Quantcast
Нищо по пътя за Своге не е наред според доклад на експерти | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

46 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Нищо по пътя за Своге не е наред според доклад на експерти

Фаталната отсечка от пътя към Своге, взела 17 жертви, не отговаря на никакви стандарти. Това обяви Институтът по пътна безопасност (ИПБ), който представи свой независим доклад за грешките, превърнали шосето в зона, опасна за шофиране. Става дума за "верига от пропуски" - от фазата на проектиране, изграждане, приемане от комисия и пускане на пътя в експлоатация след рехабилитацията му от "Трейс Своге". Ето защо не е имало никаква възможност катастрофата в Своге от 25 август 2018 г. да бъде предотвратена, защото реално системата не функционира и генерира смърт, твърди проучването на ИПБ.  

Експертите от института твърдят, че преди злополучния ремонт на тази отсечка не е имало знаци за ограничаване на скоростта - явно не е било нужно. Те установили още, че има разлики в трасето на пътя преди и след рехабилитацията. А когато след ремонта сигналите и оплакванията зачестили, пътната агенция монтирала странно пано в сигнално жълто и комбинация от знаци. Там е сложено и ограничението на скоростта до 40 км/ч, след като пътната агенция пет пъти безуспешно молила "Трейс Своге" да оправи дефектите.  

Докладът посочва, че стопаните на шосето не са поставили преди опасния участък най-важния и лесно разпознаваем за шофьорите предупредителен знак - "Внимание, опасен завой". Вместо това е монтирано познатото вече от многото снимки след катастрофата пано, което всъщност е някаква приумица, която не съществува в нормативната база, посочват експертите. Оценката на ИПБ е, че тази декорация по-скоро разсейва пътуващите, вместо да заостри вниманието им. 

Освен това знаците в района на катастрофата са така монтирани, че не отговарят на правилата за височина и отстояние от пътя.

"Точно там, където стана трагичният инцидент, мантинелата "захапва" платното и принуждава шофьорите да навлизат в насрещната лента, като взимането на завоя е особено трудно за по-дългите превозни средства", обясни Русинова. Точно това твърди и водачът на изхвърчалия в дерето автобус, който засега е единствен обвиняем за смъртоносната катастрофа. Основите на мантинелата отстоят от самото платно едва на 20 см - вместо на 55, както е по норматив, разкрива още докладът.

При огледа на мантинелата на мястото на катастрофата експертите установили, че има разлики в закрепващите болтове. Това повдига въпроси кой и защо е допуснал да се закрепят по този начин мантинелите и не е ли имало кой да окаже качествен контрол върху този процес. Пак там на мантинелата се виждат множество следи от удари.

Широчината на тротоара в отсечката вместо задължителните 150 см е само 111 см. Маркировката на шосето не е правилно изпълнена, а на места боята е изтрита. "Зърнометрията на aсфалта е нарушена, като е видно с просто око, че липсва средна и дребна чакълеста фракция и преобладава пясъчна фракция, което води до понижено сцепление", твърдят експертите. Те припомнят, че МВР е можело да глоби с до 7000 лв. стопанина на пътя – Агенцията по пътна инфраструктура, а също и да затвори отсечката заради опасното състояние на асфалтовата настилка, но не го е направило.  

"България е най-рисковото място в ЕС по отношение на пътната безопасност", коментира Богдан Милчев от ИБП, който е бивш шеф на КАТ в София.

    

СЪМНЕНИЯ

 

Не е сигурно, че превишената скорост е причината за катастрофата, прие Софийският апелативен съд, който отмени домашния арест на шофьора Григор Григоров, единствения обвиняем за инцидента. Според съда превишената скорост не е установена със сигурност и това предстои да се направи. Прокуратурата твърди, че Григоров е карал с 53 км при ограничение от 40 км. Разследващите се позовават на данните от тахографа на автобуса. Още миналата седмица обаче адвокатът му Христо Ботев изтъкна пред първата инстанция, че тези данни не са достатъчни. Той припомни, че според съдебната практика данните от тахографа трябва да се докажат и по друг начин - например следи от спирачен път или други находки. Така, след като престоя под домашен арест, втората инстанция промени мярката му на 2000 лв. гаранция. Решението е окончателно.

