Quantcast
В Минск бяха арестувани координатори на протестите | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

57 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
В Минск бяха арестувани координатори на протестите

Властите в Беларус арестуваха хора, посочени от тях като координатори на събитията по улиците от последните дни. "Координатори на масови безредици бяха задържани в Минск. Един от задържаните е бил настанен в стая на 17-ия етаж на хотел „Беларус“. От там ръководителят е координирал действията. Той е имал трима подчинени, които от своя страна са въздействали на стотици", съобщи телевизионният канал Telegram.

Протестите в Беларус започнаха на 9 август след обявяването на предварителните данни на президентските избори. Резултатът отрежда нова победа на Александър Лукашенко. Хиляди хора обвиниха властта в манипулации, а в центъра на столицата Минск бяха издигнати барикади. Полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и шокови гранати срещу протестиращите.

БГНЕС припомня, че според Министерството на вътрешните работи на Беларус в неделя са задържани около 3 хиляди души, а в понеделник - 2 хиляди. Повече от 200 пострадали остават в болници. Един протестиращ бе убит, когато се опита да хвърли взривно устройство в посока на служителите на реда.

Декларация на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки, разкритикува "несъразмерното и недопустимо насилие от страна на държавните власти" в Беларус и поиска "незабавното и безусловно освобождаване на всички задържани".
"Ще направим задълбочен преглед на отношенията на ЕС с Беларус. Възможно е да се вземат мерки срещу отговорните за констатираното насилие, неоправданите арести и фалшифицирането на изборните резултати", се казва още в декларацията.
Говорител на Борел съобщи, че Беларус ще е тема на обсъждания на работната среща на външните министри на ЕС на 27 и 28 август в Берлин. Те ще подготвят решения за срещата на държавните и правителствени ръководители, пранирана за 24 и 25 септември в Брюксел.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Аладар

Много ми е интересна структурата на икономиката в Беларус сравнена с нашата. Там не е правена приватизация и болниците не са търговски дружества. БВП/човек е с 1000 долара по-малък от нашия без да са получавали като нас десетки милиарди европомощи. През 1989 г също са били с по-малък БВП/човек - най-бедната съветска република и тогава много по-бедни от нас. Цените предполагам са по-ниски от нашите. Имат производства на световно равнище като оптика, трактори и т.н.

Ето интересно интервю със звук по БНР :

https://bnr.bg/post/101324034/liderat-na-belaruskata-opozicia-e-v-litva-ot-shtaba-zaaviha-che-e-bila-prinudena-da-napusne-stranata

Andrij

Структурата на икономиката ще се подмлади изключително много след протестите.97% от арестуваните над 6000 протестиращи се оказали безработни,при реален социализъм.Лукашенко е дал разпореждане да се устроят на работа,а всеки работодател издал фалшива справка ще бъде подведен под наказателна отговорност.

Herrvasko

Накога тая газета беше един от най-добрите вестници и с най-интелигентния форум в бълагария, а вероятно и не само.

А сега, какво стана, сиененски стил на списване, вижт само- режима на Лукашенко, избиран досега всеку път тояно толова демократично, колкото и американският президент...Един от протестиращите загинал след като се опитал да хвърли самоделна бомба. Това не е протестиращ, това е терорист, човек опитващ се д убие други хора.Липсват данни за броя на т.нар.опозиция, вероятно финансирана от едно посолство.С една дума, майдан, ама батька не си поплюва.

Nickname186

Глупости, весникът е замислен и винаги си е бил ултралиберална глобалистка хиена, издържана от държавния департамент (което по чудноват начин започва да ми прави тулупа все по-симпатичен).

Nick F

Ами не типичните асоциации са симптоми на някои заболявания.

Аладар

При нас между затварянето на руските пазари и отварянето на западноевропейските минаха 17 години което ни унищожи производствата. При Украйна веднага със затварянето на руските пазари отвориха европейските без да плащат мито. Кауфланд е пълен с украински хранителни стоки.

vrana2

 Кога са затворили руските пазари за свидомитите, че не си спомням?

Аладар

След Майдана руснаците не купуват украинска авиационна продукция, селскостопанска продукция, сладкарски изделия и т.н.

Johnny2965

Украинските стоки в "Кауфланд" са долнокачествени. В самата Украйна могат да се намерят доста по-добри неща.

