Quantcast
Помпео: Китай днес е по-голяма заплаха от СССР преди | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

62 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Помпео: Китай днес е по-голяма заплаха от СССР преди

Американският държавен секретар Майк Помпео призова Чехия да се противопостави на Китай, както се е съпротивлявала срещу Съветския съюз. В реч пред Сената в Прага той заяви вчера: "Онова, което става сега, не е Студена война-2. Предизвикателството да се съпротивляваме на ККП (Китайската комунистическа партия) е в някои отношения по-лошо. ККП се настани в нашите икономики, нашите политики, нашите общества по начин, който Съветският съюз не е правил."
Той отбеляза, че Русия също подкопава чешката демокрация чрез дезинформация и кибератаки, но според него китайският "натиск за контрол" е по-голяма заплаха.

„Във вашата страна виждаме кампании за влияние срещу вашите политици и сили за сигурност, кражба на индустриални данни и използване на икономически лостове за задушаване на самата свобода“, каза Помпео. Като пример посочи отмяната на концертно турне от Пражката филхармония в Китай през миналата година заради протайванската нагласа на кмета на Прага Зденек Хриб. „ККП използва икономическа сила за изнудване на държавите“, каза Помпео.

Речта на държавния секретар трябваше да послужи като насърчение към чешките сенатори, които изпращат делегация в Тайван от 30 август до 4 септември. Тя ще се придружава от 40 бизнесмени

Преди това на обяд с чешкия премиер Андрей Бабиш той го предупреди, че китайската компания "Хуауей" предлага 5G технология, "за която всяка тайна служба би мечтала", намеквайки, че чрез нея китайските власти шпионират чужди държави. Той предложи американска технологична помощ за мрежите от пето поколение.

Чехия възнамерява да построи три атомни електроцентрали до 2040 г. Потенциални кандидати за изпълнение на поръчката са американската компания "Уестингхаус", руската "Росатом" и китайската ядрена корпорация. Помпео каза, че американската компания би гарантирала енергийна сигурност в Чехия и целия регион. Но.Бабиш отвърна: С необходимото уважение към американските инвеститори бих желал повече инвестиции от Китай".

Днес Помпео заминава за Словения, а после за Австрия и Полша.

Към статията във в. СЕГА

Страници

МиТу

Помпео каза, че американската компания би гарантирала енергийна сигурност в Чехия и целия регион. Но.Бабиш отвърна: С необходимото уважение към американските инвеститори бих желал повече инвестиции от Китай".

Бабиш му е влязал с 200

Амира

👍 МиТу, отлично цитирате класиците 😁 👌

 

👍Бабиш!

Johnny2965

Някой би ли пояснил в какво се състои заплахата Китай?

Бонжуар

Майки по-добре да каже какво са днес USofA. Как върви депресията, колко десетки милиона сахиби са без работа и защо, къмто колко мегатона е борчът на Нашингтон...

След което да се забърше, да си вдигне гащите и - Адио, Маро! 🐑💨

bay Dragan

Накрая Бабиш му го е турил относно Китай, и Помпео се орахатил

inventus

За глупака всяко нещо което не разбира е заплаха. 

Billy-Joe Winchester

👍

банда

Предизвикателството да се съпротивляваме на ККП (Китайската комунистическа партия) е в някои отношения по-лошо. ККП се настани в нашите икономики, нашите политики, нашите общества по начин, който Съветският съюз не е правил."

Домиля ли ти за СССР джанъм? Домиля ти! Що ви трябваше на баир лозе, да убеждавате бившата номенклатура да се преквалифицира на бизнесмени, и да разтури системата? И получихте Китай. Хак ви е.

Китай, източни мафии, емигранти и други проблеми. С Китай ще ви помогне невидимата ръка на свободния пазар. Или не май?

Трайте сега и не пискайте. Свиквайте с новото положение.

 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Запомни едно - 5Gто ми е мноо по-добро от 5Gто ти.

Запомни едно - ...🔂

н16
снимка на н16

Майк Помпео призова Чехия да се противопостави на Китай, както се е съпротивлявала срещу Съветския съюз

Реално заплахата за целия свят са САЩ, не Китай. И затова там върви сега - "перестройка". Помпео да пита Горбачов, как вървят тия процеси.

