facebook
twitter

Вие сте тук

17 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Откриването на политическия сезон – парад на популизма

Един от големите проблеми на политиката е лъжата във всичките й форми – от злонамерената измама до сладкото разтягане на локуми, наречено популизъм. Такова разтягане наблюдавахме и миналия вторник, когато официално се откри новият парламентарен сезон.

Дори да не искат, политиците са принудени да лъжат. Самите избиратели очакват да бъдат лъгани и сякаш колкото по-сладкодумно ги омайва някой политик, толкова по-високо те оценяват неговите професионални качества: „Ако не може да те излъже като хората, що за политик е? Няма да гласуваме за него!“.

Помня как в краткия период – 2-3 години, не повече, – в който самият

 

аз бях решил да се занимавам активно с политика,

 

по партийна линия отговарях за Хасковския избирателен район. Работата ми (доколкото не е срамота това да се нарича работа) включваше и срещи с избиратели. На една такава среща с млади предприемачи бизнесмени беседвахме за икономиката и перспективите пред местния бизнес. Тук трябва да отворя скоба и да споделя една своя особеност като политик: винаги и при всякакви обстоятелства говорех истината и затова залите много често оставаха озадачени и даже леко смутени. Това беше впрочем и една от причините за провала ми. Затварям скобата.

Та на онази среща с младите бизнесмени аз, виждайки пред себе си грамотни и интелигентни същества, най-откровено споделих мнението си за перспективите пред дребния български предприемач, който не е част от олигархията, нито се ползва от партийна протекция, нито може да се надява на достъп до обществени поръчки. Казах им, че не нашата, ами която и друга партия да дойде на власт, не бива да очакват да станат рокфелеровци на сутринта след изборите, а да се приготвят за дълга и мъчителна борба без гаранции за победа. Тогава си мислех така: „Ето, хората ще ме чуят и ще си кажат: брей, какъв честен човек – щом сега говори истината, значи и после няма да ни лъже. Я да вземем да гласуваме за него!“. Наивник.

 

Докато говорех, виждах как лицата се опъват,

 

очите се споглеждат в недоумение. Накрая, когато дадох думата за въпроси, един млад мъж вляво от пътеката стана и попита: „А вие какво ще обещаете?“... По-късно ми обясниха, че по такива срещи с обществеността при всички партии ходят едни и същи хора и гледат. Гледат, преценяват, изпитват и накрая гласуват по съвсем различни мотиви. Но въпросът остана в паметта ми: „Какво ще ни обещаете? Какво ще ни излъжете? Ще успее ли вашата лъжа да бъде по-голяма и по-живописна от лъжата на онези преди вас?“.

Политиците отдавна не говорят това, което мислят. Не казват това, което според тях е истина, а онова, което са решили, че избирателите искат да чуят от тях.

Когато създавахме партията на Меглена Кунева, бяхме се събрали да умуваме над програмните документи, един от които трябваше да ни определи какви аджеба се явяваме и за какво се бори нашата нова (поредна) дясна партия. Дойде ред да се разпишат ценностите. Аз, разбира се, предложих да се запише, че изповядваме традиционните християнски ценности, изхождайки от убеждението си, че човешките закони са толкова по-справедливи, колкото повече са в съзвучие с Божия закон. Мислех, че предложението ми трябва да се приеме по подразбиране, но не стана така. През стаята премина тръпка, сякаш някой лисна кофа студена вода. Меглена Кунева успя да каже само: „А-а-а, не!...“, а Йонко Грозев формулира съображението, което беше смутило всички: „Че ако кажем така, как ще гласуват за нас мюсюлманите?“. Ей Богу, през ум не ми е минавало

 

как ще гласуват мюсюлманите!

Да гласуват, както щат! Когато записваме ценностите, зад които заставаме, трябва да имаме предвид ценностите, зад които наистина стоим като обикновени хора. Така поне си мисля, но излиза, че май не съм прав. Политиците ще застанат само зад това (каквото и да е то!), което ги води към властта, и никой не може да им се сърди.

Всичко казано дотук е един огромен увод към същинската тема, която е

Новият политически сезон и популизмът в декларациите на парламентарните партии“

ГЕРБ започнаха с просълзяващ цитат от Петко Славейков: „Да се покажем като народ вечно съединен!“. Добре, че не избраха цитата за мършата, че тогава да видите какви декларации щяха да се отприщят!

Управляващите като професионални популисти бързо вкараха образа на Народа: „Дневният ред на парламента не може и не бива да се различава от дневния ред на хората!“. Какъв е дневният ред на този баснословен народ и имат ли „хората“ общ дневен ред, аз не зная, но призивът ми напомни за девиза: „Всичко в името на народа, всичко за благото на човека!“, който не знам даже дали не беше и официален лозунг на някой пореден конгрес на БКП.

