Quantcast
Борисов си приписа заслуга и за предвидения по закон ръст на пенсиите | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

25 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Борисов си приписа заслуга и за предвидения по закон ръст на пенсиите

И на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов не пропусна да експлоатира рекламния потенциал на решението от лятото да се раздадат по 50 лв. на пенсионерите за трите месеца от август до октомври. За трети път повод стана отпускането на месечния транш за добавките, който е 105 962 800 лв.

"Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври. Това обещахме и изпълняваме ангажимента си. Тази помощ във времето на пандемия от COVID-19 ще достигне до всички 2 119 256 пенсионери", изтъкна Борисов във видео, публикувано в профила му във "Фейсбук".

Премиерът не коментира защо подкрепата дойде на шестия месец от кризата, но използва случая да си припише заслуга и за осъвременяването на пенсиите, което е предвидено в Кодекса за социално осигуряване. "Независимо от трудностите, пред които ни изправи COVID-19, от 1 юли т.г. с 6.7% увеличихме всички пенсии", посочва Борисов. Това обаче не е негово решение, защото кодексът определя не само задължението за осъвременяване на пенсиите, но и какъв да е процентът на увеличение - съгласно текста на чл. 100, ал. 1 от КСО, пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Управляващите не за пръв път представят спазването на законите в страната като израз на особено благоволение от тяхна страна. Така в прословутото си изявление "Говорете си, Фейсбук пехливани, не ми пречите", социалният министър Деница Сачева също бе записала като успех безплатните винетки на хората с увреждания, които от години са тяхно право по закон. Когато "Свободна Европа" я попитаха защо присвоява като заслуги задължения на правителството по законите на страната, Сачева отговори така: "Можехме да не дадем пари за винетки и да преструктурираме разходи. Ако няма политическа воля да се запазят тези плащания, те може да не се случат".

Борисов, който замрази пенсиите при идването си на власт през 2009 г., сега се вижда в друга светлина. "Осигуряването на достойни старини на нашите майки и бащи винаги са били първостепенен и неотменен приоритет на правителството. Продължаваме активно да работим за нови и нови мерки в подкрепа на пенсионерите", твърди той. Само при третото си правителство Борисов даде зелена светлина на редица ощетяващи пенсионерите решения - отметна се от премахването на тавана на пенсиите през 2019 г.; опита се да ощети една трета от новите пенсионери с неизгодна за тях формула за изчисление на пенсиите и само сериозното недоволство го спря; под натиска на Патриотите изпреварващо увеличава минималната пенсия, изравнявайки пенсионери с много различен осигурителен принос. Неговото правителство принуди и пенсионерите, които получават добавка за чужда помощ, да се откажат от нея, ако ползват личен асистент, за да плащат от джоба си асистентското възнаграждение.

 

Към статията във в. СЕГА
Калпазанче

Eсен

Въоръжен със чушкопек

стягам се за люта зима.

Щот държавният  юрдек,

лъже, крадне за двамина!

Чушкопеците са в ход,

а бурканите строени.

Джибрето кипи със плод,

пред  казани нагласени.

Хапвам чесън,със пипер

 и домат полуманосан,

 за да плюска Камамбер,

Е-Ре-Пеец недодоносен.

Здравна каса, НЕК и БЕХ,

лично вече ще спасявам!

А пък важното хюмне,

с  яхта ще се забавлява.

Пенсийката ми марцина,

ще деля със  Ка-Те-Бе,

 за да хвъркат лимузини,

по служебното трасе.

Въоръжен със чушкопек

икономии  ще правя.

За поредния юрдек

дето пак ще ме спасява.

30.09.2014

Дан Колов

"Чушкопек, чушкопек"...

възпява го един шибек..

'FranceskRivalta'8

Евромутрата разхожда палавниците си с военната авиация:

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_bo050.jpg

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_bo040.jpg

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_bo041.jpg

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/normal_bo055.jpg

 

ФОТООКО: Бойко се вози във военен хеликоптер, за да реже лентички.

В "Кугъра" - блондинки с голи гърбове и високи токове

https://pan.bg/view_article-49-17601-FOTOOKO-Bojko-se-vozi-vyv-voenen-helikopter-za-da-rezhe-lentichki-V-Kugyra-blondinki-s-goli-gyrbove-i-visoki-tokove.html

Джиджи

Ако го оставят още един мандат, ще ги дигне пак.

А ако не се пофали, нема да е Той ... 😇😝💋

Интервал

Боце със сигурност ще е по-полезен, ако не работи, а групировката му не приема/променя закони.

Дан Колов

Прав си - ако ББ не работи и не строи метро, магистрали, стадиони, пречиствателни станции и пр.  ще останат много пари за крадене от мутрите на Радев и Нинова..

Nick F

Тц, ако спре да кара 'жипката няма да се спести много. Иначе аз не съм го видял да хвана да строи нещо. Обикновено отпуска едни НАШИ пари на някой приятел или познат да построи нещо и след това си прибира половината. 

Интервал

Дан Тролов, устъй т'ва, но даже и Райко може да не изгрее, ако Той не се труди! 😂

'FranceskRivalta'8

Нормата МУ на грабеж не надминава 70%.

Бонжуар

Толупий мисли за предстоящата Му битност на млад пенционер...🎃

В затвора получават ли пенсии? 😁

Ако не - язък Му за първата категория и деветия дан...

Друм, бе! 

wreckage
снимка на wreckage

Продължаваме активно да работим за нови и нови мерки в подкрепа на пенсионерите", твърди той.

