facebook
twitter

Вие сте тук

69 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
БСП се зае с ромската интеграция

„В последните дни имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграция на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и ОП претърпя провал с Националната стратегия за интеграция на ромите“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в парламента, цитирана от пресцентъра на червената партия. Тя обясни, че много документи са били приети, много пари са се налели в тази система, но очевидно резултат няма.

„Време е за конкретни решения и ние предлагаме такива“, заяви председателят на БСП. На първо място тя посочи, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани, независимо от пол, раса, убеждения и той трябва да се прилага в пълна сила еднакво за всички.  Тя смята, че ако искаме дългосрочно да решим този проблем, има няколко действия, които трябва да предприемем, като особено важно е образоването на ромските деца и на ромите. „Начинът, по който подхожда ГЕРБ - децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи - те отиват и след 2 седмици напускат отново. Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система“, каза Нинова и допълни, че БСП предлага да отпадне принципа парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък деца, които не влизат в клас, за да могат да си спасят училищата.

Корнелия Нинова обясни, че сегашната политика на социални и семейни помощи за деца стимулира всички тези процеси - със сега действащия закон се спират детските помощи, ако дете не ходи на училище. „Предлагаме да се разшири тази мярка и да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не  ходят на училище до 16-годишна възраст“, заяви тя. Според лидера на партията тези социални помощи са няколко вида - месечни, еднократни, енергийни, за безплатен транспорт, помощи за наеми. Левицата иска поправка в Закона за социално подпомагане, която да позволи тези помощи да бъдат спирани.

Като трета мярка Корнелия Нинова предлага в Наказателния кодекс да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни - практиката деца да раждат деца трябва да спре. „В чл.151 от НК, в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба. Това не е достатъчно наказание, както за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни и малолетни, така и за родителите на тези деца, които го позволяват“, категорична бе тя. Нинова смята, че е време за решение и конкретни действия - без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт и е опасно за националната сигурност. „С много разум и конкретни решения на проблемите, призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“.

  Към статията във в. СЕГА

  Страници

  Invisible

      Абе, разумни предложения, но трябва да са на власт за да ги прилагат.

      Но няма да е скоро.

  Foton4ik
  снимка на Foton4ik

  Точно!

  Penchobre

  Правилно! Тази власт, разумни неща не може да прилага! Просто не може! 🐒🐒🐒

  Асол
  снимка на Асол

  Ся, очаквам Нинова да бъде обвинена, ако не в популизъм, то поне в ксенофобия...🚬

  JR

  След малко ще се втурнат от БХК и присъдружните...

  inventus

  Всичката Мара втасала...сал ....не сресала! Много са добри предложенията но те дори не са техни. Тези предложения от години витаят в общественото пространство.Отделно че реализацията им е възможна едва когато придобият пълната власт в държавата.А без циганските гласове не виждам как това ще стане.

  ЗТБХЦ

  Няма никаква логика, последователност и съгласуваност във всички тия съждения и предложения.

   

  Нито пък консистентност и кохерентност.🙀👎

  Асол
  снимка на Асол

  Нито пък консистентност и кохерентност

  Таа префърцунена мисла можеш ли да ни я интерполираш върху описаното в дописката? А, и вземи си забърши първото изречение - не е нужно два пъти да пишеш едно и също с различни думи😅

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  Като трета мярка Корнелия Нинова предлага в Наказателния кодекс да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни - практиката деца да раждат деца трябва да спре. „В чл.151 от НК, в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба. Това не е достатъчно наказание, както за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни и малолетни, така и за родителите на тези деца, които го позволяват“, категорична бе тя. 

   

  ====

   

  В България възрастта за съгласие за полов контакт е 14. Т.е. от 14 г. годишна възраст насетне на подрастващите е разрешено да водят сексуален живот, но БСП възнамерява да въведе строги и ефективни наказания за онези от тях, които трансформират сексуалната си връзка в съжителство. 

