Quantcast
Борисов ненадейно свика щаба за коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

47 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Борисов ненадейно свика щаба за коронавируса

 

Премиерът Бойко Борисов е извикал днес на среща в кабинета си в МС Националния оперативен щаб, за да се информира за здравната обстановка и мерките. Положението е под контрол, България се справя добре, са отчели членовете на НОЩ пред министър-председателя. Поне това се посочва в единствения източник на информация за срещата - съобщение, изпратено от преслужбата на МС до медиите. В пространното съобщение за успехите на държавата в удържането на епидемията съвсем между другото се споменава, че Бойко Борисов е наредил да се възстановяват брифингите на щаба - засега веднъж седмично, за да знае обществото какво става.

Междувременно Българският лекарски съюз излезе със специален апел към българите да не подценяват заплахата Ковид-19, да не се подвеждат по слухове и конспиративни теории и да правят необходимото, за да пазят здравето - собственото и на другите. "Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден?", се казва в емоционалното посланието на лекарите, разпространено днес.

 

А ето какво е докладвал здравният министър проф. Костадин Ангелов на премиера: 

"България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред".

Здравният министър е подчертал, че България и още три страни са единствените в Европа с "отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношение на новорегистрираните случаи през последните две седмици, докато за Европа има средно покачване от плюс 22%".

Данни за актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 у нас и прилаганите мерки  представиха шефът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и министърът на финансите Кирил Ананиев, гласи съобщението от МС, но не става ясно какви са конкретните данни. 

Изглежда, че премиерът е останал доволен от чутото, защото е заключил: „В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“.

От пресслужбата съобщават още: "Премиерът бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората". "Държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас", е подчертал Борисов.  

Нареждането му да се възобновят седмичните брифинги за предоставяне на актуални данни за епидемиологичната обстановка било и заради започващите сезонни грипни и други вирусни инфекции.

Финансовият министър Кирил Ананиев е обяснил, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини и за покупка на лични предпазни средства и дезинфектанти. Срокът за отпускане на помощите от 1000 лева за бойците на първа линия срещу коронавируса ще бъде удължен и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал с право на подкрепа, е уверил Ананиев. 

Председателят на НОЩ ген. Мутафчийски е рапортувал, че ситуацията във въоръжените сили "е под пълен контрол, не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход". И директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев е докладвал, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна, а регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

 

Не е ясно дали Борисов се тревожи за развитието на епидемията на фона на влошаващите се пред последните дни резултати - десет дни след началото на учебната година процентът на положителните проби взе тревожно да нараства. Или пък се опитва отново да фокусира обществото към темата за коронавируса, за да отклони вниманието от протестите, които продължават с искането да подаде оставка.  

 

РАЗМИНАВАНЕ

Бодрите рапорти пред премиера обаче звучат неубедително, особено след като Европейският център за превенция и контрол на заболяванията вчера постави България сред седемте най-рискови страни в Европа за COVID-19 наред с Хърватия, Чехия, Унгария, Малта, Румъния и Испания. За тази група е отбелязано, че здравната система вече е под натиск, с висок брой хоспитализирани пациенти и високо ниво на умора сред здравните работници. Подобренията в управлението на случаите и подкрепящото лечение не са достатъчни, за да се избегнат сериозни усложнения и смърт в голяма част от рисковите пациенти, отбелязват европейските експерти в анализа си. България дълго време беше на второ място по смъртност от COVID-19 в Европа и едва напоследък отстъпи по-назад с влошаването на обстановката в Западна Европа. Още за коронавируса в България - тук.

 

ИМАТ ДУМАТА ЛЕКАРИТЕ

Ето какво гласи позицията на Българския лекарски съюз: 

Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от Ковид-19 у нас. Близо 800  са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му.

На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения:

"Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…"

"Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало."

Твърдения, които на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и себеотдаденост на всички медицински специалисти, работещи с Ковид-19 са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и  професионална колегиалност.

Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100% убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна.

БЛС е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо. Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в  спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.

БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене.

Към статията във в. СЕГА

Страници

RockMusicbox

"ненадейно свика щаба" .... Оппалааа ... слухове, слухове, колко да са слухове за това, което ни се готви.

Интервал

Борисов ненадейно свика щаба за коронавируса
Цовит-19 пуши нервно в ъгъла!
Дано Той не реши набързо да ликвидира Вируса и пЪндемита, че цяла индустрия ще остане без работа.
Отговорност носи.

nebenebe

Що е без фередже?

ИлияНиколов

Щото ако тури фередже няма да му се разбира какво говори. То и без маска пак не му се разбира, ама нейсе.

wreckage
снимка на wreckage

Гледана од средна дистанция, главата на Магнолий прилича на ноо голем палец.

Бонжуар

БЛС кога ще Го направи Почетен Член? След кочината разкова и вируса, все пак! Време Му е! 

Джиджи

Немах нерви да прочета целата дописка, затуй да попитам смирено:

 

Ген.-майор, проф. д-р Мутафчийски дали са връща на екран?! 😲😍💥✌️👏💘

zumer

Облъчването да започне СЕГА.

nebenebe

Що, мари? За какво ти е актьорът?

......................

цацаров врат ли ми се види, или греша? Побъркаха ни тия.