Аладар

Въпроса е че ги продават без да плащат мито като нечленуващи в ЕС. На нас не ни даваха да продаваме в ЕС без мито между 1990 - 2007 г

vrana2

  Купуват и още как. Трета поредна година експорта за Русия расте. Въпреки ужким наложените взаимни санкции

Andrij

Да бе,наистина. Не се бях замислял. Вече повече от година си купувам редовно укр. черен шоколад Рошен-80% когато е на промоция както и укр. майонеза.По вкусни и по-евтини са от българските.

Скрудж

Освен бонбони Рошен, майонеза Жирнов и Един вид водка, с какви други стоки е пълен Кауфланд?

popfolk

Привет, добре е да се проверява преди да се пише.

Украйна получи право на безмитен внос на определени продукти с квоти! Квотите се изчерпват за около месец, два максимум и затова реват украинците. Загубиха руските пазари с/у месец-два безмитен износ за ЕС. След изчерпването на квотите единствените продукти които им остава да изнасят са дървесина (поголовно изсичане по Карпатите) и доколкото знам доматии, орехи.. това е държава била до неотдавна една от големите в космос, корабостроене, ракетостроене, авиация. В същото време по магазините земеделската продукция е в не малка част внос, като например картофи от Албания.

Аладар

В Беларус няма американско посолство.

Under_My_Thumb

И в НРБ за определен период от време са били прогонени

Горяните от Ню Йорк

 Дата 03.06.2020 5190 Христо Георгиев

https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/goryanite-ot-nyu-iork.117034/Поглед.инфо/ Опит на САЩ за преврат в България след Втората световна война свършва със срамно поражение

YMCA

Внимавайте с фитила на молотов да не стават гафове като в Минск. Той трябва да се мокри с бензин само в края, а не по цялата дължина. 

vrana2

Има и по-правдоподобна версия за самовзривилия се протестър. Опитал се е да запрати обратно светошумова граната.

vexor

Това може да звучи правдоподобно само в някоя празна тиква като твоята. Нали целия смисъл на тея гранати е ДА НЕ избухват бе олигофрен гербав. И каква е тая дума протестър? Теб Български учили ли са те? Ходил ли си на училище изобщо? ПРОТЕСТАНТ е думата. 

Аладар

Трактори Беларус

https://www.belarusagro.com/

Оптика Yukon

http://yukonopticsglobal.com/

https://diversant.bg/belarus-bg/

Аладар

Преди изборите пуснаха новата атомна централа. Опозицията искаше да я затворят за да са зависими отвън. Как опозицията  да спечели повече от 10 % когато Сорос не им е промил мозъците на беларусите ?

Аладар

...

geo_19

Я ме светнете защо кандидат-президента Тихановска избяха в една прибалтийска република?

vrana2

  Щото я бяха приготвили за курбан. Сакрална жертва.  "Без жертви другарю, няма борба"

Желязко Желев

        Мъжът и бил в затвора.Затова е била зависима.Има избягали в Москва.В същото време майданците искат денонсиране на съюзния договор с Русия.

       Майдан по калъп.Лукашенко обаче подготвен.И няма снайперисти.

н16
снимка на н16

Тук-там приберат някой. Ако Янукович беше постъпил така, нямаше да има проблеми и в Киев.

 

https://www.youtube.com/watch?v=fxkMaCnIO5k&feature=youtu.be

банда

Между Лукашенко и Янукович разликата е от земята до луната. Единия е свръхкорумпиран, другия никой досега не го е уличил в корупция.

Затова и промиването на мозъци в Украйна хвана дикиш, в Беларус- не.

 

Простнарод

A белоруската водка ''Хлебная сльоза'' сорок градуса крепкость в Т маркет кончилас . Дано след изборите има ново зареждане че ми писна от имитирашите продукти на Савой, Флирт, Млирт.

майор Цепеняков

Вчера: Един протестиращ загина, когато в ръцете му избухна взривно устройство.

Днес: Един протестиращ беше убит, когато се опита да хвърли взривно устройство в посока на служителите на реда.

Утре: Един протестиращ беше убит с взривно устройство, хвърлено от служителите на реда.

Костадин Николов

И на мене ми направи впечатление. Но едва ли някой ще го забележи. Днес ми прави впечатление, че координатор на протестите е живял в хотел - интересно откъде е пристигнал в Минск? Дали не е от Полша например?

 

А също не се споменава в българските медии, че според беларуската страна интернета в страната е бил изключен отвън.  Интересно ми е кой точно е основен доставчик на интернет за Беларус и откъде точно им минават основните кабели?

 

Страници