facebook
twitter

Вие сте тук

13 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
3 министерства ще посетят УНСС по казуса с новия корпус

Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на заседанието на правителството, че заедно с представители на три министерства, които са ангажирани с възможността за решаване на проблема на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), ще посетят висшето училище в четвъртък, предаде "Дарик". Премиерът уточни, че днес е имал среща с ръководството на университета.
 
По време на заседанието на Министерския съвет Борисов потвърди, че със случая са ангажирани Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката.

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на МС за тази година. "Това са парите, както обещахме на вероизповеданията, на Светия Синод, на Мюфтийството, на всички останали, така че днес - на Велика сряда, така както поехме ангажимент към Синода, да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон", уточни министър-председателят.
 
В отворено писмо от вчера на Университета за национално и световно стопанство до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката се настоява да се осигурят необходимите средства от 10.3 млн. лева, за да бъде завършен и оборудван новият учебният корпус на УНСС, който се осъществява с европейски средства и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета.

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта, посочват от висшето училище. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите, заявяват от УНСС.

Към статията във в. СЕГА
сталкер пустиняк

Той добави, че по случая с УНСС „имат отношение Международната банка за развитие и  Министерството на финансите и може би МОН в най-малка степен е в този триъгълник”.

„Говорихме с ректора проф. Стати Статев, но такива средства в бюджета на МОН няма заложени”, поясни образователният министър.

От Министерството на финансите пък потвърдиха вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв., но едва след усвояване на ресурса по Оперативната програма „Региони в растеж” до размера на проекта, съгласно основния договор.

„Към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ”.

Също така Министерството на финансите са категорични, че не могат да подкрепят направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата-изпълнител „ГВ 2016” ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.

 

Тия от Карл Маркс съвсем го дават през просото! Сключват допълнителни споразумения, не усвояват парите по ОП, а пък искат да се поемат средствата от бюджета. 

Sapienti_sat

Управлението на финансирането при г-н Борисов се осъществява под знака на българската поговорка:

 

"Който не плаче, не му дават да суче." Фолклор! 😥🍹🍸

JR

Пожааар! Корпусът изгорЕ! Я да консултират Баньо Колтурата как се коригират синоптични сводки. Че иначееее... ИзгорЕха жълтиците от Брасълс! Редно е да проверят и имотното състояние на академичното ръководство. Може пък групово да са ударили джакпота...

Разпад!🎃🎃🎃

вила

Той решава еднолично всичко на територията...пожарникарски,демек,след като лумне пожара.

bD

Излишно е да се отбелязва, че на Него Му са осигурени от Горанов поне 1 000 000 000 лева за обещания, политически поръчки, финансирания с предизборен привкус, стадиончета и т. н.

Жоб парасъ.

duch

Тия от УНСС да не са по-важни от тютюнджиите от разградско и без това не му гласуват на избори що ще им дава пари

маргаритка2

Не разбрах топлопроводът открит ли е или новооткрит?

 

Археолозите???

Дежурния

Топлопроводът е открит тържествено лично от Бойко Борисов и няма как да се закрие ей така. 👀

mick

В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ

 

Ей много сме добре.. ама все помощи търсим и без тях сме за никъде.

Нафарфор

то въпросът е: помощите на кого помагат?

Мунчо_Огнянов

Ех, не Го оставяте ! Всеки ден Му вдигате кръвното! Вчера - с чук бута балкони, в четвъртък - издига корпуси! Съвсем ще отслабне до Евроизборите! После пак 4 тона суджук и 80 кг. филе трябва да Му се осигурят за да влезе в кондиция "конграчулейшън"!

.

Имаше тук един "Бате Бойко". Да даде компетентно мнение! Изпопренадахме се!

Johnny2965

Казусът е ясен. Дори държавен университет не трябва да вярва на държавните институции.

×