Quantcast
Колко лъжи са нужни, за да се подкара един хеликоптер? | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

35 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Колко лъжи са нужни, за да се подкара един хеликоптер?

Десетки загубени животи и много часове неимоверни усилия на спасителите. Това е цената за престъпната небрежност на управляващите години наред.

В единствената държава в ЕС без система за спасяване по въздуха.

Властта „купува“ медицински хеликоптери след всеки инцидент с пострадали. Периодично се пуска в пространството абсурдната идея за преоборудването в линейки на военни хеликоптери, за които Борисов казваше, че стават само за полети над пустинята. Управляващите обещават щедро въпреки предупрежденията на експертите, че от тежките военните хеликоптери не стават въздушни линейки. 

И докато лъжат, че скоро ще имаме система за спасяване, Бойко Борисов ползва правителствения хеликоптер като бащица благодетел. Изпраща държавната машина да спасява, когато той благоволи. 

През 2019 г. след катастрофа с председателя на НС Цвета Караянчева за нея имаше екстрата да бъде откарана с правителствения хеликоптер в болницата на властта.

Ден след като повече от 11 часа бяха спасявани хора в планината, Борисов се качи на правителствения хеликоптер, за да се наслади на магистралите си.

Като цинично потвърждение за разделението.

А всички ние ще почакаме още неизвестно колко, за да заприличаме на европейска държава. И ще разчитаме на късмет или благоволение, за да оцелеем при инцидент.

Към статията във в. СЕГА

Страници

maestrata

ХЕЛИос!👼

тодор георгиев1...

Да бе,на Караянчева от удара при катастрофата и бяха паднали бикините.

пенико

Колега, вие сте в грешка: една достопочтена дама след определена възраст и заемаща високопоставена длъжност няма как да носи бикини. Просто диаметърът на нейната кофа  е по-голям от от максималния, който имат производителите. Правилната дума е кИлоти (както викаше баба). Цветовте варираха от мръсно бозаво до тъмно розово ....

Pojar

Когато живях в Швейцария получавах по пощата покана да даря 70 франка и с това получавах годишна застраховка за извозване с хеликоптер.

А като пожарникар в ЦЕРН имахме няколко случая при които само стабилизирахме пострадалия и за 10 минути идваше хеликоптера с доктор и го откарваше за още толкова до Университетската болница. С наша линейка, при трафика там, 30- 40 минути.

Фани ма де
снимка на Фани ма де

аз живея в Лозана и Потвържавам.☝️

АдМин

Става дума за едни около 45-50 милиона лв. за 4 напълно оборудвани нови Юрокоптера еднократно. Нема и 2 км околовръстно. Плюс още около 1 - 1,5 млн годишно за обслужване и персонал - технически и медицински. Още 100 метра загубена магистрала годишно. Аз съм склонен да почакам още една година за да се возя коНфортно по Хемус. Когато има реални, истински медицински застраховки/осигуряване тези пари ще се изплатят за две години. За другите ползи да не говорим. Познавам човека, който от 10 години се мъчи да убеди "властта" в необходимостта от закупуване или наемане на такива фърчила. Е, напоследък вече го "пуснаха" по телевизорите и виждам, че здравият разум е на път да надделее над здравите сили. Макар че е рано още...

Фани ма де
снимка на Фани ма де

а вместо 8 броя ненарисувани таралясници можеше 60 многоцелеви хеликоптера/ 2 хеликоптера модерни свалят 1 истребител

сатават и за десант и за транспорт и за круиз и за пожари

 

Тренд Петков

да...ето го разделението на нацията. Реалното, а не измисленото от Гербовите  умни глави...Щом за едни може, а за други не, то те за различни, разделени са в реалния живот и това е факт......Просто не проумявам този човек.....Ден след като най-накрая,след ужасни усилия , в риск, бе каквото се сетите, едни човеци , истински,плачеха за хеликоптер....но за тях няма. А за този Тулуп, да си направи реклама има...При първите е от жизнена важност  ,при този  какво? ...вие си кажете....какво от това че се  е повозил и ръсил хвалби за себе си...с нашите пари? ...Е, стана ли ви готино че си имаме такъв негодник за Премиер?

dzh-1

нещата стоят малко по-различно...