Карадайъ от името на ДПС се обяви против популизма и добави в рафиниран популистки стил: „Държавата ерозира... Нужно е спешно реабилитиране на държавността“. Рефренът „Няма държава!“ е една от най-оборотните популистки мантри. Видите ли, няма държава, вие сте в безвремие, всеки си прави с вас каквото пожелае, но за щастие в мое лице имате спасител! Обаче, ако няма държава, на кого плащаме данъци? Къде работи цялата тази администрация? Как членуваме в ООН?

На свой ред Марешки, притеснен за

 

„дълбоката пропаст между двете Българии“

 

(на бедните и на богатите) и без да казва от коя страна на пропастта се намира самият той, също се обяви против популизма, заклеймявайки как „някои депутати отворили торбата с фалшиви обещания“. След което се провикна като истински популист: „Дела трябват, не думи!“ (което отново води към Тодор Живков: „Дела, дела и пак дела!“), „Да си депутат означава да служиш на народа си!“ и „Народът вече се събужда!“. Според Марешки е грехота да се харчат толкова пари за изтребители, когато тези пари могат да се раздадат на хората. Иначе и той е борец против популизма...

Но когато стане дума за популизъм, БСП се откроява сред останалите като лекоатлетка от ГДР на олимпиада. При БСП няма шест-пет. В тази партия вярват, че единствената задача на опозицията е да свали правителството. Ако бабичка се изсекне от балкона, от БСП искат оставка, вот на недоверие и предсрочни избори. Вече никой не им обръща внимание, последният вот беше отхвърлен даже и без дебати, но социалистите продължават. Ние живеем в агония – иска да ни убеди Нинова – и затова правителството трябва да подаде оставка. Парламентът трябва да се разпусне (тук е на едно мнение с Босия), трябва да се проведат предсрочни избори! Социалистите не са най-умните, те само дават идеи, но Той, НАРОДЪТ, ще измисли бъдещия модел на България!!! Тръгваме към вас – обяви Нинова – не да искаме гласовете ви (ах, каква безкористност!), а за българщинàта ви! „Това е нашето обръщение към вас, НАРОДЕ!“. Майстори са, евала!

„Отиваме при българите и протягаме ръка за нов модел“ – казват социалистите. С кого ще се срещат, освен със собствените си избиратели? На тях ли ще протягат ръка за нов модел? Или всичко са само циркове за пред телевизионните камери... По мое скромно мнение Корнелия Нинова е най-ценният политически капитал на Борисов. Тя причинява на лявото пространство такива щети, каквито той никога не би могъл. Борисов трябва да трепери прашинка да не падне на главата й.

От парламентарните партии останаха патриотите. Те обаче не излязоха с декларация по случай новия политически сезон. Видите ли, Волен Сидеров отсъствал (защо отсъства в такъв знаков момент?) и нямало кой да я прочете. Вероятно или никой друг не познава позицията на патриотите, или никой друг не е достоен да я облече в слова пред народното представителство. Или пък монолитните патриоти не знаят на кой свят са и как ще я карат оттук нататък. Жалко, защото Волен Сидеров имаше какво да допринесе за фестивала на популизма в Народното събрание.

Та, така. Новият сезон започна, всички са на линия (без социалистите, които са сред хората) и НАРОДЪТ може да бъде спокоен, защото целокупната политическа класа няма да има друга грижа освен неговото добруване. Мисля, че НАРОДЪТ може да си отдъхне и спокойно да се разотиде по своите си работи. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

 

Към статията във в. СЕГА
Sine_metu

сладкото разтягане на локуми, наречено популизъм

 

Еврика и разгеле! От снощи ме мъчеше въпросът "Що е то?"

Дин
снимка на Дин

А ти, българин и патриотин, гледаш на сичкото това с особено недоверие и думаш: "Суета сует и всяческая суета."

Шако

1. Антагонизъм между елити и мнозинство

2. Неравенство

3. Несигурност

4. Имиграция и емиграция

5. Деиндустриализация

6. Загуба на културна идентичност, сиреч опростачване

7. Разочарование от т. нар. "демокрация"

 

Че пък това го е немало!

Те да не би да искаш без антагонизъм? Това го има в гробищата.

Там е и равенството и сигурността.

Пробвахме да мрежи, кучета и пушки да спрем имиграцията/емиграцията - не работи.

Да я караме на каруци парни машини щот да запазим индустрията - дрън-дрън.

