Quantcast
Борисов и Радев не могат да подадат оставки | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

25 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Борисов и Радев не могат да подадат оставки

Като партия на виден мислител ДПС измисли как държавата да излезе от кризата - двата остри камъка, които не мелят брашно заедно, да излязат от употреба. Друго да не се пипа. Казано иначе, проблемите се свеждат до фигурите на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, които трябва заедно да подадат оставки, за да се оправи положението.

"Войната между институциите е причината да достигнем до днешната ситуация, до критичната точка на хаоса", обясни пред парламента на завален български номиналният председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който изразява чрез публично слово идеите на почетния председател Ахмед Доган. Ще излезе, че разделението в България върви по линията на институциите (правителство - президентство), а не в обществото. Следователно и протестиращите би трябвало да са служители на двете институции и да си дерат очите не за друго, а за повече терен от ларгото между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Очевидно това не е така, защото като "разпределител на порциите" в държавата Доган знае много добре откъде идва гневът, който изкарва хората да скандират за оставки на Борисов и главния прокурор Иван Гешев, но не и на Радев, когото аплодират.

Друг мислител на прехода - социологът Андрей Райчев, който по подобие на Доган се въздържа да го определя като криминален, предложи в интервю по Би Ти Ви сходно решение: Борисов и Радев заедно да определят един човек за временен премиер, на когото и двамата имат доверие. Защото и според Райчев се наблюдава "сблъсък кой е по-силен". Тази елементарна логика води до извода "Хвани единия - удари другия". Смисълът й е да се жертват две значителни фигури, за да се постигне позиционна победа за стабилизиране на 30-годишния криминален модел в България.

Ако ставаше дума за шахмат, двамата мислители щяха да заслужат внимание. Но щом целта на протестите е да се каже на управляващите "Счупено гърнето!", играта е друга и гражданите явно са изгубили желание да участват в нея.

Въпреки това нека проверим двете идеи доколко са приложими.

 

Първо, може ли Борисов да подаде оставка?

Защо не, правил го е два пъти? Освен това и той самият подхвърли на партийния актив от ГЕРБ на конференцията в началото на август, че обмисля такъв вариант. Сетне обаче позицията му се втвърди до степен въобще да забрани на съпартийците си да разговарят на тази тема. Какво му стана?

За разлика от предишните му оставки сега не възниква въпросът да мине в опозиция и да продължи политическата си кариера в обичайната за всички многопартийни системи ротация във властта. Недоволните от него не се определят като привърженици на никоя партия, а под националното знаме търсят възмездие срещу мутрокрацията чрез възстановяване на върховенството на закона, т.е. на държавността. Изправен пред избора - на власт или в затвора - Борисов просто няма как да подаде оставка. Освен това става дума не само за него, а за цялата каста, която представлява и която без закрилата на властта би видяла плашилото на затвора. Нейната команда към Борисов е: Нито крачка назад - зад нас е затворът. Той козирува и изпълнява, защото така е научен.

 

Как е при Радев?

Като пилот той е научен, че самолетът няма задна скорост. Реверсивната тяга му служи за забавяне, но не и за полет назад. А на земята трябва да бъде дърпан от влекач, за да помръдне на заден ход. Хилавите протести за неговата оставка показват колко голяма грешка са направили в "триъгълника на властта" Борисов-Гешев-Доган (Пеевски), като са си мислели, че е "прост пилот", с когото могат да се гаврят като новобранец в политиката.

Вдигнатият юмрук пред портала на президентството и лозунгът "Мутри, вън!" ги потресоха, ако се съди по пропагандния вой в медите им, но те трябва да си дадат сметка, че за Радев няма заден ход. Следователно няма да подаде оставка. Причината е не само в пилотските му рефлекси и военната чест, но и защото няма нищо лошо да стои на страната на гражданите, които настояват за правова държава. Досега не сме видели негово чекмедже с пари като Борисовото и не е логично президентът и премиерът да се разглеждат като "един дол дренки".

