Quantcast
Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

61 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Перник и Сливен първи затвориха барове и дискотеки

Барове, дискотеки, клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито затварят в Перник и Сливен за срок от 14 дни, като заповедта влиза в сила от 24-ти октомври. Забраняват се и празненствата на закрито, влючително сватби и кръщенета. Работното време на ресторантите и кафенетата се намалява до 22.00 ч., при условие че гостите на заведенията спазват дистанция на не повече от 2 кв. метра. 

Продължават да се спазват всички останали наложени противоепидемични мерки - спазване на физическа дистанция от 1,5 метра между хората,  хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на защитни маски за лице или друго средство, покриващо устата и носа. 

 Началникът на РУО – Сливен ще може да поиска от образователния министър преминаване към обучение от разстояние в електронна среда, за срок от 10 дни, за учениците от пети до дванадесети клас в онези учебни заведения, където има над 20% заболели и карантинирани ученици и педагози.

Новината идва на фона на още по-строгите противоепидемични мерки, които поиска главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по-рано през деня с цел забавяне на разпространението на заразата от коронавирус в България. Тази сутрин той обрисува още по-черна възможна картина.

"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно може да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им", посочи Кунчев пред Нова телевизия.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава и вече е 1:1,2, тоест 10 души заразяват 12. Той отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма много голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лично мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора - в баровете, на стадионите, дори и по политически причини.

"Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване", обясни д-р Кунчев.

Той е на мнение, че медиците нямат да се справят, и даде пример с днешните числа - при 500 заразени  в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност.

"Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек - тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо може да се вземат мерки", смята главният здравен инспектор.

Доц. Кунчев заяви, че най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

"Когато говорим за 2000 случая, е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да издадем. Важното е личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях самите", добави Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази "борба" медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании.

Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, ако са заразени, за да могат да се вземат навременни мерки.

"Нямаме информация медици вече да са се отзовали на призива на министъра за помощ в болниците. За съжаление са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичен план в тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и прилагаме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Търсим всички тях, но това в крайна сметка е по лично желание", каза д-р Кунчев.

Той коментира и казуса от Пловдив, при който жена почина, след като беше препращана в пет различни болници.

"Не е работа на човека да си търси болница. Спешна помощ е тази, която трябва да намери начина. Но те също са крайно затруднени. Затова проведохме среща с всички директори на болници в София, за да им стане ясно веднъж завинаги, че всяко лечебно заведение трябва да има COVID-сектор. Още повече, че хората си имат и други заболявания. Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат човек и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. Моето предложение беше първата стъпка да е прекратяване на договора с Касата за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза. Хората няма какво да направят, не може да им кажем да обикалят. Не е тяхна работа, не трябва да ги натоварваме с тази отговорност", посочи главният здравен инспектор.

Междувременно станаха известни и новите правила за противоепидемичните и санитарни мерки в курортите за предстоящия зимен сезон. Те са съгласувани със здравното министерство и са изработени съгласно проучване на мерките във водещите ски курорти в Европа. Туристите се задължават  да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. В курортите Боровец и Пампорово ще има онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите. Броят на пътуващите в закритите лифтове ще бъде ограничен, а ски училищата и групите ще са с до 10 души.

Трима машинисти от софийското метро са се заразили с коронавирус, а 20 други, които са имали  контакт с тях, са били спрени от работа, каза шефът на Метрополитен Стоян Братоев, цитиран от dir.bg. Предполага се, че заразата е дошла отвън, а на всички останали машинисти ще им бъде направен PCR тест.

Стоян Братоев обясни, че са взети всички мерки за дезинфекция на помещенията, в които са били заразените. Той допълни, че липсата на машинистите не пречи на работния график, тъй като това са 23-ма души от общо 330.

"Служителите се засичат, но не на едно място. Има място в депото, на което 7-8 човека спят вечер. Има място за почивка, където няколко човека могат да отморят. Но тези помещения се дезинфекцират",  поясни Братоев.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Льо Клер

Май, само в Беларус стадионите са отворени, като в Боколандия. Нали е за избиратели. А в Беларус си е направо безкористно!

Бич Божи

Май, само запетайките не може е да тураме къде требе поради интелектуална недостатъчност, природна тъпота и чугунена манерка

Льо Клер

За теб нямам никакви съмнения. И без стадион си в стадото на сигурните избиратели.

hristob

Че къде ще отидат кварталните пияндурници и лумпените ако затворят кръчмите и стадионите? Да не вземат да отидат на училище?

 

А за тестването - много просто решение - Драйв-ин. Отиваш с колата, бъркат ти в носа и се омиташ. Но друго е да ти дойде личен лекар на крака, че да се вдигне шанса и неговият личен лекар да го посети.

Случаен787

Вече е  късно, пандемията е изпусната от контрол. За разлика от пролетта когато се действаше проактивно и  мерките се взимаха  навреме или дори предварително  и бяхме на второ място в Европа. След като ресторантьорите помънгърчиха Борисов, мерките закъсняха и се тича седмици след събитията.

 

Getsbi

Точно казано.

Борисов няма да направи нищо.

Трябва незабавно затваряне на училищата.

MAPOH

Затваряй! И без това държавата я е хванала липсата... Само един шебек да обикаля с жипката

Sine_metu

Поздравления за Кунчев!

Това си е челен сблъсък с малоумията на Борисов

Азбукарче

     Този доктор лошо гледа и лошо говори!

     А добрата дума лекувала.....

     Омръзна ми да ми се карат!

     Сложете маските, махнете ги, пак ги сложете......

