Quantcast
Репортер на "Сега" бе привикан на разпит за въпроси към МВР | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

44 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Репортер на "Сега" бе привикан на разпит за въпроси към МВР

Репортерът на "Сега" Мартин Георгиев бе извикан вчера на разпит заради писмени въпроси до пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. Запитването е свързано с действията на полицията на протеста на пл. "Независимост" на 2 септември.

То се основава на репортаж на bTV, в който се вижда, че един от полицаите, ангажиран в охраната на протеста, използва бокс срещу демонстранти. Към имейла на Георгиев са приложени и снимки на служители на реда, на чиито униформи има поставени значки и лепенки със смущаващи изображения и послания. Снимките се появиха във "Фейсбук". По този повод "Сега" попита МВР дали е извършена проверка за тези нарушения на полицаи и дали провинилите се ще бъдат наказани.

Вместо МВР да даде отговор, в понеделник инспектор Миладинов от Охранителна полиция поиска репортерът на "Сега" да се срещне с него, за да даде обяснения. Журналистът бе приет в кабинет в СДВР, а пред него бяха поставени бели листове за сваляне на сведения.

"В стаята имаше и друг полицай, който демонстративно четеше Наказателния кодекс. След отказа ми да подписвам каквото и да е в отсъствието на адвокат, инспекторът започна да си води записки", разказа Мартин Георгиев. Инспекторът показал запитването на "Сега" до пресцентъра на МВР и приложените към него снимки заедно с още няколко изображения, които обаче не са изпратени от Георгиев с въпросите.

Миладинов обяснил още, че имейлът на репортера се възприема като сигнал и за да бъде извършена проверка, е необходимо да бъдат изяснени редица обстоятелства. След което няколко пъти попитал дали събитията от снимките са се случили пред старата сграда на Народното събрание или пред новата, дали са се случили на 2 септември, кой е авторът на приложените снимки, по коя телевизия е излъчен репортажът на полицая с бокса, както и дали Георгиев лично е станал свидетел на тези събития.

Репортерът на "Сега" бе разпитван около половин час. Накрая Миладинов отбелязал, че някои полицаи може да изглеждат като мутри, но не са, а са само физически здрави, тъй като някои нарушители на реда могат да окажат съпротива и не бива да се позволяват случаи като убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова.  

На въпрос на Георгиев дали и други журналисти са викани да дадат обяснения за техни въпроси, инспекторът отговори, че той лично е ангажиран с този сигнал (бел. ред. всъщност журналистическо запитване към пресцентър) и не може да отговаря за други такива случаи.

Преди по-малко от седмица на същите въпроси на "Сега" по време на брифинг зам.-шефът на "Охранителна полиция"  Тони Тодоров отговори, че тече проверка по повод полицая с бокса и той ще бъде наказан, "ако се установи вината му, разбира се".

Действията на полицията са абсурдни и очевиден опит за сплашване, защото никъде в запитването на "Сега" не се твърди, че журналистът е бил свидетел на нарушенията, показани в репортажа и на снимките. Пространството около парламента е под постоянно видеонаблюдение с множество камери и МВР лесно може да установи кой какви нарушения е извършил. Сред полицаите има и достатъчно свидетели, които познават колегите си, позволили си да сложат подобни знаци на униформите си.

На 2 септември имаше друг инцидент с репортера на "Сега" Мартин Георгиев - тогава униформени отказаха да го пуснат зад полицейския кордон при отразяването на протестите с мотива, че журналистическата му карта не им изглежда автентична. Със същата журналистическа карта репортерът влиза редовно в МВР, прокуратурата, а други негови колеги са посещавали Белия дом и Кремъл.

Освен запитването до пресцентъра "Сега" изпрати на МВР и заявление по Закона за достъп до обществена информация с въпроси дали се извършва вътрешна проверка за полицейско насилие, за неправомерно използване на отличителни знаци върху униформата, както и за нерегламентирана употреба от полицията на помощни средства като бокс срещу протестиращи. Отговор все още няма.

