facebook
twitter

Вие сте тук

25 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Котаракът Бойко заложи сиренце срещу предсрочен вот

2019 г. започна с новина от 2018-а – управляващата коалиция успешно излезе от серията протести, вътрешни разпри, министерски оставки и скандали; бавно и полека страната се устреми към европейските избори, които се очертават като най-значимото събитие през първата половина от годината. До оня ден изглеждаше много вероятно Бойко Борисов да падне от власт, но не падна, а масовото усещане за сгромолясване на ГЕРБ започна да става комично – то си е все така остро и постоянно и все така неясно как точно ще се превърне  в реалност.

Дали във властта има блестящ ум, който посочи брод през кризата, или просто обстоятелствата се стекоха щастливо, не се знае. Факт е обаче, че трусовете бяха преодолени, а нови безобразия – като с винетките например – не ще разместят политическия календар. Оставките продължават да са

 

инжекция за оцеляване на властта

 

Партии и политици вече се готвят за голямата битка на европейския вот, с който обаче е свързан един огромен капан. В него хитро се мъдри сиренце за всички, които много искат да свалят Бойко Борисов.

Преди да видим какъв е капанът, нека се върнем малко назад. Активността на европейските избори у нас е винаги ниска, варира от 27 до 37 процента. Гласуват най-твърдите и мотивирани електорати, а специално този на БСП не проявява интерес. През 2007 г. БСП в коалиция взе 414 00 гласа срещу 420 000 за току-що регистрираната ГЕРБ. Две години по-късно партията на Борисов спечели с около 160 000 гласа повече, в проценти разликата бе изразителна – 24 срещу 18. През 2014 г. преднината бе 260 000 гласа в полза на ГЕРБ, равна на 12%. И в трите случая БСП бе управляваща (в тройна или двойна коалиция), а формацията на Борисов  - позиционирана като алтернатива. Сега ролите са разменени, но малко е вероятно БСП да обере протестен вот. С оглед на традицията (плюс вътрешните скандали) дори собствения си трудно ще мобилизира. Къде е капанът ли? Ами от сега представители на ГЕРБ и близки до тях политолози обясняват, че европейските избори ще бъдат лакмус за нуждата от предсрочни парламентарни.

 

Ако БСП не бие, няма да са нужни,

 

тръбят те. Евровотът традиционно обаче е провал за БСП и успех за ГЕРБ. Хванатият десетилетие за гушата административен апарат едва ли ще се разсее пред урните, при ниска активност става решаващ в полза на Борисов. С други думи, евроизборите се очертават като успешни за най-голямата управляваща партия. Но не личи към момента отсрешният лагер да отговаря адекватно – че не са вътрешен лакмус. Точно обратното – има податки, че БСП се готви да влезе в евробитка с призива “Братя българи, накажете ГЕРБ, за да падне и у нас!”. Такъв лозунг би бил най-голямата грешка за БСП, защото сама ще се застреля с танк.

Тази ситуация не е проблемна само за БСП, а въобще за държавата. Кой друг, ако не социалистите може да свалят ГЕРБ? И на тях им е безобразно трудно, но друга опозиция на терена няма. Край тъча загрява “Демократична България” (ДБ).

 

Таванът на тази формация обаче е максимум един

 

евродепутат, колкото бе при предшествениците им (Синята коалиция и Реформаторския блок). На фона на факта, че субектите от ДБ направиха всичко възможно последните 2 години да се самодискредитират, би било мечта сега да спечелят кресло в Европейския парламент. Това кресло изглежда направо чудо, защото дори в пика на своя възход (евроизборите през 2014 г. съвпаднаха с протестите срещу Орешарски) "градските десни” пак спечелиха един мандат, не повече. Накратко – който иска ГЕРБ да падне, трябва да стиска палци на БСП. Друг вариант няма.

Какво трябва да прави социалистическата партия при това положение? Ами следва да стори всичко по силите си европейските избори да се превърнат в това, което са – не тест за вътрешната разстановка, а спор за политиките на Стария континент.

