Quantcast
Правителството взе назаем 5 млрд. лева от международните пазари | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

42 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Правителството взе назаем 5 млрд. лева от международните пазари

България успешно емитира във вторник външен дълг за 5 млрд. лева. Интересът към българските облигации е бил "безпрецедентен", а постигнатата доходност по тях е съизмерима с тази на ценните книжа на държави с по-висок кредитен рейтинг от България.

Това обяви днес на брифинг министърът на финансите Кирил Ананиев. За финансовата операция се разбра още снощи 

 

Това е първото излизане на България на международните пазари след 2016 г. Книжата са в две емисии - със срок на погасяване съответно 10  и 30 години. По 10-годишните облигации постигната лихва е 0.4%, а по 30-годишните е 1.4%.

Първоначално намерението на МФ е било да се предложат облигации за 2 млрд. евро, но търсенето е надвишило тази сума четирикратно и така в крайна сметка са били продадени книжа за по 1.25 млрд. евро от всяка емисия, обясни министър Ананиев.

Сред купувачите на дълга има централни банки, държавни пенсионни фондове и други инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария и др. страни. Около 16% от общия обем на емисиите са купени от български инвеститори.

Според Ананиев силният интерес е знак за високо доверие към страната ни заради строгата фискална политика, ниския дълг спрямо БВП и влизането ни в чакалнята на еврозоната.

5-те милиарда лева нов дълг ще бъдат използвани за увеличение на фискалния резерв с цел покриване на предстоящи падежи по стари задължения, както и за финансиране на бюджетния дефицит, който след актуализацията на бюджета в края на годината би трябвало да е около 3.5 млрд. лв. Освен това с част от парите от емисиите ще се финансира изпълнението на антикризисните социални и иконимически мерки във връзка с коронавируса 

До края на годината нямаме намерение да излизаме отново на външните дългови пазари, заяви Кирил Ананиев.

Той обяви, че е възможна втора актуализация на бюджета, но тя няма да промени коригирания вече бюджетен дефицит от 3% спрямо БВП. "Втората актуализация ще засегне най-вече  приходната част на бюджета, която няма да бъде изпълнена, и по-конкретно очаквания приход от концесията на "Летище София, както и планираните постъпления от тол-таксите", заяви министър Ананиев. От отдаването на Летище София на консорциума "Соф конект" се очакваше в бюджета да влязат 550 млн. лв. 

Ананиев увери, че се придържа към политиката на строга фискална дисциплина. По повод излишъците в бюджета, той припомни, че те са налице всяка година до септември включително, защото такъв бил бюджетният процес - повечето разходи и най-вече инвестициите да се правят през последното тримесечие на годината.

 

Страната изглежда в добро финансово здраве и поемането на дълг е по-скоро "за всеки случай", а не защото е крайно необходимо, посочиха още снощи анализатори. Фискалният резерв е към 10 млрд. лева и въпреки че пандемията удари икономиката и приходите в хазната, до края на август бюджетът е на плюс. Но краят на коронакризата не се вижда и затова е добре държавата да има резерви.  Много европейски страни побързаха още през пролетта да вземат заеми, за да си осигурят буфери заради проблемите с Ковид-19.

С актуализацията на бюджета през юли бе завишен и таванът на държавния дълг, който страната ни може да поеме през тази година до 10 млрд. лв. С вчерашната емисия на външните пазари новият дълг за тази година достига 6.2 млрд. лв.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

mick

Разгеле - другите вече 10-20 години правят това и поддържат огромна задлъжнялост.  Така удобно чрез вуду магии увеличават БВП... после рефинансират и взимат още дълг.

 

А ние правим обратното и ни изкупуват с напечатани пари - както хората, така и бизнесите.

hamel

Къф срок?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ох, бабачко! След нас и потоп! До месец ще ги натаманят и ще подадат отавка.

noooo1

Утре жипката пак ще се появи.

Solace

Вместо да задлъжняват - да продадат великите акции на цеко. Щото там освен всичко друго лъсна и още нещо - държавата не се приема като добър инвеститор, защото откакто купи акции, струващи по 2,50-2,60 лв., за по 5 лв., то цената на същите акции падна под 2 кинта...

Асол
снимка на Асол

Утре жипката пак ще се появи.