ОБЯСНЕНИЕ БЕЗ ОТГОВОР

Днес от пресцентъра на МВР дадоха странно обяснение за случая с привикването на журналиста Мартин Георгиев в СДВР. От вътрешното ведомство съобщиха за "Свободна Европа", че главният секретар Ивайло Иванов е издал заповед за "извършване на комплексна проверка във всички областни дирекции страната и СДВР относно спазването и изпълнението от полицейските служители на наредбите за униформеното облекло и за помощните средства". Било установено, че репортерът на в. "Сега" е изпратил на пресцентъра две снимки на полицаи, съдържащи данни за "евентуални нарушения".

"В тази връзка запитването е разгледано като сигнал, постъпил в структурите на СДВР като е разпределено по компетентност на съответните служители, за да бъде проверен. В резултат журналистът е бил призован в СДВР за обективизиране на информацията и данните, съдържащи се в неговото запитване, както и тяхната съотносимост към хода на извършваната комплексна проверка за изпълнението на наредбите за униформеното облекло и за помощните средства", добавят от пресцентъра на МВР. 

Не става ясно обаче защо е било необходимо репортерът на "Сега" да отиде лично в полицията, където да даде обяснения, след като в писменото му запитване изрично се казва, че не е автор на приложените снимки и изпраща въпросите в качеството си на журналист. Започналата вътрешна проверка за неразрешени знаци по униформите на полицаите беше оповестена едва днес, което повдига въпроса дали разпореждането на главния секретар на МВР не е дошло едва след разпита на Мартин Георгиев. В същото време все още няма отговор от МВР на запитването на "Сега".

Към статията във в. СЕГА

Страници

Звън®
снимка на Звън®

Има и снимки на полицаи, на чиито ръкави пише: "Ат гиби качиоз, ешек гиби сикиьоз" - "Тича като кон, ебе като магаре".

BL.N.Lmt

🏴‍☠️Много е вероятно сегашният министър на МВР да не е министър на вътрешните работи и да бъдат изметени със целата сган🏴‍☠️ до края на месец Октомври 2020🏴‍☠️

Минувача
снимка на Минувача

Вгледайте се отново в снимката с бокса: Дебела мускулеста, космата и тъмна ръка, завършва тънка, бяла, обезкосмена ръка, в която е бокса. Това е фейк новина, фабрикувана с фотошоп, както тази на Борисов,целуваш ръка на Доган, както номера с чекмеджето пълно със евро и злато (при наличие на каса!). 

Не е достатъчно един журналист да има правилната политическа ориентация, но и да бъде по-взискателен към „фактите”, които някой му предлага.

Буболечо
снимка на Буболечо

Вгледахме се. 

И разбрахме, че са ти чужди понятия като ниво на осветеност и други такива.

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

За таквиз Верни приказки аз имам 20 банна

 

даже последния оцеля 1 мнение.

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

Я ни светни за осветеноста ?Как ръчицата става такваз? А дей Клипа щото на пуснатите няма такава ръчица....?

А прашки и павета може  така ли?

И кой наруши  закона?

keen_

Доста глупаво е да се твърди, че това е... "фотошоп", при условие, че видеото е навсякъде в интернет:

https://youtu.be/34jpFV_P82I?t=25

 

Не само, ами аз го видях още при първото излъчване на репортажа, без да е оградено с червено като за малоумни.

Васик

А протестиращите сами си разбиваха главите в жълтите павета

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

Да  за това  в Минск има снимки  как им подлагат торбите с противогазите, оня миндил внука  уж убит  а сам се изписал и дефилираше по медии без даже дарскотина..

но при тъп народ фейковете са  задължителни.

Flamand

Репортерът на "Сега" Мартин Георгиев бе извикан днес на разпит заради писмени въпроси до пресцентъра на Министерството на вътрешните работи

Заради писмени въпроси по мейл или за публикация под формата на въпроси?