 

В битка между ПЕС и ЕНП

 

В тепих, на който схватки ще има относно Орбан, Юнкер, Меркел, Вебер и сие, не “за” и “против” Борисов. Задачата е трудна, но БСП няма друга възможност, освен да се подготви добре – с харизматични кандидати, без вътрешни крамоли и с лесно смилаеми послания. (При положение че лидера Нинова я влече повече към Орбан, отколкото към ПЕС, е много любопитно какво ще измисли. ) Ако има късмет, партията все някак може да превърне социологическите проучвания в резултат (паритет с ГЕРБ), а това би било прекрасна изходна точка за опозиционни действия нататък. Наесен ще има и местен вот. Ако евроизборите бъдат загубени, вътрешната опозиция ще поиска главата на Нинова. Мотивът ще е лесен: “Как тъй с теб ще бием Бойко, след като два пъти се проваляме?!” Затова ръководството на БСП трябва да е много, много внимателно напролет да не влезе в играта “за" и "против” Борисов.

Мачът трябва да е външен и това важи за всички, които са срещу ГЕРБ. Представянето на семейната им половинка – т.нар. патриоти - трудно може да се прогнозира. Но то няма особено значение, защото ГЕРБ е пилонът.

Нека пак се върнем към близкото минало. То е доста поучително. Тъй като и при трите си европейски провала БСП управляваше в коалиция, като оправдание за резила тя измисли опорната точка: “Сборът на гласовете за нас и партньорите надвишава този на ГЕРБ”. Никой не се впечатли, разбира се. Но

 

опорната точка се наложи да бъде взета на въоръжение,

 

защото преди това БСП сама бе предпоставила евроизборите като тест спрямо собственото си управление – допусна грешката, която не бива да допуска сега. Ще видим дали си е научила домашното. Всъщност Сергей Станишев, минал и днешен герой, лидер на ПЕС, хвърли наскоро бомбата, че може да влезе в евролистата на ГЕРБ. Явно нито той, нито скараната с него Нинова са чели някакво домашно засега. 

На европейските избори неизменно има още един победител – ДПС. При ниската активност дисциплинираният й електорат произвежда високи проценти в крайното подреждане  – 20% през 2007 г., почти наравно с БСП и ГЕРБ; 14% след две години; 17% през 2014, на косъм след социалистите. Сега конфликтът с ДОСТ е ликвидиран, ДПС очаква с интерес вота. И разполага с всички основания, подобно на ГЕРБ,  да превърне мача във вътрешен. А после?…

 

После мантрата “Програмен кабинет”

 

ще бъде ”аргументирано, задълбочено и всеобхватно” поднесена на нов глас – съобразно големия резултат на движението.

"Успех на ГЕРБ на европейските избори през пролетта ще ни създаде много добри условия за работа за местния вот. Ние ще имаме психологическото предимство и нужното спокойствие, а БСП ще изпадне в хаос". Това заяви преди дни Цветан Цветанов пред партийния актив. “През май има избори за Европейски парламент. Ще видим кой колко струва на европейските изброи”. Тези думи пък са на Бойко Борисов от предаването “Панорама” в края на миналата година. Хитри котараци. Ще направят всичко възможно не просто да спечелят европейските избори, а да ги спечелят тъй, че да изглежда, все едно са победили на парламентарни. Целта не е да ядят мишки. А просто капанът да щракне.

Към статията във в. СЕГА
BASS

 Всъщност Сергей Станишев, минал и днешен герой, лидер на ПЕС, хвърли наскоро бомбата, че може да влезе в евролистата на ГЕРБ.

това авторови измислици ли са? къде точно е тази бомба?

Neopol

Не, не са авторови измислици. Цветанов демонстрирайки държавническо мислене и великодушие предложи Герб да включи в листите си за евроизборите Станишев, ако БСП не го направи.

ИлияНиколов

Много излишни приказки. Можеше с едно изречение да се каже само, че БСП-то са още по-зле от ГЕРБ и ще се бият сами.

А от Баце се иска само просто да седи и нищо да не прави. Тук го изкараха "гоуем" стратег.

хъш
снимка на хъш

Не му върви на тоя автор с прогнозите.

