Quantcast
Фандъкова показа първия метро влак на автопилот | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

44 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Фандъкова показа първия метро влак на автопилот

Столичният кмет Йорданка Фандъкова показа първия пристигнал у нас влак, който ще се движи по третия лъч на метрото, предаде репортер на БГНЕС.

Новата машина, произведена по поръчка на Столичната община, се намира в изграждащото се ново депо на „Метрополитен” на улица „Житница”. То трябва да бъде напълно завършено до края на годината. Именно в него ще се обслужват новите влакове.

„Това е първият от общо 20 метровлака. Следващия понеделник ще пристигне вторият, а третият – на 2 август. Влаковете са много модерни и имат опция да вървят без машинист. Засега обаче те ще се движат с машинисти, които ще преминат обучение. Най-важното е, че са енергийно ефективни и с намален разход на енергия”, акцентира Фандъкова.

Възможността на влаковете да се движат без машинист изисква закупуването на специален софтуер, който на този етап няма да взимаме, тъй като така или иначе с тях ще пътува машинист, заяви директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

„Влаковете, които ще се движат по третата линия на метрото, са изцяло съобразени с пътникопотока. Първите са с дължина 60 метра, а последните ще са 80 метрови, тъй като тогава ще се пусне и участъкът към „Слатина” и натоварването ще стане по-голямо. Влаковете са много модерни и предлагат комфорт на пътниците. Нямат камери в тях, а такива са поставени на вратите, тъй като много хора се възпротивиха срещу това да бъдат снимани, докато пътуват. Нямат и рампи, защото подът е нисък и удобен и няма нужда от тях. В самите мотриси има специални места за хора с увреждания. Един от новите влакове струва над 5 млн. евро”, подчерта Братоев.

Той изтъкна, че всички метростанции от третия лъч ще бъдат оборудвани с преградни стени между влаковете и пероните, за да се предотвратят опитите за самоубийства в метрото и добави, че днес е имало такъв опит. „Днес една жена се е опитала да се хвърли пред влака на една от станциите. Слава богу всичко се е разминало”, съобщи той.

„Целта на тези стъклени прегради е да ограничим и такива случаи, както и да дадем по-голяма сигурност на пътниците“, коментира директорът на подземната железница.

По-късно Фандъкова и Братоев инспектираха строящата се станция на метрото на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“.

„Тук на метростанция бул. „България“ вече започна монтирането на релсовия път. Монтиран е около 500 метра. Това е първият участък с релсов път. Очакваме до септември да бъде монтирано около 2 км – от „Красно село“ до Медицинска академия. Дейностите тук вървят по график. Срокът на първия етап от ремонта е есента на следващата година, когато се очакват и първите пътници на третата линия на метрото. Вторият етап, 4 км, които се изграждат по Околовръстния път, трябва да са готови в началото на 2020 г.“, коментира кметът Фандъкова.

"Конструкцията е завършена 95%. Месец юли и август ще приключат изцяло конструкциите и от септември започва представителната архитектура и довършителните работи. До края на годината ще приключат монтажните работи. Догодина ще започнат единични изпитания, а пролетта и комплексните. Първо ще бъде завършен този участък с две метростнации до „Медицинска академия“, тъй като тунелопробивната машина работи още. До Попа ще бъдат завършени следващите 5 станции следващата пролет. Есента останалите 3 с оглед до края на 2019-та да бъде завършен целия 8 км участък. Част от него може би ще стане готов още през септември следващата година“, заяви Братоев.

Стана ясно още, че тази година ул. „Житница“ ще бъде цялостно ремонтирана. 

Към статията във в. СЕГА

Страници

rover
снимка на rover

учительницата споменала ли е какава е разликата в цените на влак "на автопилот" и на такъв без? а поддръжката на първия?

тази опция би имала смисъл, евентуално, ако заплатата на драйвърите е като на тези в заможните държави и тренът се използва половин век. примерно.

а тук ми намирисва на пробутване на стока, която не се търси. и свързаните с това неизбежни комисионни. е, може и някой да разглежда софиянци като опитни зайчета.

Billy-Joe Winchester

а тук ми намирисва на пробутване на стока, която не се търси. и свързаните с това неизбежни комисионни.