  Много ми е интересно какво ще е мнението на Българската православна църква и останалите вероизповедания по въпроса. 

   

  Иначе за първите две неща съм съгласен, с уговорката, че ще е необходим друг механизъм, който да насърчава онези училища, които имат по-добра успеваемост и към които има по-голям интерес. 

  Penchobre

  В България възрастта за съгласие за полов контакт е 14. Т.е. от 14 г. годишна възраст насетне на подрастващите е разрешено да водят сексуален живот,

  Дрънкаш си, а?

   

  Р а з д е л VIII
  Разврат

  Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 89/86 г.) (1) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово же лание без съвъкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, се наказва за блудство с лишаване от свобода до три години.

  (2) Когато блудството е извърше но чрез употреба на сила или заплашване, чрез използване на безпомощното състояние на пострадалия или чрез привеждането му в такова състояние, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

  (3) Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно или представлява особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.

  Чл. 150. (Изм. - ДВ, бр. 28/82 г., бр. 89 от 1986 г.) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвъкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използване на безпомощното му състояние или чрез привеждането му в такова състояние, се наказва с лишаване от свобода до три години или с поправителен труд, а в особено тежък случай - с лишаване от свобода от една до пет години.

  Чл. 151. (1) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

  (2) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до три години.

  Що па да не си дрънкаш? 🐒🐒🐒

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  Ти четеш ли онова, което цитираш, или - как си го написал - "дрънкаш си" .

  Като за цоциалисти:

  Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 89/86 г.) (1) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово же лание без съвъкупление по отношение на лице, НЕНАВЪРШИЛО 14-годишна възраст, се наказва за блудство с лишаване от свобода до три години.

  - т.е. иде реч за секс с лица ПОД 14 г.

  чл. 150 касае НАСИЛСТВЕНИ сексуални действия. 

  чл. 151 (2) касае за непълнолетно лице, което не разбира свойството или значението на извършеното. , т.е. няма как да даде съгласие за полов акт.

  По въпроса 

  http://old.segabg.com/replies.php?id=309161

   

   

   

  Penchobre

  Зад псевдонима ти се крие г-жа Ташкена Колчева, а?

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  За кое спориш - че възрастта за секс по съгласие в България е 14 години ли? 

  Че съгласието трябва да е информирано ли ? 

  Гласът

  За кое спориш - че възрастта за секс по съгласие в България е 14 години ли? 

  Че съгласието трябва да е информирано ли ? 

  Спред мен се опитва да докаже, че е от тези, които родителите им не са пускали да ходят на училище. Иначе няма как да си обясним защо е решил да пуснал материал доказващ твоето твърдение, докато същевременно си мисли, че те опровергава.

  Penchobre

  Заяждам се! Отговорът е на Памфуций, другото не го броя. Това е "политическото" ми решение, в контекста на последните интерпретации. Както е казал Поетът "Два свята, единият е излишен." Светът, който подкрепя

  Homo unius libri, Цветанов, Караянчерва, Добрев, Атанасова... (няма място за всички) не е моят свят. Законът не е закон, той е политическа интерпретация! Виж контекста Панфуцко! Гледай на нещата "политически"!

  🐒🐒🐒🐒

  EleonoraBG

  Нинова пак се излага с безразборната си хаотична стрелба, сякаш се намира в гр. Кербала. Това вместо да похвали БСП с изобретението да купува купува циганснски гласове с капачки, олио и брашно. Изобретението беше приложено творчески във всички партии и на предстоящите евроизбори сме на път циганския глас да достигне 100-250 евро. Партиите да вземат необходимите финасови мерки.

  Giuseppe

  Он Вършец ли си ма?