правителствения хеликоптер и кугарите не могат да се използват за летящи линейки...

дори веднага да се закупи медицински хеликоптер, неговото пълноценно използване е под въпрос - колко от окръжните болници имат лицензирана хеликоптерна площадка? отговор - нито една...

проблемът е доста по-сложен и неговото решение е в цялостна реформа на здравната система - в швейцария, австрия и германия летящите линейки са част от спешната медицинска помощ...

DIMM

Е да де, това е дежурната мантра, откак се помня, когато стане въпрос за тези хеликоптери - няма къде да кацат, няма инфраструктура, поддръжка и т.н. Параграф 22.

Ами да я построят тази инфраструктура - за това ще трябват джобни пари, на фона на магистрала "Хемус" например, барабар с хеликоптерите. 

dzh-1

затова казвам, че проблемът е много по-труден за решаване...изграждането на инфраструктурата е свързано с промени в устройствените планове на градовете. дори да се купят веднага / или да се наемат/, използването им се обезсмисля, ако болният трябва да се извозва с линейка до площадката /30-40 мин до час/, после час полет до нужната умбал, после още 30-40 мин от площадката до спешното на самата болница...

dzh-1

за тези проблеми научих по трудния начин - оказа се, че транспортирането на мой близък от град на стотина километра от сф до вма става по-бързо с изпратена от болницата линейка, отколкото с хеликоптер...

това наистина е параграф 22...

bay Dragan

А от балкана?

аман бе

УМБАЛ "Св. Марина" във Варна има лицензирана хеликоптерна площадка от няколко години. През пролетта на миналата година там се провежда и обучение на пилотите на хеликоптери от база "Чайка", а вероятно и от други места. Тогава пак се говореше за закупуване на медицински хеликоптери или преоборудване на някои от наличните за медицински цели.

'FranceskRivalta'8

Стадион "Раковски" е на 300 м от ВМА.

АдМин

То и на покрива на сградата на Министерството на войната срещу Пирогов също има, ама нея я пазят за евакуация на ВИП в бункерите отдолу

Mаndalorian

Само да спомена, че при последните две спасителни акции метеоусловията не позволяваха търсене и спасяване с хеликоптер. И петнайсет медицински хеликоптера да имахме, все тая. 

 

В Австрия и Швейцария медицинските хеликоптери, действащи в планината, обикновено спасяват потрошени скиори, от пистите, в хубаво време. В мъгла и облаци в планините хеликоптерите са безполезни, тъй като и за издирването, и за кацането на неподготвена за това площадка се изисква добра видимост. Няма пилот, който да се набута в мъглата на метри от баира, без да го вижда.

 

Също така да спомена, че военните кугъри могат лесно да се снабдят с реанимационно и друго необходимо медицинско оборудване и да дават дежурство за търсене и спасяване. По време на учения на НАТО редовно го правят, с техника и медици от ВМА, за да тренират SAR/MEDEVAC (Search And Rescue/Medical Evacuation)

Ivan Bangov

 Абе големи умници сте бе. Всичко знаете. Що не се цаните при бат Бойко да му давате акъл. В другите страни няма облаци, ама у нас има. На моя колежка синът и почина ей  така в планината, като го разкатваха с линейка между Разлог и Гоце Делчев. 

Hristo

Ами по онова време когато живеехме неправилно до хирургиите в Пловдив имаше оборудвана хеликоптерна площадка и мисля че там си стоеше хеликоптер. Ама от как заживяхме правилно всичко замина в канала. Да живее демокрацията. 