Важното е да е лъскава, фешън и увита в шарен целофан, за да се радва местното население.

аиг3

Чак пък да не се търси. Мотрисите са Сименс, които се продават по цял свят. Със сигурност в пъти повече от влакчетата на Метровагонмаш, на които двигателите и цялата електроника са японски,  а само черупката и талигите са руски, което предполагам има влияние за прекрасните звуци и друсане отвреме на време.

rover
снимка на rover

с разбиране требе да се чете.

по-горе предположението е, че не се търсят мотриси на автопилот.

ве, как не умирате от глад, не мога да разбера...

аиг3

Налага ни се да храним... с информация форумните експерти по всичко.

В Пекин вече има безпилотни линии на метрото. В Истанбул, в Дубай. Дори в Будапеща от няколко години. В Лондон предвиждат в бъдеще....Светът се развива. За едини ще е добре, за други не.

Но важното е, че на ровъра докато си бъркал в носа му се зачинило

rover
снимка на rover

това, че някъде има "безпилотни" линии, по какъв начин ви позволи да заключите, че има търсене на такива мотриси?

очевидно и средното не сме изкласили, там се учи логика.

а за бъркането тук-там... знаете си.

аиг3

Това, че някъде има означава ли,че няма търсене? Още повече следейки накъде се развиват технологиите в транспорта. Но би трябвло да сте ми благодарен, защото научихте нещо. Но по-лесно е да споделяш какво ти се е "чинело", отколкото да се информираш преди това за какво става въпрос. Не знам дали това сте го учили в училище, но вица за чукчата го знаете. А Сименс не ги мислете. Имат си експерти (не форумни) и като гледам добре се оправят.Така че ще минат без нечии случайни умотворения.

Penchobre

След експеримента, Софийската община да е на автопилот, време е да се опита и с метрото! ?

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Аз бих добавил, че цялата ни подмандатна територия от 28 години кара на чужд пилот.

Братя Стругацки

Влаковете са много модерни и имат опция да вървят без машинист. Засега обаче те ще се движат с машинисти, които ще преминат обучение. 

Възможността на влаковете да се движат без машинист изисква закупуването на специален софтуер, който на този етап няма да взимаме, тъй като така или иначе с тях ще пътува машинист, заяви директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. 

Герберастия в действие. Поръчали скъпи мотриси, можели да се движат сами, ама нямало да е така, щяло да има машинисти, понеже софтуерът, скъп бил, пък още пари...?

rover
снимка на rover

вижте как рекламират мотрисите "правилните" медии и това, което е показано на снимката на "сега":

https://www.economic.bg/bg/news/6/vizhte-kak-shte-izglezhdat-vlakovete-na-novoto-metro.html

аз лично намирам поне десет разлики. ?

p.s. това за общината и автопилота - добро!

p.p.s. върнете старите емотикони, молим!

 

редник

Това ми заприлича на покупката на въртолетите без въоръжение...

Не се разбира от текста кой е производителят, а 5 млн евро са доста пари...

Странна сделка...

micky73
снимка на micky73
фАнДъкова. Жената е весела, машините сигурно и те. :)
маргаритка2

Това е първият от общо 20 метровлака. Следващия понеделник ще пристигне вторият, а третият – на 2 август.

Харесвам такива съобщения. Развихрят ми фантазията.

 

За автопилота - гениално. Вместо някакъв анонимен софтуер двама човека ще си намерят работа - машиниста и психолога му.

И без това никой няма да се качи на влак безпилотен.

Не разбирам Братоев какво лае срещу самоубийците - те за да стигнат до перона са му платили все пак.

редник

В статията от линка на rover пише:

През лятото на 2015 г., компанията предложи по-ниска цена за доставката на 20 нови метровлака за бъдещото трасе от жк „Овча купел” до жк „Левски”, което се очаква да бъде готово през 2020 г. Новите мотриси струват 418 млн. лв. без ДДС, или по около 20,9 млн. лв. на метровлак. 

Компанията е  Siemens, но колко са предложили руснаците - не пише...

И още - 20.9 млн лв са... доста повече от 5 млн евро...

Сократ-май

Пак ли учительницата, бе?

Ей, много го мразите тоя руски език...