Още миналата седмица от прокуратурата заявиха, че към момента не е ясна точната причина за инцидента. Във вторник оттам разпространиха съобщение, че разследването се води активно. Назначени са множество експертизи - за техническото състояние на автобуса, както и на кръвните проби на шофьора, за да се установи употребил ли е алкохол или наркотици. Ще бъде назначена и експертиза на асфалта на пътя, от който бяха взети проби миналата седмица. Тогава шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че тази експертиза най-вероятно ще се прави в чужбина.

 

    ЕКСПЕРТИЗА

 

"Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие. Експертизите относно състоянието и състава на пътната настилка и съответствието й със стандартите и заданието, както и относно съответствието на мантинелите на този път със стандартите за тях ще бъдат възложени на вещи лица и съответни лаборатории, които не са в служебна зависимост с държавни органи и не са свързани с търговски дружества, участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък", пише в съобщението на прокуратурата. Оттам допълниха, че продължават да разследват и ремонта на пътя. От държавното обвинение се застраховаха, че докладът за състоянието на пътя, изготвен от сдружението "Институт за пътна безопасност" не е официално разследване.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

mi6osp.

Какви стандарти при толкова пълни гуши.

Жертвите кучета ги яли.

Отнася се не само за този път.

Памфуций
снимка на Памфуций

Брех, защо така гадните непеошки мътят водата? Кой им плаща, защо им плаща , а другаре?

skyspirit
снимка на skyspirit

От такива НПО-та полза има. А  "Отровено общество" и "Америка против България" за чий с ни?

wreckage
снимка на wreckage

Ето защо не е имало никаква възможност катастрофата в Своге от 25 август 2018 г. да бъде предотвратена, защото реално системата не функционира и генерира смърт, се посочва в доклада на ИПБ. 

Mатракът на Смъртта.

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

В България няма път който да отговаря на стандартите от много много години. Независимо какъв и къде.

mi6osp.

"Това е само защото всички пътища ги построиха Станишев и Орешарски!"-из следващата Му реч.

 

Скоро ще проличи къде и при кого се е крало 10% и къде и при кого 80%.

ViktorSchauberger

skyspirit, забрави БХК!

cymen

Не искам да оправдавам фирмите строители, но пишещите под новината трябва да са наясно, че стандартите нарочно се правят абсолютно НЕИЗПЪЛНИМИ. Идеята е всички, винаги да сме в някакво нарушение и ако решат да те гонят "по устав" да не можеш да гъкнеш.

Памфуций
снимка на Памфуций

От такива НПО-та полза има. А  "Отровено общество" и "Америка против България" за чий с ни?

Ааааа, разбира се,правилни НПО трябва да има ....

Нашенец

По магистралата за морето /след Пловдив/ има обратни наклони, по Марица -също, по Люлин-също. А това е Псолютно недопустимо. Ма го има тук. Моста при Казичене- новото платно-  и то вече с коловози.  За какви стандарти става въпрос? Според един идиот соцпректирането било виновно. Наглец, не онова проектиране е виновно, а вземането на старите проекти, крадинито на пари, като се представят за нови и изпълняват с "нови" технологии. Старата магистрала София-Пловдив, до преди няколко години бе само кърпена и коловози нямаше, въпреки че бе проектирана са по-малки натоварвания, а новите, въпреки че са уж направено да издържат на по-големи натоварвания, а коловозите- навсякъде

 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Надо, Федя, надо!

Предполагам, че ме разбираш, питерски възпитанико? Разпищолил си се тука, само да те оставя за ден с казионните, в лявото поле. Християн-прогресист, такъв!

Не съм ти другар, гражданино.

SSlavov

 Ето защо не е имало никаква възможност катастрофата в Своге от 25 август 2018 г. да бъде предотвратена,

 

Самуиле , така поднесено означава ,че  автобусът  минал по трасето преди катастрофиралия  е трябвало да се обърне .Качи се на един автобус ,мини по отсечката и чуй коментара на шофьора .Имаш ли съмнения повтори упражнението . По такава трагична тема трябва да се пише професионално .

Дежурния

Нещо много не е наред в държавата ни, не само пътищата. Налазили са експерт до експерта. Ръководител на екипа видни пътни НПО експерти е някаква девойка, за чието образование единственото сравнително ясно е бакалавърство по социална педагогика, взето за 6-7 години усилено учене. Най-настойчиво пък сочи с пръст човекът който е бил началник на КАТ когато се е изготвял проекта (частта по пътна безопасност задължително се съгласува от КАТ) и когато са били реалните строителни дейности.

