facebook
twitter

Вие сте тук

2 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Бизнесът поиска пазарни цени на тока и за бита

Бизнесът за пореден път се обяви за премахването на регулирания пазар на ток. Ден след дискусията в парламента, посветена на работата на независимата енергийна борса, работодателите отново разкритикуваха схемата за продажба на ток.

В същото време предприемачите подкрепиха идеята на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за обособяване на отделна борсова платформа, предназначена само за голямата индустрия. "Това е стъпка към решаване на проблема със скъпия ток за бизнеса, но не е достатъчна", коментира пред Нова тв зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Румен Радев. 

"Това дори е по-маловажна стъпка от най-важната - премахването на регулирания пазар. Всяка стотинка допълнително за мегаватчас изземва от бизнеса между 170 и 190 млн. лв. годишно. Това са огромни суми", изтъкна той. Все пак обаче отделна платформа за търговия на големите фирми в бизнеса била добро начало.

"Създаването на подобен сегмент ще пренасочи възможността енергоинтензивната индустрия, която е основен потребител на електрическа енергия, да има възможност за двустранно договаряне и директно да постига цени и съответно доставки с производителите. Това е съществена разлика", посочи зам.-председателят на АИКБ.

Радев заяви, че кръгът на заинтересованите лица от по-високите цени на тока е по-голям, отколкото са предполагали, и че вече проблемът не е само с електроцентралите на бизнесмена Христо Ковачки. "Постигат се някакви ценови нива и много бързо след това тези цени отново "излитат". Моето убеждение е, че кръгът на заинтересованите лица от по-високите цени, изглежда, е по-голям, отколкото си мислим. Изглежда, той успява и набира поддръжници сред търговската гилдия например", каза още Румен Радев, без да посочи конкретни данни.

Към статията във в. СЕГА
Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Бизнесът не е нормален бизнес, какъвто има по европата, а си е чисто по нашенски чорбаджия-изедник.

×