Quantcast
Цяла България вече е заплашена от воден режим | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

44 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Цяла България вече е заплашена от воден режим

Празните язовири създават проблеми на цяла България, става ясно от графика за октомври за използване на водите, утвърден от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В няколко селища ВиК-дружествата са получили инструкции да търсят алтернативни източници. Намаляват обемите за промишлени цели, а водата за напояване е ограничена или напълно спряна. На практика недостигът касае различни сектори, а продължителни неблагоприятни метеорологични условия вещаят режим.

От язовир "Камчия" са намалени подаваните количества за водоснабдяване на Варна и Бургас. ВиК-тата в двата града са предупредени, че трява да търсят алтернативни източници. Ако притокът остане същият,

вода за питейни нужди в "Камчия" ще има до месец май 2021 г.,

признава в графика си МОСВ. Едноименният ВЕЦ може да преработва само количествата, отпускани за питейна вода. Намален е обемът, който осигуря отток на реката, което обяснява пресъхването й в различни части. Тревожната картина личи най-добре при сравнение с графика за експлоатация точно преди година - сега са разрешени общо 6.180 млн. куб. м, а през октомври 2019 г. - 9.078 млн. куб. м. Пак за година от съседния язовир "Цонево" водата за девненските заводи е ограничена от 7 млн. куб. м на 4 млн. куб. м. 

Намалени са обемите за питейна вода и от язовир "Тича" за Шумен, Търговище и Велики Преслав. Местните ВиК-та също са предупредени да черпят от други находища. МОСВ обаче се неудолетворение констатира, че досега няма искания от тях за ползване на алтернативни източници. Не е одобрена и заявката на "Напоителни системи" за 489 000 куб. м, тъй като количеството било повече от 20-дневно потреление на ВиК - Търговище. "От началото на годината МОСВ предупреждава

земеделските производители да преминат към алтернативни водоизточници",

пише още министерството. "Напоителни системи" са отрязани от язовир "Ястребино", спрян е и речният отток, водата отива изцяло за град Антоново. 

ВиК-Сливен е похвалено - предприело е действия за включване към алтернативни източници. А отпусканата питейна от язовир "Асеновец" е намялала от 2.1 млн. куб. м на 0.7 млн. куб. м - отново три пъти.

Напояване нама да се извършва и от карловския язовир "Домлян", заедно със странджанския "Малко Шарково". От "Розов кладенец", който служи за промишлени нужди на "Мариците", за година водата е

намалена от 3.8 млн. куб. м на 3.4 млн. куб. м. 

Проблеми има и в Западна България. "Кюстендилска вода" също трябва да търси алтернативни източници, като за това е уведомена още през зимата. От язовир "Пчелина" въобще не се ползва вода, както и "Рабиша". "Среченска бара", който захранва питейно Враца, Монтана, Берковица и Вършец, също е с намалена ползваемост - от 3.1 млн. куб. м през октомври 2019 г. на 2.2 млн. куб. м сега.

 

ДИЛЕМИ

За много от проблемите правителството трескаво търси решения. Например ресорният министър Емил Димитров няколко пъти е заявявал, че язовир "Цонево" може да дублира питейно "Камчия". Не е ясно обаче как ще се случи това, след като водата и в "Цонево" е кът, а язовирът служи и на девненския промишлен комплекс.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Mr.Atkinson

Цяла България е заплашена

Престанете да всявате паника, ако обичате!

Няма абсолютно никакви проблеми с водоснабдяването на хората!

Вода има за всички, никой няма да остане жаден!

Ако се окаже че няма достатъчно вода за Варна, Бургас, Сливен, Шумен, Търговище, Враца, Монтана, Кюстендил, хората оттам ще се преселят да живеят в София, не е нужно да ни правите на улави!

 

В краен случай ако се наложи ще се купят още истребители (имаме средства за това и можем да си ги позволим), за да пристигнат хората от безводните региони по най-бързия начин в София.

 

Минувача
снимка на Минувача
  • Да уволнят Е.Димитров и язовирите ще се напълнят.
  • Може и БоБо да помогне, като се помоли на Началника за дъжд.
Banana Joe
снимка на Banana Joe

Като знам кой му е Началник, ще завали я дзифт, я чакъл.

Виж, ако се разкара гробаджийската пасмина ще стане като яз. Студена - уж нямаше вода, пък се напълни.

Антоан Савов

Танева също и шефовете на горските стопанства, жандармерията вместо на жълтите павета да ги пратят да охраняват горите.

Доверчивия

Празните язовири създават проблеми на цяла България

Комунистите направиха язовири, за да ни създават проблеми сега.

Хумангоид

Най-високата раждаемост по тяхно време е причина за най-високата смъртност сега. Ами да!