Кайзер Сoзе
снимка на Кайзер Сoзе

зимата 94-а(всъщност мартенско време).Запасняци пробиват  с верижни машини към засипаните села.Армията все още има техника, но мобилизират скоро излезлите, поради липса на кадри....задачи различни-кой носи мая за селската фурна, кой изнася родилка, кой прибира някой на хемодиализа....Един екипаж(трима-радист,старши -офицер запасняк и механик-водач) остана в снега.След "тарана" на поредна пряспа снегът се срива и се задушават.Полето - тава."ориентирай се по далекопровода"-а той засипан до чашките.В това време Ренета Инджова праща хеликоптер да извози приятелката и - Димитричка Георгиева.Имала важни дела и не може да чака.Интересен типаж-с жълта книжка отървала начет в "сините камъни"-по това време бизнесдма-след това един от първите приватизирали завод.А хеликоптер за търсене на екипажа няма.Като се стопи след две седмици снега ги намериха в БТР-а.

 

 

дори един камък не са им поставили.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Голямо оправдание, че нямало къде да кацат хеликоптерите. Много е сложно да се разчисти малко терен за няколко хеликоптерни площадки и да се построят няколко сервизни хангара. На фона на всички останали разходи тези са пренебрежимо малко спрямо ползите. Същата работа беше и със системите против градушка - инвестицията в тях е около милион плюс някаква неголяма поддръжка, а предотвратяват щети за десетки и стотици милиони. И ги мотаха до последно. С хеликоптерите още по-зле. Даваме пари за самолети на картинка дето и ако дойдат ще се чудим какво да ги правим, но не и за нещо наистина нужно...

Вечно сме скъпи на триците и евтини на брашното. Ако в нещо няма далавера и какво да се открадне, просто не се прави.

valldi

От управник патологичен лъжец друго не може да се очаква. Наглостта му в случая обаче премина всички граници. Но за избирателите му лъжите и безраличието към проблемите в страната са голям плюс, израз на мъжкарско поведение. И тъй като те не са хич малко, нищо чудно пак да го сложат да управлява страната. И в края на следващия си мандат пак да обяснява как ще купи хеликоптери за медицински цели.

ПГеоргиев

HEMS и спасване в планината не са едно и също, дори не са подобни и са необходими отделни служби и хеликоптери. Айде, при много напъеане може да се ползват едни и същи екипажи, но и това не е нормално. 

50 милиона лева не са достататъчни за 4 напълно оборудвани хеликоптери нито на Airbus, нито на Agusta, нито на Bell. Евентуално ще стигнат за 4, може и 5 руски АНСАТ, което също не е зле, при условие че ги плащаме с наши пари. 

Цената, която се обявява е на базов модел. Допълнително поръчителят избира много допълнително оборудване, на база намеренията за ползване - само VFR (прости условия) или и IFR (полети по прибори в сложни условия), не само ден, но и нощ (съответно съвместимо оборудване за ОНВ (очила за нощно виждане), задължително ПОС за полети през зимата, мед. оборудване, 4-канален автопилот, който допълнително се заплаща и още други немаловажни неща.

ОК, ще ги купим, ОК ще построим инфраструктура. 

Но никой не се замисля кой ще ги пилотира. 

4 машини за 24-часово дежурство, айде един пилот, едно техническо лице на борда и един парамедик - 3 човека екипаж. За покриване на 24 часа, задължителна почивка, отпуски, болни, командировани, са нужни поне 6 екипажа. За 4 машини - 24 екипажа. Това са 24 пилоти само за HEMS. Отделно ТЛ и парамедици. Отделно наземни инженери, техници, помощен персонал. Всичко поне 100 човека щат. 

Службата не може да се даде на ВВС, защото не им е работа. Ако е към полицията или ПАБ трябва да се търсят подготвени пилоти, бивши военни или цивилни (колко цивилни ще се навият за 1500 лв. заплата е друг въпрос) , които да имат поне 1000 налетяни часа, защото няма време за обучение на млади момчета в Долна. 4 години обучение и още поне 2-3 за достигане на майсторство.

