facebook
twitter

Вие сте тук

8 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Министър Ангелкова ще пълни плажовете със спешна стратегия

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще пълни плажовете по Българското Черноморие с нова стратегия. Тя обаче се разработва от външна фирма и ще бъде готова някъде в края на август, когато настъпва краят на и без това късия летен сезон по нашето море. Месеци преди началото на отпускарския сезон  и въпреки предупрежденията на бизнеса и на анализатори за сериозен спад на записванията от чужбина министърката повтаряше, че не се очаква сериозно намаление. С настъпването на активния летен сезон българските плажове се оказаха пусти, с по-малко чужди летовници. В същото време колоните от автомобили от България към Гърция се увеличиха драстично.

За новата стратегия Ангелкова заговори по време на среща в сряда с кметовете на Бургас Димитър Николов и на Варна Иван Портних. Според Министерството на туризма на срещата са били представени проучване и разработени модели за подкрепа на организирания туризъм, чрез който да бъде увеличен притокът на още туристи за дестинация България. Стратегията се разработва от компания „Ърнст енд Янг“ по инициативата на министерството.

От "Ърнст енд Янг" били разработили няколко варианта, " но и най-консервативният модел показва отличен ефект от мерките за стимулиране на организирания туризъм. Пилотният проект е подготвен след проучване на опита на конкурентни на България туристически държави", обясниха от туристическото министерство. Пилотният проект щял първо да се задейства по морето, а после обхватът му да се разшири". Ангелкова обаче се похвали, че "приемането на подобни мерки би имало ключово значение за гарантиране на стабилен туристически поток в среда на изключителна конкуренция в региона и силна пазарна динамика", гласи съобщение от пресцентъра.

До редакционното приключване на броя в. "Сега" не получи отговор на въпросите как и кога е била избрана фирмата консултант и срещу каква сума се изготвя стратегията.

На фона на валящите отвсякъде сигнали за силно завишени цени по българските плажове министър Ангелкова твърди, че най-често срещаните цени за ползване на чадъри и шезлонги не надхвърлят 5 лв. Според Министерството на туризма най-високата цена за чадър е на "Перла" - 25 лв., като за шезлонг там се плаща по 10 лв., а цената за пакет от 2 шезлонга и чадър е 30 лв. Най-ниската обявена цена е на къмпинг "Нестинарка" - по 0.36 лв., за чадър и за шезлонг. Става дума обаче за концесионни договори, сключвани по различни правила в различни периоди. При старите договори няма записана цена на услугите на плажа и съответно те няма как да се контролират.

БАРИЕРА

И това лято достъпът до плажа на Русалка е скъпо удоволствие. Летовници се оплакаха пред Нова телевизия, че за да се стигне с кола до плажа, трябва да се ползва паркинг към комплекса на цена 8 лв. Общинският път е преграден с бариера. Миналата година таксата е била 6 лв. За пешеходно преминаване не се плаща, но практически няма как да се мине. Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев заяви, че паркингът е незаконен, а земята под него е горски фонд. Според управата на комплекса обаче всичко е в реда на нещата. Русалка е част от бизнес империята на семейство Баневи, които са в ареста за данъчни престъпления и пране на пари.

Към статията във в. СЕГА
Елемент Э
снимка на Елемент Э
По голям лъжец от Гаргамел няма. Къде ги намира тези чадъри по 2,3 и 5 лева ? Да спре с тези концесии, и тогава мутрите ще си приберат скъпите чадъри. Да предоставят плажовете на хотелиерите ще е по добре. Защото е много грозно пред хубав хотел някоя мутра да спретне една барака с цаца и скъпа бира.
dobadoba

Голямо вторачване в министъра на туризма, гаче ли само той е виновен за ситуацията.

Защо не се обърнете към собствениците комплексите и да чуете тяхната дума.

Реално те са 'патроните', какво тук зависи от един министър?..

⚓️

Елемент Э,

Писах тези дни за плажа на Варна-централен:

Чадър = 5лв

Шезлонг = 5лв

Мастика(50мл) = 3лв

Айрян(250мл) = 2лв

АКО не може да си позволиш горните екстри, в свободните зони може да си опънеш чадър и постелеш хавлия безплатно, както и да си донесеш хладилна чанта с предпочитаните от теб питиета.

аман бе

"АКО не може да си позволиш горните екстри, в свободните зони може да си опънеш чадър и постелеш хавлия безплатно, както и да си донесеш хладилна чанта с предпочитаните от теб питиета."

От какво се оплакваш? Така живеят (и почиват) 95% от българите.

fisherman

Така живеят (и почиват) 95% от българите.

 

Така си е, и аз съм един от тях, въпреки, че мога да си позволя от споменатите екстри.През ден или два отивам на плажа пред басейна, когато пясъка е горещ, заривам си ходилата в него, забивам, колена или сядам докато му отнема топлината, после плувам, ако позволява спасителя, правя поне три кълбета под водата, за да влезе солена вода в сининусите ми, излизам,  лягам да ме напече слъчо/дай ничи, на япоците бога/.Накратко, вземам всичко безплатно, или както казват старите рибари "морето дава, но и морето взема"Аз предпочитам да вземам това което то дава безплатно.

dobadoba

аман бе,

Посочвам алтернатива, пич...

⚓️

bambi

Пише се айран.

dobadoba

bambi,

Изпадаш в подробности, и двата варианта(айрян и айран) са валидни.

Мисля, че след 2000г одобриха айрян като правилно, но да не сме толкова стриктни.

Това намерих в нета:

https://kaksepishe.com/ayryan/

⚓️

НО това са детайли, по същество: министър Ангелкова е само върха на айсберга на БГ туризма. Собствениците на хотели, концесионерите и туроператорите също са в джаза и реално те дърпат конците.

×