Quantcast
Учени съставиха карта на дезинформациите за COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

21 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Учени съставиха карта на дезинформациите за COVID-19

Лъжливи информации за COVID-19 са водели до смъртта на хиляди по света, освен това дезинформацията е довела до ръст на заразените. Това е изводът от изследването на международен екип от учени, който е съставил и карта на разпространението на митовете за коронавируса по света. Самото изследване е публикувано в списание The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Авторите са анализирали 2311 доклада за слухове и конспиративни теории, публикувани в социалните мрежи и новинарски сайтове на 25 езика в 87 държави. Те са били свързани с болестта, предаването ѝ и смъртността (24%), мерките за контрол (21%), терапия и лечение (19%), причини за заразяването, включително произход на коронавируса (15%), насилие (1%) и други (20%). От 2276 доклада за публикации, чийто текст е бил наличен за анализ, 1856 съдържат неверни твърдения (82%), пишат учените.

Оказва се, че най-пострадалите от т.нар. инфодемия са САЩ и Индия (на картата те са в тъмночервен цвят), а със съвсем малко им "отстъпват" Великобритания, Испания, Индонезия и Китай. Най-устойчиви на дезинформация се оказват България, Швейцария, Финландия, Сърбия, Унгария, Нова Зеландия, Ботсвана, Либия, Нигер, Чад, Сирия, Афганистан, Колумбия и още няколко държави (на картата в бял цвят).

Учените отбелязват, че голяма част от съобщенията са били вредни, а някои директно опасни за живота - например препоръката да се пие алкохол или белина за лечение. Подобни съвети са довели до смъртта на хиляди по целия свят. Други съвети са увеличавали риска от заразяване с COVID-19, или просто са били напълно безполезни.

"Здравните служби трябва да наблюдават в реално време дезинфомациите, свързани с COVID-19, и да ангажират местните общности и правителствени представители към развенчаването на тези митове", пишат учените. Те призовават дасе публикуват на сайтовете на здравни министерства и други провителствени портали най-пълна и достоверна информация, подкрепена с научни данни. А също така да се правят кампании за разпространяване само на достоверна информация в социалните мрежи.

 

Към статията във в. СЕГА
Zmeja

Добре или зле е, че сме в една група с  Ботсвана, Либия, Нигер, Чад и едновремено с Швейцария и Финландия? Нещо се затруднявам с тълкуванието.

Бонжуар

Дончо Белината First и в дезинформацията. Следван, както си му е редът за един палаш, от Borko Superstar. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Най-голямата "инфодемия" (що за термин, а) в България произлизаше от правителството. 

Джиджи

Нищо му няма на термина. ТЕРМИН като ТЕРМИН !!! 👏

Каубой
снимка на Каубой

Оставкааа и да идат червените легиони от орКИ? Но ПАСАРАН. Орките в мордора!

Вишински

Явно не са чели българските форуми. Никъде другаде няма по-голяма концентрация от обикновена глупост, агресивна глупост, злокачествена глупост, съзнателна дезинформация и откровено налудничави неща.

Интервал

Пфф, ти устъй т'ва ми погледни в новинарските имисиЙ к'во е :))
Особено по време на медийните изяви на коалиционните партнери. :) Всичкото изредено от теб плюс още няколко интересни неща.

paragraph39

"Информационен Тероризъм!"!

Използване на СМИ като ОМП!

ПФУ!

Джиджи

Това ПФУ също ли е абревиатура? 😏

 

И би ли я "ръзгърнал"?!😄😅😂

Интервал

Нашите медии папагалстват почти едно към едно новините за Цовит-19 пЪндемията, както и сичкото последно заявления от Жонс Хопкинс. Не пропускаме и сяка медийна изява на видния вирусолог и имунолог Бил Гейц. Що не сме в червено? 😁

PlaNed
снимка на PlaNed

Американски учени направили изследване с което доказали, че изследванията на американските учени за CoVid-19 са фейк!

Найс, а?! 👼

perperushka

😁👍

Интервал

PlaNed, тихо ся 😁

дЗнайко

Ковид1984.

Имаме и обръщение от Министерството на Истината.

дЗнайко

ПОЗДРАВ КЪМ ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ

...влизаме във война, която не се знае кога ще свърши, война с невидим враг.”... (Ковид19)

Войната, както и всяко подобно гадно и подло мероприятие...отначало не е изгодно за всички...целта и изгодата от постигане на тая цел я знаят малцина. Тя си е тяхната цел и тяхната изгода.

Но когато тия подлеци започнат все пак войната...веднага се намират хиляди, милиони други, по-дребни подлеци...които си намират свои цели..., свои ниши..., свои изгоди – от воденето и от провеждането на това подло мероприятие – войната. И започват здраво да работят по поддържане на това подло мероприятие – войната. Те го укрепват – с дружните си усилия. Водени от личните си, дребни, подли цели.

С поклон към Калин Терзийски
https://offnews.bg/nashite-avtori/maski-i-drugi-svinshtini-734502.html

дЗнайко

Още един поздрав към Българския  Лекарския Съюз.

ВОЙНАТА Е МИР

СВОБОДАТА Е РОБСТВО

НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

При липса на Особено Опасна Инфекция, изследването на здрави хора е безпредметно.

Освен, ако бройката здрави хора с нещо намерено в слюнката им, не се използва за  заместител на ЛИПСАТА на достатъчно болни за да се говори за епидемия. И числото на починалите не позволява да се говори за епидемия.

Но... НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА

И - хиляди лекари, с дипломи... поддържат илюзията за епидемия... Водени от личните си, дребни, подли цели.

И здраво  работят по поддържане на това подло мероприятие – войната. Те го укрепват – с дружните си усилия. Водени от личните си, дребни, подли цели.

ВИЕ СТЕ РОБИ

дЗнайко

Всекидневните, напълно безсмислени ПСР тестове, показват (+) резултат при около 5% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.
И, тези 5%, в огромното си болшинство,  са си здрави нормални хора.

Същевременно, от същото това население, пак всекидневно, умират по разни причини по 300 човека.

Закономерно, 5% от тях са носители на части от убит вирус.

Ето ви как се получават до 15 починали на ден, в които тестове със 70% достоверност, показват наличие на някакво РНК.

Положителен тест - нито означава БОЛЕСТНО състояние, нито - че починалия е от Ковид.
Колко трудно е да видиш истината, когато душата ти е свита от страх.

скът

Да, ама нали виждаш, че почти няма (само веднъж) дни с 15 починали от Корона? Значи здравите мрат по-лесно от заразените.

Каубой
снимка на Каубой

ПрИканвам Сицки знаещи в отделение за Грип ,без препазти средства. Елаааате хилидИ младежиии на родната страна надежда.... Помните ли или да?

МногоУмен
снимка на МногоУмен

дЗнайко 👍