Васик

Изненадан съм от поетично-метафизичното ниво на стратегията на Цветанов и Борисов, което е описано в статията. Според мен в техните думи не трябва да се търси друг смисъл, освен че възприемат европейските избори като състезание по надяждане с хотдог.

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

интересно ако изметат тиквата з а1 месец   таралясниците , тях дали ще ги анулират  купуването изобщо?

Кирил Мутафчиев
снимка на Кирил Мутафчиев

 46000 родени през 2018 под логото на Тиквоча и тиквите около него ,но всичко е наред изтребители, стадиони, цъфтим .... 

Neopol

Борисов допусна две огромни грешки - разгула на алчността на застрахователите и подаването на унизителния рекет за F16. Ако Герб имаше някаква алтернатива, то щеше да бъде отвян. Сега на изборите само ще загуби много гласове, но пък останалите и те не са привлекателни.

Напълно погрешно е да се счита, че режисьорите на серията от бутикови протести са целяли да свалят Герб. Нищо подобно. Свалянето му не им вършеше работа. Опитаха се да го подядат електорлно. Но едва ли са успели да направят нещо. Герб сам си срина електората, като позволи вдигане на застраховките и като се подаде на американския търговски рекет.

BASS

Не, не са авторови измислици. Цветанов демонстрирайки държавническо мислене и великодушие предложи Герб да включи в листите си за евроизборите Станишев, ако БСП не го направи.

неополе, можеш ли да четеш? цветанов си е цветанов, авторът пише, че станишев е твърдял някъде, че може да влезе в евролистата на герб. кога и къде се е случило това? 

Manrico
снимка на Manrico

На мишлетата в медиите пак някой друг сложил сиренце и им е виновен, че сума ти време си представяли желаното за реално.

Sine_metu

Съгласен съм, че мат'рялчето е голема каша

Sine_metu

БСП не иска да управлява.

 

Ако искаше, щеше да концентрира атаките си в само 5 проблема :

3 общи :

диктатурата

кражбите и преразходите на обществени средства

демографската катастрофа

и по 1 за всеки от двата вота :

неравноправието ни в ЕС - за евроизборите

изключително неефективното изразходване на ресурси - за местните

 

И 5- те сочат управлението на ГЕРБ като главна причина и виновник.

И за 5- те има - изобщо, но не и БСП - ясни алтернативни политики.

Така след 6- 12 месеца целенасочени действия - гербекзит.

 

Вместо това БСП ни занимава с многословни, но малоумни "визии"

Sine_metu

Накратко политиките, да не съм голословен :

 

диктатурата - три изречения в Изборния кодекс. Пишем от година за тях.

кражбите и цифроманията - програмно управление, парламентарен контрол

демографията - инвестиции в селското стопанство, връщане на 500 хил. души

неравноправието в ЕС - преразглеждане на договорите с чужденците у нас

неефективното изразходване - програмно управление, повсеместен контрол

 

Точка.

"Визиите" - на боклука. С тях БСП прилича на лекар в спешното, който чете на умиращия лекции по пропедевтика на вътрешните болести.

Sine_metu

П.С.

Под "селско стопанство" разбирам не само земеделието и животновъдството, а производството на храни. След катастрофата през 1990 идиотите унищожиха преработката. От нея трябва да почне възстановяването, и на отрасъла, и на българското село и малкия град.

А от тях - възраждането на България.

 

Няма друг начин, а задачата не търпи и ден отлагане.

Всеки нов ден управление на ГЕРБ е по- нататъшно затъване.

Всеки нов ден съучастие на БСП - дваж по- голямо престъпление.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

👍😃👆

 

Sine_metu

Крайно време е 'другарите" да се узмат у раце.

Да се договедят най- сетне, че не е хубаво многото, а много - хубавото.

