facebook
twitter

Вие сте тук

21 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Бедни, бедни, Борисов, що ти трябваше трети мандат

Някога БСП казваше, че асфалтът не се яде. “Не се яде, но без него няма ядене”, отвръщаше премиерът Бойко Борисов намахано. Днес БСП казва, че корупцията убива. Борисов гузно мълчи, само придворните му припкат да го бранят с втръснали аргументи от не толкова далечното минало.

Темата обаче се изговаря по-прямо и нешлифовано сред народните маси. Опозиция този път са обикновените хора, които не могат да бъдат обвинени, че са управлявали в тройна коалиция или с Пламен Орешарски. Адресатът отново е правителството. “Гришата не е виновен, той е изключително скромен човек. Оправете пътя!

 

Защо ни убивате с вашите безотговорност и безхаберие!?”,

 

казаха на няколко протеста след трагичния инцидент жители на Своге и селата. Всичко това е присъда в съзнанието на хората, за която не е нужен съд. Официалният съд отсича според доказателства (каквито му се предоставят). Съдът в умове, сърца, по кръчми, у дома - според чувствата: независимо дали шофьорът е виновен за конкретния инцидент край Своге, властта е виновна за качеството на пътищата; това е базовият проблем, той предпоставя трагедии. Пътищата се превръщат в убийци поради кражби и корупция. Утре всеки един може да е на мястото или на шофьора, или на загиналите.

Периодът е много труден за Бойко Борисов. Имаше чумата в Странджа, крах на застрахователното дружество “Олимпик”, резил с Търговския регистър. Пряко бяха ударени по джобовете хиляди българи, това са много по-страшни скандали от корупционни драми като с Живко Суджука например. Но трагедията в Искърското дефиле промени ситуацията качествено. Тя удари по Борисов много повече, отколкото други, по-големи драми. Защото 

 

асфалтът бе неговата върховна, изначална, вечна

 

и несъкрушима гордост. Нали той е Бойко Омуртаг, който строи с чутовен размах и дарява българите с магистрали! За което те трябва да са му вечно благодарни и да си затварят очите за твърде високите цени или твърде ниското качество. Но вече не е така. В съзнанието на хората пътищата трайно убиват. И вече не е достатъчно да се режат ленти, важното е асфалтът да става за нещо. А той не става. Не протестират само хората в Своге. Протестираха вчера край Боровец, предни дни в Родопите, още по-напред в Добрич, Враца, Полски Тръмбеш, Павликени... Видин дори искаше да се отцепва от България и да минава към Румъния заради липсата на пътища. От година-две навсякъде се протестира срещу лош асфалт – в много случаи след току-що свършени скъпи ремонти. Българите демонстрират с ясното съзнание, че при ремонтите и строителството се краде много, че принципът е: тънък асфалт пълни дебели джобове. Трагедията край Своге е моментният пик на тези настроения.

Хората имат пълно право да мислят така и властта го знае. Във всяко едно нейно действие след трагедията в дефилето се усеща гузност. Не признава вина (смее ли някой да си го представи?), но добре разбира какво искат да й кажат българите. И как няма да разбира? Нали тя самата превърна пътното строителство в

 

основна хранителна верига на корупцията

 

В отговор заваляха ред умопомрачителни безумия като оправдания за калпавия път край Своге: виновен бил Орешарски, щото тогава пътят бил пуснат (какво като жалбите са завалели по времето на Борисов, но никой не им е обърнал внимание); виновен бил законът, позволяващ да се пускат второкачествени пътища (какво като ГЕРБ управлява вече n-ти мандат с мнозинство в парламента); и фирмата била малко виновна, но и лабораторията за асфалта; ще ги намерим тия проклети виновници (може би гадове? – по любимия на Борисов израз), ама първо прокуратурата да каже. Бедни, бедни, Борисов, що ти трябваше трети мандат? И децата знаят, че основната вина е в държавата, възложила калпави задачи, осъществила слаб контрол, приела лош обект, нехаеща за експлоатацията. Същата тази държава, която поръчала второкласен път, по който после пренасочила трафик като за магистрала. Същата тази държава, на която от десетилетие с кратки паузи начело си ти!