(И учителите изобщо.)

провинциалист 2

На такова не се качвам.

Su38

От всичко в статията от линка на tover най-ме впечатли липсата на дръжки за правостоящите и такивата, във форма на дърво.... Изумителна тъпотия. И за какъв дявол трябва да се купуват нефункционални неща с дизайнерско (в добрия смисъл на думата, макар че другото също е вярно), които при това струват колко нашите всички майки и бащи?

редник

p.p.s. върнете старите емотикони, молим!

И цитирането, молим!

Сега, за да натисна Ctrl+V, трябва да сменя на US, да оцветя, после да се върна на БГ - кой реши, че така е по-лесно?!...

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

Най-после модерни, красиви, функционални и икономични европейски влакове, а не допотопни руски боклуци❗️

?
whoever

има един мноо брадясал виц - за бг инженер на обмяна на опит в нипонско, дето си харесал к@н@фа на домакина. и кво станало като си го донесъл в българия.

 

та и с тия влакове така. моат на автопилот. ма само струват като за автопилот.

маргаритка2

Дейностите тук вървят по график. Срокът на първия етап от ремонта е есента на следващата година, когато се очакват и първите пътници на третата линия на метрото.

А за какъв ремонт говори всъщност, нали това е новостроящата се линия.

маргаритка2

??

 

? - играя си с иконките, дали ще се сетят да сложат някоя тоалетната по третия лъч, щото досегашните не беше предвидено такова нещо.

редник

От всичко в статията от линка на tover най-ме впечатли липсата на дръжки за правостоящите и такивата, във форма на дърво.... Изумителна тъпотия.

Ex, Su38, това е ИНОВАВАЦИЯ... 

Интересно, каква част от 418 млн лева?...   ;)

Su38

Погледнах 3D рендеровките. Тези "дървет" са точно срещу вратите. Между тях има дистанция от 3-4 метра без никакви дръжки. Ако правилно съм видял, хората ще се трупат около вратите, защото трябва да се хванат за нещо, с което качването и слизането няма да се ускори.

Ма това е само едно впечатление. Може и да не съм прав, че решението е "дизайнерско"... Ще видим, като му се кача наживо, защото ще минава близо край мен и съм решил да слеза от колата.

rover
снимка на rover

да попитаме "докторчето", може пък да знае. ?

аиг3

Ей, хванали се всички с тоя автопилот и мрънкат. Това било правило мотрисите нефункционални. Другите характеристики не ни интересуват. Изобщо Сименс  не ги бива в производството на влакове, ама хич. Ако бяха нови руски железарии с японско сърце, нямаше да се мрънка.
Всъщност основният проблем, поне за мен е, че така няма унификация на метропарка. Това ще оскъпи поддръжката. 

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Пламен Пасков:
Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova, това е улица Тверская, на самия пъп на Москва. Вляво се виждат част от хотел Карлтън Ритц, следващата сграда е централният Телеграф (№7). Снимано е почти от Червения площад. Той е 100-200 метра зад гърба на камерата. Това е една от най-натоварените улици, с по 3 платна от всяка страна (общо 6). Няма такава улица в България. В нито един град. Даже магистралата е двулентова. Обаче вижте как се строи, и асфалтира – за един ден, преди стъмване. В Москва, и в Русия няма нито винетки, нито свинетки. Фирмата, която асфалтира, е ДЪРЖАВНА! Има го даже в името на организацията (ГБУ = Государственное бюджетное учреждение). Защо в Москва може, а в София не може? Защо в Русия може, а в България не можете, ГЕРБ? Бойко Борисов! И за теб се отнася! И за Лиляна Павлова със свинетките! / В Москва, а и в цялата Русия пенсионерите пътуват безплатно в целия градски транспорт.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=41&v=GN8U93OZ2nM

onzi

сериозно се съмнявам, че само софтуер е необходим. би трябвало и доста хардуер да се нацвъка, поне разни датчици тук-там, за да стане автономно метрото. в дойчланд мисля, че най-напред в автоматиката е нюрнбергското метро, но и там от три лъча единият е с ватмани.

българчe

Браво на кметицата. Друго ми интересно .. русофилите дали се качват в метрото с отвращение или гордо ходят пеша ?!

Страници