И ходим в потурите да запазим идентичността.

Или цунем отзад и ни си качи до живот некое случайно в живота и политиката хюмне, щото ви било писнало от демокрацията и тая пуста демокрация не ги оставяла на спокойствие да се задържат на властта до жимвот а трбявало да се кахърят и притесняват като дойде време за избори. Малко сотнаха по света дето могат да се уредят с тоя лукс на тия времена - Путя, китайчето, корейчето и други май нема. Мъдурко се опитва, ама не му е сигурна работата.

А, и арабчетата ама и се разшаваха.

Оф, забравих Ердо, ама на него няма да му се отвори парашута на следващите избори май.

 

 

Sine_metu

Но остават два въпроса.

В прекрасния ни език има точно 50 синонима на лъжата

https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0

Не стигат ли, та трябва да добавяме и чуждицата "популизъм"?

 

И защо "популизъм", а не "политиканство" или "демагогия"?

Популизмът се свързва с точно определени обективни проблеми:

1. Антагонизъм между елити и мнозинство

2. Неравенство

3. Несигурност

4. Имиграция и емиграция

5. Деиндустриализация

6. Загуба на културна идентичност, сиреч опростачване

7. Разочарование от т. нар. "демокрация"

 

Без съмнение, имаме с пълни шепи от всичко изброено.

Иване?

Да не би да искаш да го мислим като "сладки локуми"?

 

 

Sine_metu

Пет., 07/09/2018 - 20:46 (нов)

Дин

А ти, българин и патриотин, гледаш на сичкото това с особено недоверие и думаш: "Суета сует и всяческая суета."

 

Варкаш, драги.

Съмняваш ли се, че имах отговора на въпроса ти, преди още да ти хрумне да го зададеш :) Немой

Просто се наслаждавах на 50- те синонима на лъжата.

Ама верно сме редко племе.

За "истина" имаме само 11 :)

Предводител на ...

Пролях сълза над отворената скоба в третия абзац.

Шако
Айде още един дето си мисли, че познава истината и може да говори от нейно име. Язък! Сулата уж се бара малко от малко религиозен човек а таквиз щуротии да реди. Подвел съм се.
Sine_metu

Съб., 08/09/2018 - 02:57 (нов)

Шако

"1. Антагонизъм между елити и мнозинство

2. Неравенство

3. Несигурност

4. Имиграция и емиграция

5. Деиндустриализация

6. Загуба на културна идентичност, сиреч опростачване

7. Разочарование от т. нар. "демокрация"

 

Че пък това го е немало!

Те да не би да искаш без антагонизъм? Това го има в гробищата.

Там е и равенството и сигурността.

 

Сигурен ли си? Виж колко меко питам.

Щото ако сложа в едно изречение "Шако", "чавета" и "антагонизъм", ще кажеш, че удрям много лошо. Но няма да си прав. Не аз, ти сам се удряш лошо.

 

Нейсе. Записвай си.

Антагонизмът е патология. Повтори си, за да го запомниш: антагонизмът е патология. Болест и пряк път към гробищата, ако използвам метафората ти.

 

Естествените институти: семейство; малка общност, включително църковна; сдружение, включително търговско дружество; обществена организация, включително профсъюз, са неантагонистични.

Божията воля е човекът да живее в любов и съгласие с ближните.

Няма никаква обективна пречка и държавата да бъде неантагонистична.

Напротив, длъжни сме да я направим такава. Иначе - гробищата.

 

Тогава кой насажда антагонизма? Кой и защо нарочно ни разболява?

Ами отговорът е пред очите ти - партийците.

Защо? Чертеж ли да ти направя или сам ще се сетиш?

Шужи бори

Вие като казвате на хората да си записват според вас антагонизирате ли ги или ги приобщавате?

☺️

HBK

Отриването на политическия сезон (Българския) е парад на примитивизма. Не на популизма.

 

От написаното от Сула откривам два НЕГОВИ проблема:

1. Няма какво да обещае. Това е проблем, който с основание елиминира всеки кандидат политик. Политик, който не може да обещае нещо е просто мечтател. Истинският политик е длъжен да даде обещание, което е достатъчно увличащо за да поведе хората. И ако решително действа за да изпълни обещанието си (с елемент на страдание), той вече не е популист. Политикът не е длъжен да обещае пари, предмет или привилегия (това би било популизъм), но категорично може да обещае действие -  например „Обещавам да направя всичко възможно  за да се приеме закон за ЛУСТРАЦИЯТА, който да премахне привилегиите на НОМЕНКЛАТУРАТ и нейните отрочета”. Това е само един пример. Сигурен съм - Печеливш. Проблемът е, че по Територията малко са „политиците”, които да си го помислят, камо ли обещаят. А най-малко да действат.