Навярно мислителите имат нещо друго предвид, за да излезе държавата от задънената улица. Борисов несъмнено трябва да си отиде, защото не може да векува. Вкопчването във властта ще го направи жалко подобие на беларуския диктатор Александър Лукашенко.

 

Но как да подаде оставка без тежки последици за себе и аверите?

Тук може би се промъква идеята за споразумение с Радев, така че следващият премиер да не му вгорчи дните. Такъв пример даде преди 20 години в Русия Владимир Путин, когото президентът Борис Елцин посочи за свой наследник, но с уговорката да му гарантира недосегаемост след раздялата с властта. И Путин удържа думата си.

Само че за разлика от Русия българският президент по конституция има малко власт и не може да дава такива гаранции. А и едва ли би се съгласил. Единствената гаранция за Борисов и компанията му си остава главният прокурор, който сам по себе си е недосегаем. Най-тревожното за премиера е не че протестиращите му искат оставката, а че я искат в комплект с оставката на Иван Гешев.

Главният прокурор е последният рубеж, който мутрокрацията ще отбранява с всички сили. Каквито и схеми да прави за нечии оставки в името на своето оцеляване, тя не отронва и дума за оставка на Гешев. Той и такива като него са й нужни повече отвсякога, защото за първи път от 30 години има обществен натиск за приключване на криминалния преход. Което ще рече и приключване на нейното господство.

 

 

Към статията във в. СЕГА
КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

Главният прокурор е последният рубеж, който мутрокрацията ще отбранява с всички сили.

 

 

 

а когато влезе и арестува в последствие 4 броя  президентски мутри мигом стана  неудобен и оставка...

 

бил стоял на страната на гражданите- хахах  щото му се пече импийчмънт и 2 мандат  няма...

каква чест да правиш преврат бе афторе?

 

както тук обичат да титулуват/пример адвокат.../

И аз така  доносник ....

скрий се!

Forza NATO

Спокойно, важното е, че делянко кефи.

 

'FranceskRivalta'8

Мутрокрацията вижда заплаха за съществуването си в комбинираната оставка на Борисов и Гешев.

Изправен пред избора - на власт или в затвора - Борисов просто няма как да подаде оставка. 

 Нейната команда към Борисов е: Нито крачка назад - зад нас е затворът.

Най-тревожното за премиера е не че протестиращите му искат оставката, а че я искат в комплект с оставката на Иван Гешев.

Главният прокурор е последният рубеж, който мутрокрацията ще отбранява с всички сили.

👍 

Вкопчването във властта ще го направи жалко подобие на беларуския диктатор Александър Лукашенко.

 

👎 

zaho47
снимка на zaho47

Обикновен прост милиционер от Банкя не може да се сравнява с генерал Румен Радев. Президентът Радев е личност, която заслужава уважение и признание за неговото достойнство! Самозванецът Борисов е самовлюбен и некадърен  премиер - кукла. ОСТАВКА за Бойко Борисов и партия герб!

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

па плевни ли го напрай генерал след 3тият  опит след като козяк тропна по масата.

един с мозък на фатмак ,който семейството си не може да управлява, живее с женаси а урежда любовницата 🐑 с незаслужени привилегии?

А з а цру там даже и не намеквам..
достен е да размахва юмруче и да чака черепа да даде пари...

 а доносникът

 

За него един бивш директор на БТА "Каза:  Само това ,че върнах от Париж този доносник- не съм живял напразно"- показателно.

майоp

Мани, че си нахален...

Ми си и неграмотен.

ПП Иначе оригинален пореден ник

kokaracho

един с мозък на фатмак ...

Няма как, ноторно известно е, че само изключително интелигентни хора могат да са двойни агенти - на Решетников(КГБ) и ЦРУ едновременно. 😋 

Доц.Трътлев

Мислители на прехода - Райчев и Доган.😄👍

Epikur

 

  Както винаги смислен коментар от този автор. Жалките повторения за миналото му, показват само глупостта на онзи който ги употребява, като няма друго. Както и измислената от няколко политически нищожества теза(по-скоро хипотеза) за импийчмънт на президента. Тази папагалска дума, валидна за Съединените щати и техния президент, съвсем няма приложение у нас при пряко избран от цялата държава човек. При това с доста различен статут и правомощия от американския. 

