Quantcast
Национална стачка блокира Беларус | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

30 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Национална стачка блокира Беларус

Все повече заводи се присъединяват към генералната стачка, обявена в Беларус след президентските избори, спечелени за пореден път от Александър Лукашенко. Работниците са недоволни от насилието срещу мирно протестиращите граждани и настояват за ново преброяване на бюлетините. В заводите се провеждат и своеобразни екзитполове, които показват, че голяма част от работещите там са гласували за опонетнката на Лукашенко - Светлана Тихановска. Сред спрелите работа са автомобилните заводи "БелАЗ", Минският автомобилен завод, Минският тракторен завод и др.

Междувременно силите на реда започнаха да освобождават задържаните по време на протестите. Хората разказват как са били бити, унижавани и малтретирани в ареста. Над 1500 души са официално задържаните по време на протестите. По информация на Беларуската асоциация на журналистите, сред тях са 68 журналисти.

 

След като протестите започнаха да обхващат все повече градове в Беларус, председателят на парламента Наталия Кочанова направи изявление от името на президента Александър Лукашенко. "Президентът чу мнението на трудовите колективи и нареди да се изяснят фактите. Още днес са освободени над 1000 души, които са предупредени повече да не участват в несанкционирани мероприятия", каза тя.

Вътрешният министър на Беларус Юрий Караев се извини за насилието над "случайно попаднали на протестите хора" и пое отговорност за инцидентите. Той обаче категорично отрича в арестите да е имало насилие над задържаните. Караев отбеляза, че от началото на протестите е са извършени 11 нападения срещу представители на органите на реда. "Представете си каква е реакцията на приятелите и колегите на тези военнослужещи," каза той.

Днес външните министри на ЕС се събират, за да обсъдят ситуацията в Беларус. ЕС вече обяви, че проведените избори не са били нито свободни, нито честни, и заплаши със санкции заради насилието срещу протестиращите в Минск. САЩ призоваха за нови избори в Беларус.

Според официалните данни Александър Лукашенко спечели последните президентски избори с над 80%. Основната му опонентка Светлана Тихановска отказа да признае резултатите.

Към статията във в. СЕГА
dembik

Ще вземе Бацька да падне преди Баце и яко ще се изложим пред чужденците.

Andrij

Няма как да падне.От "Сега" правят подбор на фейковете на блогъри,повечето от които публикуват от Варшава в режим 24 часа в денонощие.Което показва,че не са блогъри,а цели екипи.И другата информация взимат от подобни на тях медии като "Дъжд" спонсорирани от фондациите на Сорос и Департамента на САЩ. Положението в Беларус се успокоява,преминава в мирни манифестации и след месец всички ще са забравили.Беларус не е Украйна и Лукашенко не е Янукович.

Аладар

Самото словосъчетание "Заводите протестират" означава че Лукашенко си гледа работата.

При нас израза щеше да е "Безработните протестират".

Nick F

Странни логически заключения, интересно е на какви факти се базират. Или са просто израз на вашата собствена реалност ?

Аладар

Базира се на това че където живея всички големи заводи за нарязани за скраб, а цеховите които са останали работят на ишлеме. Останалите без работа са отишли да изработват брутния вътрешен продукт на западните държави.

Oxoboxo

е кви заводи имат бре? за трактори и камиони дето всичко е руско.. 😉 Ако не е русия да си продават продукцията влизат одма в приватизация! Бетер украйна са тия,пълен ташак.Едно време и ние правихме трактори в Карлово,не знам дали работят още? Имаха голям пазар 😂

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Что происходит на предприятиях в Белоруссии. Главное

 

На протяжении нескольких дней в интернете появляется информация о забастовках на некоторых крупных промышленных предприятиях Белоруссии, а также призывы к трудовым коллективам не выходить на работу. На самих предприятиях эту информацию опровергают. 

