Quantcast
Държавата иска да контролира архитектите и инженерите | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

36 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Държавата иска да контролира архитектите и инженерите

За тройна атака срещу гилдиите на проектантите и инженерите предупредиха архитекти след обявената скандална инициатива от Столичната община за въвеждане на скъпи застраховки и солидарна отговорност между участниците в строителния процес. Наред с тези промени, камарите на архитектите и инженерите готвят съпротива срещу нова концепция на правителството, която  предвижда те да загубят автономността си и да минат под контрол на конкретен министър. Грозят ги и нови абсурдни глоби - този път по инициатива на ДНСК. "Целта е да се вдигне пушилка, която да измести фокуса от администрацията и да замаже основния проблем - корупцията", коментират архитекти. 

Идеята за подчиняване на Камарите на архитектите и инженерите на изпълнителната власт е прокарана в рамките на финансиран от оперативна програма "Добро управление" проект "Администрацията и гражданското общество - партньорство в управлението". В изпълнение на този проект на сайта за обществени консултации през юни се е появила концепция за прилагане на алтернативни подходи за регулиране на основни икономически сектори, съдържаща серия от скандални предложения за различни професионални организации, включително камарите на архитектите и инженерите. Според документа съществуващият в момента законов ред за дейността на камарите не урежда по никакъв начин контрола от страна на държавата. Затова концепцията предвижда да бъде въведен изричен надзор върху камарите от компетентен орган на изпълнителната власт. Освен че ще ги надзирава, същият орган ще съгласува или одобрява всички устройствени и други актове на професионалните организации. 

Въвеждането на подобен надзор и съгласуване на практика ще подчини камарите, които на теория са независими. В концепцията е разработен и втори вариант - двете камари да се пререгистрират по реда на закона за юридическите лица с нестопаска цел. Това пък реално ще разтури организациите, коментират архитекти. Те не са били консултирани предварително по концепцията. 

Гилдията е настръхнала и около друга законодателна инициатива, този  път в интерес на ДНСК - внесеният през август от правителството проект за промени в Закона за устройство на територията. С него се въвеждат нови санкции, включително и абсурдно висока глоба за пропуснат подпис или печат на представените по преписките документи. При липсата на дори един подпис върху големия брой бумаги проектантът ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. 

Както "Сега" писа, Столичната община предложи и други скандални промени, които ще позлатят застрахователите, защото предвиждат задължителни застраховки за всички участници в строителния процес на база финансовата стойност на всеки обект, финансиран с публични средства. 

Всичките тези атаки целят да се замаже основният въпрос - за корупцията, коментират архитекти. "Обществените поръчки за строителство, особено тези, които се възлагат на инженеринг, тоест без готов проект, в България са опорочени. Състезанието е сведено до това кой ще разкаже по-добра приказка. Но строителството не е приказка, а низ от последователни действия, при които се оказва, че още в началото - на ниво задание и изходни данни, всичко е объркано. Започва се замазване на проблемите и преработки, докато в същото време едни пари изчезват и хората просто не свършват работата както трябва. Всички широко си затварят очите, а ако стане проблем, се оказва, че никой от общината не е виновен", коментират архитекти. Така ползата от облекченото административно бреме, заради която съществува възможността за инженеринг, се губи. Според специалисти легитимното обществено недоволство от различни провалени проекти в момента се насочва в посока, която да го отдалечи от въпроса за отговорността на администрацията. В професионални форуми вече започнаха анкети за въвеждането на реципрочни санкции за общините при необосновано бавене на преписки.

 

ПАРИ ЗА КОНЦЕПЦИИ 

Проверка на "Сега" показа, че проектът "Администрацията и гражданското общество - партньорство в управлението" е на обща стойност 774 670 лв. и се изпълнява от администрацията на Министерския съвет. Една от дейностите по проекта е предоставяне на консултантски услуги за изграждане на практики за съвместно регулиране на икономически сектори между администрацията и заинтересованите страни. Вероятно концепцията е изготвена в изпълнение на тази дейност (135 240 лв., агенция "Стратегема"). Документът не е консултиран широко в съответните гилдии и много от тях са били изненадани от него. 

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

stopover

мноо умна бележка. те и децата на комунистите рисуваха по-добре за изпитите във виас, нале?

бре откъде се пръквате такива безмозъчни - но антикомунисти.

сигурно сте безмозъчни, защото сте антикомунисти. или сте антикомунисти, защото сте безмозъчни.

избора е ваш.

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Дори да е така, то ако архитектите са работили по специалноста си за 20-30 години все са научили нещо. 

Заглавието подвежда - става дума само за строителните инженери, доста малка част от училите съпромат, останали там нейде във втори курс.