      Работят на принципа проба -  грешка......

   

Иван Николов Ге...

Да ми покажеш, къде е предписано да се свалят маските?Предписано е,че може да не се носят с цел да облекчат режима на носене, но никъде не е било в императивна форма. Като пишете тук само и само да се правите на интересни, защо поне преди това не си направите труда да се осведомите?Никой не работи на принципа "проба-грешка" защото за разлика от теб тези лекари след 10 години учене знаят,какво говорят. 

noooo1

https://npo.bg/%D1%81%D0%B7%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D0%B8%D0%BB/

СЗО: Само инфектирани с коронавирус или грижещи се за пациенти трябва да носят маски

noooo1

Този псевдо доктор накрая ще изгърми, както много други бушони. Здравната система е в трагично състояние и трябва да се търси виновник. Подходящ е.

Нафарфор

ойде коньо у ряката! 

Sine_metu

Пет., 23/10/2020 - 11:08 (нов)

Азбукарче

Този доктор лошо гледа и лошо говори!

А добрата дума лекувала.....

Омръзна ми да ми се карат!

Сложете маските, махнете ги, пак ги сложете......

Работят на принципа проба -  грешка......

 

„Този“ доктор и другият - Кантарджиев, ви говорят верно.

Като сте си избрали да грешите с пожарникарчето, нема да ривете

Andrij

Не смятах Кунчев за доктор,въпреки дипломата.Но след неразбориите и кашите в административен порядък и подмятани болни докато починат съм убеден,че и за чиновник не става.Браво на Бойко! Как успява да намира толкова много калинки.

ARTU

Кунчев, накарайте РЗИ да работят РЕАЛНО. Защо в момента полицията разнася предписанията на РЗИ? Това работа на полицията ли е? Защото РЗИ ги е страх да си покажат носовете навън и възлагат свои функции на полицаите. Така полицията ще се превърне в разносвач на инфекции, а като пламнат районните, тогава какво ще правите?

bisdatquicitodat

Защото РЗИ ги е страх да си покажат носовете навън 

Щото ги бият по квартали и паланки. 

 

Така полицията ще се превърне в разносвач на инфекции,

Това, предписанията, са едни хартийки, дето се връчват срещу подпис. Инфекция ще стане, ако ги подписват с наплюнчен палец.

ARTU

Не, връчват се срещу подпис. И тоя химикал минава в бая ръце.

Самуил Петков

Докторите да се спрат с това ходене по дискотеките!

Изпозаразиха се масово!

 

Ето, ще им ги затворим , като от дума не разбират!

Sine_metu

Пет., 23/10/2020 - 11:19 (нов)

Andrij

Браво на Бойко! Как успява да намира толкова много калинки.

 

По Конституция, чл. 105, ал. 1.

95% от хората по света се управляват от парламент, което значи Горна камара

https://en.wikipedia.org/wiki/Unicameralism#/media/File:Unibicameral_Map.svg

а Ганьо малоумний - от „премиер“, още по от него

Диагностик

Около президента 

 

https://pik.bg/%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B8-%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%BC%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BE%D0%BD-%D1%81-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-news970354.html

 

 

Rattrack

Хайде престанете с тези глупости. Вижте какво е положението в Швеция и Беларус в момента.

При 8-9 хил теста на ден в Беларус, отчитат към 700 новозаразени, а там никога не е имало ограничителни мерки. В Швеция положението е същото - без маски и ограничения при 20 хил теста дневно  -  1200 новозаразени. Оказва се, че коронавирусът не се интересува много от маски и локдаун, а само от по-ниските температури.

galia2

Rattrack
В Швеция на стадионите пускаха по 50 души, а вчера ги увeличиха на 300. Преди седмица отвориха баровете и нощните клубове, но вчера забраниха в тях да влизат повече от 50 души. 

От юни месец мерките в Швеция са по-строги от България. 

Бич Божи

Камундетата са в шаш, почнаха едни друго да се цоват. То при тая умствена недостатъчност друго не се е и очаквало. 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...казал съм го и преди...решение има...пълна карантина за всички 14 дни...ама всички...като изключим служителите на ВИК и енерго дружествата...

 

..и след 14 дни заживяваме нормално без маски и шлемове....след туй започваме с новозаразени от порядъка на 20-30 души на ден...и като стигнем пак 1500 на ден отново пълна карантина...така се прави...

 

...ще имаме в годината 2-3 карантини но през останалото време ще живеем нормално...

 

...проблема е, че властта на Винету е много слаба и няма да може да наложи пълна карантина от 14 дни...еничарите му са малко, и калпави и не могат да удържат нещо подобно...те и самите еничари не са доволни от Винету...

nafta

И после затваряме и границите за няколко години, щото калва полза от CSKAR-ските мерки, като сганта пак ще плъзне по чужбина? Никакъв внос. Ма ще чакаме твоите любими пулитици да го въдворят това, сегашните меки китки не стават за нищо.

Каспър

10 % от живота ми да бъде под карантина, без гаранция, че няма да съм от тез 20-30-..1500... не, благодаря😁

Самуил Петков

Затваряй!

 

Затваряй заводите,АЕЦа,ТЕЦовете, птицефермите, транспорта, колбасарските цехове ,строежите.

 

Поне за 14 дена!

Скрудж

Отдавна съм знаел, че футбилните фенове не са от най-интелигентните люде, но сега разбирам колко прав съм бил.

Бич Божи

Повним, повним кво си казал даже бележки си водим сакън такваз гениална канонада изпуска ли се? Ако се издаде като книга заглавието ще да е "тъпотии между триточия"

Страници