Дан Колов

Точно при комунетата започана раждането на по-малко деца. Тогава партията-кърмилница чрез бай Тошо активно агитираше за повече деца. Въпреки, че хората тук не бяха и чували  за памперси и дори кисело мляко нямаше по магазините. Да не говорим за бебешки храни - те бяха с извънземен произход. При цар Борис II са били по 5-7 в семейство. Сега се забелязва леко увеличение на децата. Друг е въпросът, че отиват в чужбина-по-точно на Запад. Защото и Евразия е чужбина, ама там не ходят, защото е прекалено убуу..

А колкото до водата - до 10-  15 години ще има войни за вода в световен мащаб..това не е мое откритие, а на сериозни анализатори..

Хумангоид

Тръбопроводи! На всеки 50 километра през Дунавската равнина до Стара планина! Имаме и хау-ноуто, и контрагента - оня испански завод още гледа невярващо и ни споменава в молитвите си.

mick

Де-мо-кра-ци-я! Повтаряйте Де-мо-кра-ци-я! И няма да ви е необходима вода - само банани и айфони :)

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

ДИЛЕМИ

За много от проблемите правителството трескаво търси решения. Например ресорният министър Емил Димитров няколко пъти е заявявал, че язовир "Цонево" може да дублира питейно "Камчия". Не е ясно обаче как ще се случи това, след като водата и в "Цонево" е кът, а язовирът служи и на девненския промишлен комплекс.

Преди да се започне с новите канали, тръбопроводи и строителство на нови язовири, трябва да се направи единственото правилно нещо: да се спрат язовирните вецове и да им се разрешава да работят само когато язовирите преливат. 

Льо Клер

Той и Ревизоро друго не прави, освен да плаче, че е невинен! 😢 От сълзите му ще се напълни язовир Камчия.

Тартамут

Да връщат харизанов шеф напоителни системи. Те тогава ще се оправи водата!!!

Антоан Савов

Бойко махай се бе, Водна криза в България?!!! 

Доверчивия

Бойко е невинен!

 

Мачкай, Бойче!

Аладар

Мощни помпени станции чрез евтин ток трябва да подават вода от Дунав за промишлени и земеделски нужди.

Топлия Атлантически океан около Англия чрез мощни циклони ни залива със сух африкански въздух.

Sine_metu

Съб., 10/10/2020 - 08:20 (нов)

marabaциркаджии

Не става с търсене на "трескави решения", трябва да се планира с десетилетия напред - капацитет какъвто гербавите явно не притежават.

 

Отбелязвам за протокола с риск некои, не ти, да писнат от досада:

 

При съществуващото държавно устройство на България е невъзможно планирането на каквото и да е. Не за десетилетия, за десет месеца напред.

 

Достатъчно обяснявах защо, ще напомня само три думи:

Горна камара на парламента, както е в 95% по света

atlantis

Боже, моляте БиБитко да не започне да строи и язовири!!! Като знаем как строи магистрали ... Иначе, днес сме 10 октомври и сняг не валя. Значи зимата, ще е студена и снеговита, през пролета язовирите, ще са пълни. ВЕЦ-вете си остават проблем.

Drugomisle6t

На всеки язовир работи по един малък ВЕЦ, който го изпразва безконтролно и пълни джоба на някои разбойник.

Как така ?

Ами разбойникът си е платил на когото трябва.

А какво ще пият хората? Кой го е грижа!

марк

 

 

 

                                                  Преди да се започне с новите канали, тръбопроводи и строителство на нови язовири, трябва да се направи единственото правилно нещо: да се спрат язовирните вецове и да им се разрешава да работят само когато язовирите преливат. 

 

 

                                  Още по преди трябва да се обуздае дървената мафия с всички лобита по всички министерства . Да се спре изсичането на последните останали гори във вододайните зони на реките. За Камчия - районът на Котел дето кметува съпругът на Танева и нищо не може да стане без неговото съгласие. Да се спре храната на двата змея в Бургас и Сахране дето ДЕНОНОЩНО се хранят с българска гора . Бариери на границата за износ на българска дървесина в Гърция , Турция и май и Румъния. От плач демагогски на пишман министри полза няма .

Guro Gurov

Да питам само - бе как по Татово време имаше и напоителни системи, дето бачкаха нонстоп и ВЕЦ-овете и те така, режим на водата не си спомням и никой, ама никой и не го беше еня за някаква си вода - бяхме свикнали, че просто я има?

И как така 45 години един път пък не се случи проблем?

А?

Въпросът ми е най- вече към минаващият от тук 80% -тник.

