facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Хиляди испанци излязоха на протест в защита на Пучдемон

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е арестуван в Германия, предаде Би Би Си, като цитира неговия адвокат. Той е задържан на базата на издадена в петък европейска заповед за арест от Върховния съд на Испания. Заедно с още 5-ма бивши висши ръководители на испанската област Каталуния са обвинени в подстрекателство към бунт, сепаратизъм и измами с обществени пари. Присъда от до 30 години затвор ги заплашва, ако бъдат признати за виновни. 
Пучдемон е бил задържан в Германия, докато пресичал границата на страната с Дания. Той се прибирал в Белгия от Финландия. Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври м.г., след като едностранно обяви независимост на Каталуния.
Според адвоката на Пучдемон клиентът му се намирал в полицейски участък. 

Хиляди демонстранти с каталунски знамена излязоха по улиците на Барселона след задържането на Пучдемон, съобщи Франс пре, цитирана от "Дарик".

По призив на радикална сепаратистка групировка - Комитети за защита на републиката, протестиращите се стекоха в центъра на Барселона, скандирайки "Свобода за политическите затворници" и "Пучдемон е нашият президент". Те се насочват към сградата на делегацията на Европейската комисия.

×