facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Безумните цени на тока стигнаха до прокуратурата

Бизнесът реши да сезира прокуратурата за полуделите цени на уж свободния пазар на електрическа енергия. Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до главния прокурор заради недостига на ток на енергийната борса, който доведе до пореден абсурден български рекорд - най-висока цена в цяла Европа. На 3 юли 1 мегаватчас базова мощност на платформата "Ден напред" се е търгувала средно за 195.40 лв., а в определени часове - за космическите  270.04 лв./ MWh, твърдят работодателите, като посочват, че тази цена е била над двойно по-висока от средната за ЕС, над три пъти по-висока от цената на електроенергията в Германия, Франция, Австрия и Швейцария и с 84% над цената у нас за предния ден (2 юли).

Авторите на сигнала обвиняват шефовете на държавните предприятия БЕХ и ТЕЦ "Марица-изток 2", както и министъра на икономиката в "бездействие и неупражняване на задължения".  В критичния ден 3 юли например, когато търсенето е било голямо, държавният ТЕЦ "Марица-изток 2" е бил необяснимо пасивен продавач на ток и вяло е участвал в търговията, въпреки че би могъл да спечели доста от високите цени. Това не е единичен случай, а продължаващо поведение, пишат до прокуратурата работодателите. Те припомнят, че тецът е дружество на ръба на фалита и че е странно да бяга от големи печалби. Според утвърдените от КЕВР разчети държавната централа излиза на печалба при цена 135.30 лв., се казва в сигнала.

Бизнесът от месеци алармира, че е ненормално на енергийната борса да има дефицит, изгоден за шепа търговци на ток, а държавата да не реагира, за да успокои пазара, чрез своите предприятия  производители, които са и основни продавачи на борсата. И тъй като "жегата" продължава, сега сезира държавното обвинение. 

Към статията във в. СЕГА
×