Quantcast
Трима педагози в Сливен са с Ковид-19 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

12 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Трима педагози в Сливен са с Ковид-19

Първият учебен ден завърши с новината за трима педагози в Сливен с положителни проби за Ковид-19. И тримата са се заразили извън работното си място, съобщиха от областния кризисен щаб, цитирани от БНР. От щаба не съобщават в кои учебни заведения работят педагозите. В единия от случаите става дума за детска градина, като е предписана карантина на група от 12 деца.

Близо 59 хиляди първокласници прекрачиха днес за първи път училищния праг. За общо над 717 хиляди ученици в 2359 училища това е първата среща в училище след март, когато България влезе в извънредно положение заради коронавируса. Част от децата обаче и сега няма да влязат в класните стаи - по здравословни причини, заради риск за здравето на човек от семейството, или просто по настояване на родителите заради несигурността около Ковид-19. 

"Тази учебна година ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено", обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той се обърна към деца, учители и родители с тези думи:

"На днешния ден празнуваме познанието и стремежа към развитие. Образованието е ключов приоритет, затова усилията ни са насочени към мотивирането на млади кадри и повишаването на квалификацията на учителите. През изминалата година системата се справи с предизвикателствата, пред които ни изправи пандемията, и доказа, че обучението в електронна среда не може да замени живото общуване с учителите в класната стая. Училището възпитава и е мястото, където учениците научават първите правила за живота".

Министърът успокои, че няма да има глоби от 1000 лв. за родители, които не вземат веднага деца от училищата със симптоми на заболяван, както искат синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". "Не е целта училищата да бъдат санкционираща институция. Те трябва да бъдат подкрепящи", коментира Вълчев при откриването на учебната година в ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в град Николаево. 

Тържества днес имаше само за първокласниците, както и за учениците в пети и осми клас - в училищните дворове. Останалите ученици бяха в класните си стаи, за да няма струпване.

--------------

Припомняме основните мерки, при които ще се провеждат учебните занятия и как ще се превключва на дистанционен режим на обучение:

 

Училищата трябва да спазват строги мерки за хигиена и дезинфекция, предписани им от здравното министерство - да осигуряват топла вода и сапун, да проветряват редовно класните стаи, да осигуряват дистанция за отделните паралелки, да уведомяват родителите дали в училището има болно дете и т.н. 

Учениците няма да носят маски в класните стаи, но по коридорите, до лавката или стола ще трябва да имат такива. Изключение ще се прави за децата с астма, които ще бъдат освободени от това задължение с медицински документ. Учителите пък задължително ще трябва да се снабдят с маска или шлем, ако преподават в повече от един клас. В някои школа подготовката ще продължи и след 15-ти септември - в 240 учебни заведения все още няма топла вода. При болен от коронавирус ученик целият му клас ще бъде карантиниран за 14 дни. Родителите няма да плащат за PCR тестове на децата си - такива ще се правят, само ако РЗИ предпише нужда от тестване. За въпросните две седмици децата следва да учат от разстояние в електронна среда. Колко достъпни ще са тестовете е под въпрос - здравните власти вече намекват, че нямаме капацитет да правим масови изследвания. 

"Малко сугестираме децата. Ако кажеш на едно дете 100 пъти в рамките на един ден "Внимавай да не паднеш", сигурен съм, че ще падне. „Трудно е, трудно е“ – какво пък е толкова трудно? За две минути да отидат от класната стая до двора, четири-пет излизания на ден, две-три ходения до тоалетната, сумарно около 30 минути. Всяка сутрин виждам дечица в метрото – ходят си с маските, чатят си по телефоните, изобщо не са чак толкоз стресирани“, коментира по повод мерките директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Александър Александров. Според него по-големият проблем възниква с родителите, които протестират срещу мерките.  "Ние не признаваме световна конспирация и търсим съдействието им с думите толеранстност и дисциплина. Добре, вие  не вярвате, правете го за другите, които се притесняват", коментира Александров. 

При болен от коронавирус ученик целият му клас ще бъде карантиниран за 14 дни. Родителите няма да плащат за PCR тестове на децата си - такива ще се правят, само ако РЗИ предпише нужда от тестване. За въпросните две седмици децата следва да учат от разстояние в електронна среда. Колко достъпни ще са тестовете е под въпрос - здравните власти вече намекват, че нямаме капацитет да правим масови изследвания. 

