-големи финансови възможности и да участват на търговете на НЕК, но не, те са всяка коза за свой крак ,на борсата си правят по-между си врътки гъзобръци ,а после заедно реват против държавните компании.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

И на двете снимки, все едни честни хора.

×