  Някой дали все още се съмнява, че ако имаше най-малка възможност президента да бъде изхвърлен от парламента, дирижиран от ГЕРБ, те щяха да го направят на момента?  Не го правят, следователно...!?

   Завършвам. Поздравления за автора! С удоволствие чета стойностните публикации.

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

цру не дава ,че техен кадър...

легендата че е на Русия  не върви- те такъф тъпак няма да  подкрепят Никога.

А да си доносник е избор ,натегач също.. 

никъде не му дават трибуна  на завалията...

чевермехайвер

Терзиев ,

 

затъва в технически подробности влекач/тегач , за които е чувал от някой кашик.Оставаше и да спомене за задната скорост : Сръпска в0йска не знае назад , кръгом и пак напред или защо Радев прави лупинги.

Борисов ще харчи пари до март и многознайковци ще обясняват какво е трябвало да направи.Джеймс Пардю каза какво очакват хамериканците , а Терзиев потвърди ....ЛИБЕ-то  организира дебат на 7 ноември, който установи, че мониторингът по МСП вече е ненужен, защото държавата до голяма степен се е поправила,......

Каква оставка да подава церемониалмайстор при тези нестихващи Велики................. ,  все пак някой трябва да дава тон за песен .

pasamaz

Всъщност индулгенцията на кръжеца е арендоването на гешефта на козяците. Той е проста бухалка, а кой как я ползва е безпредметен разказ. Важно е да бие..... Това удържа бента.

fractal
снимка на fractal

Некадърно написан закон за хазарта до какво води да си помислим защо не правим стоки шир потреба а всичко ни е внос понеже защото в химията физиката и математиката няма грешки всичко е с точност и не може да си съчиняваш без да изчисляваш 

Begemot
снимка на Begemot

С удоволствие чета Терзиев, един от малкото стойностни журналисти. 

И анализът е журналистически, тръгва от злободневното, от новината, от момента - нормално е.

Ще ми се да прочета и друг анализ, анализ на прехода. Къде беше върховенството на закона, когато се извършваше приватизацията, муризацията на Черноморието, разграбването на страната, рекета? Не беше ли казал един виден български социолог и голфър, че държавата "трябва да си затвори очите", докато се реши въпроса със собствеността? До личността на Баце ли опря българската история, демек, ако беше по -малко прост и по-читав човек, нямаше да сме на този хал? Да се твърди подобно нещо е много, много повърхностно. Баце трябва да си ходи, защото не познава приличие и няма рамки, елементарно възпитание няма и е извън нормалното като човек, камо ли обществена фигура. Но...

Бай Туй е малка част от прехода и със сигурност е следствие, а не причина. Концентрирането върху личността на Баце е много удобно, особено за "градското дясно" в протестите. Така се избягва всякакъв дебат защо и как се докарахме дотук. Повърхностното обяснение е : защото Бойко е  проста мутра и е лош, ако беше професор по херменевтика и добър, всичко щеше да е наред. Избягва се всякакъв разговор за деградацията на хората и обществото, за невероятната демографска катастрофа, за новата геополитическа и икономическа ориентация на страната и какво всъщност значи това.  Не се  дискутира, камо ли да се поставя под съмнение принадлежността към ЕС и НАТО. Ето, Борисов е от 12 години на власт, ние сме в ЕС от 13 години.  Периферия,  на 2ра скорост и  с трето качество хора, колония. Трябва пазвантин....Затова  парите на Европа му пълнят чекмеджето, неговото и тези на аверите му. Германски фондации го финансираха и издигнаха. Американците  (НАТО) го използуваха за  бази, които се наричат другояче, но са си военни бази, само дето не си плащат. Меркел го крепи, ЕНП го крепи, милиарди за самолети го крепят , базите го крепят...Какво тук значи някаква си личност, има ли значение дали е чел "Винету" или "Игра на стъклени перли"?  Все германски автори...Какво, да не би качеството на българските политически, икономически и културни елити да е скочило рязко за последните два месеца? Те са бацеподобни и такива са създадени, неслучайно,  с отрицателна селекция през последните 30 години.То верно, че на фона на Борисов всеки изглежда като титан на мисълта и културата, но все пак да бъдем реалисти. Баце трябва да си ходи, но  и друг анализ трябва, който да тръгва от факта, че тоз баце и всичкото бацевчета са следствие, а не причина за сегашното положение.

