Quantcast
Прокуратурата се похвали, че изземва още ритони на Васил Божков | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

36 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Прокуратурата се похвали, че изземва още ритони на Васил Божков

Задочната битка между прокуратурата и бизнесмена Васил Божков по темата за ритоните от неговата колекция, продължи с нов отчет на държавното обвинение за това колко много културно-исторически ценности са иззети в хода на разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43. 

През м. август 2020 г. при претърсвания в няколко помещения в офиса са иззети нови 234 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности, пише държавното обвинение. При действията по разследването, извършени в периода от 9 до 14 септември 2020 г. са иззети нови 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност. Така общият брой на иззетите артефакти достигна 6566, при регистрирани от обвиняемия В.Б. по реда на Закона за културното наследство общо 212.  

Прави впечатление, че за първи път прокуратурата натъртва сама на темата за ритоните. Тя обаче за пореден път не дава отговор на въпроса, поставен от бизнесмена за един от ритоните му, за който той е получил информация, че е предлаган на пазара.

Само няколко часа след днешното съобщение на прокуратурата и съвсем очаквано, Васил Божков отговори с пост във Фейсбук"Грабежите на #хунтата продължават. Българският народ вероятно никога повече няма да види заграбените предмети. Те ще изчезнат като ритона и никой няма да даде обяснение. Но всички участвали във варварските действия ще понесат персонална отговорност. Имената, длъжностите и данните им са запазени", написа бизнесменът.

"8 месеца талибаните от прокуратурата грабят и унищожават световно-културно историческо наследство. Вече дори не карат артефактите в НИМ, а в неизвестни складове, откъдето изчезват по-лесно. Умишленото или поради незнание нарушаване на закона е престъпление. Преди години отказах оферта за 1 200 000 000 евро за колекцията. Днес стойността й е много по-голяма. Явно Шиши има нужда от тези пари. Те няма да му помогнат", добавя той заканително за пореден път, когато говори за колекцията си.

Веднага след това Божков информира, че е завел  дела за незаконното заграбване на колекцията в международни съдилища. "Стойността на исковете ще трябва да бъде покрита от българската държава, но това няма да върне културно- историческото наследство на българския народ. Веднъж държавата ще плати, втори път няКОЙ ще си напълни пак джобовете", пише още бизнесменът от Дубай.

Само преди няколко седмици, намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков отново отвори темата за ритона от колекцията си, за който твърдеше, че е бил предлаган за продажба.. "Все още никой от властта не е дал адекватно обяснение за ритона, който беше на пазара. Може би са го върнали, а може би са продали още нещо", обяви той във Фейсбук. Преди три месеца Божков  информира, че един от ритоните в колекцията му е засечен на свободния пазар,  Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март т. г. и веднага след това е бил пуснат за продажба на свободния пазар, твърди бизнесменът, срещу когото прокуратурата е повдигнала 17 обвинения. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите".  И до момента нито НИМ, нито прокуратурата не са показали въпросния ритон. 

До момента прокуратурата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба,търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред и т.н. Само преди дни прокуратурата го обвини и като организатор на група за убийства и принуда. Той получи задочно и обвинения като поръчител на 4 конкретни убийства, сред които на съпруга на Весела Лечева Манол Велев и на представителя на хазартна фирма Йордан Динов.

Самият бизнесмен бе задържан в Дубай и българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента обаче няма решение на властите в ОАЕ за негово връщане.  Почти всеки ден бизнесменът пише постове във Фейсбук, с които атакува властта в България. Той пусна свои смс-и с финансовия министър Владислав Горанов, както и паметна записка за договорките си със собственика на Нова тв и "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

В интервю за Би Ти Ви той нарече управлението в България хунта, а в пост във Фейсбук се закани да съди всички, които репресират негови близки, приятели и партньори.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Голема кражба се очертава. В "Осемта жужета" вече пишат протоколите за предаване на ритоните за "отговорно пазене".

Дан Колов

Да живее Божков! Президент!

inventus

Лазят му по нервите. Но той или има железни нерви или просто няма какво повече да каже за престъпното сдружение от което е бил част.

Бонжуар

Дом 5 се нуждае от украса. 

Сократя

Дайтесимуритонабе!

😁

Дяд Омраз

Божков троли прокуратурата, прокуратурата троли Божков - така в шеги и закачки минава времето.

Дан Колов

Няма страшно - когато дойде на власт мутринското правителство на  настоящия бивш президент ще му ги върне..