  NATURAL

  за БСП и "ромите" всичко  е казано в това кратко видео - https://www.youtube.com/watch?v=cIItlz3ZAqw

  ЗТБХЦ

  Тя смята, че ако искаме дългосрочно да решим този проблем, има няколко действия, които трябва да предприемем, като особено важно е образоването на ромските деца и на ромите. „Начинът, по който подхожда ГЕРБ - децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи - те отиват и след 2 седмици напускат отново. Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система“, каза Нинова и допълни, че БСП предлага да отпадне принципа парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък деца, които не влизат в клас, за да могат да си спасят училищата.

   

  Обявена цел - образоването на ромските деца и на ромите.

  Предложено средство - да отпадне принципът парите да следват ученика и да бъде преразгледана политиката на делегираните бюджети.

  Резултат - директорите на училища няма да бъдат принудени да водят по списък деца, които не влизат в клас.

   

  Заключение - предложеното средство с нищо не помага за постигане на обявената цел.

  Независимо дали ще бъдат водени формално по списък или не, ромските деца и ромите няма да получат по-добро образование.

   

   

  ivan B

  Няма начин,някой да получи „по-добро образование„след като ромчето не иска а и не мисли да получава някъкво обвазование.

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  Иначе предложените мерки са като кръпка - подобно на всичко и всички останали досега и БСП не предлага комплексна стратегия за решаване на  циганския проблем в страната. 

  Evasion

   В изплютото от Нинова няма нищо ново и нищо работещо. Очевидно се търси само някакъв медиен ефект...

  ЗТБХЦ

  Левицата иска поправка в Закона за социално подпомагане, която да позволи тези помощи да бъдат спирани.

  Странно предложение за лява партия, но тъй като БСП никога не е била лява партия и едва ли някога ще бъде, това може да го оставим настрана за момента.

   

  Да речем, че това ще принуди родителите на ромските деца да ги държат в училище. Но това изобщо не гарантира, че тези деца ще получат по-добро или изобщо някакво образование. Не става ясно как точно  децата ще бъдат накарани, стимулирани или мотивирани да учат, а не просто да прекарват по няколко часа дневно в класните стаи.

   

  Заключение: и това средство не води до изпълнение на прокламираната цел - образоването на ромските деца и на ромите.

   

  ivan B

  Остава да попитам,герб дясна партия ли са,и КАКВО ДЯСНО са направили до сега,дясна реформа да речем.Дълбоко се самнявам дали някой в Бг.знае какво е дясното и кои слоеве представлява.За това всички се пишат в дясно,защото е модерна купешка дума.ДПС пък били либерали,които са още по десни.Само не знам как се вписва либерализма и дясното в бедни и консервативни хора като бълг.турци.

  ЗТБХЦ

  Очевидно се търси само някакъв медиен ефект...

  Не, просто се търси отнемане на територия и гласове от патрЕотите за бъдещите избори. Нищо друго.

   

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  👌

   

  Само ще добавя, че в прехвалената "Визия за България" циганският проблем е силно маргинализиран и реално отсъства. 

  Преди време имаше в газетата, в "Наблюдател" един "репортаж" от обсъждането на въпросната визия с местния актив от Красна поляна, който много ясно отразяваше отношението на ръководството по въпроса. Но последните събития и култовите изяви на Каракачанов , явно са подтикнали Нинова и нейните хранени хора набързо да лепнат тая кръпка в предизборната си кампания.  

  ivan B

  Чи коя партия не го прави?Не си спомням герб,през 2009 г.да си е внесала милион и половина гласове от Марс.

  ivan B

  Ами всеки яхва каквото може преди избори.Така е в политиката и демокрацията.герб все по трудно яхват нещо,защото се истъркаха.Отдавна мина 2009г.,когато боко със сърдит глас се канеше да вкава всички в затвора,и да УпраЙ всичко.

  Паисий2

  Памфуций ти знаеш ли колко циганета на по13 години раждат?

  Сократ-май

  Тая работа изисква взаимност.

  Трябва и ромите да се заемат с интеграция на БСП.

  Страници

  ×