Все по-очевидна е огромната небесна снизходителност към нашенци, щом при такива условия жертвите по пътищата са толкова малко.

c7

От старшина Началник не става, в което се увериха ГЕРБ/Цветанов/ и както го назначиха, така и го уволниха. Но да не се забравя, че има директен достъп до Превиера и пръв Б.Милчев обяви създаването на нов държавен орган по БД, с което изпревари вицето Т.Дончев.

козуначената_кифла

https://www.roadsafety.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8/

 

експерти

 

https://www.roadsafety.bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81/

 

УС

 

А бе какъв е този швед за цвят, дежурний?

Мишик

"29 Петър

Бонев

 от София – завършва Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“ – София. Работи в сферата на сигурността. Експерт по пътна безопасност (контрол)."

Ей тоз е най-големия експерт...с най-голяма експертиза...

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе
Баце от пожарникарския на Магнаура, Цецерон от помощното на Вършец, на Нацията Мамата от рабфака...като гледам шефовете няма начин някой да е по-тъп от назначените от тях, Дежуре. Освен милиона дебили гласуващи. Възражението ти се отхвърля по същество, държавни чиновнико.
Памфуций
снимка на Памфуций

Най-настойчиво пък сочи с пръст човекът който е бил началник на КАТ когато се е изготвял проекта (частта по пътна безопасност задължително се съгласува от КАТ) и когато са били реалните строителни дейности.

И ти като кайзера съвсем изтреще - какво общо има КАТ-София-град с пътя до Своге? 

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Ще ви подаря едно очевадно просто обяснение за Прехода. От диктатура на пролетариата, поради липсата на такъв в късният соц, се премина към диктатура на простотията-поради изобилието и статистически. С което сме първите стигнали краят на Историята си.

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

А експертизата е готова от години. АПИ слага знак 40 на виража СЛЕД това, което имаме като ремонт на ремонта, а не преди.

mercury
снимка на mercury

Не може да бъде!

В родината все още има някой, който да казва истината без умисъл. 

Дежурния
За отговорността на Богдан Милчев като шеф на КАТ греша. Съжалявам за объркване на София и София-окръг. За "експертността" му по отношение на пътната безопасност - не. Видимо трудното боравене с непозната терминология не лъже. Човекът е станал шеф на КАТ-София чрез прехвърляне от охранителна полиция и по данни в интернет - футболно хулиганство и прочие дейности по пътна безопасност. Проверих отново и за ръководителката на "екипа" (бакалавърката по социална педагогика), там не греша. Единствените експертни данни са за мантинелата, но тях ги изнесе експерт без кавички, а "експертите" от "института" ги цитират като свои (без кавички и позоваване на източника, както е академичният израз).
Дежурния
Всъщност основното е друго. Фалшивите "разследвания" обикновено водят до фалшиви резултати. На основата на фалшиви резултати се правят фалшиви изводи. На основата на фалшиви изводи се вземат неадекватни мерки. Неадекватните мерки водят до повторение на нещастията по същите "неизлекувани" причини, не до предотвратяването им. Толкова ли е трудно да се изчакат резултатите от истинското разследване и след това да се правят истински изводи и да се вземат реални мерки? Виновните да бъдат определени по някакъв обективен начин, а не само с идеята някой да си прави реклама за да взема грантове? Както са нещата, "следващият път" пак ще се питаме същото.
skyspirit
снимка на skyspirit

Всъщност основното е друго. Фалшивите "разследвания" обикновено водят до фалшиви резултати.

ОК, направили сте си труда да проучите биографиите на хората от това НПО. СЕГА, ако обичате, опровергайте изводите. Не съм специалист, но в доклада има достатъчно конкретна фактология. Аз си направих труда да проверя извода за пътния знак - наистина няма такъв по наредба - два броя, обединени в общ жълт фон (виж на стр.64):

http://www.api.bg/files/1514/5923/5724/Nardba-18_23-07-2001_v_sila_2015.pdf

Penchobre

Нищо по пътя за Своге не е наред

 

Все едно чета доклад за състоянието на държавата! ?