н16
снимка на н16

ККП се настани в нашите икономики, нашите политики, нашите общества по начин, който Съветският съюз не е правил.

А защо в нашите икономики не се настаниха американските /европейските капитали и пазари - а отидоха към Китай, Индия, Сингапур, Тайван, Япония и т.н.? 


СССР поне на нас ни давaше и ресурси, и технологии (най-много оръжейни лицензи от СИВ са дадени на НРБ), и пазарът си. Както и ние развивахме това- онова.

 

Къде отидоха американските производства , и защо те се изнесоха на Изток? Оказа се, че САЩ освен печатенето на долари, снимането на филми и обикалянето по моретата с авианосци - нищо друго не могат. Бизнес модел, който явно отива към своя край.

аиг3

Снимането на филми генерира милиарди печалби. А тия авианосци са толкова бъкани с технологии, че СССР така и не се научи. Не, че имаше огромна нужда де, но пак правиха някакви опити. А Китай тепърва навлиза.

Johnny2965

Забравяте, че дори възможността да общуваме в този форум е благодарение на технологиите, развити и развивани в САЩ. За което си плащаме.

банда

От друга страна, ползваме хартиени пари, стъкла по прозорците, и си пием кафето от порцеланови чаши благодарение на Китай. За което не си плащаме. Западна Европа завладя света с барут от Китай и уреди за морска навигация от арабския свят, за което не си плаща. Ползва гръцки формули по математика и геометрия за производство на двигатели, машини, в архитектурата, и арабски часла( Които всъщност са индийски). Та то дори в римските числа няма концепция за числото " нула- 0.Или дроби. Без което е невъзможна висшата математика дала тласък на индустриалната революция.Та по полека с интелектуалните права.

Nikolay Nachev

Абе, какво стана с "невидимата ръка на пазара"?

Дебелата Помпа стои като слон в стъкларския магазин на въпросната "невидима ръка".

банда

Абе, какво стана с "невидимата ръка на пазара"?

Яко раздава шамари, не видиш ли? Ама не на Китай де... 

Дзопино

"САЩ използва икономическа сила за изнудване на държавите“, каза Помпео.

Stern

Той предложи американска технологична помощ за мрежите от пето поколение.

Щатското 5G е все още в лабораториите. И е много по-скъпо.

 

Но.Бабиш отвърна: С необходимото уважение към американските инвеститори бих желал повече инвестиции от Китай".

Боко не би му отговорил така. Той би казал: "Да, сахиб, както кажеш. Ама виж там, нещо ми клатят стола, помогни малко, пък аз ще купя каквото кажеш и на каквато цена кажеш".

аиг3

Може би Китай е опасност, защото за разлика от СССР не е просто съперник на идеологическата плоскост, а е и икономически гигант. Изобщо китайците са много по-хитри и прагматични от СССР. И ако си наложат влиянието по света то ще е  с частни(номинално) компании като Хуауей и икономика като цяло, а не чрез танкове и идеология.

Само че, да не ви дава Бог да работите за китайски работодатели. Колкото и да плюем запада, там капитализмът се е ушлайфал. Китайците идват с тяхната култура,  която си е строго йерархична и експлоататорска. Да не кажа и националистическа и расистка. Питайте работещите на терминала в Пирея, който е китайска собственост защо не стачкуват-просто синдикати там вече няма. Или проследете недоволството от Африка, където китайските изпълнители на обществени проекти се държат с местните като втора категория хора.

банда

Само че, да не ви дава Бог да работите за китайски работодатели. 

👍Тук съм съгласен не на 100, а на 1000% . Злорадството идва от това, че за да спечелят дивиденти за себе си, разкатаха икономиките на източна Европа. Не че сме се прехласнали по китайския модел- напротив. Тяхното е робия.

Zmeja

 използване на икономически лостове за задушаване на самата свобода

Да сте чули Китай да налага икономически санкции на някого? Да организира икономически блокади като на Куба?

Аз не съм?

