Quantcast
МВР: Не е работа на обществото колко пръскаме и удряме | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

29 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
МВР: Не е работа на обществото колко пръскаме и удряме

Столичната дирекция за вътрешните работи (СДВР) няма информация за това какво е правното основание за арестите по време на антиправителствените протести на 2 срещу 3 септември пред сградата на бившия Партиен дом в София. От институцията не знаят и колко полицаи са използвали сила и помощни средства (белезници, палки, сълзотворен газ и т.н.).

Това става ясно от отговор на директора на столичната полиция Георги Хаджиев на заявление по Закона за достъп до обществена информация, разказва "Капитал" историята на подадено от изданието заявление.

От СДВР приемат, че търсената информация "не е свързана с обществения живот на България" и че "същата не се търси за съставяне на собствено мнение" за работата на МВР.

"Абсурдно е да се твърди, че информация, която се отнася за засягане основни права на гражданите като свободата на придвижване, правото да не бъдеш незаконно задържан и да не бъдеш подлаган на нечовешко третиране от страна на най-силната и репресивна сила на държавата и как и дали тези действия са били документирани, не е обществена информация. Какво тогава е обществена информация?", коментира ръководителят на правния екип на "Програма достъп до информация" Александър Кашъмов.

Събирането пред сградата на бившия Партиен дом на 2 срещу 3 септември е най-масовото от началото на протестите с искане на оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев. За охраната беше ангажиран сериозен ресурс на МВР от цялата страна. Още през деня полицията започна да използва сълзотворен газ, като с него бяха обгазени и протестиращи, които не участваха в сблъсъците с полицията, включително и журналисти.

Напрежението ескалира късно вечерта, когато (по думите на самите полицаи) провокатори са започнали да хвърлят бомбички, предмети и камъни по кордона от полицаи, разположен пред централния вход на Партийния дом. В продължение на близо час полицията стоя неподвижна и чак след това започна прочистване на площада между БНБ, Партийния дом и президентството. Стотици полицаи, някои от които маскирани, използваха палки срещу бягащите протестиращи. Фотографът от агенция "Франс прес" Николай Дойчинов е ударен от един от тях, а апаратът му е счупен. Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров е арестуван и бит, а фотоапаратът му изчезва. 

В деня след събитията прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинение на 34 човека, а на 24 от тях поиска постоянен арест. Съдът не уважи нито едно от тези искания и дори отхвърли показанията на цивилен полицай, който твърди, че е видял ceдeм граждани по едно и също време да безчинстват на различни места из града.

"Сега" също опита безрезултатно да получи информация от МВР и прокуратурата за полицейското насилие още при старта на протестите на 10 юли. Въпреки че законът задължава институциите винаги да отговорят на заявления за достъп до информация, дори и да отказват предоставянето ѝ, СДВР мълчаливо подмина питанията на "Сега".

Както "Сега" писа, депутати от работната група за медиите в ЕП са изпратили писмо до вътрешния министър Христо Терзийски с призив да инициира разследване за побоя над българския журналист Димитър Кенаров и други смущаващи случаи по време на протестите. За писмото съобщи румънката Рамона Стругариу ("Обнови Европа"). "Българските власти трябва незабавно да спрат насилието срещу журналисти и протестиращите", написа в Туитър тя и публикува писмото до Терзийски.

"Ние, евродепутатите, ви пишем, за да призовем за пълно, цялостно и безпристрастно разследване на предполагаемата атака на българската полиция срещу Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, на 2 септември", се казва в писмото.

Евродепутатите припомнят и други два случая. Единият е с фоторепортера от АФП Николай Дойчинов, а другият - с Николай Минков от БНТ, който е бил напръскан с лютив спрей заедно с няколко други журналисти и телевизионни екипи. Евродепутатите допълват, че "някои журналисти твърдят, че тези действия са заради журналистическата им работа".

Към статията във в. СЕГА
Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Кобилкин?

Solace

Със сигурност не знаят. В т.ч. и защото имаше хора в полицейски униформи, които хора нямат общо със системата на МВР. Ето за това трябва да дадат обяснение...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Хубаво е че теглиха чертата. МВР е извън обществото. Частна работа. Наше дело. Как беще на диалекта в Корлеоне?

