Quantcast
Автокефалията на Украйна е и политически въпрос | Page 3 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

81 постове / 0 нови
Последно съобщение

Страници

Mrx

"Която философка сигурно е измислила хепатита и хепарина или поне така са се казвали синовете й, та останала известна. 
Интересно, що талибанохристияните сторили с не толкова ценните книги - изнесли ги преди да запалят библиотеката? Въпроси, въпроси..."

 

Теб гаче те е дръннал хепатита. Всички книги в тази библиотека са били ценни за настоящата история. Ако гледаш филма ще видиш що талибани са били християните по това време. Преди Константин  те са били мъченици, а след това са се юрнали да си отмъщават, първо на идолопоклонниците,  а след това на евреите. Абе талибанска работа.

Между другото пред църквата св. София в София има надпис, че първоначално през 314г. император Галий в тази църква е разрешил изповядването на християнството, а едва след него следва Миланският едикт на Константин. Така, че, тази легенда, че Константин видял някакъв кръст по ввремето на една битка, си остава легенда. 

Mrx

Съб., 15/09/2018 - 18:23 (нов)

Кайзер Созе

Константин никога не е създавал християнска Империя. Признава християнството, при това арианите. Извън Империята остават поне две църкви. Цезарят едва ли си е представял че поповете ще му секачат на главата. Просто политически е администрирал една от многото Вери. Между другото поповете успели да го кръстят едва кога бил в кома.

 

Правилно. Но след него император Теодосий (аз сбърках, като писах Теодорий), прави християнската църква единствена и подгонва другите религии. 

 

Mrx

15

Пет., 14/09/2018 - 22:47 (нов)

Eisblock

Таман днес привърших една книга, купена преди месеци, но все оставяна "за по-сетне". Тя е на Мауто Билино със заглавие "Библията не е свещена книга". Бях доста настръхнал срещу и може би затуй не бях я прочел до сега. 

 

Четете също кноготе "Бог не е велик" и "Всичко е еволюция". 

Памфуций
снимка на Памфуций

В началото те са се наричали епископи. Папата и патриарха са се появили по-късно. недей да бъркаш сегашните понятия с теи на зараждащото се християнство. Преди две вечери гледах един филм по History channel. там показват какво е станало в Александрия след като император Теодорий е наложил хриатиянството и забранил другите култове.  Християните са се првърнали на сегашните талибани. Изгорили всички ценни книги и самата Александрийска библиотека. накрая убиват филосфката Хепатия. 

Ми аз ти казвам, че в главата ти e мътилка. Епископите присъсtват в ранната църква още от 1 в., макар практиката по места да варира - на някои места - напр, Коринт , епископи (в множествено число отначало означава просто "старейшини" в местната църковна община, както личи в писмото на римския епископ (единствено число) Климент, който е пример за това, че пък в други мастото на един епископ като предстоятел на поместната църковна община е вече установено. Както личи от доказаните за автентични писма на св. Игнатий Богоносец Антиохийски , напр. това до църковната община в Смирна (една от седемте църкви спомемати в Откровението на Св. Йоан Богослов) и там мястото на епископа е вече централно и християнската йерархия начело с епископа се очертава. През първата половина на 2 в. начело на поместната църква в Смирна е ученикът на св. Игнатий,  св. Поликарп.

Така, че да се твърди, че

"В първите векове е имало 5  християнски епископии- тези на Александриа, Константинопол, Рим, Антинохиа, Йерусалим. В началото те са билиразвностойни. Всичките те, са били подчинени на  императора в Константинопол и са били равнопоставени.

е фактологически неверно. В първите векове християнските общини са доста повече от пет, постепенно в първите десетилетия след установяването им те начело застават епископи и те се превръщат в епархии. Да не говорим, че нама как да са били подчинени на "императора в Константинопол", по простата причина , че нито християнството и неговата организация са признати от империята, още по-малко е имало Константинопол и император в него.

В случай, че говориш за вековете от Константин насетне, само ще ти посоча, че според Евсебий, Константин поканил всички 1800 епископа в империята на Събора в Никея (325 г.). Колко точно са присъствали от тях е спорно, но църковната традиция следва числото 318 епископа, всеки придружаван от презвитери и дякони. Делегатите представляват поместните църкви, т.е. епархии. Като такъв участва и поместният епископ на   Византион , който ще стане Константинопол едва пет години по-късно (330 г.). Едва по-късно, вследствие издигането на новата столица и постепенното подчинение на епископийте в Тракия (на изток от линията Искър-Места) и Мала Азия епископът на Византион става архиепископ на Константинопол и техен митрополит, т.е. подчинява местните епископи под своята юрисдикция през 4рти в.

Затова те апострофирах, защото просто си омешал всичко. Предполагам, че си имал предвид това: https://en.wikipedia.org/wiki/Pentarchy#Early_Christianity

За "Хепатия", гледам 67 вече те е бъзнала, та няма смисъл да разсъждаваме върху впечатленията ти от филма "Агора", които може да споделиш в темата за киното.

Памфуций
снимка на Памфуций

Между другото пред църквата св. София в София има надпис, че първоначално през 314г. император Галий в тази църква е разрешил изповядването на християнството, а едва след него следва Миланският едикт на Константин.

Пак компоти, а не компютри.

Императорът е Галерий, едиктът за веротърпимостта е от 311 г.