дядо Илия

Не знам как е в камарата на архитектите, но в камарата по геодезия са само търтеи - взеха цялата автономност на организацията в провинцията и сега в София са над 30 души. Хранят се от парите, които работещите дават за "правоспособност", за 3 бр. печати и т.н. А ефект от дейността им няма.

Азбукарче

     На антикомунистите не им стигнаха 30 и кусур години, за да критикуват комунизма. 

     А такъв в България и по света просто нямаше.

     За да спестя писане и четене нека всеки сам си отговори какви бяха нещата при т.н. социализъм и какви са сега при демократическия капитализъм: образование, здравеопазване, култура, строителство, жизнен стандарт, възможностите на управленческия състав, свобода на словото, семейни ценности и т.н.

stopover

що боклук направи кариери и кинти с антикомунизъм - не е за вярване.

stopover

камарата по геодезия са само търтеи

със сигурност е така.

ма требе да се зададе въпроса - кой ги създаде тия търтеи?

минаха 30 години вече, баси.

къв комунизъм гони некого си?

Тартамут

Не бутайте КИИП и КАИП, оправете  общинската администрация.

hamel

Ну и слава богу! И вий доволни, че сте се изнесли, и ний доволни за същото. 😎

Balamurnik

Много са ми жалки оксиморончета, дето заминали в чужбина и се къпят в почести и пари (по техните думи), а де ли лазят по форумите да плюят "комунистите". Ако си успешен, хич няма и да се сещаш за миналото, а ще гледаш да го заличиш в съзнанието и поведението си. Иначе, по мои наблюдения, "комунистите" е мантра за всеки недоволен от битието си - един вид оправдание пред себе си и обществото.
Та, Коце, злобата ти ме кара да смятам, че, въпреки таланта, за който си претендирал/претендираш, не са те оценили по златната чужбина. Ако за 30  години не са, не са ти виновни  комунистите. За талантите и по  чужбина има училища, стажантски прогтрами и други. Останалото е посташка злоба и оправдания.
По времето на т.нар. социализъм броят на такива връзкари беше пренебрежимо малък спрямо дерибеите и липсата на справедливост сега.

Zmeja

тия дето можехме повече и не ни харесваше да ни приравняват с ком-малоумници се изнесохме отдавна и творим за новите си родини.

Убеден съм, че и във форума "твориш" за новата си родина. Но да знаеш господине, РОДИНАТА НЕ Е ТОВА, КОЕТО Е ОКОЛО НАС, А ТОВА, КОЕТО Е ПОД НАС.  

Ясно ли ви е, г-да БЕЗРОДНИЦИ!?

binich

А на колко години са тези комунистически отрочета? От 10 ноември минаха 30 години. Коце, а ти как си влязъл да се учиш за архитектин?

hamel

През Рабфака 😎

trolei

а?

Хипократ2006

Мда,  архитектите добре виждат какво се случва с лекарската гилдия и не щат да им нахлузват същия хомот. 

trolei

Ще ни обясниш ли какво им се случи , като за външен човек - не лекар .

Хипократ2006

Доста е дълго и сложно за обяснение. Факт е обаче, че едно от основните искания за реформив сектора е премахване на задължителното членство в тази казионна структура.  Или поне тоталното и реформиране и превръщането и във федерация от отделни дружества по специалности.

Бонжуар

И кой точно от герберастката администрация щял да упражнява "контрол"?!? Гафиня Данче ли, една от най-свидните Му Омазонки, или друга поцинкована кофа...

Не знам защо, но цуналата две торби жълтици "Стратегема" ми напомня за храбрия бездомен минфин ВлаТко... От какво се изхранва днес тоз хубав човек? Гилдията на "застрахователите" много го тачи и може да му е отпуснала стипендия... 

Памфуций
снимка на Памфуций

Аз одобрявам глобите за "пропуснат подпис", защото са всъщност за пропуснато съгласуване, което подписите удостоверяват. 

Останалите неща - застраховките и подчинението на "компетентен орган" са поредната дивотия . 

Памфуций
снимка на Памфуций

у нас масата "архитекти" са комунистически отрочета, по онова време беше суперпрестижна професия.

И за това трябва да бъда поставени под милиционерски контрол, нали? 

stopover

да взема цитираното от памфуций, и казано от това нещо:

по онова време беше суперпрестижна професия

беше, да, защото се искаха и знания, и твърде специални умения

 

и ся с оценки се появява некво си коце, което лъха на долнопробно ирландско уиски, фука се с разширените вени и ни губи времето със страданието си от болезнения артрит 😃 

mi6osp.