И не е случайно, че България има най-скъпите и най-калпави пътища в Европа. Няма стандарти за строеж, няма методики за контрол (нарочно!). Конкурсите се правят така, че един и същ мастит кръг от фирми да ги печели, който след това се отблагодарява на политиците, гарантирали поръчките. В резултат се строи некачествено, пускат се пътища без маркировка, без акт 16, хора умират на тях…

Никой обаче

 

не желае да промени порочната система

 

След всяка тежка катастрофа настават чупки, пози, стойки, местене на едни чиновници от едно ведомство в друго, на едни алинеи от един закон - в друг. Обединяване, после разединяване, накрая - на обратно. “Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено под съдебна отговорност, ще му бъде поискана и политическа", кълне се Борисов. Търси се изкупителна жертва, а не посичане на самата система. Не удар по корупционната верига. Целта е тя да остане, а за камуфлаж да се размести нещо над нея. Но да се учудваме ли? Нали тази верига е хранителна,

 

няма как консуматорът да я премахне

 

А щом не я премахва, няма никакво значение какви алинеи ще се променят или кой служител ще бъде принесен в жертва. “Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата, конкурси, строителен надзор, приемателни комисии, където всеки се подписва и си носи своята отговорност”, каза още Борисов. Така че той системата си я харесва, пешките са му "проблемът".

За огромно съжаление резултатът ще бъдат още много некачествени пътища, жертви и отново трескаво чудене защо се случва всичко това. Изходите са два - или промяна на самата система, за която, както стана ясно, управляващите нямат желание; или промяна, в която

 

управляващите си прибират багажа

 

и си заминават; за което отново липсва желание. Ступор! Който обаче няма как да промени новия плакат в съзнанието на българите: Борисов, лента, магистрала... и катастрофа! Българите отдавна знаят кои точно са гадовете, новото е, че вече започнаха и да го показват. 

Към статията във в. СЕГА
Памфуций
снимка на Памфуций

Но трагедията в Искърското дефиле промени ситуацията качествено. Тя удари по Борисов много повече, отколкото други, по-големи драми. Защото 

асфалтът бе неговата върховна, изначална, вечна

и несъкрушима гордост. Нали той е Бойко Омуртаг, който строи с чутовен размах и дарява българите с магистрали! За което те трябва да са му вечно благодарни и да си затварят очите за твърде високите цени или твърде ниското качество. Но вече не е така. В съзнанието на хората пътищата трайно убиват.

Така е?. Но също така, трябва да влезе в съзнанието на хората, че безотговорността убива, както тази на омешаните власт-администрация-фирми, така и онази на поведение на пътя. Че да се слага подобен асфалт  е безобразие, но също така и да возиш пътници в автобус без технически преглед е безобразие. И е напълно естествено хора, които заобикалят изискването да поставят коланите в автобуса, да станат жертва път, който не отговаря на техническите изисквания. Щото нали - няма и половин година от катастрофата на магистрала "Тракия", където пак загинаха хора и си отидоха зян.

 

Яна

А защо Памфуций смяташ, че на Тракия хората си отидоха не заради асфалта? Там предвидливо анализ на асфалта не беше правен. То и в Своге нямаше да се зачете като обстоятелство, защото първата проба беше взета пак предвидливо не по правилата. Но стана скандал и днес като на цирк следствие, прокуратура и цялата медийна сюрия тръгна да взема нова проба. Що се касае до техническия преглед: опресни си информацията. Автобусът е бил напълно технически годен, съобразно техническата експертиза, независимо, че не е минал техническа проверка. Да това е нарушение, но не е причина за катастрофата. Ако може без манипулации, за да защитиш Вожда и Учителя.

Хулиган

Българите отдавна знаят кои точно са гадовете, новото е, че вече започнаха и да го показват. 

Лошото е, че повечето българи знаят и за мирната главица, гдето сабя не я сечала...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/29/obshtestvenata-porwchka/

аман бе

Не мирната, а наведената!

Manrico
снимка на Manrico

Тя удари по Борисов много повече, отколкото други, по-големи драми.

Повече, повече, колко да е повече? Вашата Корнелия само веднъж му поиска оставката, както и при другите "драми". Не е като да му я е поискала два пъти - това вече щеше да бъде наистина голям удар.