аиг3

Още нямат тази възможност. Не, че са милички и добрички. Поизчакай икономическата сила да прерасне в политическа и военна и юана да замени поне отчасти долара.

банда

И аз така мисля. Всъщност- сигурен съм. Китай се учи от историята на западните империи покорили света, копира и надгражда привнасяйки собствени елементи.

F+
снимка на F+

щот си семпъл и ограничен  питай за Тибет и разни уйгури и т.нт....

словата МИ

Защо им е да налагат санкции.

ЦРУ спретва някое атентатче, някое взривче, и всичко си идва на мястото.

Технология, учебникарски описана във филма „Спящие„, за който либералната шпана в Русия нададе неистов вой, когато излее.

Желязко Желев

      Китай произвежда нещо за 1$ и го продава за 1.05$.Същото нещо САЩ ако го произвеждат става за 5$ и го продават за 10$.Нещата които произвежда Китай стават все повече,а нещата дето САЩ могат да произведат пет пъти по скъпо все по малко.Е как К. няма да е заплаха?Чехите не щат 5Ж за 10$.Искат го за 1.05$.Неолиберализма от мощно оръжие на САЩ се обърна срещу тях.

     Сега на САЩ са нужни 200г протекционизъм и то на територия и население съпоставимо с евразия.Твърде слаби са да го постигнат.А и тая територия и население трябва да платят реиндустриализацията.Наричат я релокация.Има и друга подробност-Научно технически потенциял.САЩ потенциала е максимум в 4ти клас.Да не говорим,че като го изучат той ще иде да протестира/Б.Б е самороден гений/

банда

👍И това е вярно. Години наред реваха за свободен пазар, сега лека- полека, щат- не щат ще запеят друга песен май. Отначало с половин уста, после колкото им глас държи. Ще поживеем, ще видим.

Но китайците веднъж съсипали конкуренцията задължително ще повишат цените.

аиг3

Има и обратен процес-макар и слаб на връщане на част от по-финните и изсикващи качество производства в оригиналните страни. А каквото и да говорим, все още в някои сфери като полупроводниците основните производители са в САЩ, Тайван, Нидерландия. Затова и Китай се опитва директно да купува компании с техните патенти и ноу хау, като Пирели, Путцмайстер, Кука. В Япония пък китайски компании закупиха Шарп, отделът за домакинска техника на Тошиба. В САЩ отделът за персонални компютри на ИБМ,  комуникационното подразделение на Моторола.....Но тъкмо проджабата на Кука подейства като шамар на Германия, а и цяла Европа и се приемат рестрикции за закупуване на големи дялове от компании извън ЕС.

Това си е война, макар и все още икономическа и по-малко политическа. Няма значение кое е справедливо. Важното е нашите да печелят.

банда

. Важното е нашите да печелят.

ОК. Обаче "нашите ", да направят така, че да помогнат на Изт. Европа да развие собствена икономика и жизнен стандарт съпоставим с този на " нашите". А не само да точат каквото могат. Иначе идва Китай на тяхно място, и филма приключва. 

аиг3

Това с "помагането" как го виждаш? Кой прави нещо за някого без своя изгода? Ей така за красивите му очи. Да се развиваме като икономика и изобщо като общество зависи основно от нас. Щом не можем, никой няма да ни жали. Същото важи и за Китай. Големите проекти, които Китай щедро финансира всъщност набълбукват със заеми местните правителства. А самото строителство се извършва от китайски фирми с преимуществено китайски работници, с китайски машини и доколкото е възможно материали. Накрая се оказва, че китайците са дали заем, който се е е превъртял отново към китайската икономика, а  държавата заемател трябва да го изплаща.

Пък и китайците не идват без условия. Защо китайското карго по пътя на коприната прекосява Черно море и влиза в Европа през Костанца, а не през Варна? Някой управленец да е направил нещо по въпроса? Или да се погрижи за железопътната мрежа, за да можем да осигурим това, което румънците предлагат-за 24 часа с влак и товарите са в Централна Европа.
Като казах Румъния се сетих и за Мангалия, където е една от сериозните корабостроителници в Европа-пак китайска. Познайте дали тук някой щеше да им осигури условия затова.

Страници