Ако е държавна структура няма да е нужен лиценз, т. н. бревет, но както казах, за привличане на цивилни е нужно да им се дадат големи заплати.

1,5 милиона не стигат за заплати за тези 100 човека.

Има и много други подробности и спънки, ноняма време и място тук.

P. S. Всичко написано е на база 30 години опит във въздуха и запознаване с германския опит за HEMS. 

atlantis

 Ако сега направиш разчет на бибитковите джиткания по джидета за месец, ще добре. Като база можеш да вземеш три автомобила, бибитковия и два на НСО. 

dzh-1

като чета твоя пост, май проблемите са мн повече, да не кажа, че на този етап са нерешими...

тук се фиксирахме само за планинското спасяване, ако е само за него, наистина не могат да се харчат такива пари за няколко полета годишно...но - в германия санитарната авиация е предимно към адац /супермощна фирма, която се занимава с всичко по автотранспорта - техн. прегледи,застраховка, пътна помощ и пр/...hems работи основно по транспорт на пострадали при птп...

в русия санитарната авиация е към мчс - държавна военизирана структура, там всичко е ясно...

какво би било оптималното решение за нас - ум не ми го побира...къде трябва да се налеят едни огромни по количество пари - в здравеопазването, в гражданска защита,  в мвр, в туризма? и откъде да се намерят тези пари? здравните осигуровки - абсурд, застраховки - при нашата застрахователна култура и съмнителната коректност на застрахователите, май няма как да се случи...

струва ми се, че още мн дълго ще повтаряме като мантра "в белите страни е така, а при нас..."   

Mаndalorian

ПГеоргиев, абсолютно вярно! Според мен най-бързият и евтин вариант си остава възлагането на тази дейност на военните в Крумово. Те и без това са вдигани често за такива задачи. Хем ще летят редовно и не безсмислено, като каробките и зоните.

'FranceskRivalta'8

Досега съм приемал безрезервно всичко написано от теб, но  "30-те  години опит във въздуха" не ти ли говори, че става дума за спасяването на човешки живот?

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

При условие, че се пилеят милиони за саниране, селски стадиони, тангенти, несъществуващи самолети и кораби, то спокойно можем да си позволим да поддържаме машините и още 100 човека квалифициран персонал. Що калинки хрантутим, дето нищо не вършат и за тях пари има. Проблемът не са парите.

АдМин

Колегата ПГеоргиев разбира се преувеличава като правоверен шапкар!

Не съществува такова изискване за шесторно подсигуряване на екипажите. Дори и в действащите поделения на т.нар. ни ВВС. Стандартно за 24-часова готовност са необходими 4 (четири) екипажа, т.е. 16 пилоти за 4 хеликоптера. Плюс още толкова медицински персонал. По колко ли шофьори и парамедици се падат на автолинейките. Същите стандарти могат да се използват и при фърчикоптерите. В Северна Америка шофьор на хеликоптер взема по-малко от тираджия - демек по 60-70 хил дол на година. За механици и поддръжка колко пък толкова трябва да са? Повечето хеликоптери, ако се използват по предназначение, ще имат по 20-25 ч. на месец.

Абе защо експертът ПГ не земе да ги сметне и да каже: Два, три пет мильона на година за по 100-200 часа нальот стигат ли. И дори и да са 5, какво толкова? Щото като гледам така 6 екипажа ще се изтрепат кой по-напред да се качи да покара малко, че да си докара задължителните часове за годишен нальот, че да си поддържа бревета

mini96

За площадките: до наше село има мотополигон и понеже идваха състезатели от цяла Европа то според изискванията се искаше хеликоптерна площадка!Та Богдан Николов организира направата за 2 седмици и няколко хиляди лв (които общината плати) и за това площадките не са проблем!Могат да станат бързо и сравнително евтино,ако не се крадне много!Не е проблем и кинтите за подръжка!Може да се организират и застраховки и какво ли не баирбудалите да си плащат за удоволствието да ходят по баирите при скапано време!

Страници