PlaNed
снимка на PlaNed

Клоуни! 💨

Светозар

„Независимият“ социолог Харалан Александров се оказа „Доставчик на услуги" на ГЕРБ:

Когато видите иначе високо ерудираният социален антрополог Харалан Александров да говори по вестници и телевизии, знайте че го прави в качеството си на служител на ПП ГЕРБ. Служител, който получава от партията на Борисов пари за всяко свое участие по медиите и в което участие брани със зъби и нокти властта Му. Публикуваме го, за да си знаете, защото тв. водещите не ви го казват, а представят същия като „независим“ анализатор.“ https://fakt.bg/istinata-v-dokumenti-nezavisimiat-haralan-aleksandrov-dostavchik-na-uslugi-za-gerb-aktualna-informatsia/

old war horse
снимка на old war horse

знае той що свиква нощ!

щото за 5.10. отсега прогнозирам, че бацко ще е под карантина,

щото джипката му ще даде положителен PCR тест!😁😁😁

сип

Хрантутниците от УС на БЛС се изказаха в полза на "мерките и маските". За съжаление не се и посвениха, за целта да спекулират с трагичната смърт на медици. И това са хора, които пръста си не мръднаха, за да подпомогнат работата на колегите си от началото на годината..

 

 

 

БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви.

 

https://blsbg.com/bg/4945.poziciya-na-us-na-bls.html

Ruby Tuesday

https://eurocom.bg/show/chestno-kazano/8933

Yankov

В кой ден от седмицата и в колко часа ще се излъчва брифинга? Мисирки и мисироци ще има ли? Хубаво е да не е в понеделник сутринта, щото нали знаем, че вирусът почива в събота и неделя, а и hungover -а на Кантарджиев още не е преминал.

Ковидистите в трепетно очакване на втория сезон на сериала " Трима души в една лодка без да смятаме тиквата ".

Flamand

Борисов ненадейно свика щаба за коронавируса

Нищо ненадейно няма - тези дни съобщиха, че Виваком е пуснала 5Г мрежата си😁

old war horse
снимка на old war horse

не е, а ще пуска!

Никса

Всички знаем, че вирусът е пуснат от китайците с 5G мрежата, за да може Бил Гейтс да ни чипира с ваксината и динозаврите-рептилии, да ни контролират с кемтрейлса!

Evasion

Премиерът Бойко Борисов е извикал днес на среща в кабинета си в МС

Къде, къде го е свикал? Пък един приятел викаше, че ББ го било страх да дойде в София и все ходел по краищата на България. С джипката. 

Жозефа
снимка на Жозефа

Къде, къде го е свикал? 

 

Ми вчера президентът му каза да почне да ходи на работа. 

Ruby Tuesday

Назаем:

 

Георги Дренчев  Eксхумираме „фатмак коронис кауза“ да бичи отцепка на чекмеджето.

 

 

Валери Станков

Генерал Мутафчийски претърпял тежка катастрофа и починал.
Минал през тунела в отвъдното – и на оня свят го посреща Свети Петър.
Подава му Светията една КОВИД-маска и му казва:
– Генерале, тук ще трябва да си постоянно с маската, без да я сваляш!
Озадачен, Мутафчииски попитал:
– Но защо, нали тук, на небето, няма коронавирус?
А Свети Петър му отговорил:
– Ми, то и долу – на земята, няма!

 

Yankov

Борисов е върл антиковидист. Някой му е подшушнал, че навън "бушува" втората вълна и той е започнал да се ослушва като прасе в тръстика и да души откъде духа вятъра. Не може другите по света да се заразяват масово, а ние не. Парите за Ковида  ще се дават само срещу заразени и умрели. Та, Щабът се строява.

nebenebe

Бавно завъртя задника той. Биеше тъпана, че благодарение на неговите грижи, вирусът заобикаля България като мигрантите. Но поучи се. Сега надуват бройките, белким падне някой лев, евро де.

Sine_metu

за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини

 

До „догодина“ има три месеца, през които

без ваксиниране на медиците здравната система отива на кино.

 

Това е при „оптимистичния“ вариант „началото на догодина“

John Slow

"ненадейно свика щаба" .... Оппалааа ... слухове, слухове, колко да са слухове за това, което ни се готви.

Дишай спокойно, на никого не му дреме за теб. 😁

sega_reader

По заповед на щуката ще ликвидират както икономиката така и ще навлекат психически проблеми на и без това изстрадалото население, което се чуди кой път да хваща и на кого да вярва.

Не отиват никак на добре нещата !

Който си поживя като млад, това му остана.

Както пее Мими Иванова "Вече свърши хубавото време ..."

Yankov

До „догодина“ има три месеца, през които

без ваксиниране на медиците здравната система отива на кино.

Тогава няма смисъл да рискуваме живота на медиците. Да затварят здравната система още сега.

hamel

Требат се брифинги и за нивото на р. Дунаф в сантиметри. И за Сухата река

Константин Матеев

Беше добре най-напред да установи колко точно са тия страни в Европа! Според някои меродавни източници са 48 и пак според тях сме на 38 място по заболеваемост, тоест по брой случаи на 1 млн. население. Въпросът сега е как това място става 26-то, ако сметнем броя заболели досега на 100 хил.население! Може би на следващия брифинг да се преброят страните в Европа, а на следващите да се решава задачата с нашето място там! Това международните сравнения явно не са по силите на всеки.

Aniki

ти вярваш на толупий. Сети се кое е по-издаващо неадекватност ако е искрено.

Страници