 

2. Липса на флексибилност. Божият закон е морална категория. Той е придобивка на цивилизацията. Цивилизацията не е задължително хриистиянска. Не познавам мюсмюлманската религиозна докрина, но допущам, че тя като всяка човешка доктрина почива на морална основа. Допущам, че и мюсюлманите имат морален кодекс аналогичен на „10-те Божии заповеди”. Достатъчно е било в предложението на Сула „християнски” да се смени с „морални”. Прави са били както Миглена Кунева, така и Йонко Грозев. Те са политици. Флексибелни, което не значи непременно популисти.  

Treasured

Но когато стане дума за популизъм, БСП се откроява сред останалите като лекоатлетка от ГДР на олимпиада. При БСП няма шест-пет. В тази партия вярват, че единствената задача на опозицията е да свали правителството. Ако бабичка се изсекне от балкона, от БСП искат оставка, вот на недоверие и предсрочни избори. Вече никой не им обръща внимание, последният вот беше отхвърлен даже и без дебати, но социалистите продължават. Ние живеем в агония – иска да ни убеди Нинова – и затова правителството трябва да подаде оставка. Парламентът трябва да се разпусне (тук е на едно мнение с Босия), трябва да се проведат предсрочни избори! Социалистите не са най-умните, те само дават идеи, но Той, НАРОДЪТ, ще измисли бъдещия модел на България!!! Тръгваме към вас – обяви Нинова – не да искаме гласовете ви (ах, каква безкористност!), а за българщинàта ви! „Това е нашето обръщение към вас, НАРОДЕ!“. Майстори са, евала!

 

Много точно написано!

ИлияНиколов

С оценката на г-н Стамболов за г-жа Нинова съм напълно съгласен и е точна иронията, че г-н Борисов трябва да си я кътка и да си я пази, щото му сплотява редиците на партията. 

Sine_metu

Съб., 08/09/2018 - 19:50 (нов)

Шужи бори

Вие като казвате на хората да си записват според вас антагонизирате ли ги или ги приобщавате?

 

А ти защо питаш?

Шужи бори

Аз съм ваш последовател - вдъхновявам  се от пламенните ви постове във форума :)

Изпитвам само леко притеснение, че може да има разминаване между практика и проповед. 

Затова питам.

Ясно ли е сега?

Mrx

Кгоато сдзаъвхаме паряттиа на Меглнеа Квнуеа, бяхме се сбръали да умвуаме над порганмтрие доекнумти, един от ктоио тяршбвае да ни ордпеели ккави аеджба се яавявме и за какво се бори наштаа нвоа (проенда) дсяна пртаия. Ддойе ред да се рзпаишат цнеонситте.

 

 

Боже, Боже, Миглена Кунева и ценности. Тъкмо сега върви в ъв вестник "Труд"поредица за нейните геройства, от Угандийската афера до затварянето на 3 и 4-ти блок и набеждаването на академик Ваньо Митев пртед прокуратурата, защото докарал 100 милиона на Медицинския университет. Само от затварянето на 3 и 4 блок България губи около 10 милиарда и ние плащаме прескъп ток. А наш Сула взел да прави партия с нея и да обсъждат ценности.  Тази е толкова цапана, че плачи за проуратурата. 

 

 

Аз, рабзира се, пердолижх да се зпаише, че изяводпваме тдинрониаицте хсрятииснки цонсенти, ихзожйадки от убеджнееито си, че човешктие зканои са тквлооа по-справделиви, кколтоо печове са в свзъучие с Биожя заокн. https://www.segabg.com/category-observer/otkrivaneto-na-politicheskiya-sezon-parad-na-populizma © Segabg.com 2018.

 

Тоз пък с неговите християнски ценности. Една дясна партия, защитава богатите? А Христос е казал, "По скоро камила ще мине през иглени уши, камо ли богат да отиде в рая". Туй си е направо комунизъм. Ама такива, кат наш Сула пропускат тези факти от едното ухо през другото, и плещят ли плещят за християнски ценности. 

Sine_metu

Нед., 09/09/2018 - 12:07 (нов)

Шужи бори

Изпитвам само леко притеснение, че може да има разминаване между практика и проповед. 

Затова питам.

Ясно ли е сега?

 

Виждаш ли, и ти не се въздържа от конфронтиращо- назидателна вметка, каквато е моята "Записвай си"?

 

Няма съмнение обаче - не съм прав да ги допускам.

Благодаря ти, че ми обърна внимание.

Моля Шако да ме извини.