Quantcast
Премиерът прехвърли към парламента купуването на ваксините | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

45 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Премиерът прехвърли към парламента купуването на ваксините

След като в четвъртък премиерът Борисов поиска от ЕС имунитет срещу разследвания, свързани с покупката на ваксини срещу коронавируса, в петък излезе с нова идея. Според него решението за покупка на ваксини може да бъде взето само от парламента. "Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме", казал Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет, за което съобщи пресслужбата му. 

Аргументът на Борисов парламентът да бъзе вкаран в процедурата е, че "темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус, затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители". "Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента", казал премиерът на министрите. Всъщност този похват обикновено се използва като застраховка да не се търси после отговорност от правителството. Досега покупките, свързани с пандемията - маски, апарати за обдишване и други консумативи, не минаваха през Народното събрание.

А в четвъртък, малко преди онлайн срещата на европейските лидери за обсъждане на общ подход към ваксините Борисов съобщи във "Фейсбук", че той отдавна е казвал по време на срещите на Европейския съвет, че трябва да има единен протокол срещу коронавируса, а лидерите на другите страни чак сега стигнали до този извод. И второ - че ще иска ЕС да гласува държавните ръководители да имат имунитет срещу бъдещи прокурорски разследвания, при условие, че купените ваксини хартисат, а не може да бъдат препродадени.

Ето и цялото изявление на Борисов:  

"Наложи се да се обучавам сам да си се отразявам, но пък днеска имах възможност да... Бяха ми подготвили материали за Испания, Белгия, Великобритания - за всички държави членки - какви мерки са взели, какви са им загубите. И сега и колегите от Европейския съвет, това което изнасят...

За мое съжаление отново съм много лош пророк, но съвестта ми е чиста, защото няколко съвета подред настоявах да направим това, което правим в момента онлайн. А тогава бяхме на живо в Брюксел. Има много теми, които ме притесняват, защото отново се говори, че едва ли не сме били изненадани. А всички ние знаехме, че това ще се случи и затова настоявах - за единен медицински протокол, за бързи тестове, солидарност, достъп до ваксините справедлив. Но и до начина, по който се пазарят тези ваксини, защото в този момент нещо, което много ме притеснява е, че купуваме малко котки в чували. 

Ваксини, които са на стойност около 300 млн. (не е ясно лева или евро), за някои от тях са необходими фризери, тъй като се съхраняват при минус 70, минус 80 градуса Целзий. И това означава да се закупуват фризери, да се съхраняват, да се разнасят. Договорите не дават възможност да се препродават след това (ваксините) на трети страни, а аз имам много лош опит с министър (Петър) Москов. Когато беше пандемията с друг подобен вирус и когато искахме на всяка цена да сме защитени, да купиме ваксини и какво се случи? Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители. Тук вече за тези 1-2-3-4-5-6-7, а сега отиваме и към 10-11 ваксини, за които се говори, за тези бързи тестове ние нямаме спесификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 млн. ваксини, а имаме примерно 300 000 желаещи. Това трябва след това да се унищожава, да се изхвърля, а не може да се препродава.

Така че, повтарям, всичко това можеше да бъде решено, така както предложих на предишните съвети - единен медицински протокол. Да, много държави членки не са съгласни, считат, че сами могат да се справят по-добре. Но аз считам, че това беше груба грешка. Можеше това - още юли, август, септември, да бъде предвидено, да бъде направено, да бъде готово и сега като военно НАТО, като военна организация да действаме срещу този коварен вирус. 

Така че след малко ще запозная и колегите със своите притеснения и ще настоявам за пълна прозрачност, защото - повтарям, аз съм човек с опит, а такъв лош опит от ваксини и от тестове вече имаме."

 

Пред колегите от Европейския съвет ще заявя, че ситуацията с коронавируса е очаквано тежка. Отдавна настоявам за единен медицински протокол, единни бързи тестове и солидарност между държавите от ЕС. Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани. Процедурата по сдобиването с ваксини трябва да е прозрачна, за да няма никакви спекулации.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, October 29, 2020

 

РЕШЕНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ

Лидерите на ЕС се договориха да се ускорят клиничните изпитания на западните ваксини срещу коронавируса чрез ускорена обработка на резултатите. Това заяви лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен след извънредната видеоконферентна среща на върха, посветена на борбата срещу коронавируса.

„Взехме решение да се укори процесът на обработката на данните за клиничните изпитания на ваксината, те ще се обработват (от европейските регулатори на фармацевтичния сектор) не след целия комплекс от изпитания, а веднага според постъпването на данните. Това ще позволи да се ускори появата на ваксините на пазара, без да се жертва сигурността”, заяви тя.