Минувача
снимка на Минувача

Помните проблемите на социализма:Сушата, кишата, Гришата.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

 Още по преди трябва да се обуздае дървената мафия с всички лобита по всички министерства . Да се спре изсичането на последните останали гори във вододайните зони на реките.

По-важни за състоянието на язовирите са вецовете. Затова трябва да се започне от тях. А спирането на сечта е по-трудна и бавна работа. Освен това ефекта от работата на вецовете е директен. Затова първата и най-важна мярка срещу безводието е да се ограничи работата им. Ще е трудно, защото са собственост на вецовете е на по-наши хора. Ще трябва натиск. Гората също е важна, но все пак второстепенна.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Да питам само - бе как по Татово време имаше и напоителни системи, дето бачкаха нонстоп и ВЕЦ-овете и те така...

Това не е вярно. Нито напоителни системи са бачкали нонстоп, нито вецовете. Имаше ограничения и норми. Вецовете можеха да работят само при почти пълни язовири. Дори на много от язовирите нямаше вецове. Изградиха ги напоследък.

Sine_metu

Съб., 10/10/2020 - 09:23 (нов)

марк

Да се спре изсичането на последните останали гори във вододайните зони на реките.

 

Не разсъждавате, колеги.

Друг би казал „сечете!“ и също ще има право. Водният баланс на България е 70 / 20 / 10. Горите изпаряват 70% от валежите, 10% подхранват подземните води и 20% са отток. А не е само водният баланс. Държавата, където я има, балансира десетки фактори и с компромиси между волите на десетки обществени групи.

 

Борисов е най-калпавият, с изключение на Филип Димитров, от премиерите на Третата ни национална катастрофа. Но и най-добрият да беше, балансите му щяха да останат на книга.

Сбъркано ни е държавното устройство.

Съществуващата Конституция е като щура крава. Почва с много, в чл. 1 постулира най-доброто за нас парламентарно управление, нататък къде повече, къде по-малко дава мляко, но в чл. 105 оставя политиката в ръцете на премиер и рита гюма. Затова ще ходим жадни

 

Затова - Горна камара, ама вие вече си знаете. Сега показвам на практика

Буболечо
снимка на Буболечо

Ейй, как не се бях сетил досега...

 

Ето в Сахара като няма гори да изпаряват 70% от валежите... та чак ще се издавят от толкова много вода.

Пък в Амазонка с тези техни дъждовни гори, дето им изпаряват водата, току-виж минали на воден режим.

nebenebe

Молебен за дъжд трябва. Помагал казват. Но преди това да се позапрат вецченцетата. Да минат на вятър.

риболовец 5

   Миналата седмица бях на Жребчево. Тъжна картина.

   Даже не си извадих въдицата.

   Може би има около 20% от тези 400 милиона кубика обем.

   И още, такова съоръжение сега може да се направи, само на цена ПЕТ пъти повече от реалната.

  Цанков камък колко ни излезе?

  Атомна централа ли?

   

John Slow

Сега показвам на практика

Не, баце, все още теоретизираш.

Sine_metu

Няма нищо по-практично от добрата теория

ПГеоргиев

Понеже редовно скитам из Родопа и Балкана, ако знаете още колко много гора има за изсичане. Спасява я само това, че е невъзможо да стигне техника до нея.

Иначе там, където е достъпно, става пустиня. 

Този август 3-4 часа стоях на прохода "Вратник". За това време преминаха поне 20 ТИР-а с чам и бук. ЗИЛ-ове, ГАЗ-ки и"виетнамки" просто не ги броях.

В Родопа над Велинград и към Доспат е същото положение. 

Много бързо може да се озапти дървената ДПС-арска мафия. Защото в Родопа основно е такава. Шеф на горско стопанство се става само с политическа протекция.

В Русия допреди година горската им мафия дерибействаше. Сега няма хън-мън. Направо изпращат ОМОН с пълно бойно и онези пердашат първо и после питат. Незаконната сеч е намалена наполовина. Горската охрана е с полицейски правомощия и въоръжена. 

Нашата работа е" Вода гази-жаден ходи".

Рила значи "водна планина". Там трябва да се направят хващания и да се свали водата надолу.

Миналия месец в с. Кожари в Родопа срещнах бригада, която празнуваше.

Хората бяха изградили нов водопровод на селото. Споменах им за страховете от безводие в равнината и за" новините", че чешмите в Родопите пресъхнали. Хората искрено се смяха и казаха, че тази година проблеми с безводие не е имало.

Т. е. вода има, но се разхищава и не се управлява правилно. 

През соца на Жребеца имаше само една ВЕЦ. Сега са три. И като бухат нонстоп, и като не се напълни язовира през пролетта, затова сега е на 20%.

Което е добре за рибарите. Малко вода-много риба. 

Страници