Скоро тръгва програмата на горските стопанства и дървопреработвателите за осигуряване на ефтини бастуни ф поткрепа на пенсионерите. 

риболовец 5

   Ти защо се подиграваш на възрастните хора, бе перекенде?

   Или смяташ да живейш бързо и да умреш млад?

wreckage
снимка на wreckage

Ти защо смяташ, че се подигравам баш на възрастните бе, когнитивно ощетений рибарю? Или смяташ да  развиеш мозък и да умреш умен?

BL.N.Lmt

🏴‍☠️Европейската Прокуратура е трябва да е участник  в делото срещу гн. Васил Божков. 🏴‍☠️Днес са иззети допълнително средновековни културни ценности откупени и събрани от Васил Божков с негови парични средства. Тези културни антични ценности отдавна да са напуснали територията и пределите на България и единствено желанието и финансовите възможности на споменатия по горе гн. Васил Божков е това тези антични културни ценности да са днес в България. Не на последно място е грижата за отнетите световни културни ценности и дали те ще бъдат съхранени а не разпродадени на черният световен пазар от главният прокурор на България Иван Гешев който подминава фактите за няколко милиона 💶 евро в банкноти от €500 и килограм Инвестиционно Злато в шкафчето на българският премиер Бойко Методиев Борисов 🏴‍☠️

🏴‍☠️Оставка днес, Извънредни Парламентарни Избори🏴‍☠️

Джиджи

Това е особено благодатна дописка за гения на Антейчу.

😂✌️👍

 

Отдавна се чудех как да формулирам нещо по негов адрес – БЕЗ това да повлече БАН,

но ти го направи абЦелутно естествено, ей така, с едно щракване с пръсти!!! 👏💘

AliBabah

Вече  е скучно, да вземе да измисли нещо по-интересно.

Например утре да обяви, че е позволил на слънцето да изгрее.

Светозар

При приемането на бюджета, ГЕРБ, БСП и „Патреотите“ си гласуваха осемкратно увеличение на партийната субсидия - от 1 лв. на 8 лева, а на пенсионерите теглиха по една майна и им увеличиха пенсиите с 6,7%.

Sine_metu

Заради пенсиите Борисов ще бъде съден и осъден.

 

В края на 2018 еднолично, срещу действащ КСО и преди да бъде променен от герберския нотариат, премахна трите осигурителни години 1997-2000 от индивидуалния коефициент. Със задна дата излъга, че се налага понеже в тези години имало „много високи осигуровки“.

 

Първо, вече направените от хората осигурителни вноски не са работа на която и да е мутра. Второ, и да е имало „нереални осигуровки“, отрязваше ги другото му закононарушение - запазването на максимум в новите пенсии, отново срещу действащ КСО и преди да бъде променен от герберския нотариат.

Пак тогава, еднолично дискриминира огромното мнозинство пенсионери. Индексацията за тях бе 5,7%, а максималните отпуснати пенсии увеличи еднолично с 27,7%.

 

За казаното има заведени граждански дела.

Твърдо вярвам, че до месеци ще има и наказателно.

'FranceskRivalta'8

Да си припомним политиката на Властта на суджуците, асансьорите, терасите, боклукомора, водомора, къщите на тъщите, ЕВРОмутрата ... към пенсионерите и техните доходи:

- Първото правителство на Борисов замрази пенсиите - от 2009 до 2013 г. те не помръднаха нагоре и с една стотинка.

- Извършената през 2013 г. актуализация не успя дори да покрие натрупаната инфлация.

- През 2014-2017 г. пенсиите бяха осъвременявани по швейцарското правило с нищожни проценти - 1.9 - 2.7%. През 2014 г. средната пенсия беше 311.35 лв. Днес - пет години по-късно, е 381.74 лв., а догодина ще стане 412.28 лв.

- През 2017 г. хиляди пенсионери не получиха дори 2.4% индексация заради апокрифно постановление от 2006 г. Кабинетът на Борисов отказа да поправи гафа.

- През 2019 г. индексацията беше с повече, но не заради щедростта на Борисов, а заради тръгналите нагоре цени. По същата причина ще е 6.7% от 1 юли 2020 г.

- 1.276 млн. пенсионери живеят под линията на бедност за 2020 г., изчислена на 363 лв.

- През 2019 г. трябваше да отпадне таванът за новите пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов зачеркна този текст от кодекса за социално осигуряване.

- През 2018 г. кабинетът "Борисов" извади стажа преди 2000 г. от формулата за изчисление на пенсията, което по прогнози на НОИ щеше да ощети между 30 и 50% от новите пенсионери. След всеобщо недоволство и намеса на Борисов беше дадена възможност за избор на формула до края на 2022 г.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...изтеглиха 5 милиарда лева за да увеличат на пенсиите пенсиите с по 50 лева на месец...

 

...а също така и да захлебят с бонуси държавните служители...

 

...за останалите, които не са пенсии или държавни служители Винету предлага по един гол хъб...

Джиджи

...за останалите, които не са пенсии или държавни служители, Винету предлага по един гол хъб...

Ами то добре, че не е нещо друго – пак ГОЛО ❕❕❕

 

😁💤😴

Елемент Э
снимка на Елемент Э
За пореден път Борисов показа , че не притежава качества като морал, честност и достойнство
'FranceskRivalta'8

Проф. Нако Стефанов: Борисов ще изпие горчивата чаша от своите съратници

https://www.youtube.com/watch?v=6FgghoFDgpk&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=ZAh4TZ5Kvdg&feature=emb_logo

nebenebe

Да можеше гусин Барисаф да получи според заслугите си една скромна пенсийка и един ден да се радва на 50 лева.