facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Британските депутати пак ще гласуват сделката за Брекзит

Британският министър-председател Тереза Мей иска от депутатите да се произнесат за четвърти път за споразумението за Брекзит, което тя договори с ЕС, съобщи Би Би Си. Очаква се това да стане в първите дни на следващия месец. Мей планира да внесе сделката в парламента, независимо дали управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи постигнат компромис дотогава. Преговорите между представителите на двете партии продължават от седмици, но засега безрезултатно. Лейбъристите обаче нямало да подкрепят споразумението за Брекзит, ако не се постигне споразумение, твърдят партийни източници.

Премиерът Мей смята, че е изключително важно споразумението да бъде одобрено от депутатите преди началото на лятната ваканция на парламента в края на юни, обясняват от "Даунинг стрийт" 10. Засега обаче не е ясно как правителството планира да убеди мнозинството от депутатите да подкрепят сделката за напускане на ЕС, която беше отхвърлена в пленарна зала вече три пъти. "Ще придвижим напред споразумението за Брекзит в седмицата след 3 юни. Време е парламентът да вземе решение", заяви министърът, отговарящ за Брекзит, Стивън Баркли. 

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс пък заяви, че депутатите ще трябва да решат следващия месец дали да гласуват, за да осигурят излизане на Великобритания от ЕС със сделка, или да създадат опасност от напускане без споразумение, или въобще да няма Брекзит. Той изрази надежда, че народните представители ще се съобразят с "инструкцията от избирателите и ще трябва да помислят какви могат да бъдат политическите последици, ако не изпълнят своята част от сделката".

Източници от британското правителство твърдят, че ако сделката за Брекзит на министър-председателката Тереза Мей бъде отхвърлена за четвърти път в парламента, няма да има пети опит. Медиите на Острова споменават 15 души за възможни наследници на Мей на премиерския пост, която вече заяви, че ще се оттегли преди следващата фаза от преговорите за Брекзит. Излизането на Великобритания от ЕС е отложено за 31 октомври. 

КАРЕ - СПЕКУЛАЦИИ

Кристалина Георгиева била сред обсъжданите от евролидери кандидатури за нов шеф на ЕК, твърди агенция Блумбърг, като цитира 2-ма души, запознати с дебатите, водени по време на срещата на върха в Сибиу миналата седмица. Не е ясно обаче как тя се оказа до водещите кандидати, излъчени от основните евроформации ЕНП и ПЕС - Манфред Вебер и Франс Тимерманс. Съгласно член 17 от Договора за ЕС предложението за следващия председател на ЕК трябва да бъде направено от Европейския съвет, след което да бъде гласувано от евродепутатите.

Към статията във в. СЕГА
Wolf ACE

Добре, бе! Нали, уж по правилник, не можело два пъти да се гласува едно и също отхвърлено.. Сега какво? Четвърти път?

Тия просто имитират дейност и Октомври пак ще бъде Май, май...

×