Mavrodinov
Проблемът е, че ако не щем Бойко, то два пъти повече не щем Корни. Тогава кой!? Дайте някои нови и почтени хора!
ШКОЛНИКА МАРЕК

Манрико, това за Корни е меко казано несериозно. Колкото пъти тя да му поиска оставката, ТОЙ няма да я даде. Не заради друго, а заради самата К.Н. Наясно е, че направи ли жеста с оставката след искане от К. Н., вече става не драма, а трагедия. Най-малкото някой ще каже, че се подчинява на една жена,  а ТОЙ е Мачо, какъвто няма втори във вселената. Що се отнася до БСП, помни ли някой, че  имаше една неприятност, меко казано, свързана с Батко-Братко?Пак ставаше дума за пътища. Така че да не тръгваме за ягодите на БСП с голяма кошница. Корупцията я има откакто свят светува. Има я и у нас. Неприятното е, че май в Европата се краде по-малко или по-внимателно, че при излязла наяве корупция, корумпираният си заминава. У нас калинката я позиционират на друго цвете. И ако ги няма големите протести, то е защото българите за вече 30 години опитахме меда и жилото на всички партии и нямаме  вяра. Има един твърд електорат, който гласува всеки път за своите, една маса избиратели, която си променя мнението. Ясно е, че трябват нови лица и се питам дали президент Радев не примерът, че избирателите искат нови лица.

Billy-Joe Winchester

Аз ще гласувам за Корнелия Нинова! ?

wreckage
снимка на wreckage

Проблемът е, че ако не щем Бойко, то два пъти повече не щем Корни. Тогава кой!? Дайте някои нови и почтени хора!

спорет мен ти трябва да бъдеш освободен од данъци, щото е грехота такива като тебе да бъдат облагани од държавата, при положение че природата вече е свършила тая работа по особено жесток начин.

 

 

annetaz

Не  само пътищата са отвратителни!
Виждаме на всяка  крачка  дефекти и безумия.Някои  казват, че не било проблем, че  фонтан не  тече, а  метрото  да. Че разместените, криво  сложени, пукнати плочки не били за коментар. Че  безумните велоалеи, които отнеха  тротоарите и натикаха  пешеходците в стълбовете са просто  заяждане и   хейт. Че  улиците, които  са некачествено направени, ще се оправят. Обаче някой  до преди дни не си даваше сметка, че видимото е знак  за невидимото. Че  некадърността и безотговорността убиват!!!!!!!!!!! Макар  че издавиха  хора по селата и им унищожиха  живота. И в Аспарухово така. И все няма виновни от властта??? Този път  щяло да има? Кой вярва?! Само  че на новите мостове пише: Трейс. И тези мостове какво да ги правим? Как са приети? Какво е  възложено?
 Не може  всичко да е раздадено на частни фирми и да няма никакъв контрол над тях, нито последствия. Ако проектантът и строителят са частници,  строителният надзор поне и  лабораторията да бяха държавни!!!!!!!!!! Не може да   има назначени контролни органи, окито да  дебнат  бабите дали продават магданоз или  някое  павилионче е дало  дъвка  без касова бележка. Да дебнат заведенията  дали се пуши. А строителни обекти  за милиони да се оставят на добрата  воля на Трейс или, която и да е  друга. Не  само по време на строителството, но и, когато   се появят  дефекти. Гаранцията била 2 години? Толкова е  за прахосмукачка от 50 лв?! Път за милиони не може да има такава гаранция и то да държавата  да се моли на фирмата да си оправи простотиите?! Гаранцията на пътя  трябва да е 10 години, иначе няма смисъл да се прави!

Били

Абе защо бичето, а.тодоров, лилито свинетката и други заслепени г...лизци не се изказват колко суверена е объркан и колко егоцентричната тиква е прав? По повод онази с винетката 30 процента увеличение на винетките доведе до 30 процента по-лоши пътища. 3,15 е оценката на народа за пътищата. А за управлението на крадливата клика. Няма публикувана оценка. Така е в демократичната ни територия. Щяло да има наказани този път. Хайде бе хора, от сърце ви моля. Нека на 16 септемри всички да излезем на площадите на градовете и селата, в които живеем и да отвоюваме заграбеното от мафиотските структури и да си създадем отново държавата, такава, каквато искаме да бъде. Майка за хората , а не само за управляващите.  Нека да бъде навсякъде, а не само в големите градове. 