 

Модели

Повечето училища вече са набелязали и собствени мерки за минимизиране на риска от Ковид-19 - като различни входове за влизане, еднопосочна система за придвижване в коридорите, отказ от кабинетната система, часове на открито, отделен чин за всеки ученик, различно начало на учебните занятия, график за ползване на стола и т.н. Някои ще носят кетъринг на учениците в класните стаи, други ще се редуват да обядват в стола. Има и куриозни решения - в опит да осигури различни входове за учениците си едно пловдивско училище изработи дървени стълби за влизане през прозореца както за ученици, така и за учители. Доста от училищата смятат да мерят температурата на ученици на входовете, в 51-во училище в столицата пък са поставили специално устройство за целта.

 

Родителски неволи

Родители вече сигнализираха, че заради различното начало на уроците ще се налага да водят учениците си - в случая в пети клас - в училище в 7.05 ч., което е прекалено рано за който и да е клас. Други пък се оплакаха, че директорите няма да пускат децата им да излизат на двора през целия ден от 8 до 17:30 ч., което също звучи абсурдно. Трети се възмущават, че разхождането от кабинет на кабинет при тях остава, което почти обезсмисля останалите мерки.

 

Дистанционните ученици

Най-големите неизвестни са около превключването на отделен ученик към електронно обучение. От 1-2 месеца се знае, че ако ученикът има здравословни проблеми или член на семейството му е в рисковата група за Ковид-19, той ще може да бъде освободен от присъствени занятия до един месец със съответните медицински документи. Малко са училищата у нас обаче, които могат да осигурят е-обучение за тези деца, които следва да се включат виртуално (от вкъщи) към реалната класна стая на учениците си (ще наблюдават урока чрез камера, но няма да се включват).

Едва преди дни бе дадена и възможност ученици да се обучават електронно у дома за цялата година по собствено желание (по-особена форма на дистанционната форма), с разрешение от Регионалното управление по образованието, като критериите за това също все още се прецизират. Основен критерий ще е информация от директора дали ученикът е бил ангажиран в образователния процес, за да няма злоупотреби, тъй като близо 15% от децата у нас и без това не ходят редовно на училище. До края на миналата седмица обаче масово директорите не бяха разяснили тази опция на родителите, най-малкото защото не знаят ще имат ли ресурса да я прилагат. Едва в петък от МОН са изпратили писма до училищата да приемат подобни заявления от родители, нежелаещи децата им да учат присъствено. Те трябва да са в свободен текст и да са адресирани до РУО.

Идеята на МОН е 15 училища да бъдат превърнати в дистанционни центрове, където да се обучават учениците, чиито училища не могат да им осигурят електронни часове, но такива евентуално ще бъдат факт най-рано през октомври. Не е ясно какво ще правят дотогава учениците - ще започнат ли присъствено, докато стартира избраното от тях онлайн обучение, или ще чакат докато такова не бъде организирано. В тези случаи стои проблемът и с интеграцията на учениците към нови класове и учители, след което и обратната им реинтеграция в собствените паралелки.

Директори освен това вече са поставили въпроса, че доста родители искат децата им да учат от вкъщи, а това ще е изключително трудно за организиране. "Това е сериозен проблем в момента, постъпват доста заявления от 1-ви до 12-ти клас, не е възможно за една институция да осигури такъв тип обучение, при положение че е дневна форма на обучение. Не е възможно във всеки един час по всички предмети да се осъществява този процес", коментира пред БНТ Нели Костова, директор на 32-ро СУ.

Пред "Сега" шефът на РУО-София Ваня Кастрева коментира, че към момента при тях са подадени около 30-тина заявления за онлайн обучение, но все още е рано за обобщена справка. За подобни искания няма срок - те могат да се поддават целогодишно, като някои родители може просто да изчакват да видят как ще се развият нещата, смята тя. Според нея до включването в е-обучение на учениците може да се предоставят задачи за работа у дома. "Ще бъдем гъвкави, тази година системата ще се напасва в движение. Ще бъдем бързи с разглеждането на получените заявления от родителите", заяви тя.

