facebook
twitter

Вие сте тук

7 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Фандъкова не прави нищо смислено срещу замърсяването на въздуха в София

Войслав Тодоров е независим общински съветник в София. През 2016г. беше сред инициаторите на референдум срещу презастрояването в „Младост“. Член на комисиите по финанси и бюджет и на устройство на територията в СОС.


- Г-н Тодоров, преди дни гласувахте с „не” за бюджета на София за т.г., който ГЕРБ определиха като рекорден и "символ на промяната в града". Защо?
- Бюджетът е рекорден, но решава и рекордно малко проблеми на София. Няма никакви смислени мерки за борба с мръсния въздух, срещу презастрояването, за намаляване на трафика и извеждането му в крайградските рингове. Всяка година си говорим, че ще започне да се прави продължението на бул. „Т. Каблешков” като дублиращ ринг с трамвай по него, и всяка година не стигаме доникъде. Според статистиката въпреки разширението на метрото то не намалява автомобилите, не стимулира хората да използват градския транспорт. Липсват алтернативи с добро прекачване, връзки с наземните линии. Частично това е и въпрос на бюджета. Всяка година увеличаваме парите за транспорт, обаче в голямата си част увеличението отива за повишаване на режийните. Увеличаваме цената, на която метрото, трамваите и автобусите возят на километър, а не пробега. 

- Защо смятате, че липсват мерки за борба с мръсния въздух? От кметството твърдят, че има над сто такива, които давали резултат. 
- Администрацията цитира избирателно данни, които са й удобни. Цитират, че през 2016 г. замърсеността е много по-малка от 2007 г. Но пропускат, че през 2017 г. е по-голяма от 2016 г. Не се казва, че над 50% от дните през януари и февруари са с мръсен въздух над допустимото. 
Можем да групираме основните замърсители в три К - коли, кал и кюмбета. Жаргонно е, но е вярно. Мерките, свързани с колите, се активират твърде късно и се прави малко. Зеленият билет на цена 1 лев се въвежда по неясни правила. Има разписана мярка най-замърсяващите коли да не влизат в центъра при високи нива на замърсяване с ФПЧ. Това обаче ще става само при два поредни дни с превишение 4 пъти над нормата и при прогноза за трети такъв. А не можем да разчитаме на системата за прогнозиране на замърсяването. Дори в дни с отровно мръсен въздух сайтът на общината не показва замърсяване над „умерено“. Тоест дори в дните с огромен смог сериозните мерки няма да се приложат. Подобни примери има много. Общината твърди, че се е справила с азотните окиси от колите, но те не се мерят на нито едно от големите кръстовища. Крайно време е газанализаторите, които бяха купени и дадени на КАТ, да започнат да се използват. Доколкото знам, вече година с тях не е направена нито една проверка.

- Как Фандъкова се бори с калта?
- На теория всяка година увеличаваме кратността на миенето. Въпросът е, че няма никакъв начин да проконтролираме дали наистина се мие и с какво качество. Всички ходим по улиците и виждаме в какво състояние са. През зимата положението е трагично, а тогава замърсяването е най-голямо. 


- Какво е положението с третото К?
- Печките за битово отопление са най-замърсяващият фактор през зимните месеци. На този етап там не се прави нищо. Има пилотен проект, който тепърва евентуално ще се реализира. Нови печки ще се дадат в район „Нови Искър”. Първо, той е достатъчно отдалечен, за да има сериозно влияние в града. Второ, тази мярка е крайно недостатъчна. Проблем са не само отоплителните уреди, но и това, което се гори в тях – дрехи, понякога дограми и т.н. Общината предприе някои действия за ограничаване на злоупотребите, но в някои квартали продължават да се горят гуми на открито. В същото време инспекторатът не смее да влезе в тях, поне за да глоби замърсителите. 

- Посочете ефективна мярка за въздуха, която не се прилага. 
- При предишния дебат за въздуха предложих постепенно внедряване на инсталации за пречистване на въздуха в общинските детски градини, училища и болници. Децата и болните са най-уязвимите групи и с тях трябва да се работи приоритетно. Ако общината не може да гарантира чист въздух за гражданите си, трябва да се постарае да защити поне най-уязвимите. Хората масово започнаха да си купуват пречистватели за въздух за домовете си. Не чух аргумент защо няма да се направи, мълчаливо бе отказано. 

- Защо при рекорден бюджет ГЕРБ намалиха парите за изкупуване на частни имоти в улици, зелени площи и междублокови пространства?
- Става дума за огромен проблем, с който управляващите очевидно нямат намерение да се справят. В града има огромни зелени площи, които са частни. Около 1/5 от Южния парк, около 50% от Северния парк. Огромни междублокови пространства в „Младост” също са частни, в „Дружба”, „Овча купел”, „Изгрев”. В голяма част от тези райони има влезли в сила нови устройствени планове (ПУП). След тях общината има 15 г. срок да изкупи терените, предвидени за озеленяване. Иначе собствениците могат да поискат да строят върху тях, въпреки че са предвидени за паркове и градини. В „Младост” например, където проблемите са много сериозни, ПУП-ът е от 2009 г. Само там според изчисленията на гл. арх. Здравко Здравков са заплашени 120 дка междублокови пространства. Отделно са обширните зелени площи за паркове „Въртопо“ и „Източен“. Специално към „Младост” апетитите са огромни, кварталът е заплашен от мащабно презастрояване. 
През 2017 г. парите по това перо бяха 25 млн. Знаете, това беше след протестите в „Младост” и другаде. Очевидно управляващите усетиха заплаха и решиха да симулират някаква дейност. Тези пари не бяха усвоени и през м.г. бяха намалени до 17 млн. Дори и тях не усвоиха, а стигнаха до 5.6 млн. От тях няма нито един лев за зелени площи, всичко отиде за частни терени под улици. На това отгоре сега парите се намаляват на 10 млн. 

