Quantcast
Литва ще нарича Грузия официално Сакартвело | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

44 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Литва ще нарича Грузия официално Сакартвело

Държавната комисия по литовски език утвърди името Сакартвело (Sakartvelas) като име на Грузия. 

Сакартвело ще се използва във всички официални документи. Комисията отбелязва, че предишното име на страната - Gruzija, може да се използва в публичното пространство. 

Литва използва Сакартвело от 2018 г. като неофициално алтернативно название на страната, докато Грузия продължаваше да е официално. 

Гражданите на Грузия наричат страната си Сакартвело, което означава страна на картвелите, както се наричат грузинците. 

Страната се нарича Грузия в Русия и в нейни близки страни. В повечето страни в света е прието името Георгия (Georgia) и нейни производни. От средата на 2000 г. на фона на влошаването на отношенията с Русия властите в Грузия призовават другите страни да се откажат от употребата на Грузия в полза на Сакартвело или Георгия. 

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

bay Dragan

Кофти.

МладоликиМъдец, ти си болестно състояние.  

Vlado

Литва - население 2,8 млн.т Държава ??? Само за справка: "

Литовцы, эстонцы и латыши почему-то забыли, что Петр I КУПИЛ их со всеми землями, недвижимостью и даже домашними животными у шведской королевы Ульрики Элеоноры.
И не только купил, но и дал Прибалтике СВОБОДУ. Однако, по всей видимости, их до сих пор тянет в конюхи и поломойки к «северным хозяевам».

Сделка была заключена 10 сентября 1721 года. За территорию Ингрии, часть Карелии, Эстляидию и Лифляндию Пётр Алексеевич заплатил 2 млн. руб. По нынешнему курсу, без набежавших процентов, это около $350 млрд.

woogie

Омразата към путинова Русия е повсеместна. Бившите съветски републики я мразят, бившите соцстрани, също. Само в България има отделни, малобройни, мекерета, които все още й се кланят. Свадливата Нинова, съскащият Радев, кресливата истеричка  Манолова и още някои от тях са с изтекъл срок на годност. След няколко месеца ще отидат в кофите за отпадъци..

Boris65

Заради Русия и Путин сме бедни, нещастни, гладни и мръзнещи. Скоро е Нова Година, Путин е болен от Паркинсон и пада. 

Нещастия, беди, глад и мизерия между трите морета. Добре поне че в Парижката опера някой трябва да чисти туалетните и да мие пода ) ! 

VBA...

А ти освен да миеш кенефи друго не можеш.

Boris65

И индиянците и афро саксонците обичаме САЩ и мразим робовладелеца Путин .

Наместник

bay Dragan

Не-не е болен, най-добре си е пича - той знае защо пише!

F16
снимка на F16

Всяка страна има право да се нариа както си избере.

От друга страна грузински коняк ми звучи някакси по-познато и приемливо от сакартелски коняк, но всичко е обект на личен избор.

А иначе форумът е почти единодушен, че горния трол, трябва да се нарече дърт глупак.

Carpe diem

В коментара си към вчерашната статия ""Информационно обслужване" си поръча компютри...", колегата Звън е използвал по-подходящ псевдоним за въпросния трол ☺️

Geo

"От друга страна грузински коняк ми звучи някакси по-познато и приемливо от сакартелски коняк, но всичко е обект на личен избор."

 

Уважаеми F16, ръководен от най-добри намерения желая да внеса някои необходими по мое мнение  корекции във вашите съждения:

1. Понятието "грузински коняк" не ми е познато, защото такъв няма  - бил съм в грузинска изба с огромни бъчви в Тбилиси, грузинци - под звуците на "Сулико" ми наливаха от любимите на техния Коба червени десертни вина - киндзмараули и хванчкара. 

 

2. Познато ми е понятието "арменски коняк" - бил съм в Ереван, пил съм арменски коняк, слушал съм печалните арменски песни, плакал съм заедно с тях.

Арменски вина не са ми познати.

 

Но трябва дебело да подчертая - в моята любима страна България се произвеждаха  и доставяха в много страни по света най-качествените и вкусни алкохолни напитки, а виното "Гъмза" и коняците "Плиска" и "Преслав" нямаха грешка.

 

 

 

 

Платон
снимка на Платон

И твоата най-не е лесна...

Johnny2965

Това, както Ви е познато и какво не е, едва ли може да отрече съществуването на нещо. 

И докато производството на арменски коняк започва през 1887 г., грузински коняк се произвежда още от 1865 г., при това с награда от Парижкото международно изложение от 1878 г.

Калпазанче

Сталин бил "квартвел?!?! Човек цял живот се учи...

Andrij

Да,бе!Лъже като дърт ром! Или "10 малки афроамериканчета"! Или пък лимитрофното образование Литва-държава?!

Отровното соло

онва най-отгоре е толко проЗ, че и тризначките с Лъчо Мозъка барабар мое да разсмее

ИвКо

Може да приемем същото за РФ и да я наричаме официално

 Пропуснал си какво да приемем за Щатите? Може би Говедария, а не Кравария. Щото кравата все пак е възпитано животно и не можеш да я наречеш диво говедо.

 На така поставен въпрос получаваш такъв отговор.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Може би Пуйкария, нали пуйката за малко да ст5ане техен герб вместо орела.

Boris65

От Грузия се пръкна убиеца Джугашвили. Лошо място. 

Автоцен

Позната и у нас история. Новият елит се убеди, че няма да направи нещо по-читаво, в сравнение със Съветска Грузия, затова, давай да сменим всички топоними с най-езотерични имена, та да замажем следите! Пък ако Картвелия не донесе късмет, имат в резерв още Колхида, Иберия, Багратия (примерно). Богата история имат! Как да знае човек, преди да е опитал всичко?

dembik

Браво! Вече и аз така ще я наричам официално. В публичното пространство може да ползвам руското просташко и недемократично име, но ще гледам да сведа тая употреба до минимум.

ИвКо

убиеца Джугашвили.

 Или съзидателят на една държава. Мерките за консолидацията на държавата се определят от нивото на електората, а не от някакви прищевки на диктатора дето в случая е Сталин. Не  може Тамбукто да съществува по законите на Швейцария.

The Pal
снимка на The Pal

Най ме кефи как жабарите викат на алеманите - ТЕДЕСКИ ;)

Доц.Трътлев

По подобие на Боколандия - Бокостан.😉

gayo

Обединена Путинска Монархия

Путинско-Кадыровска Монархия, извинете!

old war horse
снимка на old war horse

пък аз предлагам да я кръстим обсесията на смешника!

Pojar

Фанах го, никой не може да оспорва староста ти, грозатата и тъпотията щото ника ти е такъв.

Хулиган

Прогресивната демократична общественост с лекота ще почне да произнася напевното име Сакартвело.

Да се готвят следващите бивши руски колонии - Полска, Суоми.

Така де, след като Руская Америка безболезнено е станала Аляска, какво пречи нещата да си идат на мястото с Полша и Финландия....

..............................

http://www.drago.info/

Boris65

bay Dragan

Кофти.

МладоликиМъдец, ти си болестно състояние.  

 

Заради Путин сме станали луди , лекарствата ни са фалшиви, лекарите емигрираха. Заради Русия и Путин ме лекуват не Лекари и Санитари (

Платон
снимка на Платон

И не помогат? Прочем, то га генетиката шпреха никъф санитар не мое помогне. 

Отровното соло

Нещото Литва да приеме британското си название - 404 WTFL(Where the [email protected] is Lithuania) вж. 0,51: https://youtu.be/3x4t_xJEchM

Страници