Просветният министър Красимир Вълчев пък коментира, че се очакват около 400 заявление за онлайн ообучение на учениците. Документите още се приемат. Просветният министър Красимир Вълчев припомни, че и предходни години е провеждано обучение в самостоятелна форма, но сега децата са повевче. По думите му това не значи, че те няма да учат - на тях ще бъдат възлагани определени задачи, чието изпълнение пък ще се контролира от училищата, които им предложат обучение в електронна среда.  

 

Срокове

Според указания на МОН до РУО-та става ясно, че ако родител е подал заявление за е-обучение на детето му по здравословни причини, то директорът следва да информира родителя в срок от 1 работен ден след подаване на заявлението дали училището има възможност да осигури такова обучение. Ако това не е възможно, в същия срок директорът трябва да подаде информация към РУО-то с цел проучването на възможностите ученикът да се обучава в дневна форма в електронна среда от разстояние в друго училище. Решението и информирането на ученика или родителя за възможностите за такова обучение от друго училище следва да станат в срок до 3 работни дни от получаването на информацията, а самото обучение, ако такова може да се организира, трябва да започне до 5 работни дни от подаването на заявлението.

В другия случай - когато ученик или родител подаде заявление за е-обучение по негово желание с приложена декларация за осигурени условия за провеждането на обучението, директорът в същия ден следва да изпрати тези документи до РУО-то, заедно с информация за успеха, отсъствията и ангажираността на ученика в предходната учебна година, както и становище дали училището може да организира за съответния ученик подобно обучение. Разрешението на РУО за осъществяването на обучение в електронна среда също следва да е в до 3 работни дни, а самото обучение, ако такова може да се организира, следва да започне до 5 работни дни от подаването на заявлението.

 

Към статията във в. СЕГА
KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

При болен от коронавирус ученик целият му клас ще бъде карантиниран за 14 дни. Родителите няма да плащат за PCR тестове на децата си - такива ще се правят, само ако РЗИ предпише нужда от тестване. За въпросните две седмици децата следва да учат от разстояние в електронна среда. Колко достъпни ще са тестовете е под въпрос - здравните власти вече намекват, че нямаме капацитет да правим масови изследвания.

Здравните власти всъщност намекват, че нямат намерение и желание да плащат за тестване. А финансовите власти продължават да не си правят сметката. Защото това е скъпия вариант. Много по-евтино и по-разумно би  било децата и учителите да бъдат 5-7 дни в карантина и да бъдат тествани на 4-5 ден от контакта. И след това да се върнат на училище, вместо да стоят 14 дни в карантина. Защото би трябвало да се отчита, че за карантинираните деца ще бъдат издадени болнични за тяхното гледане и на някой от родителите им. Така би трябвало да се промени и карантината за всички работещи, ако има малко здрав разум и практичност. Също така време е здравните власти да прегледат и намалят цената на PCR  тестовете. Цените на консумативите падат. Лабораториите вече си върнаха инвестициите и спечелиха доста милиони. А нашите цени винаги са били раздути.

greenville

Учебната година била непредвидима?

Ма моля ви се......

Може ли списък с предвидимите в държавата ни неща?

Polaris

На есен ще се гласува бюджет.

Калпазанче

ПЪРВОЛАК
 

Първолак  на днешно време.
Хич за нищо не ти дреме.
Мама, тате да му мислят,
баба, дядо ще курдисват.
 

Весело ще бъде в клас,
нови срещи, нов захлас!
Чантата ще бъде тежка,
скъпа новата ми дрешка.

 

Учиме  четмо, писмо
за да правим  все добро.
Веч звъни звънец за нас,
първолаци  в  първи клас!
14.01.2015г.

Емил Станоев

Започва Учебната Година в която Управляващите ще Травмират Децата . Целта е не да се учи . Целта е Децата да се учат да бъдат послушни и еднокнижници.Да подражават на Вожда Толуп и да бъдат тълпа а не Народ.По закон децата имат Право да си играят ! Но сега е наложено друго -- никакви игри , Ще има Изолатори . Изобщо Имали в Тая Държава на Мафията поне един Мислещ ?

Васик

Логично е лекарите също да носят маски само в коридорите и до лавката и да влизат в болницата по дървени стълби.

ловkия

Изобщо Имали в Тая Държава на Мафията поне един Мислещ ?

Има, бе, как да няма, Ти Си Мислещият, я как си разкрил пъкления замисъл на Мафиота!

🐑

hamel

влизат в болницата по дървени стълби.

може и по въжени, и да слизат, като се спускат по навързани чаршафи.