фен

Как защо трети мандат?

Че само този месец ОПГ-то пусна поръчки за милиарди - нови влакове, нови лични документи, "златната" полу-магистрала през Кресна, Концесията на Летище София....

Плюс още много по-малки, до към 50-100 милиона едната.

Баце тия милиарди така ли ще ги остави?!?!? Те са си негови. Пък и Дебелото братче ДелянП трябва да намаже.

Баце, ако не краде, значи е умрял!

 

Augereau

Ей такива поетични и сълзливи статиики са най-безполезни - общо взето казват истини, които всички знаем. Та, драги журналя, време е и вие да осъзнаете вашата отговорност за ситуацията и тук-таме да направите някакъв опит за разследваща журналистика, а не само или да служите на властта или в най-добрия случай да пишете подобни уж критични, но всъщност безполезни статии.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
" Що МУ трябвал трети мандат ? " ... Хубава работа ! Ами за да направи третия СИ милиард !!!
mi6osp.

Този път Борисов ще трябва да уволни доста едри гадове, за да избегне оставката. До следващата трагедия на пътя. 

 

georgipom

Тука става въпрос за Борисов,а някои все за Корнела пишат!Пак друг ми напълни гащите!Забравихте Станишев-тройната и Орешарски!Срамота!И дебелото момче!Пфу!И да,Борисов е удобен за заинтересованите!оБЩЕСТВЕНА ТАЙНА!

Mrx

Само off topic. Къде е сайта за палатът за 1.5 милиона в Барцелона на любовницата на наш Бойко, някаква си маникенка Йовчева. Имала и дете от него. Той разбира се отрича, щото е декларирал само 23 000лв. спестени. Палатът е купен от друг, сигурно негов човек. Днес Сашо Диков разчоплеше тази тема. Има съмнение, че fake новината за гръцкия остров е нарочно пусната, сега наш Бойко да каже, че не отговаря на fake новини. Тази маникенка (по скоро баща и) са имали фирма с първоначален капитал 3000лв. Изведнъж отнякъде са се изсипали 2 милиона в тази фирма, като маникенката нищо не правела. Бащата тоже. Що и на мен не се изсипят така 2милиона и аз имам фирма, дето нищо не прави. Всичко минавало през Кипърска офшорка. Наш Боко отговаря само с НЕ. 

Mrx

С оглед на по-горе писаното от мен аз много се страхувам, че наш Боко ще напусне премиерството и ще го предаде на кого, на Цецоулу. Ще си отиде при любимата, той е намеквал такива неще. Тогава ще видим кон боб яде ли. Не един мъж е бил провален от жена. Само се надявам, че патриотите няма да се спогодят с Цецоулу. Корни е многократно по-добър вариант от последния.   

eric marsai
снимка на eric marsai

'Що и на мен не се изсипят така 2милиона и аз имам фирма, дето нищо не прави.'

щото пишеш 'манИкенка', а за толкова грамотни милиони няма.

HBK

Че да се слага подобен асфалт  е безобразие, но също така и да возиш пътници в автобус без технически преглед е безобразие. 

 

Доста подличко. „Да возиш путници в автобус без технически преглед е безобразие”. Да, категорично. Но да се допуска „слагането на подобен асфалт” е престъпление. Не безобразие. Двете прегрешения са несравними. При безобразен асфалт дори и технически изправно МПС може да полети в дерето.

 

А що се отнася до Банкянския Бащица, нито е беден, нито е за съчувствие. Той е Бирникът на Номенклатурата. Както и да избягват темата, както и да го въртят родните журналисти, за повечето нормални Българи е очевадно, че Мафията управлява страната и че (най-важното) – Мафията, със всички нейни клончета и издънки, има една единствена генеза – камунистическата Номенклатура.

 

Страната ни е в мъртва хватка. Тя не може да се справи сама. Нужна ни е помощ от вън. В ситуации като сегашната, нашите по-мъдри предшевственици са намирали лечението (неколкократно) – Генерал-губернатор от чужбина. С изключителни правомощия.