 

  • Премьер-министр Белоруссии Роман Головченко отметил, что заявления о возможных забастовках являются попыткой "создать миф о некой дестабилизации обстановки". По его словам, ситуация в промышленном комплексе совершенно спокойная.
  •  
  • После того, как в некоторых Telegram-каналах появилось видео с завода "Белаз", где видно, как по его территории идет большая колонна работников и выражает недовольство результатами выборов, а горожане за пределами завода аплодируют им, в пресс-службе предприятия сообщили, что никакой забастовки на заводе нет, производство не останавливалось. 
  • Портал tut.by при этом сообщал, что несколько сотен сотрудников "Белаза" приостановили работу и вышли к центральной проходной с требованием вывести из города ОМОН и предоставить результаты голосования по городу Жодино, где расположено предприятие.
  • Позднее портал передал, что работники "Белаза", якобы принимавшие участие в митинге, вернулись на рабочие места после того, как мэр города Жодино согласился встретиться с ними. 
  •  
  • Гендиректор Минского автомобильного завода (МАЗ) Валерий Иванкович утверждал, что его предприятие работает штатно. Конвейер работает в две смены, никаких волнений в коллективе нет, заявил Иванкович. Однако, по данным интернет-издания Onliner, работники собирались на акцию и разошлись после того как договорились встретиться с руководством. 
  •  
  • Onliner сообщает также о митингах на минском заводе "Интеграл", производящем микросхемы. "Забастовки нет, была проведена встреча активных работников с представителем профсоюза и выдвижение своих вопросов и требований. Пожелания были записаны, теперь ждем письменного ответа на составленное письмо и встречи с каким-то представителем", - рассказал изданию один из сотрудников предприятия.

 

https://tass.ru/ekonomika/9191987

Бонжуар

Заглавието??? Ашколсун и машалла! 🤪

Zmeja

Национална стачка блокира Беларус

Силно казано.

Днес външните министри на ЕС се събират, за да обсъдят ситуацията в Беларус

А на България кога ще й дойде реда?

Антей

 

Очаквано - започна медийната пропаганда.

 

Социалната държава Беларус, трябва да бъде заменена с демократична!

Безплатно здравеопазване и образование, евтина енергия и храна и прочие от какво се оплакват гражданите?!

Свободата е супер понятие.  :)

......................

 

Не ви ли наподобява ситуацията като в Либия.

50 милиона долара на месец или на ден беше, от продажбата на петрол. 

Кадафи беше осигурил спокойствие и висок стандарт на живот за либийците.

Гражданите обаче Кадафи обезглавиха.

И днес вият по улиците на градове и села, и нямат ни дом, ни храна, ни ... вода!

Избомбени са.

 

......................

 

На база на Съюзния договор с Русия, навярно Беларус може да поиска помощ.

Така, както на база съюзния договор между държавите в ЕС - се предоставя помощ! 

 

Справедливостта е друго супер понятие. 

 

:) ✌️

Аладар

   Кадафито го свалиха 2000 бунтовници + самолетите на НАТО. Няколко пъти бунтовниците започваха паническо отстъпление и точно в този момент идваха самолетите на НАТО след което бунтовниците се окопитваха и контраатакуваха.

   Сега взаимно ще се избият и после ще им откраднат нефта и газта.

   А в библията е писано - Не кради.

Oxoboxo

нарича се свобода.И ние при бай Тошо не бяхме зле,ама свободата е над всичко.Аз лично не бих я заменил за някой идиот да ми казва какво да правя и да ми отнема правата,давайки ми привидно спокойствие.То след време по тая логика ще ревем и за баце и за доган и за пеевски 😂

 

paragraph39

/:/ После того, как в некоторых Telegram-каналах появилось видео с завода "Белаз", где видно, как по его территории идет большая колонна работников и выражает недовольство результатами выборов...

.................................................................................................................

Къде и в какво е тук "новината"?!

НЯМА нищо по-нормално и естествено по Света, у нас и в Беларус, също, от това, че след Избори/или Референдум/ има НЕдоволни от резултата!!!

 

paragraph39

А защо НЕ и, че нормално и естествено е да има и НЕдоволни от имането на НЕдоволни от резултати от Избори!!!