А, да. Коза ностра.

Симпатяги.

Forza NATO

Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров е арестуван и бит, а фотоапаратът му изчезва.

Поредна лъжа на рублоидните черепахи. Фотоапаратът не е изчезнал, а е взет на заем за временна обществена служба.

 

В момента, поради хроничния недокомплект на службите откъм техника, различна от боксове и спрейове, с него снимат оня ритон в хранилището на НИМ. Когато сесията приключи,  ще го върнат със снимките на ритона в картата, за да се отговори на всички вълнуващи обществеността инвентаризационни въпроси.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ясно. Взели са дотоапарата да снимат ритона, но фотоапарата може да върнат или еяентуално да изложат в музей. От другото-само снимки.

hamel

Не е работа на обществото колко пръскаме и удряме

О, напротиф! Точно на обществото е работа! Ся, понеже, обаче, защото, ще почнат разни тъпотии - именно, държавните органи с право да упражняват насилие над гражданите, подлежат на як контрол. Не обсъждам интеуекта на простоватите момчета в генералски униформи и права, но сичко си има време.

vrana2

 Да се протестира в защита на демокрацията и човешките права не е противоправно действие. Най-накрая Толупът ще избяга при менторите си, а този сбирток, на колене, ще се кае и моли за пощада. 

F16
снимка на F16

Толупа ще поеме по Виа Долороса, а един форумец ще му помага да носи кръста.

rokosovski2

Очевадно е, че някой не си е изпълнил служебните задължения!

 

НАРЕДБА № 8121з-418
от 14 март 2017 г.

за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на Министерството на вътрешните работи

 

Чл. 5. (1) В случаите на употреба на физическа сила и помощни средства се изготвя писмен доклад от служителя, който ги е използвал, и/или от ръководителя, разпоредил използването им.

(2) В писмения доклад по ал. 1 се посочват:

1. специфично наименование на длъжността, име и фамилия, длъжност и месторабота на полицейския орган или име и фамилия, длъжност и месторабота на лицето по чл. 140а, ал. 1 ЗМВР;

2. място, дата и час на използване на физическата сила и помощните средства;

3. основание и обстоятелства за използване на физическата сила и помощните средства;

4. интензивност на физическата сила, вид и количество на използваните помощни средства;

5. по възможност данни, идентифициращи лицето/лицата, спрямо които са използвани физическата сила и помощните средства;

6. мерки, взети спрямо лицето/лицата;

7. видими последствия от използването на физическата сила и помощните средства.

 

Най-добре е Хаджиев и компания да си подадат оставките. Ясно е, че не могат да управляват подобни системи.

rokosovski2

Мдам, нахално е да се иска да се спазват законите... До там я докарахме, разни неграмотници да въртят тъпи постове, само и само да им се запише тъпия никнейм във форума... Пълен упадък, както на обществото, така и на форума... 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Кръстьо...знаеш ли че имаш страшни очи?

 

ppipi7766

Зарад тоя кръстци ще трябва да пишем на  немски че според  Карл Велики такива рзбират само тоя език.

Васик

Не си спомням МВР така да е говорило по времето на Орешарски.

принцеса Даяна

"диалекта в Корлеоне"

Бронщайн, това за мис Корнелия ли намекваш?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Дидке,кога съм намеквал с чука?Кат река да и тегля една майна няма да се чудиш.Дипломатичен съм като подкалибрен снаряд.

ppipi7766

Не е преведена на немски.

old war horse
снимка на old war horse

ей тая бе, кръстьо!

НАРЕДБА № 8121з-418
от 14 март 2017 г.

за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на Министерството на вътрешните работи

 

Чл. 5. (1) В случаите на употреба на физическа сила и помощни средства се изготвя писмен доклад от служителя, който ги е използвал, и/или от ръководителя, разпоредил използването им.

(2) В писмения доклад по ал. 1 се посочват:

1. специфично наименование на длъжността, име и фамилия, длъжност и месторабота на полицейския орган или име и фамилия, длъжност и месторабота на лицето по чл. 140а, ал. 1 ЗМВР;

2. място, дата и час на използване на физическата сила и помощните средства;

3. основание и обстоятелства за използване на физическата сила и помощните средства;

4. интензивност на физическата сила, вид и количество на използваните помощни средства;

............................................