- Означава ли, че ГЕРБ нямат намерение да защитят зелените площи?
- Проблемът е, че става дума за толкова големи финансови интереси, че е много по-изгодно тези искания да се игнорират. По-лесно е по време на обществени обсъждания на софиянци да се казва: „Няма пари, не можем да отчуждаваме поради липса на заложени средства, твърде скъпо е”. След изборите преди 4 г. управляващите узряха, че общият план на София (ОУП) следва да се промени с цел защита на зелените площи. Вследствие и на протестите в „Младост” се създаде проектът „Визия за София” като първа стъпка преди промени в ОУП. Те са наложителни за запазване на много зелени площи, заплашени от застрояване. Но има кръгове, които смятат, че след като големият бум на гражданското недоволство е попреминал и хората са се успокоили, те пак могат да натиснат и всъщност промените в плана да са по посока по-малко паркове и зеленина. Надявам се, че гражданите ще продължат да бъдат бдителни и ще реагират на всеки подобен опит.

- Предстоят кметски избори. Смятате ли, че след случилото се с Десислава Иванчева ще се намерят лидери по места, хора от граждански сдружения, които ще се кандидатират и противопоставят на ГЕРБ?
- Това е най-голямата цел на управляващите с арестите на кмета на „Младост” и на заместничката й. Опитват се да обезкуражат хората и да им покажат, че гражданските каузи и кандидати се провалят и нямат шанс. Демонстрацията е, че ако някой се опита да бъде независим, го чака същото. Вече виждам, че на места хората наистина са уплашени. Същото се случва в парламента спрямо народни представители, които имат смелостта да показват действителността в управлението. Това на мен ми говори за пълзящ авторитаризъм и е най-голямата заплаха пред демокрацията ни. 

- Тогава какво ще се случи на предстоящия вот?
- Ще се радвам, ако повече хора се изправят срещу системата. В София има място за нишови кандидати извън големите партии, които защитават конкретен граждански интерес. Темата за презастрояването е една от големите теми. Досега и двете големи партии пазят дистанция от проблема. Едните си правят далаверите, като в същото време се опитват да кажат ”Те не са наши, става дума за реституция и т.н.”, а другите или не гласуват, или йезуитски гласуват „въздържал се”. Презастрояването е пример за кауза, която в огромен град като София може да доведе до подкрепа за кандидат извън голяма партия. Надявам се, че гражданите все повече ще разпознават защитниците на техните интереси за сметка на партийните кандидати. 
Следващият управленски цикъл ще е ключов за много от тези теми: промените в общия план, който определя пътя на развитие на града. Чрез него могат да се защитят зелените площи в София. Предстои приемането на плановете на квартали като „Мусагеница”, „Овча купел”. Все теми, по които гражданите трябва много да са много внимателни, защото те ще повлияят силно на облика на града и техните жилищни райони. 

Към статията във в. СЕГА
Simplicissima
снимка на Simplicissima

Войслав Тодоров.

Ще запомня това име.

Дано за изборите в София се появят повече като него -- грамотни, осведомени, спокойно-решителни.

Независими.

Дали си даваме сметка, че това е важно не само за недолюбваната от страната столица, но и за самата страна. Най-малкото, защото тук потъва голяма част от бюджета.

Паисий2

Около 1/5 от Южния парк, около 50% от Северния парк. Огромни междублокови пространства в „Младост” също са частни, в „Дружба”, „Овча купел”, „Изгрев”

Пряко следствие от "Връщането на земята в реални граници". Кой го въведе - СДС, кой ги избра - софиянци. Сега що плачат?!

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Паисий, мисля, че това няма вищо общо с връщането в реални граници. По-скоро със серията закони на Лучников, с които бяха върнати национализирани терени, когато "мероприятието, за което за отчуждени, не е реализирано".

Конкретно за Южния парк - там ситуацията е комична - всеки ден си общувам с един възрастен доцент, комуто са върнали горичката зад американското посолсдтво, но по ОГП тя е зелена площ и обществена територия, но независимо от това частникът плаща поземлен данък и такса смет.

Човекът се е примирил, защото върху една малка част от върнатата земя и построил малък комплекс и си живее добре на стари години.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

София

2009

бсп

в навечерието на разгромните за тях избори

САТЪР
снимка на САТЪР

лесно и просто: правят още 2 АЕЦ и тока е по 4 стинки и никой няма пали печка на кумур че и на гас.

mi6osp.

Първите пет думи в заглавието напълно характеризират дейността на Фандъкова .

Фандъкова само слушка и изпълнява.

×