Е, пак демонстрации и национална стачка ли- този път на НЕдонолни срещу Недоволните от Избори?!

И така до края на Света/ и Гражданска война/ ли?! ПФУ!

НЕдоволство от резултати от Избори трябва да се изразява, казва и... доказва в Съд! И каквото Съдът реши! ТЧК

А НЕдоволство от решение на Съд/ на съдии!/ се обжалва/пак с Доказателства!/ пред по-горен Съд, а НЕ по улиците и площадите!

Протестите и националната "стачка" НЕ са доказателства!!!

Нали така, "демократи" и "полудемократи"?!

Bozhilko

Националната стачка показва, че си ядосал много и най-различни хора, и си го прекалил здраво. 

paragraph39

/:/ Днес външните министри на ЕС се събират, за да обсъдят ситуацията в Беларус. ЕС вече обяви, че проведените избори не са били нито свободни, нито честни, и заплаши със санкции заради насилието срещу протестиращите в Минск. САЩ призоваха за нови избори в Беларус.

.........................................................................................................................

Доколкото ми е известно, държавата Беларус нито е член на ЕС, нито е щат в САЩ!?

Отделно, доколкото ми е известно, НЯМА подадена в Съд Жалба срещу резултатите от Изборите в Беларус?!

А, по Закон, трябва да има Жалба/сезиране/ на Съд и доказване от този, който Твърди за манипулации ли, фалшификации ли!!!

Тогава защо скачат- но преди да е сезиран и да се е произнесъл Съд!- "демократите" и "полудемократите" в ЕС и САЩ?!

Нали, уж, "ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА!!!" е в кръвта им и е мантрата им!?

А?!

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Сега взаимно ще се избият и после ще им откраднат нефта и газта.

 

Няма как да стане. Втора Украйна няма да има. В никакви варианти. Зорът е Батька да си замине. Русия това го иска повече от Запада.

Аладар

Аз говоря за Либия.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Ротфронт! Всички сталинисти в единен строй за интернет защита и хвалене на Лукашенко. Пред-предпоследния диктатор в Европа.

марк

 

 

 

                                      Няма как да стане. Втора Украйна няма да има. В никакви варианти. Зорът е Батька да си замине. Русия това го иска повече от Запада.

 

 

                                      Тук не си прав . Русия изпуска и Беларус . В мелето ще дойде някой уж добре разположен към Русия  който като си стъпи на краката ще обърне плочата. Такъв като Пашанян в Армения . Друг е въпроса , че не можаха да се разберат с Лукашенко и е много вероятно да му готвят дача до тази на Янукович . Дано не съм прав .

редник

Сред спрелите работа са автомобилните заводи "БелАЗ", Минският автомобилен завод, Минският тракторен завод и др.

 

Я-а, какви заводи имат в Беларусия - и докога?!...

Ние отдавна "решихме", че не ни трябват...

Under_My_Thumb

МИНСК, 14 августа. /ТАСС/. Президент Белоруссии Александр Лукашенко сообщил в пятницу о том, что он "живой и не за границей". Заявление главы государства было сделано на совещании по работе строительной сферы.

"Для начала: я пока живой и не за границей, как тут некоторые наши уважаемые "свядомыя" раскручивают - "президент покинул страну и находится за границей". Сегодня 14-е число, мы с вами встречаемся для того, чтобы обсудить работу строительной отрасли", - приводит слова президента агентство БелТА.

Лукашенко о забастовках

Президент Белоруссии предупредил о негативных последствиях забастовок на предприятиях страны. Он подчеркнул, что только продолжение стабильной работы позволит предприятиям выжить.

НА ЭТУ ТЕМУ

Что происходит на предприятиях в Белоруссии. Главное

"Людям надо сказать, что это единственный шанс у них спасти предприятие. Спасая предприятие, будешь кормить свою семью. На улице можно походить. Вон их, тысячами ходят. Можно присоединиться, походить. Но там денег если и дадут, то на два дня. Там некоторым приплачивают. Мы их знаем, мы показывали их. Ну на два дня дадут. А потом что?" - сказал президент.