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/7-neudobni-vuprosa-kum-mvr-za-protestite

в която освен въпроси има и твърдения, например:

Изненадващо е обаче, когато органите на реда се засилят срещу протестиращите с бокс в ръка. Именно това се видя от излъчен репортаж от късните часове на протеста на 2 септември. Безспорно употребата на подобно помощно средство не е регламентирано и полицаят извършва нарушение, ако го използва. Всъщност предназначението на металния бокс не може да бъде друго освен да нанесе повече болка и по-жестока травма. До момента професионалното ръководство на МВР не желае да коментира този казус.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

И кое в цитираното от Вас твърдение не е вярно или е повод, публикувалия го да бъде викан за "справка"?

venstar

По принцип полицаите трябва да съберат всичката възможна информация. Обаче въпросите и статията на "СЕГА" се базират от материали, които се въртят из медиите дни преди самата статия. Тоест, "СЕГА" не е първоизточник и журналистът не може да каже нищо по-конкретно, отколкото например телевизия "БиТиВи", чието лого се вижда на кадъра, препечатан от "СЕГА".

Възможно е една снимка да е "подобрена", но имаше много независими един от друг видео записи на полицаи без имена или указание за частта, както и на такива с черепи и други нерегламентирани символи. Имаше записи на това как полицаите дълго време търпят да бъдат замеряни и удряни, но тръгват в атака едва след като хулиганите са се оттеглили. За това време, полицаите трябваше да блокират изходите на площада и да не оставят хулиганите да се измъкнат. Полицията трябва да разполага с видеокамери и дронове, които да заснемат и идентифицират всички нарушители (все пак всички българи над 14 години имат лични карти издадени от МВР). Да не говорим, че с пейнтбол или друго средство могат точно и поединично да бъдат маркирани хулиганите, така че да не могат да се измъкнат. След като това не стана, хулиганите получиха ясен сигнал за безнаказаност. Което е тотален провал за полицията.

първолета

Значи на официално запитване от журналист от национална медия, полицейският инспектор Миладинов му казва сигнал. Вместо отговор - разпит. А това:

 Накрая Миладинов отбелязал, че някои полицаи може да изглеждат като мутри, но не са, а са само физически здрави, тъй като някои нарушители на реда могат да окажат съпротива и не бива да се позволяват случаи като убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова. 

си е чиста заплаха за живота на журналиста. Това си е продължение на онова заявление на главния секретар на МВР, в което имаше: "те казват - аз казвам". Така "биха ме" става "използване на физическа сила, разрешена от закона", "използваха палка" - "палката е помощно средство на полицая". Мдаам, с новговора  се достига до открита репресия. "Редът в държавата е: "аз казвам".

ОСТАВКА! 👎

Хулиган

Както беше старият виц:

На въпроса, защо няма месо в магазините, обикновено се отговаря с въпроса: Кой пита?

Площадът явно трябва да вземе по-сериозни мерки...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

Тъмно пиво

Репортерът на "Сега" Мартин Георгиев да очаква гости от НАП, НОИ, ХЕИ, КАТ, ДАИ и други бухалки на властта. 

 А България със сигурност ще падне още по-надолу от незавидното 111-то място по свобода на словото. Гарантирано от ОПГ ГЕРБ!

Интервал

Дано няма роднини със собствен бизнес.

Slava
снимка на Slava

4

Пон., 14/09/2020 - 18:26 (нов)

Минувача

Вгледайте се отново в снимката с бокса: Дебела мускулеста, космата и тъмна ръка, завършва тънка, бяла, обезкосмена ръка, в която е бокса. Това е фейк новина, фабрикувана с фотошоп, както тази на Борисов,целуваш ръка на Доган, както номера с чекмеджето пълно със евро и злато (при наличие на каса!). 

Не е достатъчно един журналист да има правилната политическа ориентация, но и да бъде по-взискателен към „фактите”, които някой му предлага.

 

Няма нужда от вглеждане, боде в очите от пръв поглед.

По - сакат фотошоп и аз не бих могла да направя.