Всички страни членки ще получат ваксина срещу Covid-19 по едно и също време и условия на основата на дела на тяхното население в ЕС, каза Фон дер Лайен след края на видеоконференцията. Тя добави, че в стратегията за ваксиниране са посочени групите, които ще се ползват с приоритет, като здравните работници и възрастните хора.

Председателката на ЕК подчерта и огромното значение на координацията при споделянето на данни за страните членки, което би помогнало за трансфер на пациенти от една страна членка в друга. Това ще е важно, ако се окаже, че болниците в отделни държави са препълнени, а другаде са празни. Еврокомисията обяви, че предоставя 220 милиона евро за финансиране на безопасното транспортиране през граница на пациенти, където е необходимо.

Фон дер Лайен каза също, че е необходимо бързо валидиране на новите антигенни тестове на европейско ниво, като добави, че тестове и проследяване на контактите вървят ръка за ръка. В момента са свалени приложения за проследяване на 15 милиона смартфона в ЕС. Това обаче не е достатъчно. Необходимо е трансгранично покритие в ЕС. Фон дер Лайен е призовала ръководителите да насърчат хората в своите страни масово да свалят приложения. До края на годината ЕК ще предложи общ формуляр за пътуващите, на чиято основа да бъдат проследявани заразените.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Sine_metu

Мили боже! Заради него здравната ни система е пред колапс, а той проси „имунитет срещу наказателно преследване“

Балабаец

Кажи бре, Мето, какъв ти е проблема?

Емил Станоев

Всъщност това негово искане е обосновано ! Очаква се голяма далавера с ваксините и затова е нужен имунитет.Баце иска сигурност при кражбата- това е !

маргаритка2

Може би направо срещу вируса са бъде имунитета?

 

 

noooo1

Интересно, като е сам на какъв език ще им го каже?

Доц.Трътлев

Боко няма доверие на Гешев?

Banana Joe
снимка на Banana Joe

С Каренин вече се е изтрил за изграждане на имунитет. Май от Лаура го е бъзе.

AliBabah

Утре може да четем как им е разяснявал тезисите Си, а евролидерите кимат и чинно си водят записки.

И ще им бие виртуални чембери, че не са Го послушали.

vrana2

 Тоя не е болен от Ковид. Симулант е.

маргаритка2

Категорично да.

KTP

ОмръзнАло му е да обикаля с джипарата, па и времето захладня... 

Хедонист+
снимка на Хедонист+

а ко стана с ония тамифлута  дето един министър потроши милиони  и после 👃

Forza NATO

... и после съдиха министъра, по-после го оправдаха, а най-после той осъди прокуратурата за пеесе хилки обезщетение.

 

Същото ще стане и с Москов след некоя друга година, когато братът на Пепи Еврото се наиграе на спецпрокурор. 

Oraсle

Няма ли някоя ПРка да се жертва, че да не се мъчи сам с техниката?

 

За ваксини против SARS-CoV-2 очевидно няма да се пуска обществена поръчка и да се чакат оферти.

2022-23та година може би, но не и през 2021ва.

Виж, за купуването на фризери на -80С сигурно ще трябва, та  не е лошо да се работи още сега. А може би точно това е болката?

pro_hard

Милият той! След толкова години безкористна служба на ползу роду да го обвинят несправедливо!? Няма да позволя, в качеството на "отровен солист" ще организирам протест в защита на светеца...

вила

Като какъв говорят с европейските лидери като сега е в болнични а според кодекса на труда Не може в 

същото време да е на работа, като шофьора на премиера ли? 

Жозефа
снимка на Жозефа

а ко стана с ония тамифлута  дето един министър потроши милиони  и после 

 

Осъди прокуратурата за 100 000 лева.

https://news.lex.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80-%D0%BD%D0%B0%D0%BD/

 

Апелативният съд е намалил обезщетението му на 50 000 лева, но на всички инстанции д-р Божидар Нанев е оправдан.

https://news.lex.bg/%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-50-000-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%8A/

 

За личната вина на Борисов и домашния му прокурор Кокинов тук:

https://www.mediapool.bg/bozhidar-nanev-otiva-na-sad-za-neizgodni-sdelki-s-tamiflu-news163622.html

 

В резултат България и в частност Варна загубиха прекрасен лекар, а Франция придоби поредния. 

 

ПП - "Ония тамифлута" бяха използвани и милионите (на разсрочено плащане) не бяха потрошени. 

NEM2

И аз бих се притеснил, ако китайските или руските ваксини се окажат по-ефикасни и по-евтини от европейските ваксини, и ако станат достъпни по-рано. Политиката по-важна ли е от безброй човешки животи?