Тцъ. Отново ще се потопи, щото имаме нов запис за гербавата "държавност" . В случая службите, дето отговарят за натоту

 

https://afera.bg/%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%bb-%d1%88%d0%b5%d1%84%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%80/

 

Красота! На фона на всички простотии напоследък, едва ли някой би се усъмнил в автентичността на кореспонденцията

cymen

Така и така никой няма да го връща, по-добре да се натъпчен с дълг като мисирки. Тъпото е, че 50% ще бъдат отккраднати, а други 40% профукани за пълни глупости.

Моите5стотинки

ако ги беше взел Орешарски щяха да ......

cymen

Факт, ама това е положението. Общественото говорене е напълно овладяно от Посолството и неговите храненици.

Тъмно пиво

ако ги беше взел Орешарски щяха да .....

отидат в касата на сараите.  Сега, като ги е взел Боко, пак там ще отидат.

Джиджи

😂👍👏

noooo1

Проблемът не е заема, а чекмеджето и жипката.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

и още ще вземаъ. хаазната е празна

Billy-Joe Winchester

Голямо грухане ще падне. Жална ни майка. 😓

Бонжуар

Кайметата от колхоза се бавят, "излишъкът" (90% от ненаправените капиталови разходи) скоро ще бъдат опукани от Толупий, та остава само борч. Той няма да го връща, та ще ни набълбука с още. 

Just Converted

Заем взима бедният,преди да  банкрутира,а не ей така ,да си ги има джобни.Ще ги връщат тези от площадите.Иде време за евакуация.Чекмедже,паспорт,самолет....барцелон.

Just Converted

Заем взима бедният,преди да  банкрутира,а не ей така ,да си ги има джобни.Ще ги връщат тези от площадите.Иде време за евакуация.Чекмедже,паспорт,самолет....барцелон.

Perun

 Взимат парите, които се очакват да дойдат от ЕС предварително.

 Навярно не се надяват да додрапат до тяхното получаване.

Джиджи

 Навярно не се надяват да додрапат до тяхното получаване.

Но още по-навярно (😅) се надяват да ги поусвоят в най-висока степен,

щот така-или-иначе друг ше ги връща ... 🔥🔥🔥

Рукола
снимка на Рукола

Ще стигнат за саниране на 500 панелки... цените се вдигат неумолимо 😆😂

kirkorin

Коронакризата доведе до...........поскъпване на изолацията 😁

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

та остава само борч

 

Прекрасно! Една от 3-тях най-хубави български думи с "Б" :

 

1) Ба

2) Бива

3) Борч

н16
снимка на н16

Да се приеме един закон, че политиците, взели дългове от името на държавата - да отговарят за тяхната употреба и връщане доживот, с личното си имущество и със живота си.

kirkorin

Малко класика:

Живот ли бе – да го опишеш?

Живот ли бе – да го разровиш?

Разровиш ли го – ще мирише

и ще горчи като отрова.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Буци три май удари кота 10 милиарда борч. За четири години! Машаала, бахури! Бах тез черва! Много мазнинка поемат, бе! Дали може още?

Пъ.Съ.

И нито лев от тях не е вложен в икономиката. Красота!

nafta

Това е първото излизане на България на международните пазари след 2016 г. Страната изглежда в добро финансово здраве

чевермехайвер

Така е.Заедно с фирми и граждани са към 54 млрд. , без да броим бързите .Баце ни връща в Каменната епоха и ще оцелеят малцина , които си запазят място в пещерите с вода и ток.

nafta

Татък, татък... Къдя 540 милярда са.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Нищо неочаквано.При очертаващото Му се лишаване от власт, съвсем логично е милиардите от Брюселс да бъдат краднати предварително.С'я ше гепи заема, пък после като дойдат кинти от Аврупата, който е на власт тогаз-да го връща.Щото до тогава я камилата, я камиларя.Я при Бай Ставри, я при Галевите или при Васко.А има и по-лош вариант-да Му помогнат да се вознесе скоропостижно.Да не дава Господ, пу, пу...

Разбира се за всичко ще е виновен оня гад Орехов, щото навремето искаше да тегли 1 (един!) милиард заем.А Н.В.Благородие играе на едро, с размах.Какво е това милиард?Кокошкарска история.Пет вече звучи къде-къде по авторитетно..

KTP

Дали ще се размине само с ОСТАВКА? Ако се обърнат нещата мисля че не, ще трябва и ЗАТВОР! 

Страници