още инфо искаш ли?!?

ако не го разбереш,

дай го на коня си, той може и да чете с разбиране,

сигурно е по-умен от тебе!😁😁😁

old war horse
снимка на old war horse

ако искаш мога да продължа да те образовам,

ама размърдай малко аспиринчето и ти,

помощ поискай от ... знаеш от кого!😁😁😁

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Накратко-МВР се постави над Обществото и над Законите му.Обслужвайки #КОЙ?След като формените идиоти. в първоначалният смисъл на думата , се поставят сами в ролята на окупатори на Полиса-всички действия срещу тях са не само оправдани, но и дълг на Гражданина.

Günter Wallraff

Обездвиженият ”престъпник” Росен Миленов: 

Защо на 22.09.2020 г. трябва да сме всички на площада?

Аз съм „престъпник“ във владенията на Борисов, Пеевски, Гешев и цялата политико-олигархична сган, която от години издевателства над българския народ. В момента съм обездвижен и имам достатъчно време да опиша как стигнах дотук. Как бях набеден за престъпник и как от площад „Независимост“ се озовах с патерици и прикован на леглото.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2567609863549239&id=100009007520457

 

paragraph39

TheCrusader

/:/ Вярно ! Но това урежда  какво трябва да докладва полицаят писмено. Освен това, при масови безредици, това няма как да се случи в детайлност с точност до брой пръскания.

 Полицаят може да докладва, изпръсках 1 флакон .. примерно,  и това не  е доклад към 'обществото'.

.........................................................................................................................

В случая НЕ става въпрос за "докладване" от страна на МВР, а за поискана по законен ред и начин Информация, която МВР да даде или да откаже да даде/ а отказът подлежи на съдебен контрол!/!

А дали Информацията от МВР, ако я даде, ще е, умишлено или НЕумишлено, точна или НЕточна- това е вече друг въпрос и проблем, който препраща към друг закон/примерно, към НК- "Документни престъпления" или "Престъпления по служба"/!

hamel

Ми не си умен, даге ...

Може пък да е красиф 😎

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Става ми симпатичен.

ИвКо

Днешната полиция не бие.

 Така е, но тия бяха от вечерната полиция.

Just Converted

Да не забравяме че арестуваните и изпратени хиляди ,между тях повечето невинни са били мъчени  и убивани по най жесток начин,е красноречив за това,какъв тип хора се ръгат в тези професии(( нищо не работиш,от време на време докато крадеш пребиеш някой,който няма пищоф,бандитстваш,нали дебила самодържец е започнал по същия начин)Ако обаче .попаднат  на някой от майка роден,да  натис е бутоните на такъв катил, така че до края на мизерния си живот да  не  може да си спомни,коя е майка му,нещата ще се променят.Тогава ченгетата сами ще носят цветя на протестиращите.Време ли е?Отдавна.Да започне ловът на Вълци!Тези мръсници не са  православни.Те само хленчат за увеличения на заплатите,нали са верните Му копои

 

 

Just Converted

Мръсното животно,Атлантик,донесе в страната ни практиката  задържаният да бъде тръшкан по лице и окован с белезници,преди да е доказана вината  на задържания в съда.Още се чудя,как този  мръсник още цапа земята и се прави на общественик.Няма ли кой?????????

Just Converted

Помня един пазач на малка фабрка по време на Диктатурата на Пролетариата с какво умиление и възторг ми разказваше  как  пребивал от бой съселяните си ,докато ги обучи да не пол,итиканстват.И до ден днешен са ми благодарни-твърдеше д ебила неграмотен.И днеш ите са такива:Крадат и бият,а когато не са на работа,бият и крадат

Just Converted

Днешната полиция и жандармерия-това е Гестапо на така наречената демокрация (крадене и бандитизъм, усмихвайки се на ЕС ,да  даде още пари,щото няма край насищането на ГЕРБ евродеснорадливи  бивши леви, ама  много ,ама много леви,сега десни).Дебили,четете книгата"Възмездието"може да купите нещо от страниците и.....