Aniki

Първият учебен ден завърши с новината за трима педагози в Сливен с положителни проби за Ковид-19. И тримата са се заразили извън работното си място

положителните проби са за коронавирус(sars-cov-2), не за Ковид-19. Ковид-19 е болест, не се заразяваш, разболяваш се от нея. Заразяваш се с коронавирус(sars-cov-2). Скоро ще стане година откакто коронавирусът Сарс-Ков-2 е на сцената, срамота е.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9020451

 

Бъдещото лекарство ще предотвратява заразяване

 

Най-малката до момента биологична молекула, която напълно неутрализира коронавируса SARS-CoV-2, откриха учени от Питсбъргския университет. Изследването е водено от българина Димитър Димитров, старши автор на публикацията в авторитетното медицинско издание Cell и директор на Центъра за терапия с антитела на Питсбъргския университет.

 

Обещаващата молекула е 10 пъти по-малка от пълноразмерното антитяло и е използвана за създаване на лекарство, наречено Ab8. Очаква се то да бъде използвано като терапевтично и профилактично средство срещу вируса, причиняващ COVID-19.

 

Еха ... поздравления и .. да, това ме кара да се чувствам горд Българин 👋

bisdatquicitodat

Тези от РЗИ Сливен са се преуморили от работа.

Вижте:

ДЕЙНОСТ НА РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ СЛИВЕН ПРЕЗ  37-ма седмица (04.09.2020г.-11.09.2020г.)

Контрол на медицинските дейности общо – 34 бр.

От тях:

проверки в лечебни заведения за болнична помощ – 0 бр.

проверки в лечебни заведения за извънболнична помощ  - 0 бр.

проверки в аптеки и дрогерии – 0 бр.

приети и обработени отчети на лечебни заведения – 8 бр.

раздадени рецептурни бланки / жълти и зелени/ на лекари – 26 бр.

ДЕЙНОСТ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАПОВЕДИ НА МЗ ЗА COVID-19

Приети и обработени документи за дейности по заповеди на МЗ за COVID-19

- справка за заетост на инфекциозните легла в ЛЗБП (седмична) – 1 бр.

 - връчени предписания от екип на РЗИ-Сливен на лица с COVID-19 на домашна изолация – 5 бр.

 - взети проби от екип на РЗИ-Сливен за извършване на тестове за COVID-19 на лица на домашна изолация – 7 бр.

Сигнали и питания във връзка с COVID-19 – 2 бр.

 Всички останали: - изготвена информация за получени, разпределени, налични и необходими ЛПС (два пъти месечно);  - приети и обработени заявки за ЛПС - ЛКЦ – квоти;  - приети и обработени заявки за ЛПС - ЛКЦ - по т.2, буква "а" от Заповед №РД-48 от 17.03.2020г. на МП;  - изготвена и изпратена заявка за ЛПС до Логистично-координационен център;  - приети и обработени отчети за наличност на ЛПС от ЛЗ;  - справка за изразходвани ЛПС от ЛЗ за м.август 2020г.;  - приети и обработени приемно-предавателни протоколи от МЗ и ЛКЦ;  - счетоводно отчитане на ЛПС; - проверки в аптеки във връзка с COVID-19;  - проверки в лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ във връзка с COVID-19; - проверки в лечебни заведения за болнична медицинска помощ във връзка с COVID-19; - проверки в детски градини за спазване на противоепидемичните мерки;  - приети и обработени формуляри за събиране на данни; - приети и обработени докладни записки; - изадени предписания във връзка с COVID-19;  - въведени данни в ИС "Регистър на поставените под карантина лица и диагностицирани с COVID-19 – 0 бр. лица; - проведени епидемиологични проучвания; Самостоятелни проверки по сигнали и жалби във връзка с COVID-19;Съвместни проверки с ОДБХ-Сливен; Съвместни проверки с ОД на МВР-Сливен на обществени места;Съвместни проверки с МВР и ОДБХ; Проверки на транспортни средства за обществен транспорт;Проверка за спазване на разпоредбите на Заповеди на Министъра на здравеопазването в хода на проверки в ООП по текущ контрол;Издадени предписания във връзка с COVID-19; Съставени актове във връзка с COVID-19; Дадени препоръки - – ОБЩО ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ - 0 (НУЛА) БРОЯ.