козуначената_кифла

 

В наредба 18 променена за последно 07.2015, знаци с номера B24 и B26 попадат в изключението да бъдат поставяне на правоъгълна основа.

 

Интересно да се види и другия норматив, най-малкото за противоречия.

Дежурния

СЕГА, ако обичате, опровергайте изводите.

Кои изводи? Тези хорица не са наясно даже с коректните термини, например "стандарти". Има страница (в интернет) където си седят документите на които трябва да отговарят и пътища и тунели и мантинели и поставяне на знаци...

http://www.api.bg/index.php/bg/normativna-baza/tehnicheski-specifikacii

Извод, че има пропуски в проектирането без да е прегледано заданието и проекта са абсолютно нелепи. Може да има, може да няма, но правенето на извод без да са прегледани тези неща (и то от компетентни по темата хора) е абсурдно.

Същият абсурд е "изводът" за етапа на изграждане. Без да са направени измервания, анализи на това което е на пътя, материали, дебелини, протоколи... да правиш изводи е откровена спекулация. Може да има нередности, може да няма, но това не се установява с една разходка по пътя и преписване на нещо от интернет.

Същото е и за приемане от комисия, пускане в експлоатация, самата експлоатация...

За мантинелите сагата е отделна, но е от същия сериал.

И това само за пътя, а подобни неща се леят и за шофьора, за автобуса, за атмосферните условия за....

хикса
снимка на хикса

Фаталната отсечка от пътя към Своге, взела 17 жертви, не отговаря на никакви стандарти. Това обяви Институтът по пътна безопасност (ИПБ), който представи свой независим доклад за грешките, превърнали шосето в зона, опасна за шофиране. Става дума за "верига от пропуски" - от фазата на проектиране, изграждане, приемане от комисия и пускане на пътя в експлоатация след рехабилитацията му от "Трейс Своге". Ето защо не е имало никаква възможност катастрофата в Своге от 25 август 2018 г. да бъде предотвратена, защото реално системата не функционира и генерира смърт

Добре че другите фирми са наели Карлос Сайнц, Юха Канкунен, Дидие Ориол, Томи Макинен и други специалисти да пилотират автобусите и камионите им, та другите невъзможни за предодвратяване катастрофи са били предодвратени и системата не е успяла да генерира смърт. А сега ми остана да гледам само във филмите, как много много отдавна в една далечна галактика Люк Скайуокър унищожава Звездата на смъртта.

Памфуций
снимка на Памфуций

Всъщност основното е друго. Фалшивите "разследвания" обикновено водят до фалшиви резултати. На основата на фалшиви резултати се правят фалшиви изводи. На основата на фалшиви изводи се вземат неадекватни мерки.

Отново приказки да се леят, ей така заради приказките. Подобно на "правилата за всички" ,  "заради румънския модел, в Румъния няма държавност" и "зелените не дават да се приеме план за управление на Витоша", след като похватът "всички сме грешни, госпожа Константинова" не хвана дикиш, почваме да ги ръсим  наедро.

Независимо от едни или други конкретни данни в доклада, факт е, че въпросното НПО е повдигнало въпроса за безопасността на този път преди катастрофата. Дали, ако държавата беше предприела адекватни мерки, катастрофата щеше да бъде избегната , не знаем, но знаем със сигурност, че не е изпълнила своята част от условието да има качествен и безопасен път.

Също така, заслуга на въпросното НПО (в което влизат различни хора хора, част от тях мен лично неприятни ) повдигна изобщо въпроса за ролята на пътя за катастрофата непосредствено след трагедията, с което принуди властите да разследват строежа на пътя, качественото на пътя, сигнализация и прочее. Да напомня, че първите реакции на институциите бяха само по адрес на шофьора и автобуса.

НПОто от дпоста дълго време вече алармира, че няма координация между трите държавни звена - за пътищата, за транспорта и за спазване на закона за движение по пътищата. То алармира, че няма и в страната държавни одитори за пътищата, съответно властта беше принудена да реагира със създаването на поредната междуведомствена структура (дали удачно или не - предстои да разберем)

 

Предводител на ...

Ааааа, разбира се, правилни НПО трябва да има 

Е, то има, цела гора от стомана, видехме ги как се изправиха срещу ИК.

НПО е нооооо гадно нещо, освен ако не е ex oriente lux.

Страници