 

 

inventus

Много добър анализ на анализа гоподин Бегемот! Така е. Днешните ни несгоди и недоволството ни от тях са следствие на процеси които се развиват повече от двадесет години. Ясно е че сред хората има нагласа за ревизиране на тези процеси и евентуално тяхното прекъсване или поне корекция. Лошото е че все още никой няма ясен план за това а още по малко самите протестиращи. Те само знаят че така повече не искат но как искат не е ясно. По този начин те не могат да създадат класическа революционна ситуация която някои оприличават като секс между импотентен и фригидна. Защото не изпълняват второто условие. А то е да има някой който да знае как и да го може същевременно. И като изхвърли навън импотентният да покаже как се прави работата.

ИлияНиколов

Begemot, 👍👍!

Michael_P

👍

чевермехайвер

Терзиев,

.....А на земята трябва да бъде дърпан от влекач, за да помръдне на заден ход.....

 

а ние сме санитарен кордон - дали ще е пожарникар или церемониалмайстор с промити в ППО мозъци , все тая. 40 години , след като тук не остане комунист /цоциалист и доносник , може да има надежда   - дотогава ще се чака чудото да се появи Моисей .

 

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Анализът е добър, даже по-добър от повечето, да не кажа всичките, упражняващи се по темата Баце. Лошото е ,че навява на мисълта, , че не се вижда изход от никъде. Деградацията е пълна, затъването е повсеместно. А с ограниченият ни суверитет, надали могат да се предприемат радикални мерки след изборите на парламент и правителство. Но да се надяваме, че полека-лека ще излизаме от батака. Дай Боже!

inventus

Само едно мъничко допълнение Стормбрингер което обяснява защо другите бивши соц страни са по добре от нас при еднаквите първоначални условия на прехода. Те не си съсипаха по толкова варварски начин промишленоста и селското стопанство.И не стигнаха до гигантски заеми за да си купят храна. Отделно че поставиха някаква преграда пред крадливите ръчички на бившите парт секретари и настоящи капиталисти.И други неща не направиха като нас например за армиите си и тяхното въоръжение но това е друг разговор.вероятно никой не поиска от тях такава жертва/като например пръстче при якудза/.

fractal
снимка на fractal

Това с оставката е почин на номенклатурата през 80те години оплескаха нещата с турците после показаха няколко филма за лошите номенклатури например маргарит и маргарита да обичаш на инат вчера напечатаха пари и скриха храните и стоките и тж каза че социализъмът е недоносче и воала митеран с дисиденти

Сега е същото с прехода ЗО години капитализъм и той е недоносче защото можещите си работят и печелят а номенклатурата няма думата и виждат че европа няма избор и трябва да дава за да си запази целоста и иска номенклатурата премиера да подаде оставка и те да получават и разпределят порциите от европа когато не става дума за пари значи става дума за много пари

fractal
снимка на fractal

Гледайте състезания за прибиране на стадо овце в кошарата с овчар и овчарско куче и стригане на овце с влогове в левове сменени с евро след някоя година

Jules

Катастрофално е паднало нивото в този форум. В кръчмите у Факултето сигурно можеш да чуеш по-смислени коментарии. Беше време когато  беше удоволствие да четеш и пишеш тук. Уви, вече не. 

принцеса Даяна

Jules - абсолютно! 👍

Там където налазят скарабеите пропагандисти трева веч' не расне...