Он добавил, что забастовки смогут привести к потере экспортных доходов и будут выгодны только иностранным конкурентам в Германии, Канаде, России и США.

Лукашенко пояснил, что доходы на экспортных рынках в случае забастовок потеряет компания "Беларуськалий". "Если они забастуют на два дня, то конкуренты - россияне и канадцы - перекрестятся. И быстренько на рынок поставят то, что они хотят поставить", - заявил он.

Лукашенко также предупредил о возможных потерях Минского тракторного завода и других машиностроительных предприятий. "Ради бога: вы сегодня не произведете 10 тракторов, не поставите на рынок, завтра немцы приедут с американцами, привезут свою технику россияне. Тоже перекрестятся", - отметил Александр Лукашенко.

Он добавил, что страны мира пытаются восстановить свою экономику после потерь, вызванных карантином в связи с пандемией коронавируса.

"Все борются за эти рынки. Если мы остановимся, никогда не раскрутим свое производство. Никогда! Нас еще в это болото и подтолкнут. Людям надо это объяснить: хотите - бастуйте, хотите работать - работайте", - обратился к белорусским рабочим президент страны.

Александр Лукашенко констатировал, что оппозиция в Белоруссии пытается организовать забастовки и "раскачать" трудовые коллективы, которые он назвал "основой страны". Президент напомнил белорусским рабочим, что в период пандемии он запретил предприятиям увольнять трудящихся. "Вы мою позицию знали и знаете, - сказал Лукашенко. - Во времена пандемии, когда я практически запретил увольнять людей, выкидывая их на улицу. Трудно, сложно, но и сейчас непросто".

Лукашенко заявил, что власти страны не будут заставлять работников предприятий трудиться. При этом он напрямую не упомянул об увольнениях, которые могут стать последствием сокращения производства на предприятиях и потери рынков.

"Наша позиция однозначна: мы в тяжелые времена пандемии никого не наклоняли, не заставляли. И здесь тоже мы никого не должны держать. Если люди хотят работать - пожалуйста. Вот работа, приходите, работайте. Если человек не хочет работать, мы же его на аркане не затащим", - заявил президент Белоруссии.

Murmorcho

Бялото движение" се нарича съпротивата срещу Лукашенко-за питащите.Който харесва "свободата " при Лукашенко да отиде при него.Същото се очертава при нас с кАмунистите от ГРОБ .Усещането за свобода,което ни отнеха с КПП-та може пак да се появи през есента.Вие харесвате ли тази ситуация,демократеещи се?

н16
снимка на н16

Социалната държава Беларус, трябва да бъде заменена с демократична! Безплатно здравеопазване и образование, евтина енергия и храна и прочие от какво се оплакват гражданите? Не ви ли наподобява ситуацията като в Либия?

Не е, съвсем не е като в Либия. Там е имало/ има има огромни залежи на нефт. както и на подземни водни запаси в пустинята. Сега дали Кадафи и Лукашенко си приличат, но каквото и да прочетох за Лукашенко и за Беларусия - положението не е лесно.

 

Един предател, на свойта си страна, на хората - както и на съюзнaта държава, която уж щеше да/ прави с Русия. Нормалните кандидати, които му бяха евентуално конкуренция - ги заключи и извади от играта. 30 години се върти наляво и надясно, и сега като спря руското финансиране - ще трябва да отстъпи на някои други. 

Дяд Омраз

Остава им още един ден само според форумните специалисти.

н16
снимка на н16

Янукович и той беше същия, многовекторен, като Лукашенко. Каква му е съдбата, се видя впоследствие. Както и какво стана с Украина.

Bozhilko

Здравите сили какво чакат, че не поканят Русия за един много ограничен контингент военни сили, който да попречи на фашистите в Белорусия да вземат властта?

Bozhilko

Познах.

Аладар

Нарушения по време на избори се огласяват веднага. Не когато обяват резултата и той не ни хареса. Не съм чул за конкретна точно посочена лукашенковска фалшификация, а само общи приказки че били измамени.