Quantcast
ЕЦБ обяви кои 5 български банки ще са под директен надзор | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

13 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
ЕЦБ обяви кои 5 български банки ще са под директен надзор

Днес Европейската централна банка (ЕЦБ) оповести списъка на банките в България, които ще бъдат обект на директен надзор от нея, считано от 1 октомври 2020 г. Това са "УниКредит Булбанк" АД, "Банка ДСК" АД, "Обединена българска банка" АД, "Юробанк България" АД и "Райфайзенбанк (България)" ЕАД.

Решението е част от процеса на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ съгласно решение (ЕС) 2020/1015 на ЕЦБ от 24 юни 2020 година, пише още в съобщението на БНБ.

Началната дата на тясното сътрудничество между ЕЦБ и БНБ е 1 октомври 2020 г. Считано от тази дата с решение на УС на БНБ Радослав Миленков - подуправител, ръководещ "Банков надзор", ще бъде представителят на Българската народна банка в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и задължения като всички останали членове, включително право на глас.

За целите на директния надзор върху системните банки БНБ определя подкоординатори, както и свои представители в съвместните надзорни екипи за значимите институции. 

ЕЦБ също така ще отговаря за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на директен надзор от БНБ, и за общите процедури за всички поднадзорни лица. ЕЦБ ще разполага с определени директни правомощия по процеса на издаване на лицензии и одобрения, издаването на общи препоръки, указания и инструкции, планиране и осъществяване на инспекции, включително и поемане на директен надзор над по-малко значими институции.

 

Към статията във в. СЕГА
nebenebe

Ще паднат ли лудите такси?

pasamaz

Точно никога ! Но ще им се качат някои разходи на банките, таааа.... Вади левчетата

nebenebe

Докато беше  Експрес банк, нямаше такса при теглене до 3000 лева. После сложиха такса 1 лев. После стана 2 лева. Га цъфна ДСК таксите хептен литнаха. Сега лансират някакви карти. Теглиш, не теглиш, доят те всеки месец. Лихви за влогове = 0. Че и аз искам да стана банкер. Ако се освободи някое място, обадете се. Владея аритметиката.

пенико

Само да не се окаже после , че банките под надзор нямат ни стотинка .....

Доц.Трътлев

Няма. Те не са български като Цеко Миневата, имат си покритие. Но си доят по мутренски, защото държавата  им разрешава, а знаем че тя е мутренска и такъв е и банковият надзор.

pasamaz

Може да искаш ама вече е невъзможно. Такава професия, банкер, вече няма. Отдавна си мисля, че от регулации и "добри" практики дето ужне са задължителни ще изчезнат банките по принцип. Мисля си и че тоя надзорен напън в крайна сметка храни небанковите финансови институции, дистрибутира бизнес. Ако кажеш, че телекомите дерат по-малко от банките няма да ти повярвам. Даже и кредитни карти имат вече .... колекторите никнат като гъби и правят по 17-20 % годишна доходност, която не се протестира и никой не го е еня. Добрата новина е, че "пазара" се спихва. Преди 20 години се стрижеха над 7.5-8 млн. глави добитък, а напоследък са 6.....

Доц.Трътлев

👍

usmivko

Някой беше казал "дайте ми правото да печатам(контролирам) парите на една страна , не ме интересува кой ще управлява"

Solace

Една от посочените банки си сменя главния изпълнителен директор. Иде чужденец...

Хулиган

Споко!

Пак ще ви стрижат, но вече по европейска методика...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsite-i-bankite/

Lerin

Противно на очакванията, банките, които ще ги гледат под лупа от ЕЦБ са все с чужди собственици и явно имат притеснения по линия на груповите операции и кредити.

Solace

Цъ, притеснения никакви. Просто ЕЦБ следи системните (най-значимите) банки. 

Цековото такова е значимо дотолкова, доколкото държавата налива пари в него. Лошото е, че отчита много активи, и без държавна подкрепа къщичката от карти не ще да е стабилна, а Баце не обича в негов мандат да фалират банки, особено ако има чужди милиони, които да ръси като благодетел.

Ако ЕЦБ (или дори БНБ) се захване с банките с български собственици, ще се натъкне на доста интересни неща. И тъй като всички го знаят, предпочитат да си затварят очите...