facebook
twitter

Вие сте тук

203 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
БСП чества 9-ти септември

 Градският съвет на БСП  ще чества иначе спорната дата 9-ти септември, съобщава Нова тв.

Народни представите и общински съветници ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния воин и пред Паметника на съветската армия.

В 17.30 ч. от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина ще тръгне шествие към Братската могила.

 

На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. Идването на власт на Отечествения фронт продължава да разделя българското общество, пише в същото време в свой материал БГНЕС.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с опитния превратаджия Кимон Георгиев (участвал в неконституционни смени на властта и през 1923 г. и 1934 г.).

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия, след като СССР обявява война на България дни по-рано.

След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България се включва във войната с доскорошния си съюзник хитлеристка Германия и след края на конфликта попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души, твърди БГНЕС.

Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е "народно въстание". Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно и като "военен преврат", добавя БГНЕС.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

bD

Честит празник !

2-of-spades

насам, насам!

честит празник!

и честит празник и на крадците, ошушкали направеното от всички след 9-ти септември.

SvSophia
снимка на SvSophia

БСП ко оПШТо има с тази дата?

Таз партийка не я ли създадоха в началото на 90-те на ХХ век? Кат катраник, както Magister dixit?

Нищо общо с това

https://m.youtube.com/watch?v=NX1cmaQXmyM

 

studentka 2

?

Old Shatterмоuth
Честит празник!

 

И аз това се питам: какво общо имат позитановските политически мошеници със Светлата дата?

 

9-ти септември 1944 г. е една от малкото дати в българската история, когато тържествува справедливостта. Наказани са хората, въвлекли България на страната на нацистка Германия, наказани са българските фашисти, които са убивали българи. Българките фашисти са убивали не само политическите си противници, но и напълно невинни и беззащитни жени, деца и старци. На България днес е нужен нов 9-ти септември и нов Народен съд. Голяма част от българския политически, икономически и медиен/!/ елит заслужава да застане пред него. Особено онези, превърнали се в ретранслатори на най-мракобесните либерални практики и вашингтонско-брюкселското промиване на мозъците. Едва когато тези агенти на влияние изчезнат от публичната сцена, България ще има шанс да развива като свободна държава.
Петър Волгин, Фейсбук

Zmeja

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

БСП да помисли сериозно защо може да качи 50 000 души на Бузлуджа, а неможе да изведе 500 пред Народното събрание или Министерския съвет.

Ruja

Да живеят Девети септември и Социализма!

аванти дилетанти

Девети септември ми купи палтенце
И каза: Честито, честито, момченце!
Девети септември ми купи сандалки.
– Да припкат – заръча – краченцата малки!

А после ми сложи в ръката геврече
– Хапни си! – Девети септември ми рече.
Накрая, дечица, каква изненада!
И знаменце даде ми той за парада.

Изтичах при баба, разказах ѝ всичко.
А баба въздъхна: – Ех, внуче, добричко.
Такъв е, такъв ни е празникът – харен.
И всеки го среща сега благодарен.

Той дава на всинца дрешки, закуски
и розово слага по детските бузки.
А старият дядо, засмян, се обади:
Девети септември и младост ни даде.

"Добрият празник", Цветан Ангелов, 1969 г.

 

 

???

Няма вече закуски, а и младост няма. Някои от вас спестиха от закуските и станаха милионери.

Останалите въздишайте по безвъзвратно отминалото. Такъв е живота. Свиквайте!

jorro2

Метсавас родился в Эстонии в 1980 году. В 90-е году получил гражданство. Он прошел срочную службу в Сторожевом батальоне, спустя год, в 2000-м, стал начальником группы в той же воинской части.

Метсавас поступил в Тартускую высшую военную школу на основные курсы офицеров сухопутных войск. С 2007 по 2009 год он учился там в магистратуре по специальности "военное управление". В 2009 году защитил магистерскую диссертацию в Академии внутренней безопасности по теме "Методика анализа военных операций, базирующаяся на упрощенном процессе оперативного планирования". Помимо учебы в Высшей военной школе, в течение трех лет проходил дополнительные курсы в военной школе финской армии. В течение нескольких лет он служил в артиллерийском батальоне начальником батареи и руководителем артиллерийской школы.

В 2015 году получил звание майора. Он участвовал в миссии в Афганистане, информирует издание.

В Эстонии Метсаваса рассматривали как образец для подражания среди русскоговорящего населения. В 2016 году он стал одним из главных героев книги "Пестрые биографии", в которой офицеры русского происхождения рассказывали о своей жизни.