Баньо
Изключително интересни откровения на Борисов ! Изводите от това което е изтървал във фейса са следните. Паниката наближава кулминацията и се подготвят стадата за следващата фаза на операция "ковид", ваксинирането. Чакат 3-ти ноември за да са сигурни че всичко е ОК. Батко вързва гащи, ама не прокурорски проверки за залежала стока го притесняват. Бош лаф ! Той издъни хазната с десетки милиарди последните години, някакви 300 милиона на боклука са нищо, не ! Бате го притесняват "протоколите" за ваксинацията. Т.е. как ще се извършва насилието на хората след като му дадат няколко милиона ваксини да прави, а имат "300 000" мераклии, това за ЕС(за България ако има и 3000 пак добре) ? Това го притеснява , как практически ще изпълнява задачата ? И започва да говори за ... НАТО ! Ясно и без увъртване. Благодарим ти Бате, наистина даваш ценна информация. "Оздравявай" по-бързо.
Бинко

отговор на 18

 

Ами как да не е виновен, кой му беше началник на Москов? Отново Борисов, министрите подсъдими пък той все не знаел и невинен. Ххахахахах егати правосъдието хахахха

Емил Станоев

Може да има всеобщо ваксиниране ако Байдън спечели но виж ако спечели Тръмпа играта е друга. Вируса ще изчезне постепенно и неусетно.

Васик

Тамифлу е лекарство, а не ваксина, но Борисов няма акъл да направи разликата. Ако Борисов е отговорен заедно с Нанев и Москов, защо няма обвинение? 

Zmeja

Още когато ЕС закупи "на зелено" милиони имагинерни  ваксини, беше ясно, че става въпрос за грандиозна далавера - много по-голяма от закупуването на самолети на чертеж и без наличие на завод за производство..

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Сега, след споменаването на д-р Божидар Нанев и случая с купуването на Тамифлу и Реленца, си спомних каква истерия предизвикаха телевизиите през зимата 2009/10. Много подобна на сегашната. Макар че сегашната е с няколко степени по-мощна. И по-добре изпипана. Плашеха с идващия страшен грип и питаха сутрин, обед и вечер министъра кога ще достави лекарставата и какво прави министерството. Но, разбира се, нямаха възможност всяка сутрин да съобщават бройки положителни, тестове, лекувани в болница и умрели. Накрая правителството не издържа, купиха тамифлу от Англия, което не беше използвано, после съдиха министъра. Други прокурори разследваха СЗО, за ролята и в медийната истеррия. Някои нейни експерти и ръководни кадри подадоха оставки, за връзки с производителите на въпросните противогрипни препарати. Абе няма много нови неща под слънцето. Ще е интересно някоя от телевизиите да бръкне в архивите и да покаже какви новини и репортажи са правили тогава. 

Бинко

Такъв депресант като този... не очаквах, че съществува...

ЛАФЪРДИЕВ

Май, Юни, Юли, Август, Септември...
Ако бяхме купували ремдесевир за 260 пациента на месец..
Сега щяхме да имаме запас за поне 1000.. 300 щяхме да излекуваме досега..
Ама ний - първенците в Европата де, чакахме да ни изненада ЛАНСКИО СНЯГ..
Иначе - от 15,10 до 28,10 в Швеция - без мерки, като двойкаджиите уж на Европата, имат 26 починали.. За ДВЕ седмици - 26.. А вчера починал  още един.
А ний рекорд на почнали за ден веч броим..
Щото УЖ всичко правим за тулупите и матряла..
Ама то и Баце чак си го каза: "младите и хората, които със сигурност не ни харесват. Ние не харесваме тях."
Та чак и да са грижим за някакви си тулупи и атрял.. Нъл чекмедженцето си ми е пълно..

 

П.П. - Май, Юни, Юли, Август, Септември...
Единствения излекуван с ремдесевир, за който се писа бе проф. д-р Начев...

Ама за него писаха и медиите в статии за шефовете на болници милионери.. Че и на първо място го поставяха..

KTP

Сингапур, Малайзия, Индонезия и мн. др., масово спират противогрипната "задължителна" програма, защото хората са започнали да измират масово след ваксината! 

Това е интересно. Линк?

Иначе още пролетта за Италия се промъкна тезата че ваксинираните с противогрипна ваксина са много по-податливи на коронавируса и го карат много по-тежко... но не съм чул да има развитие и доказателства в тази посока, само подозрения.  

KTP

А иначе аз лично не ползвам противогрипни ваксини... ползвал съм два пъти преди много години и полза никаква... 

Моите5стотинки

на самата стъклена колбичка с ваксината има термо маркер който рисува профил на изменението на температурата от момента на упаковката до крайния клиент ако графиката е под някаква стойност ваксината се бракува. Освен фризери (мобилни) трябват и чанти, термоси и т.н. има мегдан за общественни поръчки...

KTP

А, интересно, това мнение което съм цитирал в пост №26 се е изпарило... като гледам е било №23... и буф, няма го! Що така бе миме? 

Страници