Контролът на държавата осигурява пълненето на ч€км€дж€тата. 

tatyana1

Навремето, като организираха камарите,това стана със закон от държавата, никой нени пита.Ако бяхме си ги организирали сами, сигурно щяха да са по- различни. Така че да се говори за независимост, е малко пресилено. И не виждам разликата с лекарските камари- ако искаш членувай, ако не- не, обаче ако не членуваш, не може да проектираш. А това за големи глоби за пропуснат подпис или печат наистина само от ДНСК могат да го измислят. Наистина тия в РДНСК са по- неграмотни и по- корумпирани и от местната администрация, и на районните администрации налагат често и  лесно всякакви измислени глоби и сигурно ги е яд, че проектантите не им треперят чак толкова. А за връзката между подпис и съгласуване- тя е малко относителна, правилата в ЗУТ кое точно се съгласува често се променят, и това, че се подписвам на 500 места- 10-тина пециалности по 3 папки по много чертежи+ челен лист едва ли допринася за по- високо качество на проекта.

Дежурния

Аз одобрявам глобите за "пропуснат подпис", защото са всъщност за пропуснато съгласуване, което подписите удостоверяват. 

Принципно си прав, но имаше (отчасти още има) идиотски изисквания за подписвания и подпечатвания. Даже в проект който не е свръхголям, например 1000 чертежа и текстови документа, при съгласуване от 15 проектанта и изискване за 7 оригинала се получаваше по 7000 подписа и печата на човек или по около 100 000 такива неща на проект. Частично тази калинковщина се премахна, но далеч не изцяло.

По темата е интересно също така дали ще има подобни "мерки" и за адвокатите. ☺️

браун

Да не говорим за проект, който се изпълнява от проектанти от различни регионални колегии - започва едно препращане с DHL и подобни, и грешките са почти невъзможни за избягване. Поне премахнаха съгласуването на кофражни, арматурни планове и др. от останалите специалности, което си беше една безумица.

Колкото до адвокатите, те с тяхното лоби в НС си създадоха и приеха специален закон, та не се надявайте на подобен надзор.

Magi

Много посредници се навъдиха в проектирането и строителството. Камари, надзорници, общини, области и накрая МРРБ. Сега не е ясно кой носи отговорност за авария на нов строеж или некачествено изпълнение. За "Алепо" близо половин година мислиха кой е виновен. Обектът няма вид за акт15, а те му дали разрешение за ползване.  Ами какво мислят , уволнете тези които са подписали разрешението, а после се съдете. За ремонтите не ми се пише, кражба от всякъде.

fractal
снимка на fractal

Много вожд малко индианец

ВИАС-влизаш излизаш архитект ставаш

УАСГ-управляващи и архитекти съсипват градовете

ВиК- вино и кебапчета

 

н16
снимка на н16

у нас масата "архитекти" са комунистически отрочета, по онова време беше суперпрестижна професия. приемаха 20 бройки а на първата сесия по списък бяха 120. това от лични наблюдения

А колко и какви строежи е имало до 1990 година, и колко строежи като м2 има вече за следващите 30 години? Да не говорим, за цената на м2 през 1981 година и сега. За строежите на заводите даже няма и какво да ги коментираме. Тях сега почти ги няма. Западния капитализъм няма интерес, да има много работни места в България.

 

Освен това, комунизма като идея - е дошла и се е наложила, за да промени един мрачен свят на глад и беззаконие, ограбване и войни. Такава е била идеята, която не се е реализирала. Поради различни причини.Но много хора са повярвали в нея, като начин, да си променят бъдещето и да направят един по-добър свят.

Забавен Кадър

.

nebenebe

Да бяхте доуточнили че става дума само за строителните инженери, които са нищожна част от всички инженери, които движат напредъка. В строителния надзор няма ли инженери? Защо тогава строим толкова скъпо и толкова калпаво? Каква е реалната стойност на апартамент или магистрала? И те ли папат, щото си затварят човките? Дайте да продаваме скъпо. щото и чужденци купуват, да не се минем де. После нямало деца. Ма дайте да нахраним шепа алчни гъзове. Как можем да търпим това, и кръвта на нацията да изтича пред очите ни?

fractal
снимка на fractal

Затова на запад има архитектурни бюра идеи от архитекти много но строителните инженери дето са учили съпромат знаят само какво е да изчисляваш сграда

България преди 1944 е била предимно селскостопански развита и хората са живели в ниски къщи с евтина експлоатация и земетръсоустоичиви

Сега трябва да се строи на сЕЛО за да има многодетни семейства живеещи в модерни еднофамилни къщи с всички екстри на модерното обзавеждане

грАДовете са като туморите доброкачествени или злокачествени и трябва много грижи раздути балони

Страници