Че управленска идея, която не е казана на 1/2 стр., не заслужава да се казва.

inventus

Сине мету! Поздравления за цялостно творчество! Кратко и ясно написано. Изводът е че БСП не са алтернатива. Съучастници са.

wreckage
снимка на wreckage

Само латентен гербаджия като афтора може да изпраска такъф ясновидски текст ф края на фтората седмица од първия месец на годината.

duzov

БСП трябва да инициират създаването на широк фронт, нещо като "Народен фронт" или "Отечествен фронт" срещу управлението на тиквочите. Иначе няма спасение. Тези олигофрени ще ни затрият съвсем, ако недай Боже, останат още 10-15 години на власт!

Бат Бойко

Под "селско стопанство" разбирам не само земеделието и животновъдството, а производството на храни. След катастрофата през 1990 идиотите унищожиха преработката. 

 

Отново мантри и никакъв опит за поне приблизително отразяване на реалността 😁

Sine_metu

Пет., 18/01/2019 - 06:47 (нов)

Бат Бойко

Под "селско стопанство" разбирам не само земеделието и животновъдството, а производството на храни. След катастрофата през 1990 идиотите унищожиха преработката. 

 

Отново мантри и никакъв опит за поне приблизително отразяване на реалността 😁

 

Това ли смогна да измудриш?

Айде за пореден път реалността в числа и факти... не че има файда да се обяснява на гербери, но огромното мнозинство не сме, пък не искам и вие да се чувствате съвсем отписани от хората...

 

Статистиката има един страшен списък, аз го наричам мартиролог, може да се нарече и некролог.

Много е дълъг, ето само малко от частта за храните

ПРОИЗВОДСТВО

Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона, 4 пъти по- малко

Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра, 34 пъти по- малко

Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.

ИЗНОС:

Пресни плодове: През 1988 г. – 139 000 тона – През 2014 г. – 7 000 тона.
Домати: През 1988 г. – 78 900 тона – През 2014 г. – 1 100 тона.

ПОТРЕБЛЕНИЕ

Ужасяваща картина на истинско бедствие

Консумация на човек за година :
През 1988 г. - 195 литра мляко – През 2014 г. – 20 литра
Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг.
Яйца: През 1988 г. – 263 бр. – През 2014 г. – 143 бр.
Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг.
Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг.

 

Това е поглед по обобщени показатели.

Да видим по- отблизо.

Предполагам знаеш какво е череша? Най- важното при нея, както и при огромната част земеделска продукция е, че в сурово състояние се потребява малко от нея.

По- голямата част изисква преработката, за която говоря.

През 1990 година в Кюстендил имаше предприятие, "Кюстендилски плод" се казваше. Правеше по 100 000 тона компоти, пулпове, сладка, мармелади и какво ли не. Черешата се и суши, и замразява по два начина.

 

Предприятието бе ликвидирано, не знам дали не е сринато и физически. Отдавна не съм бил в Кюстендил, та може и да са го срутили. Като "Велбъжд", единствения завод за камгарни прежди.

След като бе ликвидирано, съвсем естествено намаляха и масивите с плодни дръвчета. 10 пъти.

А като изчезна всичко това, изчезнаха и хората.

 

Вече берат, сушат, замразяват и правят компоти, пулпове, сладка и мармелади в чужбините.

И се молят на Господа да прибере или тях, или проклетата саранча, която превърна в емигрантска пустиня градината България. Па и акъл дава, наглата


 

 

Шукри Амедов Готски

Мето, к'ва е тая статистика, брато? Преди 30 години бехме 9 милиона, не може на глава през 1988 млекото да е било 195 л. на калпак, а 2014 - 20, нали сега сме около 7 милиона? 

Manrico
снимка на Manrico

Айде за пореден път реалността в числа и факти... 

"Реалността" за теб може да са числата, включително числата от соц-статистиката, за мен е като вляза в магазина, има ли месо, какво, може ли да си го купя веднага или трябва да чакам час-два на опашка, същото и за другите продукти.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Станишев в евролистата на ГЕРБ?

Абе що се не слеят двете посткомунистически партии най-после и да мирясаме.

Два душман под един юрган, семейно щастие -- за клизми, за екземи да си помагат, да се пощят и либят от нямаикъде, а нормалните хора да си върнем навиците от соца и да си заживеем братски полюбовно или недотам, но мирно и според каквото там.

×