Газета напоминает, что в апреле 2016 года Метсавас участвовал в передаче Эстонского телевидения "Граждане республики", где критиковал политику России в отношении соотечественников за рубежом. По его словам, риторика так называемых защитников русскоговорящего населения в России основана на том, что "где-то нафантазировали сообщество, которое необходимо защищать. Мой родной язык русский, я учился в Ласнамяэской русской гимназии, так что я дважды русский. Но я не чувствую, чтобы мне была нужна защита (России). И чтобы меня пришли защищать", - сказал тогда Метсавас.Подробнее: https://www.newsru.com/world/06sep2018/estonets.html

2-of-spades

че редактирай го - изтрий го и сложи нещо кратко, каквото искаш.

jorro2

Опс... горното бе за темата за руските шпиони в Латвия.

Деянов
снимка на Деянов

Честит празник! 

2-of-spades

казахме си честит празник.

сега да си кажем и наздраве!

 

че скоро ще ни налазят хлебарките

ПГеоргиев

Тези клишета нямат край. "Противоречива"- никак даже не е противоречива.

Фактите са ясни: България от съюзник на фашистка Германия става участник на страната на Антихитлеристката коалиция, което води до по-меки санкции от победителите.

Правителството на ОФ не е комунистическо, а в него участват и земеделци, и социалдемократи, и безпартийни. Това правителство обявява примирие със САЩ, Англия и СССР.

На 9 септември не попадаме под "съветска окупация", а под управление на Съюзната контролна комисия, включваща трите велики сили, чиято цел е да реформира армията и флота и да ги прочисти от фашистки елементи.

И щом едните искат да празнуват 10 ноември и има ден на памет за загиналите  при комунизма, нека други да си празнуват 9 септември и да имат право да поменуват загиналите при фашизма.

Щом има репресирани след 9 септември, нека възстановим и репресираните преди тази дата.

Във Франция и Италия победите на прогресивните сили срещу фашистите и колаборационистите никак не са противоречиви, а се празнуват като национален празник.

Поздрав за всички празнуващи

https://m.youtube.com/watch?v=sPxaK7Q9Uso

Гарван
снимка на Гарван

По отричането, изопачаването и лъжите ще познаете днешните всъщност какви са - наричат се евроатлантици, а всъщност са си откровени фашисти...
Честит празник!

salvation555

Министерството на пълната и Свята Евроатлантическа Истина е упълномощено да заяви:

Умерените бунтовници срещу фашизъма са льоши.

Умерените бунтовници срещу Асад са добри.

 

Ако имате проблеми следвайте правилото "всичко е по-добре от Русия, всичко, дори и фашизъма, дори и Ал Кайда" и пренебрегвайте Доналд Тръмп, който каза The terrorists in Syria are calling themselves REBELS and getting away with it because our leaders are so  completely stupid! 

 

Плачим и жалим днес клети монархисти, че оставихме без дворци и Корона Крадлив Дедо. Поне сме му благодарни, че в безкрайната си мъдрост ни ни завеща своя каризматичен гавазин да ни управлява, че иначе сме като стадо ??.

SSlavov

Всички мандри да са с охрана и отвързани кучета .Мелниците тоже?

SvSophia
снимка на SvSophia

Напълзяха празнуващите 4 юли кат най-съкровен свой празник. 

2-of-spades

неколко завзети мандри превъртяха историята, нали? хитро

Mladya hqsh
снимка на Mladya hqsh

А ти какво се моткащ тука - бегай да охраняваш реституираната ти воденица.

SSlavov

Българиа има официални празници , а на 4 юли чепкаме вълна - традиционно .

SSlavov

Момко ,аз съм комунист от 1923 година .

ИцХака

Ти да не си шотландски боец, бре.

МАШАЛЛА !

Д-р Косев
снимка на Д-р Косев

Честита окупация, другаре! Такъв шанс идва веднъж на неколко века, така че радвайте се, че закачихте малко или много и вие от кльопачката. Да му мислят сегашните и идните поколения, дето ще трябва да се потят сами да си изработят апартаментите, разходките в чужбина, почивните станции и народната любов ?

Кос
снимка на Кос
Честит празник на всички!
Penchobre
2-of-spades

? за песента

анастаси сиров

честит празник!И не обръщайте внимание на пустословията...

SvSophia
снимка на SvSophia

Сега ще връхлетят легиони от никове, за да чопнат някой лев, та довечера тайно от чужди погледи да се напразнуват и те на воля. 

SvSophia
снимка на SvSophia

Честита окупация, другаре!

И Вий имате нещо против САЩските военни бази в България?!

Объркали сте темата. 

Страници

×