Quantcast
Директорът на МБАЛ-Добрич ще опере пешкира за ковид кризата в града | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Директорът на МБАЛ-Добрич ще опере пешкира за ковид кризата в града

Директорът на многопрофилната болница в Добрич д-р Светозар Байчев ще бъде сменен. Това е единствената мярка, която бе обявена днес в областния град, след като здравният министър проф. Костадин Ангелов и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев направиха проверка на място на ситуацията. По пътя към Добрич здравният министър за пореден път констатирал, че никой не спазва противоепидемичните мерки, но обясни, че това е въпрос на самосъзнание.

"Ситуацията в Добрич не е драматична все още, но не е добра. През май имате нула случаи, през юни - 7, през юли - 301, през август вървите към 550", обяви на брифинг в града доц. Кунчев. Този ръст е значителен и притеснителен, коментира той. Второто притеснително е, че този ръст не се дължи на отделни колективи, а в областта има дифузно разпространение като се започне от областния управител, медии, социални домове. Ако не се вземат ограничителни мерки, това разпространение ще продължи, предупреди Кунчев на брифинг.

"Има лоша организация в болницата, не може едно отделение да го разделиш на две и да кажеш от едната страна са болните, от другата - останалите, не може един и същ персонал да работи и с едните, и другите. Не може да затвориш единственото инфекциозно отделение в Североизточна България, защото няма инфекционисти. С огромна изненада научавам, че РЗОК е намерила двама инфекционисти, но болницата не е успяла да ги привлече. Като не мотивираш хората, как искаш да имаш специалисти", констатира доц. Ангел Кунчев. Пред местните медии Кунчев отново изтъкна, че в България се вярва на фалшиви новини, че няма Covid-19. Как може да се печели от това заболяване, възмути се той.

Две неща видях, които не ми харесаха, допълни и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Първото, което той открои е смесването на потоците на заразени и чисти пациенти - на петия етаж в единия край са заразените, а в другия край - неизследваните. Всички се обслужват от един екип, което е необоснован риск. В болницата освен това по различни причини влизат цивилни хора без никакви предпазни средства - роднини носят храна на близки например", описа ситуацията министърът. Дежурният лекар в инфекциозното отделение в момента е гастроентеролог. Всички говорят за липсата на организация, установи той.

Ще инициираме общо събрание на болницата, което да избере нов изпълнителен директор на болницата и да направи промени в съвета на директорите, обяви здравният министър. И той смята, че е въпрос на мениджмънт и предлагане на атрактивни условия да се намери инфекционист и пулмолози за Добрич.

В последните дни ситуацията в града е критична заради многото заразени и изчерпания капацитет на болничната система. Вчера стана ясно, че с коронавирусна инфекция са и 11 пациенти на частен център за хемодиализа. В многопрофилната болница в момента няма нито един инфекционист, а пулмолозите са в болнични, поради което за пациентите с COVID-19 се грижат лекари от вътрешното отделение.

Всеки трябва да има самосъзнание, ако се счита за зрял човек, коментира отново Ангелов, след като описа как на път за Добрич е спрял на бензиностанция, в която не са се спазвали никакви мерки и било пълно с хора без маски при липса на хигиена и социална дистанция.

Към статията във в. СЕГА
Justinian2
снимка на Justinian2

Не може да затвориш единственото инфекциозно отделение в Североизточна България, защото няма инфекционисти.

 Не може ! В инфекциозното отделение не трябва да работят специалисти по инфекциозни болести ! Да се назначат предани на каузата Ковид 19  санитари , фризьорки , детски учителки ( и без това са без работа ) , доброволци от форума на БГ Мама !😎

Илиан Мавров156...

Здравният министър, ПЪРВО да обясни т. нар. танзанийски експеримент(поне е лекар), пък после да се "чуди" защо не се спазват малоумните разпоредби на алтернативно надареният му предшевственик.😠

w_bro

Здравният министър не му е работа да отговаря на всички изприказвани глупости, хеле пък за някакъв си уж експеримент, който никой не е успял да повтори.