facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Лятото носи по-високи цени на храната и на хотелите

През юни като цяло инфлацията е била незначителна, но храната и туристическите услуги сериозно са поскъпнали. Това показват новите данни на Националния статистически институт.  И без да четем статистиката на НСИ обаче, виждаме какво се случва с млякото, месото и хотелите - цените им вървят нагоре с разгарянето на лятото. 

Само за месец - през юни спрямо май, свинското месо е поскъпнало с над 3%, олиото - с 3%, колбасите - с 2.3%, захарта - с 1.2%. Повишение има и при маслините, гъбите, някои плодове като ябълки (5.7%) и цитруси (7%). Хлябът, киселото мляко и сиренето следват същата посока, но промяната е с под процент. Все пак има и обратни примери - цените на доматите, краставиците, яйцата и шоколада са спаднали.

Юнската инфлация се подхранва сериозно от туризма - хотели, ресторанти и т.н. Нощувките са поскъпнали спрямо май с над 10%, а самолетните билети - с над 8 процента.

Незначително поскъпване има при жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и поддържане на дома.

Според данните на НСИ спрямо юни 2018 г., т.е. за година, цените на стоките и услугите у нас са се повишили с 2.8 на сто. А от началото на годината е измерена 1.2% инфлация.

 

Към статията във в. СЕГА
×