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Тази картинка ли трябва да е доказателство за предлагането на пазара на прословутия ритон ?! 😂😅

KTP

Не, но лесно може да се провери... но от прокуратурата НЕ го правят, а и ритона НЕ показват /това също лесно може да се направи ако е наличен/. Що така бе Кръстю? 

 

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Щото не са слуги на обвинени

Balamurnik

Сори, троле, но  имаше запитване и от журналисти. А, да! Прокуратурата на Главатаря ви не отговаря на някакви си журналисти - заета е с рекет и разчистване на сметки.

Интервал

За изземването едва ли някой има съмнения, та хвалби не са нужни. Нататък ко ста'а? 😂 Каскетаратура.

nobody2

май ритоните най се харчат на свободния пазар

AliBabah

в периода от 9 до 14 септември 2020 г. са иззети нови 82 ценни предмета, сред които и ритони с висока културно-историческа стойност

 

Колко от тях вече са на пазара?

Forza NATO

Катя и Здравко да заобикалят по-отдалече Московска, че да не стане някое недоразумение...

Peko

Борисов ще трябва да си купи по-голямо шкафче....

nebenebe

Та за кой музеи ги гласят? Божков дари ли ги? Щото такава е практиката по света. БХ какво дарява, кавал ли?

PlaNed
снимка на PlaNed

БХ какво дарява

Лъжи, обещания, за ОПГ-то само едни държавни поръчки ...

Единствения осъден ( на две инстанции! ) баш баканин!

mi6osp.

В държавата с чекмеджето няма логика прокуратурата да не краде. 

Фандъков

Кога ще се появят on-line в някоя аукционна къща?  С цена, снимка. Да може да се прецени дали са по джоба ни......

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

8 месеца талибаните от прокуратурата грабят и унищожават световно-културно историческо наследство.

 

Айдяя, утре ще осъмнем с 28-то обвинение срещу Черепа. И с два-три изчезнали ритона, естествено. А изнесеното сигурно е на отговорно пазене в Осемтях жужета.

nebenebe

Как се върти модата. Старинните панички сега се ценят. Бих наредил няколко в къщи, да ахкат гостите. Не знам дали Божков е ценител, или вложител. Дали го боли за предметите, или за парите. Все пак, в тая сфера се въртят хора с вкус.

Дан Колов

Божков спестявал от закуски и си направил колекция..

Тъмно пиво

Ми не! Борисов, Горанов, Менда и шефовете на НАП са му помагали да пести. Не от закуски, а от данъци. 

Звън®
снимка на Звън®

Според експерти-траколози, поне 70% от колекцията на Божков се състои от недодялани фалшификати. Например, в описа й под номер 31 фигурира сребърен ритон - 3-ти век преди Христа с протоме глава на елен. При проверка се оказва, че въпросният предмет е от алпака. Вместо еленска глава, протомето изоброзява главата на доц. Бони Петрунова, директор на НИМ. За изясняване на ситуацията доц. Петрунова е задържана в Специализираната прокуратура. Там ще й бъди направена прецизна гипсова отливка на лицето. Това сигурно ще наложи да й обръснат директорските мустаци.

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Според експерти-траколози, поне 70% от колекцията на Божков се състои от недодялани фалшификати

 

Майтап, майтап, ама като нищо могат да му подменят най-ценното с копия. В България има големи майстори. Най-ценните съкровища, изложени в музеите, са копия. Оригиналите ги държат в трезорите. Та, тея мушмороци, от прокурорската трупа при читалище "Осемтях жужета", са способни на всичко. Рядко пада такава възможност за чорел.

дрибъл

 

 

 

                                 Божков спестявал от закуски и си направил колекция..

 

                                                    Не бе , делили краденото с Боко.

Звън®
снимка на Звън®

Никой не пише за полк. Велко Атанасов, началник на Военното разузнаване. Появи се любопитен политико-еротичен откъс от кореспонденцията му с куртизанка от НС, в която въпросната нежно се обръща към Велко с думите: "Войниче...ако всички мъже бяха като теб светът щеше да е по-добър ...". Има и снимки на голото войниче - с малка пишка и голямо желание да целува куртизанката навред.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

колко интересно.. дали да разбираме, че ритона е ТАМ ! ?😂

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Божков спестявал от закуски и си направил колекция..

 

Ахъм! Божковите пари са доста по-законни от много хора в България. Зад всеки негов лев има я изтъркано талонче, я залог в еврофутбол. Башка опростеното от държавната мафия. Ако не им беше плащал данък закрила, сигурно щеше да има два пъти повече.

Страници