Quantcast
Фирмите получиха нова доза антикризисни обещания за 560 млн. лева | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

6 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Фирмите получиха нова доза антикризисни обещания за 560 млн. лева

В ход е поредно прекрояване на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК).  Усвояването на средствата по ОПИК изостава и 162 млн. лева ще бъдат пренасочени за по-бързо използване и подпомагане на малкия бизнес заради ковид-кризата. Това стана ясно на брифинг на министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Общо над 560 млн. млн. лева помощи ще разпредели министерството чрез различни схеми към бизнеса. Пари ще се отпускат за осигуряване на оборотен капитал,  за внедряване на информационни системи,  за "зелени" инвестиции и др. 

80 млн. лева от бюджета на ОПИК ще бъдат насочен към "малки големи" предприятия, които досега по незнайно какви причини са били пропуснати от схемите, финансирани по европрограмата. Допълнително ще бъде уточнено кои фирми ще могат да кандидатстват за тази помощ - с годишен оборот над 300 000 или над 500 000 лева., тъй като работодателските организации имали спорове, поясни министърът. Предвижда се таванът на помощта да е 50 000 лв.

Други 82 млн. лв., отново от ОПИК, ще се използват за покриване на разходи на бизнеса за колективни предпазни и хигиенни средства, за преминаване към нови производства, за запазване на персонала. Тези средства ще са за микро, за малки и за средни предприятия. Лимитите за помощта ще са съответно 15 000, 30 000 и 75 000 лева.

За да може да използваме съкратени процедури по част от мерките, ще са необходими промени в Закона за извънредната обстановка, което означава работещо Народно събрание, каза Л. Борисов. Това означава, че помощите могат да стигнат до фирмите най-рано в края  на септември. 

Към статията във в. СЕГА
Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това означава, че помощите могат да стигнат до фирмите най-рано в края  на септември. 

 

Лъжи, лъжи, лъжи! Аз съм подал документи за предишните помощи на 13 май. Още нямам хабер дали ме одобряват или отказват. Очаквам го най-рано към декември, най късно юли догодина.

Solace

Къде си ги подал?

ppipi7766

За да може да използваме съкратени процедури по част от мерките, ще са необходими промени в Закона за извънредната обстановка, което означава работещо Народно събрание, каза Л. Борисов. 

 

То и днес можеше да работи, ама...

Колкото заделените 1 200 милиона за, а дадени 200 милиона.

Пък КОЙ знае, Шиши може да ги усвои всичките.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...един инженер на протеста го каза най-точно...докато попълвам формуляри и бумаги аз мога да ги изкарам тези пари, които ни предлагат като компенсация...

 

...влюбени в своето управление властите отдавна не могат да преценят, че държавата е затънала в бюрокрация...ужким дясно правителство а бюрокрацията процъфтява...за сметка на всички останали...

Solace

На принципа "Аз колкото ви обещая - никой друг не може да ви даде" може да се кара вечно.

Но пък дюшеш идва на всякакви чиновници тая пандемия - вместо да блъскат проекти, да доказват инвестиции и т.н. - нисколихвени и (почти) необезпечени кредити за оборотни пари. С които могат да си правят инестициите по заобиколен и значително по-облекчен начин (без самоучастие, обезпечение и т.н., обичайно изисквани от банките). И то с пари, които инак не могат да се помиришат дори. 

И сега се наблюдава друго извращение, от което ще страдат пак нормалните фирми - куцо и кьораво тегли необезпечени кредити от едни банки и си погасява обезпечените експозиции в други банки. Нали разбирате, че това ще доведе до вдигане на лихви и затягане на предоставянето на заеми? Особено като започнат да "гърмят" необезпечени кредити и се стигне таванът на плащане от страна на разни гарантиращи фондове...