 

Manrico
снимка на Manrico

Между другото поповете успели да го кръстят едва кога бил в кома.

Чел съм някъде, че по онези времена това си е било практика - вярвало се е, че кръщението опрощава всички предишни грехове, така че ако се покръстиш на смъртното си легло, умираш хем християнин, хем без грехове и отиваш направо в рая. А Константин, дето православието го води светец, си е имал доста грехове - убийството на сина му и жена му е само съпътстващо.

Памфуций
снимка на Памфуций

?

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе


https://www.armenianchurch.org/

Памфуций
снимка на Памфуций

Просто политически е администрирал една от многото Вери.

 

тцъ

Предводител на ...

Между другото пред църквата св. София в София има надпис, че първоначално през 314г. император Галий в тази църква е разрешил изповядването на християнството

Явно Галерий (халал ти правописната грешка) е бил визионер в 311 г. (халал ти сбърканата дата), та провидял църква, дето я нямало тогава.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Добре Памфуций, съставил комисия

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

И "тцъ" викам аз. С блондито Команч се придържайте към академизма, щото ако ми тичате в полето ще съм принуден да изкоментирам мамка му Елена, тая позавяхнала Лара Крофт , поставила начало на бизнеса с мощи и реликви , довел до там, че в района на Йерусалим се изчерпал дървения матрял да фабрикуват Истинни кръстове до там, че дори Исус да се върне няма как да практикува дърводелство.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Ранният Сула имаше някакъв талант. Или поне самоирония. Трудът за паница леща уби и малкото. Горният опус не си струва четенето, остава да се джавкаме под безсмислен текст за ментален фитнес.

Предводител на ...

мамка му Елена, тая позавяхнала Лара Крофт , поставила начало на бизнеса с мощи и реликви

Щом си решил да се придържаш към нивото на некои форумни илитерати, никой не може да те спре. Ако все пак държиш да не си баш като тях, можеш да отпочнеш чтението по темата с житието на свети Поликарп.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Я съм си илитерат по душа. А ти, Блонди, що сакаш под тая теме? Коментираме студито на Сула , или бабини ми диветии -руйд свободен?

Я помисли, блонди, или требе да ти шокам канчето? Горе имаме една алтернативна история, долу несвързани с нея модели.

Предводител на ...

Ноо шокачи в тоя форум, ноо лопаткаджии, ноо задклавиатурни херои. Окрилени и селф конфидънт, но истината е по-прозаична.

 

http://www.demotivation.us/media/demotivators/demotivation.us_RED-BULL-GIVES-YOU-WINGS-Alcohol-gives-you-4x4_134366779935.jpg

Памфуций
снимка на Памфуций

Добре Памфуций, съставил комисия

Трансформацията при Константин на Империята е значителна, а на Църквата - огромна. Наскоро обсъждахме смъртното наказание от християнска гледна точка и стана ясно, че от Константин насетне отците на Църквата застават твърдо в полза на смъртната присъда. Но не е само това.

Константин привлича редица християни в администрация и войска . Макар в много случаи това да се дължи на чисто практически причини , имаме документирани на множество покръстени езичници, които или се включват в държаваната машина или напредват в нея. Техният пример пък поражда верижен процес. Появява се нова християнска служебна аристокрация лоялна изключително на императора. 

Императорът пише на епископи и провинциални управители писма, в които посочва, че се уповава на Единния Бог. Християнството се превръща в покровителствана религия. В същото време структурата на Църквата и нейната организация се усложняват и  дублират имперските. Църквата върви към централизация, следвайки модела на Империята, епископи и митрополити се превръщат в църковна аристокрация. Започва преплитане на църковна и държавна дейност - отначало в строежа на храмовете, за който властта отпуска средства, но също така епископите се превръщат в агенти на императора по места, защото във все още смесената християнско-езическа среда те дължат много пряко на императора . 

Неслучайно и историята на Евсебий, който е пряко свързан с Константин,  задаава един църковно-културен модел на историография и целостен мироглед, в който мартирологията отстъпва на един синтез от теология, историопис и християнски синтез на античната-езическа култура.

 

Sine_metu

Нед., 16/09/2018 - 19:57 (нов)

Кайзер Созе

Ранният Сула имаше някакъв талант. Или поне самоирония. Трудът за паница леща уби и малкото. Горният опус не си струва четенето, остава да се джавкаме под безсмислен текст за ментален фитнес.

 

Талант не, но имаше някаква добросъвестност.

Сега зема за отскок очевидно бръщолевене на Порошенко и оттам нататък - по траверсите

67

"щото ако ми тичате в полето ще съм принуден да изкоментирам мамка му Елена, тая позавяхнала Лара Крофт , поставила начало на бизнеса с мощи и реликви , довел до там, че в района на Йерусалим се изчерпал дървения матрял да фабрикуват Истинни кръстове до там, че дори Исус да се върне няма как да практикува дърводелство."

Стига си преувеличавал - от известните единайсет черепа на свети Йоан Кръстител само три са доказано негови! ?

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

 ьирам 67. Инак потвърждението че Чрезвичайната Комисия свикана по политическа заръка в Никея привела Култа във вид удобен за логаритмуване, та от там Църквата е все политически проект-поне до лаицизма и секуларизма, ще ни се види песен. Представяш ли си колко по-сложен може да е Памфуций по темата? Особено че укри и московити рецидивират.

Страници