facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Машинистите от БДЖ питат шофьори ли ще стават

Положението в БДЖ става все по-лошо, като към проблемите с финансите и с престарелите локомотиви и вагони се прибавя недостигът на персонал. Това стана ясно на среща на локомотивните машинисти с директори от жп холдинга в сряда в София. Директорът на поделение "Пътнически превози" - София Александър Александров призна, че има кадрова криза и че само от началото на годината са напуснали 32-ма машинисти. Текучеството е обяснимо - машинистите недоволстват от лошите условия на труд, от заплащането, от полагането на извънреден труд в нарушение на нормите.  

Другият тежък проблем е с подвижния състав. На срещата стана ясно, че в момента "БДЖ пътнически превози" се нуждае от 130 локомотива, 350 вагона и 40 мотриси. БДЖ все по-често отменя влакове заради аварии и необходимост от спешни ремонти и все по-често се говори за замяна на влакове с автобуси и шинобуси, а машинистите се чудят дали ще трябва да изкарат книжки за професионални водачи. "Колегите се притесняват дали ще е необходимо да изкарват курсове за C категория, за да карат автобуси", обясни абсурдната ситуация жп експертът Марио Нинов. 

"Ръководството на БДЖ се фокусира върху подобряване управлението на компанията и намаляване на разходите", увери Григорий Григоров, шеф на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ. Министърът на транспорта Росен Желязков бе специално поканен на срещата, но не я уважи. 

 

Към статията във в. СЕГА
Миряна Б.

Министърът на транспорта Росен Желязков бе специално поканен на срещата, но не я уважи. 

 

Бас държа, че този министър има в дома си тераса колкото някой нов стадион, дарен от премиера на някой тим, негов домашен любимец.

×