 

6

Пон., 14/09/2020 - 18:29 (нов)

Flamand

Репортерът на "Сега" Мартин Георгиев бе извикан днес на разпит заради писмени въпроси до пресцентъра на Министерството на вътрешните работи

Заради писмени въпроси по мейл или за публикация под формата на въпроси?

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/7-neudobni-vuprosa-kum-mvr-za-protestite

в която освен въпроси има и твърдения, например:

Изненадващо е обаче, когато органите на реда се засилят срещу протестиращите с бокс в ръка. Именно това се видя от излъчен репортаж от късните часове на протеста на 2 септември. Безспорно употребата на подобно помощно средство не е регламентирано и полицаят извършва нарушение, ако го използва. Всъщност предназначението на металния бокс не може да бъде друго освен да нанесе повече болка и по-жестока травма. До момента професионалното ръководство на МВР не желае да коментира този казус.

 

Щом журналисти манипулират, защо се сърдят, че ги разпитват.

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Вие тримата за снимката ли говорите?

Мис Левски Ве

Слафке,

ама ти защо не четеш? Колко пъти Сгуги рече, че да се чете требе!

Запитването е свързано с действията на полицията на протеста на пл. "Независимост" на 2 септември.

То се основава на репортаж на bTV, в който се вижда, че един от полицаите, ангажиран в охраната на протеста, използва бокс срещу демонстранти.

 

Ето ти и линк към репортажа на bTV, или и той е фотошоп?!

https://btvnovinite.bg/bulgaria/s-boks-sreshtu-protestirashtite-desetki-signali-za-policejsko-nasilie.html

Или пък сега опорката ще е, че това е излъчено по "телевизията на Божков" и нема начин да не е фалшиво...

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Аз за това възпитано ги питам.

PlaNed
снимка на PlaNed

Малката чекистка е особено трогателна с фотошопието си.

Всяко “фотошопие“ без Лайлонова торбичка е посегателство към правото да бъдеш “glory"

Глория е много уверена в себе си, като понякога тази увереност се превръща в арогантност

 

https://sanovnik.bg/i-9824-%D0%93%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F

paragraph39

Добре, де, щом снимката е фотошоп и МВР знае това, това да е отговорът на МВР на въпроса на журналиста от "СЕГА"! И толкоз!

Нали така?!

Да, ама НЕ! Викат го на разпит/"обяснение"/ в МВР?!

Или, може би, все още НЕ е доказано, че е фотошоп! Т.е., може и да НЕ е фотошоп, а РЕАЛНА снимка?!

А?!

dobadoba

paragraph39-e,

Май не си запознат с практиките на работа в родната полиция.

Случаят ще се изяснява няколко месеца(моя прогноза).

А всеки подал сигнал(примерно че са му обрали мазето) пише обяснения, много обяснения.

⚓️

Aniki

Тези дето се надъхват е, че е Фотошоп, как бихте обяснили, че бокса се вижда и на видео? То с 3D studio ли е обработвано?

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Гледайте го сега новобранецът, как развали забавата 👀

 

И недей задава такива подвеждащи въпроси, че ей сега ще ти обяснят, че photoshop може да се ползва и като видеоредактор 👀

майоp

Герберугите хитро не обсъждат видеоклипа...

Той, некакси, не се връзва с опорките.

Славната тролейка е най-жалка в напъванията си.

Милата, тя...

Aniki

Не е като да са се пръснали да ми отговарят... Освен това акаунтът ми е от 2013 😉

Pojar

Горките, как да обяснят видеото и то от национална телевизия.

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Ами с photoshop естествено 👀

Luft hans

Аааа, не. Сега обяснението ще е, че е дийп фейк с ползване на GAN в реално време, за да може БТВ да го излъчи. Освен това бокса е мъничък обект с постояна форма и може да натренират мрежата лесно. По тази причина не е хай/дефинишън изображение и нарочно е нощем.

Ай сега да видим как се оборва това хехехе. Минувач, Слава - терена е ваш. 😋

Страници